Regius 23.01.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć, Aktualnie przerabiam temat zabezpieczenia szczeliny wentylacyjnej dachu. Mam zamiar zamontować siatkę pomiędzy murłatą a deskowaniem (np. przy użyciu tackera lub skobli) i chciałem zapytać bardziej doświadczonych osób jaką siatkę wybrać: ocynkowaną, aluminiową (mam nadzieję, że ocynkowane lub nierdzewne zszywki nie zainicjują korozji galwanicznej), nierdzewną? Siatka zgrzewana, tkana, czy cięto-ciągniona? Jaka grubość druta (żeby np. kuna nie przegryzła)? Najtaniej wychodziłaby siatka/moskitiera aluminiowa, ale te siatki robione są z drutu 0.3 mm i boję się, że większe gryzonie spokojnie dają sobie radę z takim drutem (widziałem zdjęcia dennic uli wykonanych z takiej siatki, którą jakiś futrzak załatwił). Zauważyłem, że im mniejsze oczka mają siatki, tym mniejsza średnica drutu jest używa do ich produkcji. Zastanawiam się nad zrobieniem takiej kanapki z 2 siatek :1) siatka z grubszym drutem (większe oczka), stanowiąca warstwę konstrukcyjną, która chroniła by przed większymi gryzoniami typu kuna2) siatka z mniejszymi oczkami w celu ochrony przed owadami o oczkach jak moskitiera Podpowiedzcie mi proszę, czy to co chcę zrobić to nie jest przypadkiem herezja i czy nie wymyślam kwadratowych kół. Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.01.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Wydaje mi się że najlepszą byłaby siatka nierdzewna(bd wytrzymałość) o oczku 1,5cm zgrzewana.Jeśli oczywiście jest taka konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.01.2019 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dzięki za podpowiedź. Niestety nie mogę dać gwiazdki, więc chciałbym podziękować niniejszym postem. Musisz podziękować innym użytkownikom zanim podziękujesz CityMatic ponownie.[/Quote] W międzyczasie znalazłem wątek o kunach na forum i postanowiłem tam powtórzyć pytanie dot. minimalnej grubości siatki. Troszkę zastanawia mnie, czy jak zastosuję drobniejszą siatkę np. 2x2 mm (przy okazji miałbym z głowy owady jak np. osy) z cieńszego drutu jak np. 0.5 mm, to czy paskudy jak kuna będą w stanie w ogóle wcisnąć tam swoje zębska, żeby móc toto przegryźć. A może po prostu warto zrezygnować z izolacji dachu "watą" i zastosować jakąś alternatywę, co by nie przyciągało gryzoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.01.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Zwierzę nie będzie się szarpało z tak drobną siatka, stal szlachetna jest bardziej twarda i sprężysta więc za pierwszą próbą zwierze odpuści. Drobniejsza - owszem przeciw owadom będzie dobra - ale jak tak czytam to co piszesz to zastanawiam się gdzie w Mikołowie jest takie zagrożenie plagami chyba , ze z tych lasów co otaczają Twoją miejscowość PS:Za gwiazdkę bardzo dziękuję Ps, jest sprzedawca na A...gro Juhrek i sprzedaje odpady siatek - wiadomo zawsze coś zostaje więc można nawet tańszym kosztem zaopatrzyć się u niego w potrzebne materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.01.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Po doświadczeniach z kunami i szerszeniami (tu służę fotkami, jeśli ktoś wytłumaczy mi jak dodać), uważam że ideałem jest siatka gruba ( powstrzyma kunę) i za nią siatka drobna aby zrobić wbrew drobiazgowi takiemu jak szerszenie. Pszczoły i osy pewnie przejdą, lecz szerszenie są gorszą plagą. Dach robisz raz i parę złotych więcej wydane, to jest nic w przypadku późniejszych kłopotów od zwierzątek i owadów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.01.2019 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Na razie kupiłem siatkę nierdzewną z drutu 0.5 mm o oczku około 1 mm do ochrony przed owadami. Sprawdzę organoleptycznie, czy będę potrzebował jeszcze drugiej siatki z grubszego drutu dla zabezpieczenia przed gryzoniami typu kuna. Mam jeszcze pytanie w kwestii samego montażu siatki. Jak najlepiej w moim przypadku było by ją zamocować? Mam dach z pełnym deskowaniem i nadbitką (nie będzie dodatkowej podbitki). Zastanawiałem się nad dwoma sposobami - poniżej szkic pokazujący siatkę na niebiesko (bez detali samego okapu, czy finalnego pokrycia dachu). 1) Montaż siatki przed izolacją ścian - rozciągnięcie siatki pomiędzy murłatą a deskowaniem. Boję się, że mogę sobie w ten sposób zafundować niezły mostek cieplny (łączny przekrój drutu licząc w kierunku pionowym licząc po obwodzie całego zabezpieczonego okapu to około 400 cm2). 2) Montaż siatki w trakcie izolacji ścian - połączenie już zakupionej siatki nierdzewnej z siatką zbrojącą i zatopienie w kleju do siatki, ale boję się, że nie da się tego z sposób trwały zamontować do krokwii po bokach i do deskowania od góry. Czuję, że błądzę, bo pewnie są lepsze sposoby na montaż takiej siatki (niestety wszystkie sensowne jakie do tej pory widziałem dotyczyły montażu w podbitce, a podbitki u mnie nie będzie). Bardzo proszę o podpowiedź w tym temacie. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 28.01.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam Też mam nadbitkę, w moim dzienniku były fotki jak rozwiązałem ten detal, ale fotki z biegiem czasu poginęłydaj na priv maila, to wyślę Ci fotki jak to wygląda pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 29.01.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Bertha, klikasz tutaj i dodajesz foto z dysku i voila! Robilbym od zewnatrz, w koncu w szczeline moga wleciec szerszenie i zrobic gniazda. Mozesz wrzucic tutaj Tinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.01.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Tylko przed ociepleniem!! Dół siatki przymocowany do murłaty a góra do deskowania (na jakieś wkręty). Inne rozwiazanie jest do pokonania przez kunę - wygryzie tunel w warstwie styropianu i przejdzie pod siatką. Masz zrobić metoda stryczka - raz za dobrze. A nie metodą krawata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.02.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Warto pamiętać, że są gotowe listyw wentylacyjne z blachy https://protektor.com/pl/produkty/db/?no_cache=1&intProductGroup=2&intProduct=52 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 01.02.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Warto pamiętać, że są gotowe listyw wentylacyjne z blachy https://protektor.com/pl/produkty/db/?no_cache=1&intProductGroup=2&intProduct=52 tyle ze sa zrobione z rdzewki, w opisie jest "galvanised steel". Mowa jest raczej o siatce ze stali nierdzewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 01.02.2019 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Muszę przyznać, że obie opcje zaproponowane przez Tinka i Tomka wyglądają super. Widać niepotrzebnie się pospieszyłem i kupiłem siatkę z nierdzewki. @Di, masz rację, początkowo strzelałem w rozwiązanie "na wieki", ale wydaje się, że zarówno siatka alu cięto-cięgniona zastosowana przez Tinka, jak i ocynkowany profil tynkowy zalinkowany przez Tomka powinny mieć wystarczającą trwałość. Gdzieś kiedyś natknąłem się na na standard pokazujący korozję różnych materiałów dla różnych grup korozyjności zgonie z ISO 12944 (podejrzewam, że w tym przypadku było by to około C1/C2) i wyglądało na to, że np. dla grupy C1 korozyjność aluminium była pomijalna, natomiast dla ocynku rzędu kilku dziesiątych mikrona na rok (z tego co znalazłem, to Protektor ma jeszcze wersję z malowanego aluminium). Edytowane 1 Lutego 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 02.02.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Miales taka siatke aluminiowa w reku? To sie z latwoscia gnie w palcach. Nie sadze zeby dla gryzonia byla to wieksza przeszkoda.No i niestety nie jestem w stanie sprawdzic jakosci ocynku czy innego procesu galwanizacji. W opisie Tomka jest tylko ze galwanizowana, nie wiadomo jaki proces i jakiej grubosci jest powloka. Byloby glupio gdyby zaczelo to rdzewiec i po kilku latach nadawalo sie do wymiany. Nierdzewny jest tylko ocynk na starych audi i bmw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 04.08.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Mam ten sam problem jak to rozwiązaliście docelowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.03.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Podłączę się. Mam wróblówkę (grzebień z tworzywa), ale takie coś raczej nie będzie przeszkodą dla kun. Jednak dachówka jest falista, a nie płaska. Czy da się to jakoś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts