Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka do zebezpieczenia szczeliny wentylacyjnej

Regius

Recommended Posts

Cześć,

Aktualnie przerabiam temat zabezpieczenia szczeliny wentylacyjnej dachu. Mam zamiar zamontować siatkę pomiędzy murłatą a deskowaniem (np. przy użyciu tackera lub skobli) i chciałem zapytać bardziej doświadczonych osób jaką siatkę wybrać: ocynkowaną, aluminiową (mam nadzieję, że ocynkowane lub nierdzewne zszywki nie zainicjują korozji galwanicznej), nierdzewną? Siatka zgrzewana, tkana, czy cięto-ciągniona? Jaka grubość druta (żeby np. kuna nie przegryzła)?

Najtaniej wychodziłaby siatka/moskitiera aluminiowa, ale te siatki robione są z drutu 0.3 mm i boję się, że większe gryzonie spokojnie dają sobie radę z takim drutem (widziałem zdjęcia dennic uli wykonanych z takiej siatki, którą jakiś futrzak załatwił).

Zauważyłem, że im mniejsze oczka mają siatki, tym mniejsza średnica drutu jest używa do ich produkcji.

Zastanawiam się nad zrobieniem takiej kanapki z 2 siatek :

1) siatka z grubszym drutem (większe oczka), stanowiąca warstwę konstrukcyjną, która chroniła by przed większymi gryzoniami typu kuna

2) siatka z mniejszymi oczkami w celu ochrony przed owadami o oczkach jak moskitiera

Podpowiedzcie mi proszę, czy to co chcę zrobić to nie jest przypadkiem herezja i czy nie wymyślam kwadratowych kół.

Pozdrawiam

Edytowane przez Regius

Dzięki za podpowiedź. Niestety nie mogę dać gwiazdki, więc chciałbym podziękować niniejszym postem.

Musisz podziękować innym użytkownikom zanim podziękujesz CityMatic ponownie.[/Quote]

W międzyczasie znalazłem wątek o kunach na forum i postanowiłem tam powtórzyć pytanie dot. minimalnej grubości siatki.

Troszkę zastanawia mnie, czy jak zastosuję drobniejszą siatkę np. 2x2 mm (przy okazji miałbym z głowy owady jak np. osy) z cieńszego drutu jak np. 0.5 mm, to czy paskudy jak kuna będą w stanie w ogóle wcisnąć tam swoje zębska, żeby móc toto przegryźć. A może po prostu warto zrezygnować z izolacji dachu "watą" i zastosować jakąś alternatywę, co by nie przyciągało gryzoni.

Zwierzę nie będzie się szarpało z tak drobną siatka, stal szlachetna jest bardziej twarda i sprężysta więc za pierwszą próbą zwierze odpuści.

Drobniejsza - owszem przeciw owadom będzie dobra - ale jak tak czytam to co piszesz to zastanawiam się gdzie w Mikołowie jest takie zagrożenie plagami :) chyba , ze z tych lasów co otaczają Twoją miejscowość :)

PS:Za gwiazdkę bardzo dziękuję

Ps, jest sprzedawca na A...gro Juhrek i sprzedaje odpady siatek - wiadomo zawsze coś zostaje więc można nawet tańszym kosztem zaopatrzyć się u niego w potrzebne materiały

Po doświadczeniach z kunami i szerszeniami (tu służę fotkami, jeśli ktoś wytłumaczy mi jak dodać), uważam że ideałem jest siatka gruba ( powstrzyma kunę) i za nią siatka drobna aby zrobić wbrew drobiazgowi takiemu jak szerszenie. Pszczoły i osy pewnie przejdą, lecz szerszenie są gorszą plagą. Dach robisz raz i parę złotych więcej wydane, to jest nic w przypadku późniejszych kłopotów od zwierzątek i owadów.
  • Like 1

Dzięki za odpowiedzi.

Na razie kupiłem siatkę nierdzewną z drutu 0.5 mm o oczku około 1 mm do ochrony przed owadami. Sprawdzę organoleptycznie, czy będę potrzebował jeszcze drugiej siatki z grubszego drutu dla zabezpieczenia przed gryzoniami typu kuna.

Mam jeszcze pytanie w kwestii samego montażu siatki. Jak najlepiej w moim przypadku było by ją zamocować?

Mam dach z pełnym deskowaniem i nadbitką (nie będzie dodatkowej podbitki). Zastanawiałem się nad dwoma sposobami - poniżej szkic pokazujący siatkę na niebiesko (bez detali samego okapu, czy finalnego pokrycia dachu).

NFwUhno.png

1) Montaż siatki przed izolacją ścian - rozciągnięcie siatki pomiędzy murłatą a deskowaniem. Boję się, że mogę sobie w ten sposób zafundować niezły mostek cieplny (łączny przekrój drutu licząc w kierunku pionowym licząc po obwodzie całego zabezpieczonego okapu to około 400 cm2).

2) Montaż siatki w trakcie izolacji ścian - połączenie już zakupionej siatki nierdzewnej z siatką zbrojącą i zatopienie w kleju do siatki, ale boję się, że nie da się tego z sposób trwały zamontować do krokwii po bokach i do deskowania od góry.

Czuję, że błądzę, bo pewnie są lepsze sposoby na montaż takiej siatki (niestety wszystkie sensowne jakie do tej pory widziałem dotyczyły montażu w podbitce, a podbitki u mnie nie będzie).

Bardzo proszę o podpowiedź w tym temacie.

Edytowane przez Regius

Muszę przyznać, że obie opcje zaproponowane przez Tinka i Tomka wyglądają super. Widać niepotrzebnie się pospieszyłem i kupiłem siatkę z nierdzewki.

@Di, masz rację, początkowo strzelałem w rozwiązanie "na wieki", ale wydaje się, że zarówno siatka alu cięto-cięgniona zastosowana przez Tinka, jak i ocynkowany profil tynkowy zalinkowany przez Tomka powinny mieć wystarczającą trwałość. Gdzieś kiedyś natknąłem się na na standard pokazujący korozję różnych materiałów dla różnych grup korozyjności zgonie z ISO 12944 (podejrzewam, że w tym przypadku było by to około C1/C2) i wyglądało na to, że np. dla grupy C1 korozyjność aluminium była pomijalna, natomiast dla ocynku rzędu kilku dziesiątych mikrona na rok (z tego co znalazłem, to Protektor ma jeszcze wersję z malowanego aluminium).

Edytowane przez Regius

Miales taka siatke aluminiowa w reku? To sie z latwoscia gnie w palcach. Nie sadze zeby dla gryzonia byla to wieksza przeszkoda.

No i niestety nie jestem w stanie sprawdzic jakosci ocynku czy innego procesu galwanizacji. W opisie Tomka jest tylko ze galwanizowana, nie wiadomo jaki proces i jakiej grubosci jest powloka. Byloby glupio gdyby zaczelo to rdzewiec i po kilku latach nadawalo sie do wymiany. Nierdzewny jest tylko ocynk na starych audi i bmw...

• 1 year później...
  • 7 months później...