Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porada odnośnie mozliwości zrobienia cyrkulacji na istniejącym węźle

marian51980

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie możliwości zrobienia u mnie cyrkulacji na istniejącym węźle ciepłowniczym gdzie 1 wymiennik odpowiada za c.o. a dwa pozostałe za c.w.u. , załączyłem zdjęcie i zaznaczyłem przepływy : ciemno niebieska linia woda dostarczona z sieci, później ten kolor jaśniejszy (seledynowy ? :rotfl:), i czerwony woda podgrzana z wymienników i dalej na instalacje wewnętrzne.

Wymienniki odnośnie c.w.u. są dwa i są ze sobą połączone.

Co mogę zrobić w takim wypadku ? Czy mogę się jakoś bezpośrednio "wpiąć" gdzieś w te wymienniki rurą cyrkulacyjną np PP 20mm lub pex 16 dać pompę i inne niezbędne akcesoria ?

pozdrawiam i proszę o informacje

calosc_wezel_woda.jpg

Odnośnie rury od najdalej położonego punktu poboru ciepłej wody to będzie, robię od nowa całą instalację w PP zarówno na parterze i piętrze, bardziej nurtuje mnie to czy mogę gdziekolwiek z taką rurą tak jak wspomniałem czy to PP 20mm czy też pex 16 wpiąć w to co teraz mam czyli w wymienniki i jeśli nie będzie to problemem dla kogoś z kolegów to prosiłbym zaznaczyć to tym moim rysunku, wtedy jak będę wiedział gdzie to podciągnąć to zrobię wtedy schemat do potwierdzenia

W tą ciemnoniebieską. Jak masz zawory to zakręć i zamontuj tam trójnik. Pompka powinna pobrać wodę ciepłą, doprowadzić ją do najdalszego punktu i z powrotem do zimnej.

Pomysł rodem z Ameryki jest OK ale wtedy w obu kranach masz ciepłą wodę :)

Edytowane przez Mareks77

Ok dorysowałem trójnik i rurę cyrkulacyjną, a tą pompkę cyrkulacyjną rozumiem że mam zamontować na zasilaniu ciepłej wody czyli tak obrazkowo to na czerwonym .

Takie dodatkowe pytanie jak mam z wodociągów zimną wodę - rura która idzie do wymiennika i tam zostaje podgrzana i dalej na odbiorniki i ta sama rura odpowiada za zimną wodę w odbiornikach to jak np będę miał odkręconą zimną wodę i będzie chodzić cyrkulacja to nie będzie mi jej nie wiem jak to napisać np zasysać czy coś takiego ?

Pompę cyrkulacyjną dajesz zawsze na powrocie cyrkulacji. Żeby nie "siłowała" się z przepływem jak odkręcisz kran.

Nie może Ci zassać, bo cyrkulacja idzie w kółko - co "wyssiesz" pompą na powrocie, to musisz dostarczyć tą czerwoną linią (albo jeszcze więcej tą czerwoną musi wypłynąć, jak ktoś odkręci kran).

Natomiast na cyrkulacji warto dać zawór zwrotny, żeby CWU nie szła dwoma rurami, gdy pompa jest wyłączona.

Cyrkulację podpiąłbym w takim przypadku pomiędzy wymienniki. Bo woda powracająca będzie cieplejsza, niż wodociągowa (w najgorszym przypadku będzie miała temperaturę pokojową).

Nie masz żadnego ogranicznika temperatury CWU na wyjściu? Bo to mogłoby skomplikować cyrkulację.

Będzie cieplejsza ale tej skośnej seledynowej raczej bym tu nie ruszał. Budynek jest chyba zasilany z jakiegoś ZEC-u a tu nie wiadomo kogo własnością jest wymiennik więc przeróbka instalacji wewnętrznej będzie tu bezpieczniejsza.

Temperatura wody jest dobrą uwagą więc i z tymi rurami PEX bym raczej uważał a do pompki cyrkulacji zastosował wyłącznik temperaturowy powyżej 60*C

Edytowane przez Mareks77

Temperatura wody jest dobrą uwagą więc i z tymi rurami PEX bym raczej uważał a do pompki cyrkulacji zastosował wyłącznik temperaturowy powyżej 60*C

To nie wpłynie na temperaturę wody gdy ktoś odkręci kran. Jak nie będzie zabezpieczenia (zaworu mieszającego) za wymiennikami, to może do rur trafić woda niewiele chłodniejsza, niż woda grzewcza.

Z kolei montaż takiego zaworu komplikuje sprawę cyrkulacji.

Nie miałem na myśli żadnego zaworu tylko termik wyłączający pompę po przekroczeniu powiedzmy 60 - 70*C na powrocie. To w żaden sposób nie wpłynie na cyrkulację natomiast uchroni przed sytuacją w której w rurach cały czas krąży czynnik o temperaturze zbliżonej do strony pierwotnej wymiennika gdyż bez poboru wody osiągnie ona taką temperaturę. Nie wiadomo czy zawór mieszający jest....... moim zdaniem powinien ale?....

Cały wymiennik jest moją własnością i słuszna uwaga zarówno c.o. i c.w.u. ogrzewa czynnik z PECu miastowego.

Ok rozumiem uwagi, jednak dalej nurtuje mnie tutaj to słowo zassanie o którym pisałem, zrobiłem prosty rysunek który obrazuje jak wygląda u mnie instalacja, i teraz jak tak na niego patrzę to już sam zgłupiałem bo zgodnie z radami dałem pompę cyrkulacyjną na powrocie cyrkulacji, trójnikiem wbiłem się w rurę od zimnej wody, termik przy pompie jeśli trzeba to dołożę i wszystko ok woda sobie cyrkuluje. Jednak ciągle mnie nurtuje co w momencie jeśli cyrkulacja działa a ja odkręcę zimną wodę np w kuchni ? Czy nie będzie mi po otwarciu kranu zasysać powietrza albo zmniejszać ciśnienia w kranie z zimną wodę, pewnie błędnie rozumuję ale jakoś mi tak to wygląda.

Zimna woda idzie z wodociągów i trójnikiem rozdzielona jest na wymienniki i na inne odbiorniki z zimną wodą .

rysunek cyrkulacja.jpg

Odnośnie pytania o zawór mieszający , wybaczcie sam nie wiem, zrobiłem zdjęcie całego węzła jeśli chodzi o c.w.u. , z boku i tylko to jest co na zdjęciu, jest tam jakieś pokrętło ze skalą temperatury i jest nastawione na 60 stopni , od tego jakaś cienka miedziana rurka idzie do większego elementu które znajduje się na zasilaniu czynnika dostarczanego z PECu miastowego

zdjecie węzeł.jpg

Czy nie będzie mi po otwarciu kranu zasysać powietrza albo zmniejszać ciśnienia w kranie z zimną wodę, pewnie błędnie rozumuję ale jakoś mi tak to wygląda.

Skąd ma Ci zasysać powietrze? Nie ma skąd. Zmniejszać ciśnienia też nie ma jak - bo pompa cyrkulacyjna nie porusza wody, która jest poza jej obiegiem (rusza wodę w zamkniętej pętli - od trójnika, przez wymienniki, do punktów poboru i powrót do trójnika. Żeby wypchać ciepłą wodę poza trójnik w stronę sieci wodociągowej, to trzeba by wtłoczyć jakąś dodatkową wodę albo powietrze do instalacji.

A co do zasilania - to wygląda, że masz ograniczenie na wodzie grzewczej, która nie miesza się z CWU, więc nie ma problemu.

Znaczy może źle napisałem nie powietrze ale czy po odkręceniu kranu nie będzie obniżało ciśnienia jak jest pompka i nie będzie podciągało wody, bo gdyby to był układ zamknięty to cyrkulacja pracuje a tutaj mam tak że pewna część cyrkuluje a pewna część odpowiada za zimną wodę i to wszystko jest połączone w sumie razem.

Dorysowałem strzałki na rysunku , przepraszam że tak truję o to ale ciągle nie mogę tego pojąć, proszę jeszcze na to zerknąć , jeśli nie dam rady tego pojąć to trudno po prostu już nie będę dopytywał tylko zrobię i tyle :)

rysunek cyrkulacja1.jpg

Ale co Ci będzie obniżać ciśnienie. Pompka przecież nie wyssie Tobie wody z kranu, ona tylko odpowiada za ciągły obieg wody w obiegu od węzła poprzez wymiennik do kranu i z powrotem. Ciśnienie wody z przyłącza jest o wiele większe i gdy odkręcisz kran to spowoduje że od razu będzie leciała ciepła woda ta która krążyła a nowa napływająca zimna podgrzeje się w wymienniku.