vinci89 09.02.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Witam.Jesteśmy aktualnie na etapie wykańczania domu wolnostojącego piętrowego o pow 155m2 z garażem w bryle (w jednym z rogów domu przy wejściu) . Dostaliśmy Pana z polecenia, hydraulika który przedstawił wycenę domu na pełną hydraulike z podłączeniem gazu na 43 tys z 8% VAT i robocizna 9 tys.Krótko podsumowując w cenie wg niego najlepsze materiały, vailant itp. Cały parter na podłogowce plus grzejnik przy wejściu i w łazience mniejszej na parterze. Piętro na drugiej skrzynce sterowniczej i rozdzielni i tam w łazience tylko podłogowka i reszta to trzy sypialnie grzejniki. W wycenie jeszcze podłączenie gazu do domu, mieszalniki, sterowniki, piec kondensacyjny, kocioł c.w.u., grzejniki, przygotowanie pod płaszcz wodny pod kominek na parterze, łazienki, uzdatniacz wody, dodatkowy obieg dla wody bez ścieków przez dom do tarasu itd. Przy wycenie dostaliśmy proponowana fakture z taką wycena. To była propozycja tego Pana. Nim opiszę co było dalej pytanie co sądzicie o takiej cenie i rozwiązaniu? Wg mnie to jest bardzo dużo... Pierwszy etap za materiały pod przygotowanie pod tynki to 10 tys. (dwie skrzynki parter i piętro, podłączenie rur pod ciepła wodę i jej zwrot i zimna wodę z przygotowaniem wyjśc pod grzejniki i przygotowanie łazienek). Robocizna? 7 tys... Teoretycznie teraz mówiąc chcielibyśmy zamienić to wszystko koniec końców na podłogowe w całym domu by grzać wodę tylko do 40 st i korzystać z tańszego zużycia przez to gazu i lepszej sprawności pieca kondesqfyjnego. Z góry dzięki za odpowiedzi i wszelkie komentarze i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.02.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Podłogówka za 15 000kotłownia za 13000 wod kan 450 za punktno i gaz itu wielka niewiadoma papiery i robota. A zużycie gazu nie zależy w istotny sposób od temperatury wody w instalacji tylko od temperatury w budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 09.02.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Podłogówka w całym domu.Deficyt mocy który zapewne wystąpi w łazience uzupełnić albo grzejnikiem drabinkowym elektrycznym albo ogrzewaniem ściennym.Kolejność czynności : projekt OZC,projekt podłogówki.Przy tej powierzchni powinno pójść bezpośrednio z kotła bez żadnych zaworów mieszających czy sprzęgieł pod warunkiem odpowiedniego kotła czyli np.Termet Ecocondes Gold np.20kW Edytowane 9 Lutego 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitaskawa 09.02.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 U mnie ;10k - za instalace wod. piony 26 k - 170m2 podlogowka 170m2 kaloryfery26 k za skomplikowana kotlowniePrzylacza gazu oddzielna wycena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 09.02.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Na początek musi być projekt. Ten powinieneś skonsultować z jeszcze dwoma innymi fachowcami. Jeśli ocena będzie zgodna, poprawna, można myśleć o kosztach, które również należy omówić z dwoma innymi wykonawcami. Jak będą zbliżone, wtedy trzeba negocjować, by było mniej do zapłaty. Przed robotą warto spisać umowę.Ważne: NIE dawaj kasy przed zakończeniem roboty, co najwyżej trzeba płacić za materiał. Są wykonawcy, którzy biorą materiały i rozliczają się z nich po robocie zwracając niewykorzystane do sprzedawcy. To dobry sposób na ograniczenie wydatków, bo po co zbierać "rurki" jak niczego z nich sam nie zrobisz.Polecam zrobić w całym domu ogrzewanie płaszczyznowe, łazienka przy 40 będzie miała ciepłą podłogę, choć nie zawsze, bo będzie stygła. W łazience polecam zrobić podwójne ogrzewanie podłogi; na spód wodna podłogówka, pod kafelki mata elektryczna...bo poza sezonem też będziesz chciał mieć ciepło pod nogami. Taka propozycja. Do tego może być grzejnik zasilany z podłogówki będzie dogrzewał bezpośrednio. W łazience nie ma co oszczędzać, bo możesz po wszystkim mieć żal, że przecież można było zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.02.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Pierwszy etap za materiały pod przygotowanie pod tynki to 10 tys. (dwie skrzynki parter i piętro, podłączenie rur pod ciepła wodę i jej zwrot i zimna wodę z przygotowaniem wyjśc pod grzejniki i przygotowanie łazienek). Robocizna? 7 tys... ! Rozwiazanie bez sensu, ale tak to jest gdy wykonawcy nie zalezy na stratach na cwu, za to przeciez przez całe zycie bedzie płacił inwestor. Rurki cwu powinno sie prowadzic w gornej wartwie styropianu pod rurami podłogówki. Wykonywanie przed tynkami to połozenie rur cwu w cienkiej otulinie na chudziaku bez zabezpieczenia przed uszkodzeniami miechanicznymi ze strony tynkarzy. A przeciez to wszystko mozna zrobic po tynkach, tam gdzie bedzie kute w scianie i tak przykryją płytki. Nie rozumiem tego trendu wykonywania czesci instalacji wod-kan przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.02.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Zamienić poddasze z grzejnikami na 100% podłogówki. Do tego pozostawić dwa większe grzejniki drabinkowe w łazienkach zasilane z niskiego czynnika. Nie wiadomo co autor lub hydraulik ma na myśli pod nazwą mieszalnik ale jeżeli miał by to być mieszacz z siłownikiem sterowany z automatyki Vaillanta VR70 to jestem "ZA".Poza tym cena 43tyś i rozumiem że + do tego robocizna 9tyś trochę przesadzona zarówno podług tych najlepszych materiałów jak i lokalizacji jaką jest Kraków.Polecam aby autor postarał się o jeszcze dwie lub trzy wyceny u konkurencji.Wtedy będziesz wiedział dokładnie czy ów majster nie przesadził i jednocześnie zmiękczysz mu serce. Nie wiadomo jaka jest planowana grubość termoizolacji podłogowej więc prawdopodobnie instalator puści rurki od cwu w piance bezpośrednio na płycie chudziaka. Zgadzam się aby autor wszelkie prace prowadził dopiero po tynkach. Po pierwsze to inwestor potem będzie doskrobywał posadzkę z gipsowych kleksów pod okładzinę.Po drugie instalator wszystko idealnie z licuje z powierzchniąNie wiem ..... może hydraulikowi nie chce się łatać tych bruzd koło rurek w ścianach tylko zalepi to pianką. Edytowane 9 Lutego 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.02.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Ja też tego trendu nie rozumiem cala instalacjia cwu.przed tynkami przynajmniej dwóch hydraulikow w mojej okolicy tak robi na moje pytanie dlaczego tak robi powiedział ze nie będzie 10 razy na budowę przyjeżdżał i zgranie więcej kasy na pierwszym etapie ja tez proponuję po tynkach a tylko piony przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.02.2019 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Ja też tego trendu nie rozumiem cala instalacjia cwu.przed tynkami przynajmniej dwóch hydraulikow w mojej okolicy tak robi na moje pytanie dlaczego tak robi powiedział ze nie będzie 10 razy na budowę przyjeżdżał i zgranie więcej kasy na pierwszym etapie ja tez proponuję po tynkach a tylko piony przed Jakie piony jakie CWU przed tynkami? Jakie 10 razy wchodzenie na budowę........... hydraulik wchodzi po tynkach a przed wylewkami, trochę rujnuje tynki w łazience kuchni gdzie i tak najczęściej idą płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 09.02.2019 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Zgadzam sie z "Mareks77 ". Mam podobne paremtery domu 100% podogówka i spokojnie daje rade . Kwota 43 + 9. to dość dużo.Też mam domek pod krakowem ale zamkłem się z wszystkim w kwocie jakos 35tys. rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 09.02.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Podłogówka w całym domu.Deficyt mocy który zapewne wystąpi w łazience uzupełnić albo grzejnikiem drabinkowym elektrycznym albo ogrzewaniem ściennym.Kolejność czynności : Dlaczego ja mam tylko podłogówke , przepływ wody ustawiony na 1L i jakos tej zimy spokojnie dało rade. Na razie nie myśle o podłanczaniu drabinek mimo że mam przygotowaną instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.02.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 (edytowane) Dlaczego ja mam tylko podłogówke , przepływ wody ustawiony na 1L i jakos tej zimy spokojnie dało rade. Na razie nie myśle o podłanczaniu drabinek mimo że mam przygotowaną instalacje. Daje rady bo temp.zewnętrzna w tym roku nie była niższa niż -15? nawet nie wiem czy aż tyle minusów było.Straty ciepła dla poszczególnych pomieszczeń są liczone w twojej strefie czyli III-ciej dla -20 a w łazience powinno być wtedy +24st.Jeszcze w żadnym projekcie się mi nie zdarzyło aby sama podłogówka w łazience dała radę być może jeszcze taka przede mną)Ciekawe na jakiej zasadzie ten samotny grzejnik w garażu współpracuje z podłogówką Edytowane 10 Lutego 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.02.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Jakie piony jakie CWU przed tynkami? Jakie 10 razy wchodzenie na budowę........... hydraulik wchodzi po tynkach a przed wylewkami, trochę rujnuje tynki w łazience kuchni gdzie i tak najczęściej idą płytki. Ale piony przecież muszą być przed tynkami nie będziesz przecież ryl bruzdy na rurę 110mm po tynkach np w wiatrolapie gdzie jeszcze w poprzez bruzdy idą kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.02.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Gdy inwestor wie czego i gdzie konkretnie chce, a na etapie "0" zostało wszystko dobrze pomyślane to cała kanalizacja na budowie trwa dwa lub trzy dni. Jak hydraulik chce mieć zlecenie to pójdzie na rękę wpadając nawet popołudniami, ale jeśli ma nawał prac i zlecenia w kolejce to raczej nie będzie mu się chciało a cenę zaproponuje zaporową. Pierwsza wizyta na budowie i rekonesans zawsze rozstrzyga sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Jak hydraulik chce mieć zlecenie Na jakim świecie Ty żyjesz? Mi hydraulik, który robił wodkan odmówił montażu boljera, bo na pół roku miał już zajęte terminy. Teraz szukam na cito hydraulika do naprawy kanalizacji - zadzwoń Pan za tydzień, zobaczymy co da się zrobić. Teraz ekipy przebierają w klientach, a nie na odwrót. Do robienia wodkanu po tynkach mnie zdecydowania zniechęca ryzyko uszkodzenia elektryki, alarmu i innych kabli położonych przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.02.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Daje rady bo temp.zewnętrzna w tym roku nie była niższa niż -15? nawet nie wiem czy aż tyle minusów było.Straty ciepła dla poszczególnych pomieszczeń są liczone w twojej strefie czyli III-ciej dla -20 a w łazience powinno być wtedy +24st.Jeszcze w żadnym projekcie się mi nie zdarzyło aby sama podłogówka w łazience dała radę być może jeszcze taka przede mną)Ciekawe na jakiej zasadzie ten samotny grzejnik w garażu współpracuje z podłogówką Może w projekcie nie, ale w rzeczywistym domu, OP utrzymuje w łazience niezmiennie ponad 25oC. Dom używany od 6 sezonów, w niektóre dni temp na zewnątrz spadała do -20oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 10.02.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Może w projekcie nie, ale w rzeczywistym domu, OP utrzymuje w łazience niezmiennie ponad 25oC. Dom używany od 6 sezonów, w niektóre dni temp na zewnątrz spadała do -20oC. Gdzie jest 25 C ? Na posadzce ? lub jakiej wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.02.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Jak puści na podłogę 50st to i dogrzeje łazienkę)) bo z takimi numerami tez się spotkałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.02.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Na jakim świecie Ty żyjesz? Mi hydraulik, który robił wodkan odmówił montażu boljera, bo na pół roku miał już zajęte terminy. Teraz szukam na cito hydraulika do naprawy kanalizacji - zadzwoń Pan za tydzień, zobaczymy co da się zrobić. Teraz ekipy przebierają w klientach, a nie na odwrót. Do robienia wodkanu po tynkach mnie zdecydowania zniechęca ryzyko uszkodzenia elektryki, alarmu i innych kabli położonych przed tynkami. Nie moja wina że chciałeś mieć akurat tego We wszystkim się zgadzam ale zauważ że odnoszę raczej wrażenie że większość pytających użytkowników forum trafia raczej na egzemplarze fachowców którzy tylko mianują się hydraulikami bądź instalatorami. Cały problem jednak w tym że granice pomiędzy rozpoznawaniem fachowców zacierają się. Nie wiem czy część faktycznie powyjeżdżała za granicę a pozostali biorą tylko zlecenia z polecenia a i tak mają ich na pęczki, natomiast cała reszta pseudo-instalatorów i fachowców tzw złotych rączek od wszystkiego posiada już nawyki tych pierwszych . Trzeba na nich czekać lub umawiać się pół roku wcześniej i jeszcze na dodatek prosić aby umieścili cię w swoim kalendarzu. Pozostała reszta prowadząca legalne firmy oraz zajmująca się dodatkowo serwisem kotłów jest podwykonawcami i posiada zlecenia od firm deweloperskich i większych budowlanych więc wejście w ich kalendarz z małym jednorodzinnym jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.02.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Gdzie jest 25 C ? Na posadzce ? lub jakiej wysokości ? Na każdej wysokości, temperatura oscyluje wokół tej wartości, od podłogi po sufit, różnica max do 0,5 oC. Temperatury podłogi nie rozpatrujemy. Jak puści na podłogę 50st to i dogrzeje łazienkę)) bo z takimi numerami tez się spotkałem) Podziwiam za przenikliwość i wiedzę w temacie temperatury posadzki w mojej łazience i jej temperatury zasilania. Niestety, muszę cię zmartwić, do temp. którą podajesz, kocioł nie zbliża się. Jakoś specjalnie nie zaglądam w temp zasilania, ale podłoga w łazience nigdy nie była jakaś gorąca, raczej letnia, przyjemnie ciepława. Jeśli bardzo cię to interesuje, to zerknę na temp zasilania przy okazji i podam na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts