Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny - czy potrzebna jest wentylacja z zewnątrz budynku ?

PeterMac

Recommended Posts

No wlasnie tak powinni to doklanie sprawdzać, u mnie nic konkretnie nie sprawdzali w ten sposób.

Pytanie jest czy oni mogą sobie twierdzić ze jesli są 2 wolne kanały w kominie to ten jeden w ktorym mozna byłoby zrobić wlasnie kratkę wentylacyjną to mówią ze nie zajmujemy 2 kanałów tylko kratkę chcą wcisnać tam gdzie bedzie rura spalinowa od pieca.

Gdzie są takie przepisy mowiące to co oni twierdzą, skoro są 2 wolne kanały uwazam to kratka powinna byc w osobnym kanale, a nie wszystko wcisniete na siłe w jeden kanał.

Tym bardziej ze nikt z tego komina juz nigdy nie skorzysta bo ten komin jest tylko dla mnie pozostawiony, a inny drugi komin jest sąsiada nademną.

O adaptacji nie ma tu nawet najmniejszej mowy.

Nawet nie wiadomo czy rura dwuscienna sie tam zmieści dajmy na to taka 100/60mm, to jeszze musi zostać miejsca na swobodny przeplyw dla kratki.

Czekam na ich odpowiedz, i ponowną weryfikację.

Edytowane przez PeterMac

Sprawdzilem w miedzy czasie wymiary kanałów w kominie, mają wymiar 12cm × 22cm.

Teraz jesli pojdzie tam rura dwuscienna od pieca dajmy na to taka 100/60mm, to czy bedzie tam nadal wystarczajaco na danie jeszcze kratki wentylacyjnej ?

Czy kłocic sie z kominiarzami zeby dać ją w drugim wolnym kanale.

Ja też chcę przejść na ogrzewanie gazowe i gdy rozmawiałem telefonicznie z kominiarzem to oprócz odprowadzenia spalin systemem koncentrycznym albo w szacht tj. rura wyprowadza spaliny a z powierzchni szachtu pobiera powietrze do spalania to musi być komin wentylacyjny o powierzchni 200cm2.

Ja też chcę przejść na ogrzewanie gazowe i gdy rozmawiałem telefonicznie z kominiarzem to oprócz odprowadzenia spalin systemem koncentrycznym albo w szacht tj. rura wyprowadza spaliny a z powierzchni szachtu pobiera powietrze do spalania to musi być komin wentylacyjny o powierzchni 200cm2.

Kotłownia gazowa musi mieć wentylację, ale jak masz WM to przy rurze koncentrycznej powietrzno-spalinowej nie musisz mieć żadnych kominów wentylacji grawitacyjnej.

Ja się opieram tylko na tym co powiedział mi kominiarz, nie wnikałem na razie w kwestie przepisów bo do inwestycji jeszcze mam trochę czasu. W kwestii nawiewu to w mieszkaniu także masz kratki i nie posiadasz zapewne specjalnego nawiewu a jedynie nieszczelności okien i drzwi ewentualnie nawiewniki w oknach.

A o co to WM. Jeżeli wentylacja mechaniczna to chyba nikt o takowej nie pisał.

Ten dolot świeżego powietrza do kotłowni o powierzchni 200cm2 dotyczy kotłów pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia, a nie kotłów "zamkniętych".

Przy kondensacyjnym dolot powietrza do kotła i odpływ spalin jest realizowany albo rurą dwuścienną, albo dwoma normalnymi rurami. A wentylacja w takim pomieszczeniu jakaś ma być, np. grawitacyjna kratka i nawiewnik okienny, albo mechaniczna, ale nie trzeba robić dolotu 200cm2.

Kominiarze często słabo znają przepisy, należy poszukać innego albo kogoś z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji, kto może robić odbiory w dużo większym zakresie niż kominiarz.