Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - kocioł gazowy i rozdzielacze

ngreen

Recommended Posts

W domu piętrowym mam zaplanowane dwa rozdzielacze na ogrzewanie podłogowe. Pierwszy obsłuży parter, a drugi piętro. Dom piętrowy, prosta bryła po około 80 m kw na każdym piętrze, tylko ogrzewanie podłogowe, bez dodatkowych grzejników naściennych. Woda będzie pochodziła z gazowego pieca kondensacyjnego (zastanawiam się nad kotłem wolf cgb-2-14).

Powierzchnia podłogówki to około 150 m kw. Po około 75 m kw na każde piętro.

Pytania:

1. Czy pompa w tym kotle obsłuży efektywnie podłogówkę na takiej powierzchni (z wykorzystaniem rozdzielaczy bez pomp)?

2. W jakich sytuacjach lepszą opcją jest rozdzielacz z pompą? Czy w przypadku tego kotła, wystarczą rozdzielacze bez dodatkowych pomp? Czy jest sens montowania w przypadku tego kotła rozdzielacza z pompą?

3. Co ze sterowaniem rozdzielaczami? Czy w takiej konfiguracji (czyli rozdzielacze bez pompy i bez elektrozaworów), będzie można efektywnie sterować 6 strefami grzewczymi?

4. W jaki sposób można zdalnie sterować 6 strefami? Jaki system najlepiej się sprawdzi do tego typu zadań? Chodzi o dobry stosunek ceny do jakości?

1. Raczej nie a przynajmniej nie kocioł o mocy 14kW ponieważ wydajność jego pompy to prawdopodobnie 600l/h. Kotły 20kW i 24kW mają wydajność odpowiednio 860 i 1050l/h.

Przy 75m2 mamy 8 - 9 pętli i drugie tyle na poddaszu więc średnio 16pętli przy przepływie 1,2l/h daje pzrepływ 1150 l/h. Może źle szukam więc trzeba się temu przyjrzeć .

2. Z pierwszego punktu wynika że instalacja będzie oparta raczej o sprzęgło i jedna lub dwie pompy osobno dla obwodów parteru i poddasza. Rozdzielacze z pompą mają dodatkowo zawór trójdrogowy których połączenie jest wykorzystywane jako mieszacz dla obniżania temperatury zasilania podłogówki. U Ciebie nie jest to potrzebne chyba że będziesz posiadał jakiekolwiek kaloryfery np. drabinki w łazienkach.

3. Sterowanie aż 6 strefami o ile jest wymagane będzie oparte na elektrozaworach. Oparcie sterowania na mieszaczach jest nieopłacalne natomiast regulacja rotametrami czyli prędkościami przepływu jest raczej jednorazowa służąca do wyrównania różnych długości pętli lub większej temperatury w łazience.

4. Jest system Salus-a lub TECH-a i kilka innych przewodowy lub bezprzewodowy. Jeśli sterowanie poprzez elektrozawory to rozdzielacze z bypass-em w celu wyrównania ciśnienia i ochrony pomp.

Edytowane przez Mareks77

Dzwoniłem do Wolfa (głównej siedziby) i powiedział, że wg niego spokojnie wystarczy. Że robili już takie instalacje i powiedział, że wg niego to da radę. Zwłaszcza w nowoczesnym budownictwie w którym jest gruba termomodernizacja (a u mnie tak będzie) + rekuperacja.

A koszta dodatkowych pompek, sprzęgła oraz automatyki do sterowania wyniosłyby mnie około 3k więcej, niż to co mam teraz.

Ja mam niemal identyczny dom i mój kocioł daje radę z pompą wbudowaną (przepływy 1-1,5l/h).

Sterowanie mam na przewodowym Salusie, każde z pomieszczeń osobno na elektrozaworach.

Jakie masz rozdzielacze? Z wbudowanymi pompkami? Czy obieg obsługuje pompa wbudowana w kotle gazowym?

Obieg obsługuje pompa w kotle, 2 zwykłe rozdzielacze parter + piętro po 8 pętli. Myślę, że można przyjąć, że jednocześnie otwarte jest ok. 60% elektrozaworów.Na garaż jest zamknięty cały czas. Co do przepływów, to w większości jest to 1-1,5l/h, ale oczywiście są pętle gdzie są ponad 2l/h. Niestety nie wiem na którym biegu chodzi pompa, ale prawdopodobnie na 3, gdyż na sterowniku najczęściej wskazuje moc pompy 90-97%.

Wolf jest bdb ale pytanie po co taki wypasiony kocioł przy samej podłogówce?,owszem gdyby były dwa obiegi grzejniki+podłogówka to tak

Ja dla siebie kupiłbym Termeta Ecocondens Gold ,cenowo prawie połowa tego co "Wilk") a spokojnie da radę,ma o wiele wydajniejszą pompę niż Wolf .Mało jest na rynku takich kotłów,o tak niskiej modulacji i wydajnej pompie za takie pieniądze.Tak na marginesie projekt by się przydał tego OP

Dzwoniłem do Wolfa (głównej siedziby) i powiedział, że wg niego spokojnie wystarczy. Że robili już takie instalacje i powiedział, że wg niego to da radę. Zwłaszcza w nowoczesnym budownictwie w którym jest gruba termomodernizacja (a u mnie tak będzie) + rekuperacja.

A koszta dodatkowych pompek, sprzęgła oraz automatyki do sterowania wyniosłyby mnie około 3k więcej, niż to co mam teraz.

Raczej nie sugeruj się wiadomościami z serwisu bo odnośnie wydajności pompy z ich odpowiedzi o termomodernizacji ( miało być termoizolacja ) sądzę ze chyba się nie zrozumieliście i oni mówili o mocy kotła odnoszącej się do powierzchni 150m2 a Ty o wydajności pompy .

A jeszcze jedno nie jestem zwolennikiem wymienników alukrzem(Wolf) Termet ma z nierdzewki

Możesz rozwinąć ten temat? Bo nie wiem za bardzo o co chodzi.

To jaki kocioł zastępczy proponujesz zamiast CBG-2-14?

Bo sprawdzałem na stronie termet i mają 4 kotły 1 funkcyjne:

ECOCONDENS CRYSTAL II

ECOCONDENS GOLD PLUS

ECOCONDENS SILVER

ECOCONDENS SLIM (NOWOŚĆ!)

Edytowane przez ngreen