Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymierzanie się do budowy.

Recommended Posts

OK, ja też po kilkuletnim mieszkaniu w tym dużym domu mamy startowałem z projektami od 130-140m2, ale tak sobie myślałem, porównywałem, i powiem ci, że w zasadzie oprócz kotłowni (bo mi nie potrzebna) i spiżarni, to mam wszystkie pomieszczenia i nawet układ podobny do twojego, ale nie na 130m2 tylko na 85m2 i uwierz, że jestem przezadowolony. Choć muszę przyznać, że przed zakupem projektu udało mi się odwiedzić już wybudowany i zamieszkały taki domek jak mój, i pierwsze wrażenie było... klaustrofobiczne. Jednak podszedłem do tego na chłodno i dobrze wyszło.

Jeśli jesteś samorobem to faktycznie dasz radę zmieścić się w założonej kwocie, być może nawet z meblami i innym wyposażeniem.

Salon musi być duży, jesteśmy bardzo rodzinni, jest nas dużo. Urodziny dziecka to najmniej 25 osób naprawdę najbliższej rodziny. W rodzinie mamy takich co jak się budowali to stwierdzili, że aby spotkać się 5x do roku nie potrzeba wielkiego salonu, najwyżej pójdzie się do restauracji zapłaci się i spokój. Musicie mi uwierzyć, że bardziej niezadowolonych ludzi ze swojego domku nie widziałem.

Sprzęty kuchenne mamy, sypialnia jest. Coś tam zostawimy sobie po naszym mieszkaniu coś zabierzemy.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to ci podrzucę tez projekt który spełnia twoje oczekiwania ;) https://projekty.muratordom.pl/projekt_z-perspektywa,2773,0%2C0.htm

daj sobie spokój z ekogroszkami i innymi paliwami stałymi tutaj masz chociaz poglądowy kalkulator ogrzewania i możesz sobie zobaczyć różnice

http://vaillant-partner.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztow-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/

w moim mniemaniu szkoda życia na targanie ekogroszków, pilnowanie pieca, wywalanie popiołu w dzisiejszych czasach tylko pompa ciepła, kable albo gaz.

Po przeczytaniu około 70 stron wątku podanego przez Arturo wiem tyle, że dalej nikt nie potrafi odpowiedzieć co jest lepsze dla danego domku i oczekiwań budujących. Wszędzie dużo kłótni z której ciężko wyłapać ważne wnioski.

Poprawcie jeżeli się mylę.

Kable bez pompy ciepła to najtańsze rozwiązanie jednak powiedzmy cenowo w użytkowaniu na poziomie spalanego pelletu. Tutaj nie wiem dokładnie czego dotyczył jeden wpis że same ogrzewanie prądem jest nielegalne (doczytam)

Pompa ciepła to droższe rozwiązanie jednak tańsze w eksploatacji.

PV to widzę, że opłaca się tylko jak gmina coś dofinansuje.

Jedno jest dla mnie pewne, jakbym poświęcił moje dwa dni na wykonywanie pracy zawodowej zamiast na czytanie to już na jeden sezon grzewczy bym zarobił(na różnice które wynikają z użytych technologi)

Myślałem, że różnice sięgają po 5tyś za rok grzewczy, jednak jest to dużo mniej.

Tak dla przykładu. Mój dom rodzinny 7 osób dorosłych 360m2 CWU i CO jakieś 10-11tyś zł. Mieszkanie w którym teraz mieszkam "2+2" to za 84m2 jakieś 5tyś zł. Więc jak zejdę na jakieś 5 tyś zł rocznie na nasz dom 130m2 to będę mega zadowolony, a to realne czytając to forum.

Gość Arturo72

Dom 130m2 to ogrzewanie wraz z cwu to jakieś 10000kWh rocznie.

Prądem czy to kablami czy Kospelem(praktycznie taki sam koszt inwestycji) te 10000kWh da ok. 3000zl,pelletem 2300zl,gazem 2200zl,pompa ciepła 1000zl.

Inwestycja w prąd-6-7tys.zl

Inwestycja w pellet ok. 20tys.zl

Inwestycja w gaz 12-15tys.zl

Inwestycja w pompę ciepła 22-25tys.zl.

Po przeczytaniu około 70 stron wątku podanego przez Arturo wiem tyle, że dalej nikt nie potrafi odpowiedzieć co jest lepsze dla danego domku i oczekiwań budujących. Wszędzie dużo kłótni z której ciężko wyłapać ważne wnioski.

