chomikkk 31.01.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Witam,chciałbym kupić gotowy bliźniak od developera. Inwestor pod upoważnieniem rolnika w danej wsi buduję na sprzedaż osiedle bliźniaków. Inwestor ma pozwolenie na budowę. Działka jest i będzie rolna w zabudowie zagrodowej. Po wybudowaniu domu będzie przeniesienie własności na kupującego (który nie będzie rolnikiem) a działka na którym stoi dom będzie dalej rolna. I tutaj przychodzą mi wątpliwości. Ja rolnikiem nie jestem i nie będę. Dzwoniłem do starosty i do gminy to nie widzą w tym problemu. Jeżeli jest pozwolenie na budowa to wszystko jest wg prawa - twierdzą. Jedyne co wiem to może być problem w przyszłości z ewentualna przebudową domu np wybudowanie garazu, bo ja jako nie rolnik nie dostane pozwolenie na budowa. Jako plus takiego rozwiązania może być niższy podatek od nieruchomości.Czy widzicie może inne problemy w takim zakupie (teraz, kiedyś, przy ew. późniejszej sprzedaży)? Proszę o Wasze oponie do aktualnej sytuacji.Dziękuję.Adrian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jak dużą działkę ma kupić nabywca?Co jest w MPZP dla tej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomikkk 31.01.2019 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Działki maja odrębną KW i są w wielkości ok 900m2 na cały bliźniak co wypada 450 na kupującego, czyli pół domu. W systemie informacji przestrzennej aktualnie mają status grunty rolne a na który stoi już dom i został oddany status jest: Grunty rolne zabudowane. Znalazlem jeszcze dokument gdzie MPZP wg mapki to cały ten teren gdzie budowane są domy to: Teren zabudowy zagrodowej Edytowane 31 Stycznia 2019 przez chomikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.01.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Czy to co stoi to jest zabudowa zagrodowa? No, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomikkk 01.02.2019 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Bliźniak wg prawa może zostać postawiony na działce zagrodowej i juz conajmniej 3 takie stoją i ludzie mieszkają. Nawet z nimi rozmawiałem to bank dał im kredyt sprawdzając wcześniej wszystkie dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszTrubisz 09.02.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Dzień dobry, Deweloper będzie sprzedawał własność budynku czy odrębną własność lokalu? Pozdrawiam Tomasz Trubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomikkk 11.02.2019 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Domy będą oddane z pozwoleniem na użytkowanie i zaświadczeniem o samodzielności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts