AndrzejM123 11.02.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Witam.Mam problem z sąsiadem, który wybrał ziemię do samej granicy z moją posesją. Niestety, zrobił to zanim stałem się właścicielem działki, a nadzór mu to odebrał. Teraz, chciałem postawić docelowe ogrodzenie, ale okazuje się, że potrzeba dodatkowo kosztownych murków oporowych, żeby ziemia się nie osuwała. Sprawę komplikuje fakt, że mój dom stoi 3 m od granicy, a tamtędy ma przebiegać wjazd na podwórko. Sąsiad nie poczuwa się, ani nie jest zainteresowany partycypowaniem w kosztach ogrodzenia. Czy istnieje podstawa prawna, żeby zmusić go do przywrócenia stanu pierwotnego poziomu gruntu przy granicy z moją posesją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.02.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Witam. Mam problem z sąsiadem, który wybrał ziemię do samej granicy z moją posesją. Niestety, zrobił to zanim stałem się właścicielem działki, a nadzór mu to odebrał. Teraz, chciałem postawić docelowe ogrodzenie, ale okazuje się, że potrzeba dodatkowo kosztownych murków oporowych, żeby ziemia się nie osuwała. Sprawę komplikuje fakt, że mój dom stoi 3 m od granicy, a tamtędy ma przebiegać wjazd na podwórko. Sąsiad nie poczuwa się, ani nie jest zainteresowany partycypowaniem w kosztach ogrodzenia. Czy istnieje podstawa prawna, żeby zmusić go do przywrócenia stanu pierwotnego poziomu gruntu przy granicy z moją posesją? Sytuacja odwrotna niż zazwyczaj. Najczęściej sąsiad podnosi grunt. Tutaj Twoje wody będą spływały na działkę sąsiada. Ja bym się cieszył. Pytanie co miał w Projekcie Zagospodarowania Terenu (PZT)? Zgłoś do PINB, z opisaniem sprawy, to sprawdzą jeszcze raz czy budowa jest zgodna z PZT. PZT może mieć niwelację terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Wszystko zależy jakie dostał warunki , i czy jego zachowanie było zgodne z wydana decyzją - jeśli tak - o odpowiedz musisz zapytać - wszelkie koszty związane z wykonaniem murka oporowego będą należały do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 12.02.2019 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Dziękuję za podpowiedzi. Jak wcześniej dzwoniłem do PINB, to zbywali mnie, że budowa zakończona, wiec nie są w stanie nic zrobić. Może jak wystosuję oficjalne pismo to zajmą się sprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Oczywiście że pismo? dziwię się , że jest jeszcze ktoś kto w takich sprawach dzwoni telefonicznie chyba , że przedstawia się jako redaktor poczytnej gazety lub kontrowersyjnej TV w sprawie reportażu dotyczącego sprawy. Inaczej tylko pismo i to z wpływów-ką. Trzeba pomyśleć czy sami udzielilibyśmy informacji będąc po drugiej stronie....przecież niekiedy nie odbiera się telefonu z nieznanego nr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 12.02.2019 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Nie oczekiwałem, że załatwię sprawę przez telefon. Chciałem ustalić gdzie mam się zwrócić o pomoc. Liczyłem, że skoro rozmawiam z fachowcem , to uzyskam poradę. Niestety jako zwykle bywa, odsyłano mnie od Annasza do Kajfasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Bo na Twoim przykładzie możemy sobie uświadomić , że osoby które powinny być zorientowane w sprawie - nic, po prostu nic nie wiedzą , a swoją pracę traktują jak zło konieczne, chcieli by tylko zarabiać więcej i nie mieć żadnych obowiązków a już petentów wcale.Nie jesteś odosobniony w sprawie - niekiedy jak składa się jakieś zapytanie i powołuje na rozporządzenie to robią wielkie oczy ! to to jest tu napisane? to to obowiązuje? itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 12.02.2019 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Kompetentnych urzędników w naszym pięknym kraju jest jak "na lekarstwo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.02.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Art. 415 Kodeksu cywilnego – kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. Adwokat, pismo, wezwanie do usunięcia szkody, kopia do PINB. Będzie wojna na jego życzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 12.02.2019 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Najpierw chyba wystosuje pismo do PINB, żeby sprawdzili, czy niwelacja terenu jest zgodna z PZT. Jeśli nie, wydaje mnie się że nadzór powinien nakazać przywrócenie do prawidłowego poziomu. W przeciwnym wypadku obawiam się, że ciężko będzie coś wyegzekwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.02.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Nikt przy zdrowych zmysłach nie podpisze się pod projektem naruszającym zasady budowlane i KC. Wybierasz drogę okrężną, twoja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.02.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 zmiany rzędnych istniejącego terenu w Zagospodarowaniu Działki są ZMIANAMI ISTOTNYMI ( bez względu na to czy teren podnosimy, czy obniżamy ) - tym samym masz Prawo domagać się przywrócenia stanu pierwotnego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 14.02.2019 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Czyli rozumiem, że mogę domagać się przywrócenia stanu pierwotnego nawet jeśli w PZT była przewidziana niwelacja? Proszę poradźcie, jak to najlepiej i najszybciej załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.02.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Pisałem już. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprojektował prawie pionowej ściany wykopu obok granicy działki. Trwały wykop musi mieć skarpę 1:1,4 max (takie widziałem), jeśli ma byc bardziej stromo to musi byc mur oporowy. Z kamieni gruby, z żelbetu może być tylko 30cm przy kilku metrach wysokosci. Takie widziałem, stoją kilkanaście lat dzięki sprytnemu projektowi. I starannemu wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts