GraMar 31.01.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 U mnie w kotłowni kominiarz wchodził po drabince i telefonem wewnątrz kanału wentylacyjnego z okrągłych pustaczków robił fotki.Powiedział, że tylko tak może sprawdzić, czy jest drożny. W razie awarii kotła i wypływu gazu taki kanał wentylacyjny powinien zabezpieczyć dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeterMac 31.01.2019 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) No wlasnie tak powinni to doklanie sprawdzać, u mnie nic konkretnie nie sprawdzali w ten sposób. Pytanie jest czy oni mogą sobie twierdzić ze jesli są 2 wolne kanały w kominie to ten jeden w ktorym mozna byłoby zrobić wlasnie kratkę wentylacyjną to mówią ze nie zajmujemy 2 kanałów tylko kratkę chcą wcisnać tam gdzie bedzie rura spalinowa od pieca. Gdzie są takie przepisy mowiące to co oni twierdzą, skoro są 2 wolne kanały uwazam to kratka powinna byc w osobnym kanale, a nie wszystko wcisniete na siłe w jeden kanał. Tym bardziej ze nikt z tego komina juz nigdy nie skorzysta bo ten komin jest tylko dla mnie pozostawiony, a inny drugi komin jest sąsiada nademną.O adaptacji nie ma tu nawet najmniejszej mowy. Nawet nie wiadomo czy rura dwuscienna sie tam zmieści dajmy na to taka 100/60mm, to jeszze musi zostać miejsca na swobodny przeplyw dla kratki. Czekam na ich odpowiedz, i ponowną weryfikację. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez PeterMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeterMac 01.02.2019 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Sprawdzilem w miedzy czasie wymiary kanałów w kominie, mają wymiar 12cm × 22cm. Teraz jesli pojdzie tam rura dwuscienna od pieca dajmy na to taka 100/60mm, to czy bedzie tam nadal wystarczajaco na danie jeszcze kratki wentylacyjnej ?Czy kłocic sie z kominiarzami zeby dać ją w drugim wolnym kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 01.02.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Jaki masz gaz? Najlepiej skontaktuj się z montażystą kotłów, on wie najlepiej jak to ma wyglądać, pozna projekt instalacji.To on będzie wykuwał kanały tam, gdzie najlepiej umocować kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 01.02.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Jaki masz gaz? Najlepiej skontaktuj się z montażystą kotłów, on wie najlepiej jak to ma wyglądać, pozna projekt instalacji.To on będzie wykuwał kanały tam, gdzie najlepiej umocować kocioł. Czad jest bezwonny i to on zdecyduje, kto miał rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor kidler 01.02.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Ja też chcę przejść na ogrzewanie gazowe i gdy rozmawiałem telefonicznie z kominiarzem to oprócz odprowadzenia spalin systemem koncentrycznym albo w szacht tj. rura wyprowadza spaliny a z powierzchni szachtu pobiera powietrze do spalania to musi być komin wentylacyjny o powierzchni 200cm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.02.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 musi być komin wentylacyjny o powierzchni 200cm2.To jest jasne, że ma być jakiś wylot. Ale tu chodzi też o wlot. Skąd będzie czerpane powietrze wentylacyjne u autora tematu? U mnie np. będzie to nawiewnik w oknie piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Ja też chcę przejść na ogrzewanie gazowe i gdy rozmawiałem telefonicznie z kominiarzem to oprócz odprowadzenia spalin systemem koncentrycznym albo w szacht tj. rura wyprowadza spaliny a z powierzchni szachtu pobiera powietrze do spalania to musi być komin wentylacyjny o powierzchni 200cm2. Kotłownia gazowa musi mieć wentylację, ale jak masz WM to przy rurze koncentrycznej powietrzno-spalinowej nie musisz mieć żadnych kominów wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor kidler 02.02.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Ja się opieram tylko na tym co powiedział mi kominiarz, nie wnikałem na razie w kwestie przepisów bo do inwestycji jeszcze mam trochę czasu. W kwestii nawiewu to w mieszkaniu także masz kratki i nie posiadasz zapewne specjalnego nawiewu a jedynie nieszczelności okien i drzwi ewentualnie nawiewniki w oknach. A o co to WM. Jeżeli wentylacja mechaniczna to chyba nikt o takowej nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 02.02.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Ten dolot świeżego powietrza do kotłowni o powierzchni 200cm2 dotyczy kotłów pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia, a nie kotłów "zamkniętych".Przy kondensacyjnym dolot powietrza do kotła i odpływ spalin jest realizowany albo rurą dwuścienną, albo dwoma normalnymi rurami. A wentylacja w takim pomieszczeniu jakaś ma być, np. grawitacyjna kratka i nawiewnik okienny, albo mechaniczna, ale nie trzeba robić dolotu 200cm2.Kominiarze często słabo znają przepisy, należy poszukać innego albo kogoś z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji, kto może robić odbiory w dużo większym zakresie niż kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor kidler 02.02.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Czytaj uważniej, to komin wentylacyjny ma być o powierzchni 200cm2 a nie dolot powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts