marian51980 22.01.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam, Jako że za jakieś 2 tygodnie będzie u mnie zmiana starej rozdzielni lat 90 (jeszcze na korki) - na nową mam do kolegów prośbę o dobór elementów do mojej nowej rozdzielni. Oczywiście prace będzie wykonywał elektryk, jednak chciałbym zakupić potrzebne elementy w internecie gdzie ceny są o wiele mniejsze niż u mnie w okolicy i to dość znacznie począwszy od kabli kończąc na skrzynce. Prąd dochodzi trójfazowy na przewodach 4x10mm2, układ TN-C, zabezpieczenie 25A, moc przyłączeniowa 16kW, moc umowna 11kW. Przewody poprowadziłem sam a obwody to: PARTER: Światło pokój 1 i 2 Światło pokój 3 i kuchniaŚwiatło łazienka i korytarzŚwiatło piwnica Gniazdka pokój 1 i 2Gniazdka pokój 3 i korytarzGniazdka kuchnia (3 gniazdka podstawowe np na toster, czajnik, mikrofalę)Gniazdka łazienka (podstawowe gniazdka np w łazience na golarkę, suszarkę a korytarz to odkurzacz itp)Gniazdka piwnica Osobne obwody do: PralkaGrzejnik drabinkowy LodówkaZmywarkaPiekarnik Kuchenka indykcyjna 3 fazy Z parteru z głównej skrzynki idzie przewód 5x10mm2 na piętro tak żeby na piętrze był osobny podlicznik i osobna skrzynka PIĘTRO: Pokój 1 i 2 światłoŁazienka i korytarz światłoKuchnia i strych światło Pokój 1 i 2 oraz korytarz gniazdkaGniazdka łazienka (podstawowe gniazdka np w łazience na golarkę, suszarkę a korytarz to odkurzacz itp)Gniazdka kuchnia (3 gniazdka podstawowe np na toster, czajnik, mikrofalę)Gniazdka na strychu Osobne obwody do: PralkaGrzejnik drabinkowy LodówkaZmywarkaPiekarnik Kuchenka indykcyjna 3 fazy Do gniazdek poprowadzony przekrój przewodów 2,5mm2 do światła 1,5mm2, do kuchenek indykcyjnych 5x4mm2 Proszę jak znajdzie ktoś chwilę o spis takich elementów pozdrawiam Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.01.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Masz sporo odbiorników, więc zaprojektowanie 2 rozdzielnic to nie jest chwila, ale trochę czasu. Oczekujesz, że ktoś poświęci ten czas za friko. Od tego masz wynajętego elektryka i on powinien sporządzić spis aparatury. Oczywiście znajdzie się uprzejmy forumowicz i poda spis. Potem inny forumowicz ten spis zaneguje i poda swój i wątek potoczy się dalej swoim życiem. Powodzenia, jeśli coś się z tego dowiesz. Pamiętaj, że prawidłowy dobór aparatury to bezpieczeństwo domowników i domu.A tak na marginesie - 2 x kuchenka + 2 x pralka + 2 x zmywarka itp itd na zabezpieczeniu 25 A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Witam moja propozycja Poczytaj to: https://www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/poradnik.pdf Skasowałem odpowiedz - błędnie zinterpretowałem typ instalacji więc odpowiedz była niezgodna z obowiązującymi przepisami. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.01.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Kolego, CityMatic, co ty farmazony piszesz o gniazdach kuchnia i gniazdach łazienka piętro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.01.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) ............. Najlepiej by było , jednak zbyt duża ilość wyłączników przeciwporażeniowych nie będzie dobra, więc proponował bym zastosować trójfazowe tylko z członem różnicowoprądowym i zasilać obwody jednofazowe zabezpieczeniem typu B o wartościach jakie podałem. sorry, ale to jest ostatnia rzecz jaką bym zrobił w swojej rozdzielni, no ale coz tu dyskutować z "NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!" jacy doradcy, takie forum Kolego, CityMatic, co ty farmazony piszesz o gniazdach kuchnia i gniazdach łazienka piętro ? nie dyskutuj, patrz wyżej. edit: @CityMatic, chwali Ci się, ze starasz sie pomagać innym, ale podstawowa zasada pomagania to jest "nie szkodź" . Jak jest jakiś temat na którym wydaje Ci sie, ze sie znasz, to albo nic nie pisz, albo głęboko sie zastanów czy na pewno chcesz napisać. Czasami taka pomoc na siłę wyrządza więcej szkody niż pożytku Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Slawko123 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 sorry, ale to jest ostatnia rzecz jaką bym zrobił w swojej rozdzielni, no ale coz tu dyskutować z "NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!" jacy doradcy, takie forum nie dyskutuj, patrz wyżej. Pokaż swoją rozdzielnię - zrób fotkę - ocenimy. Chodzi o to, że jest 21 wyłączników różnicowo-prądowych (ich koszt przekroczy 2tyś zł i myślisz , że autor wątku szarpnie się na taki wydatek? Wątpię. Dlatego napisałem to zdanie które Ty krytykujesz - widać, że nie masz pojęcia o czym piszę. Jeśli zamontuje RCCB ochroni się przed porażeniem prądem w stanie awarii, a zabezpieczy przed wyłączeniem od przeciążenia indywidualnymi zabezpieczeniami obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A tak w ogóle Panowie "specjaliści" nikt nie zwrócił mi uwagi na to, że sam piszę bzdury, bo po prostu użekło mnie wypisanie tak dokładnego rozdziału obwodów. PN – IEC 60364 –4-41 p. 413.1.3.8 Urządzenie ochronne różnicowoprądowe nie może być stosowane w układzie TNC ....... i to jest chyba najlepszy koniec mojej i waszych wypowiedzi A do autora wątku: Zainwestuj lepiej w modernizację instalacji, a nie osprzęt do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.01.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A tak w ogóle Panowie "specjaliści" nikt nie zwrócił mi uwagi na to, że sam piszę bzdury, bo po prostu użekło mnie wypisanie tak dokładnego rozdziału obwodów. PN – IEC 60364 –4-41 p. 413.1.3.8 Urządzenie ochronne różnicowoprądowe nie może być stosowane w układzie TNC ....... i to jest chyba najlepszy koniec mojej i waszych wypowiedzi A do autora wątku: Zainwestuj lepiej w modernizację instalacji, a nie osprzęt do niej. Nie no że piszesz bzdury to wiadomo, teraz też. A co pytek robił Twoim zdaniem układając nowe przewody, nie podernizował instalacji. I miał obowiązek jak to zrobić? Bzdura bzdurą pogania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.01.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A tak w ogóle Panowie "specjaliści" nikt nie zwrócił mi uwagi na to, że sam piszę bzdury, bo po prostu użekło mnie wypisanie tak dokładnego rozdziału obwodów. PN – IEC 60364 –4-41 p. 413.1.3.8 Urządzenie ochronne różnicowoprądowe nie może być stosowane w układzie TNC Tyle, że na wejściu do rozdzielni żegnasz sie z TN-C. Minimalizacja różnicówek utrudnia diagnostykę. I powoduje rozmrożenie lodówki czy ciemność w domu, bo jakieś urządzenie ześwirowało. Przykład z mojego życia. W domku letniskowym wywalało jedyną różnicówkę. Ciemność wszędzie, lodóweczka się rozmraża. Chociaż odbiorników było mało, to się naszukałem. Okazało się, że różnicówkę wywalała terma. Co dziwne nie w czasie załączania, a w czasie wyłączania. Jak grzałka była włączona albo wyłączona - wszystko było OK. Tylko chwila "cyknięcia" czasami wywalała różnicówkę. I to nie zawsze. Strach pomyśleć, ile bym tego się naszukał w domu ze sporą ilością odbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.01.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Pokaż swoją rozdzielnię - zrób fotkę - ocenimy. Chodzi o to, że jest 21 wyłączników różnicowo-prądowych sorry, ale nie Tobie oceniać moje rozdzielnie, a wyłączników RCB mam 24 w tym tylko 3 czteropolowe i 10 róznicowo-nadprądowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 24.01.2019 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 O kurde takich wpisów to się nie spodziewałem, myślałem że nie jest to takie skomplikowane jak niektórzy piszecie... Chodziło mi o podstawowe elementy, które na pewno będą lepsze niż te obecne stare korki które mam teraz. Instalacja poprowadzona więc nie wiem jeszcze co mam modernizować oprócz rozdzielni. Myślałem generalnie o tym że ktoś mi podpowie główne elementy jaki mają być : wyłącznik jakiś główny, nad-prądowy, różnicowo - prądowy, bo większość to będą bezpieczniki 10A 16A ale po prostu rozpisałem obwody takie jakie mam Czy zabezpieczenie główne 25A przy mocy do 16kW nie będzie wystarczające ? Przecież są kuchenki indukcyjne dostosowujące się "mocowo", teraz jest podłączona taka normalna, 2 pralki też to dużo ? Teraz są dwie pralki na starych korkach i nie ma problemu, zmywarka jedna ale to chyba nie jest taki ogromny wzrost mocy jak będzie druga. Myślałem że zmiana na nowe będzie lepsza niż ta co jest teraz, bo teraz to jakoś hula Teraz mam taką starą rozdzielnię bez żadnych kombinacji i żyję i pewnie mogłaby by być dalej ale chciałbym już jak jest remont po prostu ją zmienić nie robiąc jednocześnie z niej kosmicznej technologii. Chodzi mi o podstawy, wiem że można rozbudować taką rozdzielnię do granic możliwości zarówno elementów co za tym idzie ceny ale chciałbym żeby było ok, żeby po prostu było lepiej i trochę bezpieczniej niż teraz.. Oczywiście nie neguję Waszych podpowiedzi i nie zrozumcie mnie źle ale może znajdzie się ktoś kto chociaż mnie naprowadzi bo widzę że bez samotnych poszukiwań po różnych stronach i forach się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.01.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Kolego, jesteś w stanie chociaż narysować rozdzielnicę z w/w obwodami, z elementami stosowanymi na dzień dzisiejszy (wył. gł , RCD , blok rozdzielczy, wyłączniki samoczynne, listwy zaciskowe itd. ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 24.01.2019 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Niestety nie, jedyne co mogę obecnie zrobić przed większym wczytaniem się w temat to dołączyć zdjęcie obecnej rozdzielni, którą robił jeszcze mój ojciec i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.01.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Autorze tematu - jest tak jak przewidziałem = dyskusja "internetowych fachowców" między sobą.. Sam piszesz, że będziesz dalej poszukiwał rozwiązań w sieci , więc ponawiam pytanie - dlaczego Twój elektryk nie zaprojektuje Ci rozdzielnicy ? A może on jest tylko układaczem przewodów po 20,- zł/pkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 24.01.2019 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Po prostu myślałem że tak jak na wstępie przygotuję większość elementów, które zakupię taniej w sklepach internetowych dla niego - elektryka jak będzie montował i po prostu wyceni mi tylko uzbrojenie rozdzielni, chciałbym uniknąć kupowania elementów przez niego bo nie dość że zrobi to w pierwszym czy drugim lepszy sklepie u mnie elektrycznym również drogim więc kolejność bez znaczenia i jeszcze pewnie weźmie za tą usługę dodatkowe pieniądze. Jeśli zrobię to ja to też wyjdzie drogo i jeszcze pewnie zaraz czegoś zabraknie i inne historie. Miałem tak przy montażu c.o. jednak tam byłem sporo obcykany z tematem i sam zakupiłem wszystko i wyszło mnie to 40 procent taniej i zaoszczędziłem tym samym około 3 tysięcy złotych. Nie dałem się zaskoczyć instalatorowi i miałem nawet więcej niż by chciał , nawet już wymyślając (resztę oddałem z wysyłką za darmo pakiet smartall...) Stąd po prostu założyłem temat myśląc że nie będzie aż takich wielkich komplikacji i sam się z elementami przygotuję , nawet zamówionych więcej żeby były i po prostu tak jak w przypadku c.o. później to co zostanie oddać a i tak zaoszczędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.01.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) O kurde takich wpisów to się nie spodziewałem, myślałem że nie jest to takie skomplikowane jak niektórzy piszecie... Chodziło mi o podstawowe elementy, które na pewno będą lepsze niż te obecne stare korki które mam teraz. Jest bardziej skomplikowane, niż się wydaje. Ja się uczyłem na błędach mojego elektryka. Oczywiście do ideału mam daleko - ale i tak o niebo lepiej, niż "standard" w tej branży. Z elektrykami (wieloma) mam same przeboje - po dokształceniu nawet jedyny, którego ceniłem poległ. Przyszedł robić pomiary za aparaturą bez "żabek". Zaoszczędził na osprzęcie - wtyczki miał. Więc gniazda sensownie mi sprawdził. Ale wiszące kable od oświetlenia to "dotykał" końcówkami - parodia pomiarów. Nawet nie zapytał, gdzie uziom mam i jaki, jak robił jego pomiary metodą techniczną. Im mniej wiesz, tym wyżej oceniasz "fachowców". A co do rozdzielni - może coś skorzystasz z moich przejść - klik Elektrycy mają zazwyczaj zniżki niedostępne dla Ciebie i kupują taniej, niż ceny internetowe (dla przykładu Dehnshielda najtaniej znalazłem za 1200zł - elektryk mi go kupił poniżej tysiąca brutto. Akurat pod tym względem się przydał i był w miarę uczciwy (bo to, że ma zniżki nie znaczy, że nie dostaniesz WZetki z cenami standardowymi - bo tego typu rozmowy byłem świadkiem w sklepie, jak odbierałem coś, co zamówił "mój" elektryk). Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.01.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Zaprojektowanie rozdzielnicy a zakup materiału na nią to są przecież 2 różne tematy. Elektryk w ramach zlecenia robi ten projekt, a jeśli tego nie uwzględnił w wycenie to już jest inna kwestia. A Ty potem sam kupujesz gdzie i za ile chcesz. Tu dodam - ja tak się ze swoimi klientami nie umawiam. Wykonuję zlecenie, oczywiście z doradztwem i projektami w cenie i sam kupuję materiał instalacyjny w b. dobrych cenach (ze swoimi rabatami wynoszącymi ...%) I potem klientowi wliczam z pomniejszonym rabatem za koszty zakupu itp.Klient nie traci na to swego cennego czasu, w którym zarabia i na budowę i na mnie:) Tak robi wielu szanujących się instalatorów wszystkich branż. A jeśli jesteś z moich stron to zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.01.2019 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Zaprojektowanie rozdzielnicy a zakup materiału na nią to są przecież 2 różne tematy. Elektryk w ramach zlecenia robi ten projekt, a jeśli tego nie uwzględnił w wycenie to już jest inna kwestia. A Ty potem sam kupujesz gdzie i za ile chcesz. Tu dodam - ja tak się ze swoimi klientami nie umawiam. Wykonuję zlecenie, oczywiście z doradztwem i projektami w cenie i sam kupuję materiał instalacyjny w b. dobrych cenach (ze swoimi rabatami wynoszącymi ...%) I potem klientowi wliczam z pomniejszonym rabatem za koszty zakupu itp.Klient nie traci na to swego cennego czasu, w którym zarabia i na budowę i na mnie:) Tak robi wielu szanujących się instalatorów wszystkich branż. A jeśli jesteś z moich stron to zapraszam na priv. Panie do projektowania to są potrzebne uprawnienia projektowe :D Do Autora tematu: nie jest to odpowiednie miejsce na wyciągnięcie informacji w jaki sposób wymienić starą rozdzielnicę na nową. Wezwij elektryka, umów się z nim na zasadzie, mój materiał Pana robota. On poda spis potrzebnych rzeczy a TY kupisz Oczywiście ciężko będzie znaleźć takiego fachowca bo obecnie to mało kto robi tylko robociznę z elektryków, większość lubi sobie przyciąć dodatkowo na materiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 25.01.2019 00:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Dziękuję za wszystkie informacje, rzeczywiście czas na elektryka jak nie tego to innego który zgodzi się na takie rozwiązanie jak ja planuję bądź zaproponuje rozsądne rozwiązanie dla obu stron. kaizen : link się przyda a widzę że też prowadziłeś walkę z wiedzą i praktyką Dzięki za wszystkie info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleserwis 28.01.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Jak duże masz te rozdzielnice?Wymieniałeś przewody, dawałeś nowe obwody i zasilasz je ze starej skrzynki czy jak to wygląda? A może masz starą instalację i wykonałeś po prostu nową równolegle do starej i teraz czas na skrzynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts