Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadrzewienie śródpolne?

Recommended Posts

Funkcja jest zapisana, więc raczej nie jest to zadrzewienie śródpolne. Bezpieczniej może rżnąć głuppa i wystąpić do wójta o pozwolenie na wycinkę drzew na działce nr..., w obrębie ....., gminy .......... .

Dostaniesz odpowiedź na piśmie że..... nie dotyczy, nie podlega itd i wystąpienie jest bezpodstawne.

Doopokrytka jest najważniejsza!

Przerabiałem podobny temat na działce, którą chcę sprzedać. Klient, potencjalny nabywca miał życzenie kupić czystą działkę.

Wokół inne działki z zabudową, droga już asfaltowa, a moja działka to plomba, tylko zakrzaczona i zadrzewiona.

Już ostrzyłem siekiery i piły, jak mnie tchnęło dopytać się w urzędzie o możliwość wyczyszczenia działki całkowicie z roślinności.

Miła pani w urzędzie powiedziała że absolutnie "nie" na jakąkolwiek wycinkę nawet grupy krzaków o powierzchni powyżej 25m2.

A tam dżungla 1200m2.

Uzyskałem informację od miłej pani że można wycinać dopiero po uzyskaniu PnB i tylko te drzewa i krzewy, które będą przeszkadzały w zagospodarowaniu terenu.

Pomyślałem że nieźle trzeba będzie się nagimnastykować w planowaniu ścieżek i rabatek w sposób kolidujący z istniejącą, dziką roślinnością.

A mogłem skorzystać za kadencji Szyszki.

Pozdrawiam

Cezary

Kupiłem działkę co miała sporo samosiejek (sosny). Byłem w urzędzie że chcę część wyciąć bo będą przeszkadzać mi w budowie domu , ogrodzenia i itd.

Pani powiedziała że mogę wystąpić z pismem i mi wydadzą zgodę ALE wtedy zapłacę sporo kasy za wycinkę , bo jest cennik .

Działa na obszarze "NAtura 2000".

Powiedziała że jak będę miał pozwolenie na budowę to wtedy wystąpić o wycinkę potrzebną do wybudowania domu i wtedy NIC nie zapłacę.

Tak zrobiłem , dostałem zgodę i wyciąłem kilkadziesiąt samosiejek. Nic nie płaciłem ...

Proponuję najpierw do urzędu aby mieć na wszystko papier i zgodę , aby później nie było płaczu jak okaże się że naliczą olbrzymie opłaty za wycinkę ..

U mnie była lekka "walka" z czasem , bo zbliżał się czas "wylęgu" i wtedy jest zakaz cięcia drzew. Było szukanie gniazd , ale u mnie na szczęście było brak.

Bo często dla "inwestora" to samosiejka a dla urzędnika może być co innego ;)

Edytowane przez kaszpir007