Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad wybrał ziemię do granicy

AndrzejM123

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z sąsiadem, który wybrał ziemię do samej granicy z moją posesją. Niestety, zrobił to zanim stałem się właścicielem działki, a nadzór mu to odebrał. Teraz, chciałem postawić docelowe ogrodzenie, ale okazuje się, że potrzeba dodatkowo kosztownych murków oporowych, żeby ziemia się nie osuwała. Sprawę komplikuje fakt, że mój dom stoi 3 m od granicy, a tamtędy ma przebiegać wjazd na podwórko. Sąsiad nie poczuwa się, ani nie jest zainteresowany partycypowaniem w kosztach ogrodzenia. Czy istnieje podstawa prawna, żeby zmusić go do przywrócenia stanu pierwotnego poziomu gruntu przy granicy z moją posesją?

Witam.

Mam problem z sąsiadem, który wybrał ziemię do samej granicy z moją posesją. Niestety, zrobił to zanim stałem się właścicielem działki, a nadzór mu to odebrał. Teraz, chciałem postawić docelowe ogrodzenie, ale okazuje się, że potrzeba dodatkowo kosztownych murków oporowych, żeby ziemia się nie osuwała. Sprawę komplikuje fakt, że mój dom stoi 3 m od granicy, a tamtędy ma przebiegać wjazd na podwórko. Sąsiad nie poczuwa się, ani nie jest zainteresowany partycypowaniem w kosztach ogrodzenia. Czy istnieje podstawa prawna, żeby zmusić go do przywrócenia stanu pierwotnego poziomu gruntu przy granicy z moją posesją?

Sytuacja odwrotna niż zazwyczaj. Najczęściej sąsiad podnosi grunt. Tutaj Twoje wody będą spływały na działkę sąsiada. Ja bym się cieszył. Pytanie co miał w Projekcie Zagospodarowania Terenu (PZT)? Zgłoś do PINB, z opisaniem sprawy, to sprawdzą jeszcze raz czy budowa jest zgodna z PZT. PZT może mieć niwelację terenu.

Oczywiście że pismo? dziwię się , że jest jeszcze ktoś kto w takich sprawach dzwoni telefonicznie chyba , że przedstawia się jako redaktor poczytnej gazety lub kontrowersyjnej TV w sprawie reportażu dotyczącego sprawy.

Inaczej tylko pismo i to z wpływów-ką.

Trzeba pomyśleć czy sami udzielilibyśmy informacji będąc po drugiej stronie....przecież niekiedy nie odbiera się telefonu z nieznanego nr :)

Bo na Twoim przykładzie możemy sobie uświadomić , że osoby które powinny być zorientowane w sprawie - nic, po prostu nic nie wiedzą , a swoją pracę traktują jak zło konieczne, chcieli by tylko zarabiać więcej i nie mieć żadnych obowiązków a już petentów wcale.

Nie jesteś odosobniony w sprawie - niekiedy jak składa się jakieś zapytanie i powołuje na rozporządzenie to robią wielkie oczy ! to to jest tu napisane? to to obowiązuje? itp.

Pisałem już. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprojektował prawie pionowej ściany wykopu obok granicy działki. Trwały wykop musi mieć skarpę 1:1,4 max (takie widziałem), jeśli ma byc bardziej stromo to musi byc mur oporowy. Z kamieni gruby, z żelbetu może być tylko 30cm przy kilku metrach wysokosci. Takie widziałem, stoją kilkanaście lat dzięki sprytnemu projektowi.

I starannemu wykonaniu.