Poprawcie jeżeli się mylę.

Kable bez pompy ciepła to najtańsze rozwiązanie jednak powiedzmy cenowo w użytkowaniu na poziomie spalanego pelletu. Tutaj nie wiem dokładnie czego dotyczył jeden wpis że same ogrzewanie prądem jest nielegalne (doczytam)

Pompa ciepła to droższe rozwiązanie jednak tańsze w eksploatacji.

PV to widzę, że opłaca się tylko jak gmina coś dofinansuje.

Jedno jest dla mnie pewne, jakbym poświęcił moje dwa dni na wykonywanie pracy zawodowej zamiast na czytanie to już na jeden sezon grzewczy bym zarobił(na różnice które wynikają z użytych technologi)

Myślałem, że różnice sięgają po 5tyś za rok grzewczy, jednak jest to dużo mniej.

Tak dla przykładu. Mój dom rodzinny 7 osób dorosłych 360m2 CWU i CO jakieś 10-11tyś zł. Mieszkanie w którym teraz mieszkam "2+2" to za 84m2 jakieś 5tyś zł. Więc jak zejdę na jakieś 5 tyś zł rocznie na nasz dom 130m2 to będę mega zadowolony, a to realne czytając to forum.

Nie zbudujesz obecnie domu o pow. 130m2, z zapotrzebowaniem na energię, która będzie kosztować 5tys zł. To znaczy ani nie dostaniesz PnB, a gdybyś zbudował zgodnie z wymogami a nie dał ocieplenia na koniec, to dom nie będzie dopuszczony do eksploatacji.

Podobnie jak pisze Arturo72, "czystym prądem" będzie kosztować ok 3000-35000/sezon. Chyba żeby ocieplenie wykonywali jacyś "leworęcy" albo upojeni alkoholem na okrągło, to może 5000zł. Grzanie innym paliwem wyjdzie tylko taniej, np. gazem ok 2000zł.

Dom 130m2 to ogrzewanie wraz z cwu to jakieś 10000kWh rocznie.

Prądem czy to kablami czy Kospelem(praktycznie taki sam koszt inwestycji) te 10000kWh da ok. 3000zl,pelletem 2300zl,gazem 2200zl,pompa ciepła 1000zl.

Inwestycja w prąd-6-7tys.zl

Inwestycja w pellet ok. 20tys.zl

Inwestycja w gaz 12-15tys.zl

Inwestycja w pompę ciepła 22-25tys.zl.

Super, czegoś takiego brakuje co 20 stron w tamtym wątku aby ludzie nie głupieli. Głównym problemem jest to, że każdy kwestionuje ceny instalacji, kosztów oraz wyższości danej instalacji mając inną.

Nie zbudujesz obecnie domu o pow. 130m2, z zapotrzebowaniem na energię, która będzie kosztować 5tys zł. To znaczy ani nie dostaniesz PnB, a gdybyś zbudował zgodnie z wymogami a nie dał ocieplenia na koniec, to dom nie będzie dopuszczony do eksploatacji.

Podobnie jak pisze Arturo72, "czystym prądem" będzie kosztować ok 3000-35000/sezon. Chyba żeby ocieplenie wykonywali jacyś "leworęcy" albo upojeni alkoholem na okrągło, to może 5000zł. Grzanie innym paliwem wyjdzie tylko taniej, np. gazem ok 2000zł.

Pewnie chodzi o przepisy ile ten dom może energii pobrać. Dałem 5 tyś orientacyjnie bo papierki to jedno a użytkowanie to co innego. Jedni lubią 21 stopni inni 24 stopnie celcjusza. Jeden bierze prysznic 15 litrów inny kąpiel 100litrów. Więc założenie jedno praktyka drugie.

Przy ogrzewaniu prądem potrzeba zmyślnego architekta, bo może być problem ze zmieszczeniem się we współczynniku Ep.

Problem w tym, ze prąd ma najgorszy przelicznik energii odnawialnej.

Paradoksalnie dom o kiepskich parametrach cielnych ogrzewany słomą może mieć lepszy współczynnik Ep niż dom super-energooszczędny ogrzewany prądem :D

Tak to jest, jak prawo tworzą ludzie, którzy...ech, szkoda gadać....

Przy ogrzewaniu prądem potrzeba zmyślnego architekta, bo może być problem ze zmieszczeniem się we współczynniku Ep.

Problem w tym, ze prąd ma najgorszy przelicznik energii odnawialnej.

Paradoksalnie dom o kiepskich parametrach cielnych ogrzewany słomą może mieć lepszy współczynnik Ep niż dom super-energooszczędny ogrzewany prądem :D

Tak to jest, jak prawo tworzą ludzie, którzy...ech, szkoda gadać....

Tylko bez polityki proszę, już widzę ręka swędziała... :lol2:!

Gość Arturo72
Arturo czyżbyś zapomniał ... co masz w salonie i wkładasz tam drzewo ?? znowu cię przyłapałem na manipulacji

A czemu miałbym zapomnieć o kominku?

Super sprawa naprawdę, trzaskajace polana, filmik, drinek w ręku, przytulona do piersi dziewczyna....ach

Jak widzisz jaram ile wlezie bo zdjęcie sprzed chwili...

1f37bc4934efeaecmed.jpg

Edytowane przez Arturo72

A czemu miałbym zapomnieć o kominku?

Super sprawa naprawdę.

Jak widzisz jaram ile wlezie bo zdjęcie sprzed chwili...

1f37bc4934efeaecmed.jpg

To tylko kolejny dowód że manipulujesz i wprowadzasz w błąd

obudowę wkładu też nie przemyślałeś.... to to czarne spalony kurz... - słaba wentylacja obudowy ?? a może wkład nie do domu z WM ?? a zresztą nie interesuje mnie to.. -- nie ten temat

w każdym razie widać że palisz , palisz ( patrz sufit , kratki osmolone ) ..

ale i tak postępy robisz... jeszcze w listopadzie dałbyś się pokroić że to nie prawda...

Gość Arturo72
To tylko kolejny dowód że manipulujesz i wprowadzasz w błąd

obudowę wkładu też nie przemyślałeś.... to to czarne spalony kurz... - słaba wentylacja obudowy ?? a może wkład nie do domu z WM ?? a zresztą nie interesuje mnie to.. -- nie ten temat

w każdym razie widać że palisz , palisz ( patrz sufit , kratki osmolone ) ..

ale i tak postępy robisz... jeszcze w listopadzie dałbyś się pokroić że to nie prawda...

Obudowa nie ma wentylacji wogole, jest zamknięta i był to bardzo przemyślany ruch a do tego własnymi recami :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5948133&viewfull=1#post5948133

Obudowa //nie ma wentylacji wogole, jest zamknięta i był to bardzo przemyślany ruch a do tego własnymi recami :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5948133&viewfull=1#post5948133

cenie jak każdy " samorobów" ja też co mogę klece sam .. to tyle byle z głową ( spalasz kurz = czarne wydmuchy powietrza z kratek )

Wracając do tematu , moim zdaniem , jak nowy dom w miarę ocieplony , działka bez gazu ,, to tylko PC - tanio w użytkowaniu , czysto ,

Edytowane przez toommm
dopisek

Bo nie da się powiedzieć co dla Ciebie najlepsze. To musisz określić sam. Dla jednego będą do przyjęcia wyższe rachunki kosztem mniejszych nakładów na instalację (grzanie prądem), inni wolą teraz zapłacić więcej żeby w przyszłości mieć niskie rachunki (pompa). Dla niektórych priorytetem jest bezobsługowość systemu, dla innych dokładanie do pieca nie jest problemem (węgiel czy pellet). Przekopałeś wątek, znasz plusy i minusy każdego rozwiązania, teraz określić co jest ważne dla ciebie i na decyzję

Weź jeszcze pod uwagę pewną specyfikę forum. Dużo udzielających się tu, już wybudowanych osób ma jakieś tam swoje przekonania których będą bronić do upadłego. Często nie dociera do nich, że ktoś ma inne zdanie. Wynika z tego, jak sam zauważyłeś sporo niewiele wnoszących kłótni. Wystarczy spojrzeć na niniejszy wątek - zobacz w jakim dryfuje kierunku ;-). Rożnych zapytań będziesz miał jeszcze wiele, forum jest super, dużo pomaga ale trzeba się nauczyć wyłapywać z niego najważniejsze rzeczy i na tej podstawie budować własną opinie.

Pozwodzenia w budowie

Edytowane przez Nurek_

Bo nie da się powiedzieć co dla Ciebie najlepsze. To musisz określić sam. Dla jednego będą do przyjęcia wyższe rachunki kosztem mniejszych nakładów na instalację (grzanie prądem), inni wolą teraz zapłacić więcej żeby w przyszłości mieć niskie rachunki (pompa). Dla niektórych priorytetem jest bezobsługowość systemu, dla innych dokładanie do pieca nie jest problemem (węgiel czy pellet). Przekopałeś wątek, znasz plusy i minusy każdego rozwiązania, teraz określić co jest ważne dla ciebie i na decyzję

Weź jeszcze pod uwagę pewną specyfikę forum. Dużo udzielających się tu, już wybudowanych osób ma jakieś tam swoje przekonania których będą bronić do upadłego. Często nie dociera do nich, że ktoś ma inne zdanie. Wynika z tego, jak sam zauważyłeś sporo niewiele wnoszących kłótni. Wystarczy spojrzeć na niniejszy wątek - zobacz w jakim dryfuje kierunku ;-). Rożnych zapytań będziesz miał jeszcze wiele, forum jest super, dużo pomaga ale trzeba się nauczyć wyłapywać z niego najważniejsze rzeczy i na tej podstawie budować własną opinie.

Pozwodzenia w budowie

Zawsze myślałem o pellecie, a teraz to sam nie wiem. Wcześniej myślałem, że pompy to się od 50k zł zaczynają.

Gość Arturo72
Zawsze myślałem o pellecie, a teraz to sam nie wiem. Wcześniej myślałem, że pompy to się od 50k zł zaczynają.
allegro nie działa czy nie używasz kompa czy smartfonu ?

Skąd takie wyobrażenie o takich kosmicznych cenach pomp?

Instalacja pelletu jest praktycznie w tej samej cenie co pompa ciepła p-w a w eksploatacji pellet 100% droższy.

Arturo - zmniejsz agresję wypowiedzi.

Przecież jak ktoś ma przekonanie o wysokiej cenie PC, to nie szuka na allegro cen.

Zniechęcasz do czystego grzania zamiast zachęcać.

Malarz - na forum jest kilku producentów markowych PC (profile płatne, np. viessmann), jak masz wątpliwości, możesz napisać bezpośrednio do nich o dodatkowe informacje.

Niekoniecznie po to by kupić, ale dowiedzieć się jak wygląda taka instalacja, ile miejsca zajmuje, jakie elementy składają się na nią, poza jednostką PC, jak dobiera się jej moc, jaką ma wydajność.

Mógłbyś sobie oszacować jak mocna PC będzie Tobie potrzebna i wówczas przejrzeć oferty rynkowe, by sprawdzić ceny.

Edytowane przez Elfir

To jest cena za gruntówkę. Powietrzną na gotowo z kotłownią, zbiornikiem CWU będę miał za 28 tyś. Mógłbym mieć taniej (22 tyś.) ale wziąłem pompę (podobno) z górnej półki. Do pompy można jeszcze wyszarpać zwrot z programu Czyste Powietrze.

allegro nie działa czy nie używasz kompa czy smartfonu ?

Skąd takie wyobrażenie o takich kosmicznych cenach pomp?

Wyceny na powietrzną miałem nawet ponad 50 tyś. Więc wcale mu się nie dziwię, że tak do tego podchodzi, wystarczy że źle trafił z zapytaniami.

Gość Arturo72

Wyceny na powietrzną miałem nawet ponad 50 tyś. Więc wcale mu się nie dziwię, że tak do tego podchodzi, wystarczy że źle trafił z zapytaniami.

Porównuję to do sytuacji jak klient wchodzi do pierwszego lepszego salonu samochodowego i krzyczy od drzwi "chcę i kupię auto".

No to handlowcy, jak klient krzyczy, że chce mieć tylko "auto" oferują mu np.w salonie Fiata Alfe Giulie za 240tys.zl.

Klient mówi, że drogo te "auto" kosztuje i więcej auta nie szuka bo wóz taniej wychodzi.

Gość Arturo72

Ponowie i rozszerze tą kwestię.

Jako inwestor zadaje pytanie "chciałbym kupić pompe ciepla o mocy 5,6kW zgodnie z wyliczonym obciążeniem cieplnym domu dla III strefy czyli dla temp - 20st.C"

Czy przy tak zadanym pytaniu otrzymam odpowiedź na tak kosmiczna cenę?

Nie sądzę bo firma widzi, że pytanie nie zadaje "Janusz" od węgla czy życiowy "Janusz" i albo nie odpowiedzą licząc na Januszy albo wycenia realnie.

Edytowane przez Arturo72