wegkamil 24.01.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 WItamMój tata ma działkę o szerokośći 20m ale jak widze na mapach geoportalto są niby dwie działki: szerokosc 14,68m i 5,57mDziałka jest bardzo długa: po jednej i drugiej stronie działki jest droga asfaltowa. Na działce po przeciwnej stronie (tam gdzie chcialbym sie budowac) sąsiad mawybudowany dom na granicy działki.Byłem w gminie i powiedzieli mi ze pozwolenie na doklejenie się do domu sąsiadajest tylko mozliwe jesli dzialka ma mniej niż 16m Moje pytanie jest takie:- jeśli zlecimy podział działki geodecie jedynie na 14,68m szerokosci to czy dostałoby się pozwoleniena budowe domu na granicy ? (chodzi o to ze jakbym dostal pozwolenie na budowe to tą mniejszączęść działki - 5,57m- za kilka lat też byśmy podzielili u geodety i przepisalibysmy na mnie)-czy taka kombinacja nie spowodowalaby utraty pozwolenia na budowe jesli budowa nie zostalaby zakonczona? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.01.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Pozwolenie na budowę jest wydawane na konkretną działkę opisaną numerem i powierzchnią według EGiB - tak ja na wyrysie i wypisie. Więc przed staraniem się o PnB musisz mieć wyczyszczony temat granic. Majstrowanie z działką podczas nieukończonej budowy jest raczej niemożliwe i ryzykowne - zmieniaja się wskaźniki itp. Podpytaj architekta. Z kolei mapa z projektem podziału ma być aktualna czyli budynek ma być ujawniony. Temat jest trudny. To nie sa niby dwie działki. Tata ma nieruchomość złożoną z dwóch działek, sprawdź w księdze wieczystej czy jest stan taki jak w EGiB (dwa numery, dwie powierzchnie, stany mają byc zgodne). Jak i na co chcesz podzielić działkę szer. 5.57m????? Portal który cytujesz ma znaczenie poglądowe, mapy również. Szerokość działki określi ci geodeta na podstawie innych dokumentów - szkic polowy i / lub współrzędne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wegkamil 24.01.2019 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 w ksiedze wieczystej są dwie działki to może napisze co chciałbym uzyskać finalnie: -podział działki najpierw na mniej wiecej 14,65m szeroksci aby miec pozwolenie na "przyklejenie" budynku gospodarczego do domu sąsiada - pozniej uzyskac następne pozwolenie na budowe domu letniskowego do 35m2 na zgloszenie - kiedy wybudowaloby sie domek letniskowy do 35m2 znowu podział działki i dołączenie tych 5,57m (tak aby działka miała szerokość ok 20m) - na koniec dobudowanie do domu letniskowego kolejnych 35m2 aby dom miał w sumie 70m2 a pierwszy budynek gospodarczy był na granicy sąsiada ("przyklejony" do domu sąsiada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 nie dobudujesz do letniskowego kolejnych 35 m2 bo to już rozbudowa. Ja mam działkę szersza i dom przyklejony do budynku gospodarczego sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.01.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Pierwsza sprawa: jest MPZP? Podział nie może być sprzeczny z zapisami planu. Ewentualnie wystąpienie do Ministerstwa Infrastruktury o zgode na odstąpienie od przepisów, lecz wymaga to solidnego uzasadnienia...Nie snuj teorii, nie bij piany. Weź papiery pod pachę, pokaż temat architektowi i geodecie to wytłumaczą ci co wolno a co nie. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wegkamil 25.01.2019 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 nie dobudujesz do letniskowego kolejnych 35 m2 bo to już rozbudowa. po budowie dokonuje się zmiany sposobu użytkowania na mieszkalny i można dobudować Pierwsza sprawa: jest MPZP? jest Podział nie może być sprzeczny z zapisami planu. Ewentualnie wystąpienie do Ministerstwa Infrastruktury o zgode na odstąpienie od przepisów, lecz wymaga to solidnego uzasadnienia... Nie snuj teorii, nie bij piany. Weź papiery pod pachę, pokaż temat architektowi i geodecie to wytłumaczą ci co wolno a co nie. dzięki za pomoc, czyli wiem do kogo się udać: architekt a zadnych teorri nie robie: skoro moj tata ma dwie dzialki to chce podzielić najpierw jedną i mieć pozwolenie na "doklejenie" do sąsiada bo jeśli podzielibym od razu dwie działki to pozwolenia na doklejenie nie bede mial bo dzialka jest szersza niz 16m (pytalem w gminie) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.01.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 po budowie dokonuje się zmiany sposobu użytkowania na mieszkalny i można dobudować Jeżeli miejscowy plan pozwoli na zmianę.....ale to i tak nie zmienia faktu że to rozbudowa. I pomimo wcześniejszej budowy na zgłoszenie tu potrzbujesz pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.01.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Posiadanie działek to jedna sprawa, natomiast podział gruntu to całkiem inny temat. Trzymają cię ryzy MPZP, aczkolwiek jest kilka myków. Podział może byc niezgodny z zapisami MPZP, jeśli celem podziału jest zniesienie współwłasności nieruchomości lub wydzielenie budynku zbudowanego na podstawie PnB. Tylko najpierw trzeba taki budynek wybudować na współwłasności. Architekt & geodeta wyjasnią ci wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts