Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
ławy lane bez szalunku, nie ma izolacji pionowej ani pod ławami nie ma chudziaka, dopiero na ławy przyjdzie papa.

zdaje sobie sprawę, że zaraz będzie bicie piany, że na pewno będzie wilgoć itp. - no ale taki urok tego forum :D j

grunt bardzo suchy, sama glina.

Mam zaofertowany podobny sposób budowy a jestem z drugiej strony gminy Rokietnica. Zakładam więc, że teren i warunki posadowienia takie same (lub bardzo zbliżone).

zdaje sobie sprawę, że zaraz będzie bicie piany, że na pewno będzie wilgoć itp. - no ale taki urok tego forum

Spoko, raczej nie...

To tylko ława. Pod spód o ile coś się daje (folia/chudziak) to tylko po to, by woda zarobowa z lanego betonu za szybko nie uciekała w grunt (tu glina, więc zjawisko zminimalizowane). Izolację (papę) daje się dopiero na ławę. Czyli wszystko w normie.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Przecież widać że nie

No widać u mnie obrazek jest za mały i nie widać dokładnie.

Sprawiało złudzenie, że ściana fundamentowa jest jeszcze bez styropianu tylko pomalowana hydroizolacją. To mnie zaciekawiło, bo rzadko widuje się by w domu jednorodzinnym robić wieniec na ścianie fundamentowej - choć z wieńcem wygodniej, bo niby nie trzeba byłoby aż tak bardzo uważać przy zagęszczaniu podsypki pod podłogę.

nie mam, może takie być złudzenie na zdjęciu, bo folia kubełkowa kończy się niżej, niż ściana fundamentu a styropian (15cm) zaciągnięty jest klej -siatka -klej.

Dzięki za doprecyzowanie, teraz wszystko jasne :)

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...