Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na granicy podział działki

Recommended Posts

WItam

Mój tata ma działkę o szerokośći 20m ale jak widze na mapach geoportal

to są niby dwie działki: szerokosc 14,68m i 5,57m

Działka jest bardzo długa: po jednej i drugiej stronie działki jest droga asfaltowa.

Na działce po przeciwnej stronie (tam gdzie chcialbym sie budowac) sąsiad ma

wybudowany dom na granicy działki.

Byłem w gminie i powiedzieli mi ze pozwolenie na doklejenie się do domu sąsiada

jest tylko mozliwe jesli dzialka ma mniej niż 16m

Moje pytanie jest takie:

- jeśli zlecimy podział działki geodecie jedynie na 14,68m szerokosci to czy dostałoby się pozwolenie

na budowe domu na granicy ? (chodzi o to ze jakbym dostal pozwolenie na budowe to tą mniejszą

część działki - 5,57m- za kilka lat też byśmy podzielili u geodety i przepisalibysmy na mnie)

-czy taka kombinacja nie spowodowalaby utraty pozwolenia na budowe jesli budowa nie zostalaby zakonczona?

pozdrawiam

Pozwolenie na budowę jest wydawane na konkretną działkę opisaną numerem i powierzchnią według EGiB - tak ja na wyrysie i wypisie. Więc przed staraniem się o PnB musisz mieć wyczyszczony temat granic. Majstrowanie z działką podczas nieukończonej budowy jest raczej niemożliwe i ryzykowne - zmieniaja się wskaźniki itp. Podpytaj architekta. Z kolei mapa z projektem podziału ma być aktualna czyli budynek ma być ujawniony. Temat jest trudny.

To nie sa niby dwie działki. Tata ma nieruchomość złożoną z dwóch działek, sprawdź w księdze wieczystej czy jest stan taki jak w EGiB (dwa numery, dwie powierzchnie, stany mają byc zgodne).

Jak i na co chcesz podzielić działkę szer. 5.57m????? Portal który cytujesz ma znaczenie poglądowe, mapy również. Szerokość działki określi ci geodeta na podstawie innych dokumentów - szkic polowy i / lub współrzędne.

• Like 1

dzialka6a.jpg

w ksiedze wieczystej są dwie działki

to może napisze co chciałbym uzyskać finalnie:

-podział działki najpierw na mniej wiecej 14,65m szeroksci aby miec pozwolenie

na "przyklejenie" budynku gospodarczego do domu sąsiada

- pozniej uzyskac następne pozwolenie na budowe domu letniskowego do 35m2 na zgloszenie

- kiedy wybudowaloby sie domek letniskowy do 35m2 znowu podział działki

i dołączenie tych 5,57m (tak aby działka miała szerokość ok 20m)

- na koniec dobudowanie do domu letniskowego kolejnych 35m2 aby dom miał w sumie 70m2

a pierwszy budynek gospodarczy był na granicy sąsiada ("przyklejony" do domu sąsiada)

Pierwsza sprawa: jest MPZP? Podział nie może być sprzeczny z zapisami planu. Ewentualnie wystąpienie do Ministerstwa Infrastruktury o zgode na odstąpienie od przepisów, lecz wymaga to solidnego uzasadnienia...

Nie snuj teorii, nie bij piany.

Weź papiery pod pachę, pokaż temat architektowi i geodecie to wytłumaczą ci co wolno a co nie.

Edytowane przez Bertha

nie dobudujesz do letniskowego kolejnych 35 m2 bo to już rozbudowa.

po budowie dokonuje się zmiany sposobu użytkowania na mieszkalny i można dobudować

Pierwsza sprawa: jest MPZP?

jest

Podział nie może być sprzeczny z zapisami planu. Ewentualnie wystąpienie do Ministerstwa Infrastruktury o zgode na odstąpienie od przepisów, lecz wymaga to solidnego uzasadnienia...

Nie snuj teorii, nie bij piany.

Weź papiery pod pachę, pokaż temat architektowi i geodecie to wytłumaczą ci co wolno a co nie.

dzięki za pomoc, czyli wiem do kogo się udać: architekt

a zadnych teorri nie robie: skoro moj tata ma dwie dzialki to chce podzielić najpierw jedną i mieć pozwolenie na "doklejenie" do sąsiada bo jeśli podzielibym od razu dwie działki to pozwolenia na doklejenie nie bede mial bo dzialka jest szersza niz 16m (pytalem w gminie)

pozdrawiam

Posiadanie działek to jedna sprawa, natomiast podział gruntu to całkiem inny temat. Trzymają cię ryzy MPZP, aczkolwiek jest kilka myków. Podział może byc niezgodny z zapisami MPZP, jeśli celem podziału jest zniesienie współwłasności nieruchomości lub wydzielenie budynku zbudowanego na podstawie PnB. Tylko najpierw trzeba taki budynek wybudować na współwłasności. Architekt & geodeta wyjasnią ci wszystko.