Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co montować odkurzacz centralny?

suomifinland

Recommended Posts

Zupełnie nie rozumiem tego, że niektórzy montują odkurzacz centralny. Nie widzę żadnych większych plusów takiego rozwiązania, za to wiele minusów. Przy dzisiejszych, nowoczesnych, dokładnych, odkurzaczach z filtrami HEPA odkurzacz centralny wydaje się totalnym nonsensem. Nie dość, że to drogie i kłopotliwe w montażu to jeszcze wystarczy pomyśleć o różnych brudach jakie muszą zostawać w tych przewodach.

Jest całe mnóstwo różnych rozwiązań- tradycyjne odkurzacze z filtrem HEPA, odkurzacze bezprzewodowe, bardzo mocne- typu Dyson, roboty odkurzające. Na co komu takie coś jak odkurzacz centralny? Zrozumieć tego nie sposób...

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma kilka zalet.

1. Znajdź mi odkurzacz mobilny o takiej mocy ssącej, jak przeciętny centralny.

2. Babranie się z opróznianiem kilkakrotnie rzadziej

3. Cisza przy odkurzaniu.

Generalni OC ma tylko jedną wadę - koszt.

Ad.1 tu porównanie mocy ssania mojego, jak mi się zdawało mocnego Karchera z jakimś małym, starym OC który ekipa woziła do testów szczelności przy montażu instalacji:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402403

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402404

Edytowane przez Kaizen

Jest całe mnóstwo różnych rozwiązań- tradycyjne odkurzacze z filtrem HEPA, odkurzacze bezprzewodowe, bardzo mocne- typu Dyson, roboty odkurzające. Na co komu takie coś jak odkurzacz centralny? Zrozumieć tego nie sposób...

Robot odkurzający nie jest odkurzaczem.

Nie masz to nie wiesz dlaczego niektórzy stosują centralne odkurzacze.

Zupełnie nie rozumiem tego, że niektórzy montują odkurzacz centralny. Nie widzę żadnych większych plusów takiego rozwiązania, za to wiele minusów. Przy dzisiejszych, nowoczesnych, dokładnych, odkurzaczach z filtrami HEPA odkurzacz centralny wydaje się totalnym nonsensem.

Masz informację

Dlaczego odkurzacz centralny jest lepszy od tradycyjnego?

Tradycyjne przenośne odkurzacze wydmuchują zasysane powietrze w pobliżu odkurzanego miejsca, co bardzo utrudnia skuteczne sprzątanie. Nawet te zassane przez odkurzacz zanieczyszczenia mogą się ponownie znaleźć w mieszkaniu – filtr nie zatrzyma wszystkich. Tradycyjne odkurzacze zwykle bardzo hałasują.

Odkurzacz centralny takich wad nie ma. Oczywiście nie znaczy to, że jest idealny: jest droższy i wymaga wykonania specjalnej instalacji, którą trzeba jakoś ukryć w ścianach, pod podłogą lub nad sufitem. Można go uznać za luksus, ale taki, na który wiele osób może sobie pozwolić.

https://muratordom.pl/instalacje/inne-instalacje/system-centralnego-odkurzania-montaz-centralny-odkurzacz-aa-vizr-VuTh-eXWW.html

Nie dość, że to drogie i kłopotliwe w montażu to jeszcze wystarczy pomyśleć o różnych brudach jakie muszą zostawać w tych przewodach.

Jak czytam takie wypowiedzi to po pierwsze mam wrażenie, że to prowokacja do "rozgrzania" tematu który dawno nie był poruszany na forum.

Czytam i słyszę argumenty, że ogrzewanie podłogowe jest szkodliwe dla zdrowia i się bardzo kurzy w domu. i cały czas to samo...

Odkurzacz centralny nie jest drogi, początkowy zakup i zakup elementów instalacji mieści się w 2tyś zł.

Eksploatacja jest tania- zużywa tylko prąd.

Wszystkie roztocza, grzyby i inne paskudztwa trafiają do zbiornika, a pozostała część na zewnątrz domu.

Jest cichy, wygodny, nie obija ścian i mebli.

Rurociąg jest czysty - bo niby w jaki sposób ma się tam coś zatrzymać? albo zanieczyścić? przy takim pędzie powietrza nic tam nie trafia jak to co wciągniemy rurą więc co ?

Odkurzacz jest i do domu i do auta(jeśli w ogóle autor wątku kiedykolwiek odkurzał samochód) w garażu gdzie z reguły jest jednostka jest również gniazdo techniczne gdzie można podłączyć i urządzenia i wąż do odkurzania auta. Jestem ciekaw jak długo odkurzacz domowy wytrzyma do odkurzania auta.

I na koniec wnioskuję, że negatywnie o OC wypowiadają się osoby które nigdy czegoś takiego nie widziały, nie miały , albo co jest jeszcze bardziej prawdopodobne - zapomniały zrobić u siebie i swoje gapiostwo chcą nadrobić wypisując takie opinie.

• 3 weeks później...

Mam rury na parterze. Dodatkowo wyjście do pociągnięcia na poddasze.

Na razie nie widzę sensu kupowania gniazdek i samej jednostki.

Robot sprzątający x2szt wyjdzie taniej. Mam na myśli roborock s50/s55.

Mam zwykły odkurzacz do dotarcia raz na jakiś czas tam, gdzie nie sięgnie automat.

Jeśli macie argumenty przeciw, chętnie się z nimi zapoznam.

Pewnie głównym, będzie trwałość rozwiązania.

Na razie mam zwykły odkurzacz.

Edytowane przez klaudiusz_x

Robot sprzatajacy???:lol2::lol2::lol2: Tak może napisać ktoś, kto widział to cacko na ekranie telewizora, może starej krzepkiej plazmy lub nawet OLED.

Ten "robot" służy do wygłaskania podłogi umiarkowanie zastawionej meblami oraz "letko" przykurzonej. Skutecznie nie sprzątnie kłaków z dużego psa, nie sprzątnie piasku jeśli wejdziesz w butach czy ziemi wygrzebanej z doniczki przez kota. Jeśli nie masz psa, przed domem masz długi chodnik wyłożony kostką betonową lub mieszkasz w kamienicy na 3 piętrze (a schody są sprzatane co tydzień lub częsciej), to zabaweczka może ci się spodobać. Droższy model sam się dokuje do ładowania, lecz sam nie potrafi sie pozbyć zawartości czyli wyśmiecić. Pieskowi też może sie spodoba. W trzecim zdaniu napisałem o umiarkowanym zastawieniu meblami. Wygodnie jest puścić robota do pracy gdy nikt się nie kręci czyli najlepiej w nocy. W przeciętnie zastawionym pokoju circa 22m^2 (stół, 6 krzeseł, dwa fotele, meble oblistwione dołem w zwartych blokach pod dwoma ścianami) maszynka jeździ 30-40minut. Tłucze się o meble, niby delikatnie lecz w nocy wszystko słychać. Na to bym machnął ręką, gdyby skuteczność była >95%. Cena tej maszynki (I-robot) jest równa cenie nie najtańszej jednostki centralnej odkurzacza razem z wyposażeniem (szczotki, wąż i jakieś drobiazgi-końcówki). Czyli pozostaje do położenia kilkanaście, może kilkadziesiąt metrów białej rury z pcv fi50 i kilka gniazdek.Jeśli zrobisz to samemu (klejem smaruj rurę a nie kielich!), to koszt zamknie sie w 200- 400 zeta. Chyba że założysz jakieś pozłacane wypasione gniazda po 150 zeta za sztukę to będzie drożej :D.

Wiem o czym piszę, bo odkurzanie to moja domena od piętra po pralnię i spiżarnię na poziomie -1.

Instalację OC już sam położyłem przy okazji innej demolki.

Edytowane przez Bertha

Robot sprzatajacy???:lol2::lol2::lol2: Tak może napisać ktoś, kto widział to cacko na ekranie telewizora, może starej krzepkiej plazmy lub nawet OLED.

Ten "robot" służy do wygłaskania podłogi umiarkowanie zastawionej meblami oraz "letko" przykurzonej. Skutecznie nie sprzątnie kłaków z dużego psa, nie sprzątnie piasku jeśli wejdziesz w butach czy ziemi wygrzebanej z doniczki przez kota. Jeśli nie masz psa, przed domem masz długi chodnik wyłożony kostką betonową lub .

Mam Roombę, psa gubiacego non stop sierść, latem pies, dzieci wbiegają do domu bezpośrednio z tarasu.

Żona uwaza zakup tego urzadzenia za jeden z najbardziej trafionych.

Różnica w przejściu gołą stopą po posadzce przed i po czyszczeniu Roombą jest kolosalna

Salon i kuchnię sprząta podczas naszej nieobecności, łazienkę, sypialnie po południu, kiedy 2 tych pomieszczeniach nikogo nie ma.

Faktem jest jednak, ze robot, robotowi nie równy i wrzucanie ich do jednego worka raczej nie ma sensu.

Edytowane przez fotohobby

Ja mam i odkurzacz centralny i robota sprzątającego XIAOMI. Mam dom piętrowy. Mam psa. Robot sprzątający co dwa dni biega i sprząta parter - rewelka - kłaki z psa się nie walają - zbiera wszystko bardzo dokładnie. Odkurzacz centralny -tez rewelka - przede wszystkim cicho, brak smrodu z wydmuchiwanego odkurzacza ( pomimo hepa) itp zawsze czuć odkurzacz niecentralny. Do centralnego polecam szufelkę w kuchu i przedpokoju.

Ten "robot" służy do wygłaskania podłogi umiarkowanie zastawionej meblami oraz "letko" przykurzonej. Skutecznie nie sprzątnie kłaków z dużego psa, .

Nie neguje posiadania OC ale to co powyżej to same bzdury, posiadam i jedno (odkurzacz roomba) i drugie (Golden Retriever) i ja nie jestem w stanie Karcherem przemysłowym wygarnąć włosów z dywanu jak robi to wspomniany robot. Co więcej robot robi to podczas gdy nie ma mnie w domu i robi to codziennie ! . Dodam ze nie mam kostki więc moj pies codzienie przynosci tony piachu do domu. Jedyna wada odkurzacza jest to że nie sprzatnie we wszystkich miejscach więc raz na jakis czas trzeba przejechac odkurzaczem,

Wiec proponuje najpierw kupic robota i potem sie wypowiadać :) (jak napisalem nie neguje posiadania OC - choc sam go nie posiadam z wyboru)