Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozywamsmog.eu

cuuube

Recommended Posts

Masz odpowiedź czemu to walka z wiatrakami.

Wytłumacz jedną rzecz - czemu jak pojadę w Alpy, to powietrze czyste jak kryształ a w Szczyrku czy Zakopanem można się porzygać taki smród?

Mam, teraz widać, że piece to ślepy zaułek:) Ja nie kopce, szwagier nie kopci. Sąsiedzi na dole tak i to czuć. Na szczęście od tego roku nie palą śmieciami tylko wunglem. Jest coraz cieplej, powietrze się kisi. Nie wiem, można spekulować ale jeżeli nie jesteś eco TY to nic nie masz do powiedzenia i roszczenie sobie, że

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest właśnie to o czym mowie. Zamiast myśleć o przyszłości, to jeszcze za 100 lat będziemy lamentować nad II wojną i zaborami i szukać winnych czemu inni mają lepiej.

Na forum Historycy jest dyskusja dlaczego Afryka, mimo, że od czasów kolonializmu minęło kupę lat, wpompowano w nią miliardy dolarów, jest bardziej zacofana od Azji (która przed II WŚ też była koloniami lub zacofana technologicznie) i praktycznie jej rozwój stoi w miejscu (co najwyżej rośnie rabunkowa gospodarka).

Mentalność społeczeństwa, nie pieniądze czy zasoby.

To jest główna przyczyna tego, czy jakieś państwo się rozwija czy stoi w miejscu.

A polska mentalność jest bardzo egoistyczna. Liczy się wyłącznie "moje", nie ma żadnej świadomości "nasze" lub jest bardzo nikła, wyłącznie w opozycji do "obcy/wróg". Dokładnie to samo spowodowało upadek szlacheckiej RON.

Edytowane przez Elfir

Według logiki pozywających, to Tramp chyba ma rację wywołując wilka z lasu, bo nim cieplej tym lepiej-mniej palą w piecach? Bo jak skończą palić w piecach a powietrze nadal będzie zatrute, to jakie będą mieli argumenty, że za dużo samochodów na ulicach, co niby w tym wypadku miałoby zrobić Państwo?

p.s-Dla tych co nie wiedzą. Tramp odezwał się do ostatniej śnieżycy: Gdzie jesteś globalne pocieplenie?

Dobrze, że zakładam instalację fotowoltaiczną, bo będzie uzasadniony zakup klimatyzatorów. Bo jak przyjdzie w tym roku jeszcze większy upał, to nie da się tego wytrzymać.

Mentalność społeczeństwa, nie pieniądze czy zasoby.

To jest główna przyczyna tego, czy jakieś państwo się rozwija czy stoi w miejscu.

A polska mentalność jest bardzo egoistyczna. Liczy się wyłącznie "moje", nie ma żadnej świadomości "nasze" lub jest bardzo nikła, wyłącznie w opozycji do "obcy/wróg". Dokładnie to samo spowodowało upadek szlacheckiej RON.

Jaka mentalność może być u niewolnika? Nie całe 40 lat temu byliście niewolnikami.

Chociaż z tą mentalnością można dyskutować. Mojego prapradziadka powstańca styczniowego, złapali z bronią w rękach, pozbawili wszystkich majątków i tytułów i wysłali na Syberię 156 lat temu. Jego dzieci i następne pokolenia wychowywane w śród zarazy komunistycznej a ni ja nie zapomnieli o tym, że są Radziwiłłami. Uchodzę za porządnego człowieka, obowiązkowego i nawet jak się okazuje poprawnego EKOlogicznie:).

Tak się kiedyś zastanowiłem, nad tym, że mentalnością na pewno nie jestem Polakiem (brakuje mnie takich cech jak nie odpowiedzialność, nieobowiązkowość) a też nie pasuje do Rosjan. Na przykład ekologia w rosji to totalnie nie znane słowo. Jeżeli coś nie jest czyjeś to można to niszczyć i zaśmiecać. Zostałem wychowany wśród takich wzorców.

A więc skąd we mnie ten patriotyzm (też ekologiczny), dla czego mi serce boli jak w Polsce coś się dzieje nie dobrego, dla czego mnie również zależy na tym żeby było ekologicznie?

A ja nie czekam, na wsparcie a cały czas inwestuje w swój ekologiczny dom.

Może mam to we krwi? Nie wiem jakimi ludźmi byli Radziwiłłowi ale skoro nie bali się stracić wszystko i walczyli o wolność swojej ojczyzny to byli co najmniej patriotami.

A co najbardziej mnie zdziwiło gdy wróciłem do ojczyzny mojej i moich przodków, że Polacy nie uznają Radziwiłłów Wileńskich za Polaków?!

I dlatego

Do sądu trafił pozew przeciwko prezydentowi Poznania w sprawie smogu. Działacz organizacji społecznych Lechosław Lerczak domaga się 10 tys. zł za zaniechania władz miasta, które jego zdaniem nie podejmują odpowiednich działań, by poprawić jakość powietrza.

https://wtk.pl/news/44493-nie-chodzi-mi-o-10-tys-ale-o-realna-walke-ze-smogiem-lechoslaw-lerczak-pozywa-prezydenta-jaskowiaka

Chyba nie jest celebrytą i nie jeździ SUV-em ;)

I dlatego jest najgorzej nocą przed północą?

Transport drogowy mamy jako pozostałość po wieloletnim ruskim panowaniu :D

Co to ludzie nie są w stanie wymyśleć aby popierać swoje tezy.

PS.

13:24

Przedstawiciel Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego zwraca uwagę, że za wycinanie filtrów DPF grożą w Polsce stosunkowo niskie kary.

Najwyższy mandat to 500 zł.

Dla porównania w Danii za jakąkolwiek nieautoryzowaną ingerencję w pojazd grozi przy pierwszej kontroli 2 tys. EUR.

Ktoś, kto da się przyłapać na podobnym procederze po raz czwarty, zapłaci 15 tys. EUR.

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/trujace-samochody.html

Edytowane przez d7d
PS

Zawsze uważałem że jedną z przyczyn zachowania na drogach w PL są śmieszna kwoty mandacików. Za cokolwiek. Oczywiście oprócz kardynalnych błędów i niedostatków procesu tzw. nauki jazdy. Rezygnacja z karty rowerowej (bo to komunistyczna pozostałość) w szkole powszechnej, to tylko mały kamyczek ...

Prócz szkolenia i mandatów także brak szacunku do policji jako instytucji, czego ostatnie trzy lata sa klasycznym przykładem.

Polacy za granicą ...ją ze strachu przed mandatami, bowiem mandat MUSI byc dotkliwy.

Słynne przykłady z Norwegii i Szwajcarii:

https://www.mojanorwegia.pl/transport-i-komunikacja/taryfikator-mandatow-w-norwegii-3000-zlotych-kary-i-utrata-uprawnien-za-zbyt-szybka-jazde-14128.html

http://www.helwecja.com/CH/mandaty.htm

Nie ma czegoś takiego jak "ruskie tornado" które ma być winne smogowi w Polsce.

Smog w Polsce generalnie robią Polacy a niektórzy winą obarczają jakieś wymyślone "ruskie tornado".

Wszyscy są winni tylko nie My.

To wina "ONYCH".

Acha czyli mogliśmy się jednak rozwijać tak jak na zachodzie , plan Marschala też dostaliśmy , więcej pytań nie mam .:lol2: za młody ? chyba nie ? to co z nim ?

Niedawno temu bo kilka dni NIK stwierdził że największym wytwórcą smogu jest transport drogowy więc kiepsko to widzę z tym sądem , we łbach się poprzewracało ludziskom , nagle się obudzili o smog mamy zapominając o ruskim panowaniu dziesięcioleciami .

Acha czyli mogliśmy się jednak rozwijać tak jak na zachodzie , plan Marschala też dostaliśmy , więcej pytań nie mam .:lol2: za młody ? chyba nie ? to co z nim ?

Nie rozumiesz co napisałeś.

Smog motoryzacyjny spowodowany ruskim tornado ?

Które to samochody pamiętające czasy zależności od ZSRR i RWPG dzisiaj tworzą smog ??

Czyli jesteś za smogiem bo ci którzy są przeciwko to im się w głowach poprzewracało.

Edytowane przez d7d
uzupełnienie

Nie rozumiesz co napisałeś.

Smog motoryzacyjny spowodowany ruskim tornado ?

Które to samochody pamiętające czasy zależności od ZSRR i RWPG dzisiaj tworzą smog ??

Czyli jesteś za smogiem bo ci którzy są przeciwko to im się w głowach poprzewracało.

Kończę z tobą dyskusję , ty potrafisz tylko za słówka łapać , wg Niku główną oprócz kotłów jest też transport ale ty dziecko i skrótów myślowych nie łapiesz widocznie jesteś chyba za bardzo wykształcony oni tak mają że kiepsko kumaci , no i ci nieszczęśni ruscy , oni pozwalali nam rozwijać technologie tak samo jak na zachodzie oczywiście oczywiście mieliśmy partie zielonych w parlamencie już w latach 50-tych to oczywiste , , naucz się myśleć bardziej ogólnie a nie dowalać się do pojedyńczych słówek czy to moich czy kogoś innego , masz jakiś przyciężkawy tok myślowy czy jak ?

Kończę z tobą dyskusję , ty potrafisz tylko za słówka łapać , wg Niku główną oprócz kotłów jest też transport ale ty dziecko i skrótów myślowych nie łapiesz widocznie jesteś chyba za bardzo wykształcony oni tak mają że kiepsko kumaci , no i ci nieszczęśni ruscy , oni pozwalali nam rozwijać technologie tak samo jak na zachodzie oczywiście oczywiście mieliśmy partie zielonych w parlamencie już w latach 50-tych to oczywiste , , naucz się myśleć bardziej ogólnie a nie dowalać się do pojedyńczych słówek czy to moich czy kogoś innego , masz jakiś przyciężkawy tok myślowy czy jak ?

Zgadzam się , to bardzo uaktywnia jak działają w grupie.Dowód widzisz.

naucz się myśleć bardziej ogólnie a nie dowalać się do pojedyńczych słówek czy to moich czy kogoś innego , masz jakiś przyciężkawy tok myślowy czy jak ?

Myśleć? Jak to rozumieć?On ma myśleć , a o czym , np. że w Czarnobyl też zaangażowali się Polacy .Ruscy nie.To taki smog innej już minionej dekady.