dedert 01.02.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Witam. Mam w projekcie domu Pod Jarząbem piwnicę pod całością 118m2. Projekt robiony indywidualnie na zamówienie. W opisie projektu mam: Ławy fundamentowe żelbetonowe wylewane z betonu żwirowego klasy C16/20 -B 20. Ławę wykonać na warstwie chudego betonu C8/10 -B10 grubosci 10cm na głębokości 2,90. Później mam: Ściany fundamentowe wylewane z betonu żwirowego klasy C20/25 W8, ściany grubości 25cm. Cokół wyprowadzony na wysokość 45cm ponad poziom terenu. Altenatywnie ściany wykonać z bloczków betonowych M-6, klasy 15, na zaprawie cementowej M12. Zacząłem zamawiać materiały i myślałem że mam ściany murowane ale teraz sprawdziłem projekt i czy to oznacza że projekt przewiduje ściany zalewane na całą wysokość? Czy lepiej wykonać z bloczka? I czy lepiej jak bloczek jest niższy 12cm czy wyższy 24cm? Czy to tylko kwestia wygody dla murarza? Mam do wyboru bloczki Grzybowskiego w cenie 3,20 zł i Zawmark za 2,40 zł. Róznica spora ale kompletnie nie wiem które mam wybrać. Grzybowski robi z kruszywa, ludzie chwalą jego beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.02.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Rób ścianę monolityczną, żelbetową. Bloczek to lipa jeśli ma się piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.02.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Jeśli masz grunt gliniasty, wysoki poziom wód gruntowych, to lany beton łatwiej zabezpieczyć przed przenikaniem wody. Bloczki nawet po injekcjach przepuszczają wodę. Widziałem wczoraj taki budynek, zdalnie budowany. Miało być ekonomicznie czyli piwnica na bloczkach. Jakiś drenaż zrobili lecz chyba zbyt płytko. Przesiąkało, więc zrobiono injekcje; może mniej przesiąka, lecz kałuże na posadzce dalej stoją. Wykończeniówka w budynku a tu trzeba obkopywac na -3,5m i kłaść nowy drenaż, studnia, pompy. Słyszałem ze Inwestor jest zachwycony Zawsze powtarzam: tanio to jest bardzo drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 01.02.2019 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Grunt mam, piaszczysty, gdzieniegdzie glina, badań nie robiłem ale nikt z sąsiadów nie skarży się na zalewanie, tym bardziej że dom będzie na lekkiej górce. Ale czy ściany monolityczne można na ławach wykonać? U mnie ekipa nie robi płyt, tylko ławy. I nie wiem czy potrafią też ściany monolityczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.02.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Sciana z bloczka nie wytrzyma, jak bloczek to masa rdzeni , wieńce itd.......... i tak na 95% popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.02.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Ale czy ściany monolityczne można na ławach wykonać? Może nie tyle "monolityczne" co żelbetowe. Oczywiście, że można - tak masz w projekcie i tak masz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 01.02.2019 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) oj coś czuje że ekipa, którą zamówiłem będzie chciała bloczki stawiać. Bo są tani i lubią murować.Koszt takich ścian żelbetowych też pewnie będzie kilkukrotnie wyższy od bloczków, gdzie jak policzyłem będę miał ich na same ściany 2200 szt co daje 5.5tyś zł? Edytowane 1 Lutego 2019 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.02.2019 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 oj coś czuje że ekipa, którą zamówiłem będzie chciała bloczki stawiać. Bo są tani i lubią murować. Koszt takich ścian żelbetowych też pewnie będzie kilkukrotnie wyższy od bloczków, gdzie jak policzyłem będę miał ich na same ściany 2200 szt co daje 5.5tyś zł? ekipa ma wykonać zgodnie z projektem a nie jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.02.2019 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 ekipa ma wykonać zgodnie z projektem a nie jak lubi. Panie, ale my tak zawsze robimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 02.02.2019 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Jak szukałem ekipy to czterech majstrów "panie, ale po co lać beton, szalunki trzeba wypożyczyć, albo deski kupić...teraz się muruje z bloczka, szybciej, taniej " Lej beton. Tylko ich pilnuj. Bo jak będą średnio zadowoleni to różnie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2019 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Panie, ale my tak zawsze robimy! To róbcie....................ale nie u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 02.02.2019 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 No też właśnie o to chodzi że jeśli tak nie robią to może lepiej niech ten bloczek położą bo jak coś spier... to na nic mi ten beton jak to nieszczelne będzie.A ekipa na etapie rozmów czasami od razu zapowiada że pewnych rzeczy nie robią, bo nie maja doświadczenia albo umiejętności. Tylko że w krótkim czasie innej się już nie znajdzie jak zależy na czasie.Obliczyłem że ściany fundamentowe maj\a 103m2. Zastanawiam się w kosztach takiego betonu, zbrojeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 No też właśnie o to chodzi że jeśli tak nie robią to może lepiej niech ten bloczek położą bo jak coś spier... to na nic mi ten beton jak to nieszczelne będzie. A ekipa na etapie rozmów czasami od razu zapowiada że pewnych rzeczy nie robią, bo nie maja doświadczenia albo umiejętności. Tylko że w krótkim czasie innej się już nie znajdzie jak zależy na czasie. Obliczyłem że ściany fundamentowe maj\a 103m2. Zastanawiam się w kosztach takiego betonu, zbrojeń. Bloczek jest zły ze względów konstrukcyjnych, ściana z bloczka sama nie przeniesie obciążania bocznego gruntem od zewnątrz. Można to wybudować ale stosując odpowiednią ilość rdzeni w ścianie, często dodatkowy wieniec w polowie ściany krótko mowiąć jak chcesz mieć to zrobione z bloczków skonsultuj zmianę z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.02.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Nie patrz na koszty przy fundamencie. Głupio to brzmi bo przy budowie domu zawsze patrzy się na koszt, ale jeśli chodzi o fundament i piwnice to tutaj nie ma odstępstw. Zaoszczędzisz kilka tys zł teraz a za rok dwa, trzy wydasz krocie żeby to uszczelnić, poprawić czy zaizolować i pewnie będzie się to ponawiać okresowo. Wypożycz szalunki metalowe, betoniarnie mają takie na stanie i będziesz miał solidnie. Deski są za liche żeby solidnie ścianę trzymać, trzeba kombinować z podporami, grubsze dawać, umocnienia itd. Koszt zakupu desek będzie taki sam jak wypożyczenie szalunków ... drogo ale prosta ściana to mniej problemów później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.02.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 A ekipa na etapie rozmów czasami od razu zapowiada że pewnych rzeczy nie robią, bo nie maja doświadczenia albo umiejętności.To dobrze, że się przyznają, ale szalunek i lany beton z pompy to nie filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 04.02.2019 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 ...Zaoszczędzisz kilka tys zł teraz a za rok dwa, trzy wydasz krocie żeby to uszczelnić, .... Wydaje mi się że przy całym zbrojeniu to nie będzie tylko kilka tysięcy ale kilkanaście. W każdym bądź razie muszę obgadać to z majstrami i ewentualnie poszukać oferty wypożyczania metalowych szalunków w okolicy. Co do zmian w projekcie to pewnie nie muszą być bo jest napisane ściana żelbetonowa alternatywnie bloczek. Ale szczegółów nie opisuje. Projekt indywidualny więc projektant w zamyśle liczy na kreatywność i doświadczenie majstrów Czy w przypadku wzmacnianie bloczka mówicie o takich słupach jak wzmacniających ścianę kolankową? A czy pustaki szalunkowe nie będą lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.02.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Koszt wypożyczenia szalunków w zależności od typu szalunków i firmy ale można przyjąć 100 zł m2 ściany na miesiąc. Tam masz jakieś 216 m2 ściany do wynajęcia. Na budowie dźwigu nie masz to trzeba lekkie do składania ręcznego. Sprawna ekipa ręcznie w ciągu dnia składa 40 m2 (o 15 zalewanie kawałka i następnego dnia następna ściana) Czyli aby oblecieć 216 m2 potrzebne jest 6 dni roboczych, jeden dzień na przykotowanie, jeden na czyszczenie . Do tego doliczasz dwa dni na pierdoły. wychodzi prawie dwa tygodnie...i tyle zakładasz . Czyli za wynajem zapłacisz jakieś 13-14 tysięcy (o ile nie bedzie uszkodzeń ..a jedna płyta to koszt 10 tysięcy ) Do tego doliczasz koszt transportu 250 zł, płyn do szalunków jakieś 200 zł, rurki, grzybki, gwiazdki...150 złczyli jak wyrobisz sie realnie w 15 tysiącach to jest dobrze. Jak robić się chce piwnicę lana to trzeba szukać firmy z własnymi szalunkami (wezma połowę tego co wyżej wyliczyłem) Czy to drogo? W zasadzie koszt izolacji na bloczkach będzie taki sam, aby spać spokojnie. Jak sąsiedzi mają piwnice i nic tam sie nie dzieje to bedzie dobrze i na bloczkach bez izolacji jakiejś super naj i w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.02.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Wydaje mi się że przy całym zbrojeniu to nie będzie tylko kilka tysięcy ale kilkanaście. Ale z bloczków też nie zrobisz bez zbrojenia i słupów, do tego dojdzie solidny wieniec. Poza tym piwnice chyba straciły na modzie. Jeśli masz mocno pochyłą działkę to jeszcze rozumiem, ale pchać się w piwnice na płaskiej i wierzyć w szczelność takiego czegoś z bloczka murowanego ... no way. Ja mam fundament z bloczka (bez piwnic) i to chyba najgorsze co zrobiłem projektując dom. Teraz bym tego nie zrobił. Tylko szalunek i lana ściana - solidnie, sztywno, bez obaw o pękanie, równo, owszem drożej ale tak jak pisałem wcześniej fundament to podstawa, zaoszczędź na płytkach w łazience albo kuchni ale fundament zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 04.02.2019 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 ... Jak sąsiedzi mają piwnice i nic tam sie nie dzieje to bedzie dobrze i na bloczkach bez izolacji jakiejś super naj i w ogóle No właśnie sąsiedzi co mają piwnice (na innych osiedlach) mają tylko z bloczków. Jedne wyżej, inne tak jak moja, i tam nie widać zbrojeń ścian (są jeszcze nie otynkwane) a robione przez lokalną firmę uważaną za drogą i bardzo solidną. No ale może taki był wymóg właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 No właśnie sąsiedzi co mają piwnice (na innych osiedlach) mają tylko z bloczków. Jedne wyżej, inne tak jak moja, i tam nie widać zbrojeń ścian (są jeszcze nie otynkwane) a robione przez lokalną firmę uważaną za drogą i bardzo solidną. No ale może taki był wymóg właścicieli. Pokaż rzut piwnic i przekroj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts