Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup domu od dewelopera - działka zabudowa zagrodowa.

chomikkk

Recommended Posts

Witam,

chciałbym kupić gotowy bliźniak od developera. Inwestor pod upoważnieniem rolnika w danej wsi buduję na sprzedaż osiedle bliźniaków. Inwestor ma pozwolenie na budowę. Działka jest i będzie rolna w zabudowie zagrodowej. Po wybudowaniu domu będzie przeniesienie własności na kupującego (który nie będzie rolnikiem) a działka na którym stoi dom będzie dalej rolna. I tutaj przychodzą mi wątpliwości. Ja rolnikiem nie jestem i nie będę. Dzwoniłem do starosty i do gminy to nie widzą w tym problemu. Jeżeli jest pozwolenie na budowa to wszystko jest wg prawa - twierdzą. Jedyne co wiem to może być problem w przyszłości z ewentualna przebudową domu np wybudowanie garazu, bo ja jako nie rolnik nie dostane pozwolenie na budowa. Jako plus takiego rozwiązania może być niższy podatek od nieruchomości.

Czy widzicie może inne problemy w takim zakupie (teraz, kiedyś, przy ew. późniejszej sprzedaży)? Proszę o Wasze oponie do aktualnej sytuacji.

Dziękuję.

Adrian.

Działki maja odrębną KW i są w wielkości ok 900m2 na cały bliźniak co wypada 450 na kupującego, czyli pół domu. W systemie informacji przestrzennej aktualnie mają status grunty rolne a na który stoi już dom i został oddany status jest: Grunty rolne zabudowane. Znalazlem jeszcze dokument gdzie MPZP wg mapki to cały ten teren gdzie budowane są domy to: Teren zabudowy zagrodowejmpzk.jpg Edytowane przez chomikkk

• 2 weeks później...