Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - nigdy wiecej - podsumowanie wydatkow

Recommended Posts

Obecnie czekam na styropian podłogowy, który przyjedzie do mnie ponad 150 km, bo taniej niz u lokalnych dostawców.

Akurat styropian to prawie każdy bierze z internetu bo jak ma minimum logistyczne 30m3 to przywożą darmo. Gorzej jak źle wyliczysz i Ci zostanie to potem będziesz żonglował sobie paczkami z miejsca w miejsce. Z lokalnej hurtowni jak weźmiesz to można zwrócić bez problemu. Ja wziąłem z internetu taniej ze 20 zł na m3 niż w lokalnej. Szczęśliwie niewiele zostało. Ale to nikłe oszczędności sięgające 1 tyś zł. Kafelki można przez internet zamówić jakąś tam armaturę. Prawdziwe oszczędności się zaczynają na robociźnie ale nie każdy ma czas i umiejętności żeby robić samemu.

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co do wypowiedzi Robaczywy odnośnie kredytu, to ja zapewne mam skrzywienie zawodowe, bo niejednokrotnie widzę , jakie dramaty czasem z tego wynikają. Kredyt kredytem spłacany, całe życie szarpaczka czy starczy itp. A już okres 20-30 lat to jest tak długi okres, że wiele się może wydarzyć np choroba czy śmierć jednego z kredytobiorców, więc siłą rzeczy dochody lecą w dół a kredyt dalej do spłacania. Praca jest dzisiaj taka i tyle zarabiasz , ale fortuna kołem się toczy i życie bywa wredne, że naprawdę może wiele się wydarzyć.

Dlatego dla mnie rzeczą oczywistą było, że z kredytem idzie dobre ubezpieczenie i musi mnie być na nie stać, na życie,, od zachorowań, poważnego uszczerbku itp, To poprostu trzeba traktować jako mus.Płacę składkę ponad 250zł / mc, ale daje mi to względne poczucie, że w razie czego nie będzie finansowej tragedii,

Dlatego dla mnie rzeczą oczywistą było, że z kredytem idzie dobre ubezpieczenie i musi mnie być na nie stać, na życie,, od zachorowań, poważnego uszczerbku itp, To poprostu trzeba traktować jako mus.Płacę składkę ponad 250zł / mc, ale daje mi to względne poczucie, że w razie czego nie będzie finansowej tragedii,

Wiesz ,niewielu jest tak świadomych kredytobiorców jak Ty. Zdecydowana większość patrzy na wysokość składki , aby był niższy koszt kredytu. Nieważne , że polisa obejmuje niewiele i w razie W jest problem, czego absolutnie nikomu nie życzę, ale trochę już żyję na tym świecie i obserwuję.

Dla mnie dyskusja o kosztach nie znając projektu jest nieco jałowa.

Mogę powiedzieć - kupiłem samochód za 1 mln

Ktoś odpowie - aleś frajer, ja dałem 45 000 zł i też mam samochód.

W jednym wypadku ktoś kupuje astona martina, w drugim toyote aygo.

Ja wiem, można się śmiać, że 1 mln to trzeba upaść na głowę, jak AYGO ma też przecież 4 koła i jeździ.

Tylko chodzi mi o to, że jak ktoś chce się licytować za ile można zbudować dom to powinien odnosić się do tych samych warunków:

- ten sam projekt

- ten sam region

i wtedy można dyskutować, ile co kto taniej kupił - a nie neguję, że można bo szczególnie na wykończeniu np. płytki, armatura ceramika, oświetlenie można oszczędzić nawet do 50%. W tym także oszczedności na stali na materiałach budowlanych, ale tutaj znowu porównanie nie jest oczywiste - bo stal na budowę mogę kupić sprowadzaną z ukrainy jak i też z pewnego źródła w Polsce. W jednym i drugim przypadku materiał nazywa się "stal", a cena różnić się może o 60%.. ale i jakość może być drastycznie inna..

No i na ostatnie - nigdy nie nalezy podawać kosztu budowy domu wliczając koszt zakupu działki, bo jak ktoś trafnie zauważył rozpiętośc cenowa za 1m2 jest ogromna na tle całego kraju,

Edytowane przez Dzeus86

W dyskusji o koszcie wybudowania domu nie powinno chodzić o licytację kto taniej wybudował, ale o to żeby uświadomić ludziom, ile to może kosztować w przybliżeniu. Szczególnie ostatnio pojawiło się dużo w sieci hurra-optymistycznych haseł w stylu dom za 150tyś. itp. Warto o takich rzeczach mówić uczciwie, żeby podać aktualne realnia ile to może kosztować.

W skrócie i orientacyjnie, bez kosztu działki.

Budujesz mały dom: 100-140m2 musisz mieć 300-400 tyś. żeby zamieszkać.

Budujesz średni dom: 150-240m2 musisz mieć 500-600 tyś. żeby zamieszkać.

Możesz urwać z tego 50tyś do max 100tyś w zależności ile zrobisz prac samodzielnie.

Wiadomo, są różne projekty, różne standardy materiałów. Więc niech każdy doda sobie do tego stosowny procent, bo raczej dużo z nie odejmie dziadując na materiałach.

Okolice Warszawy.

W 2018 cena samej robocizny za wykonanie równo 100m2 płyty fundamentowej grzewczej z wymianą gruntu na 1,0m wahała się w okolicach 30-36k netto.

Efekt był taki, że wykonałem tę płytę w zasadzie sam.

Moja praca to 21 dni roboczych po 10 godzim. Do tego 2,5 dnia pracy koparki, jeden dzień pracy wypożyczonej zagęszczarki.

Wszystkie materiały (rury wod-kan, styrodur, stal) ogarnąłem ze dwa miesiące wcześniej. Przy wiązaniu zbrojenia i układaniu wod-kanu pomogła rodzina: wyszły 5 dni roboczych dodatkowo wykonanych przez nich. Do tego przy betonowaniu 2 osoby przez 4 godziny.

Plusy: zaoszczędziłem przynajmniej 25-31k zł. Minusy: straciłem 3 tygodnie urlopu. Z drugiej strony raczej tych 25k w 3 tygodnie bym raczej nie zarobił.. .

W połowie roku 2018 szukałem ekipy do murowania, jest tego 170m2 powierzchni użytkowej na dwóch piętrach, stropy z płyt kanałowych + schody betonowe.

Najtańsza oferta na robociznę za mury, stropy, schody to 45k netto, większość była około 60k, bywały za 75tyś.

Efekt taki, że będę murował sam z pomocnikami, zobaczymy jak wyjdzie i co potem. W tym roku chcę zrobić SSO + może zamknąć jak się uda.

Podsumowując: w najtańszym przypadku SSO za samą robociznę to 70k netto, realnie było by pewnie około 90k zł. Drugie tyle to materiał.

Te same roboty w 2016 r. kosztowały by 60% tego co teraz (z wycen, które miałem na etapie projektu).

Materiały poszły do góry średnio 10% (podrożało w zasadzie wszystko: stal, kruszywo, styrodur, beton, gazobeton).

Edytowane przez tabi88

Okolice Warszawy.

W 2018 cena samej robocizny za wykonanie równo 100m2 płyty fundamentowej grzewczej z wymianą gruntu na 1,0m wahała się w okolicach 30-36k netto.

Efekt był taki, że wykonałem tę płytę w zasadzie sam.

Często takie "super" wyceny otrzymują osoby które chcą od reki fachowca ...

Taki fachowiec "bada" czy znajdzie kogoś kto zapłaci jakąś cenę z kosmosu , jak zapłaci to wtedy rezygnują z innej zaplanowanej roboty i wybierają taką przy której mniej się namęczą i więcej zarobią.

Teraz jest rynek wykonawców a nie inwestorów i teraz wykonawcy wybierają sobie zgłoszenia i inwestorów ..

Cena robocizny płyty dla frajera , bo inaczej tego nie można nazwać ..

Często takie wyceny z kosmosu są wtedy jak wykonawca nie chce czegoś robi i daje cenę z kosmosu aby inwesotr się odwalił ..

Obok mnie deweloper stawia domki na płytach fundamentowych i wykonanie płyty na gotowo zajmuje im 3 dni ...

Pierwszy dzień roboty ziemne , rozłożenie kanalizy i rozłożenie obrysu z płyt.

Drugi dzień rozłożenie styropianiu i gotowych siatek

Trzecie dzień betonowanie ...

U nas robił ten sam wykonawca co robi dla dewelopera , ale u nas była rezygnacja z gotowych siatek i dopłata do wykonania ręcznie zbrojenia.

Gdyby nie to to też w 3 dni by to zrobili ...

Więc 30-36 tys za wykonanie płyty która jest bardzo prosta w wykonaniu to zwykłe szaleństwo i zdzierstwo.

U mnie płyta miała 135 m2 ...

Ale teraz mamy 500+ i wielu uzyskało możliwość wzięcia kredytu. Wielu nie patrzy na cenę , bo i tak przecież bierze kredyt a wykonawcy to wykorzystują ..

Patrząc na ceny robocizny jakie ludzie tu podają to ja miałem prawie za darmo ;)

A jak myślicie, czy ja zostałem oskubany na swojej płycie? ;)

Koszt 70tyś PLN!

Metraż: 113m2.

113 mkw płyty, czy powierzchni użytkowej parteru? Bo to istotna różnica..

Ja na fundament plus całą papaierologia liczę na dziś 180 tyś.

100 tyś wszelkie papiery, przyłącza, organizacja (włącznie z kierbudem, uporządkowaniem działki oraz utwardzeniem 65 m drogi).

80 tyś to płyta fundamentowa o powierzchni 106 mkw. Z chudziakiem, drenazem, papa.

Takie czasy :(

aż mnie krew mrozi jak słyszę o takich cenach. A może warto by było przemyśleć zwykłe fundamenty jeżeli teren pozwala

Owszem, rozważam taka opcję. Tyle, że u mnie jest okresowo woda gruntową na -0,5 m ppt.

Płyta eliminuje mostki termiczne i szybciej się ja wykonuje.

Jak wszystko, ma wady i zalety.

A jak myślicie, czy ja zostałem oskubany na swojej płycie? ;)

Koszt 70tyś PLN!

Metraż: 113m2.

Grubość 25cm, zbrojenie tam gdzie ściany nośnie fi12 + 2 siatki fi8 po całości.

Pod spodem 20cm XPS, po bokach 20cm XPS, opaska przeciwysadzniowa długości 80cm i grubości 10cm XPS.

Rurki ogrzewania podłogowego w płycie + rurki z wodą i kanalizacja.

Koszt 50tyś.

+ dodatkowo płatne (płaciłem za koparkę i piach) wymiana gruntu pod płytą 15tyś, oraz drenaż, rura owinięta kokosem, która została osadzona w żwirze i to okryte geotkaniną (czy jakoś tak) + 4 studzienki inspekcyjne - 5tyś.

Nieraz czytam, że ludzie całe SSO robią za 100tyś a u mnie stan zerowy 70tyś i 30tyś poszło na projekt, adaptacja, badania gruntu, geodetę, przyłącza w tym szambo wraz z podprowadzeniem pod dom, kierownik budowy.

Mi się zdaje że dla wielu wykonawców płyta to wyznacznik że klient "kasiasty" i można go nieźle oskubać z kasy ..

U mnie wykonawca który mi budował dom od zera do SSO + dach powiedział że on woli płyty bo szybciej i łatwiej i u niego wycena za płytę (robocizna) jest dużo dużo niższa niż przy zwykłych fundamentach , bo dużo szybciej , łatwiej i duużo , , duuużo mniej czasu i roboty i roboczogodzin.

Ja do zwykłych fundamentów musiałbym wykonawcy sporo dopłacić i to naprawdę dużo ...

Inna rzecz że naoglądałem się jak robią płyty bo obok mnie powstawało osiedle domków na płytach fundamentowych i wiem że nie jest to jakiś kosmos ...

Ale wielu wykonawców za płytę liczy sobie kosmicznie wysokie pieniądze ..

U mnie spokojnie wykonawca zrobiłby mi płytę w 3 dni i to też bez jakiegoś wielkiego pośpiechu , ale u mnie nie chciałem gotowych siatek i wybrałem pręty fi12 co 25cm bo stwierdziłem że mimo dopłaty do robocizny i tak wyjdzie mi to lepiej gotowych siatek fi8 .

U mnie płyta wyszła sporo sporo taniej , sądzę że w cenie zbliżonej do zwykłych fundamentów a może i niżej .

U mnie płyta 135m2.

Tyle że u mnie warunki gruntowe znakomite , nie było potrzeby dawać drenazu ani opasku antywysadzinowej , roboty ziemne symboliczne i można było dać spokojnie EPS200 zamiast XPS ..

Edytowane przez kaszpir007

A ja wiem? Faktem jest, że nie mam jeszcze projektu płyty. Jak będzie, to się okaże, co projektant wymyśli. Ale słyszę, że tak si4 robi, choć podnosi koszty. Wolę się przygotować na gorsze a potem ewentualnie się pozytywnie zaskoczyć, jeśli ta papa nie będzie potrzebna.

Natomiast faktem są okresowe wody gruntowe już 0,5 metra poniżej powierzchni terenu.

Owszem, rozważam taka opcję. Tyle, że u mnie jest okresowo woda gruntową na -0,5 m ppt.

Płyta eliminuje mostki termiczne i szybciej się ja wykonuje.

Jak wszystko, ma wady i zalety.

Tylko to cena. Ja mam w poważaniu te mostki w takiej cenie. Zrobiłem fundament no i grosze w porównaniu do tego co Ty płacisz. Wody tez mam ok 0,8-1m cały czas. Nie mam wilgoci. Lubię grzyby, ale w lesie.

A ja wiem? Faktem jest, że nie mam jeszcze projektu płyty. Jak będzie, to się okaże, co projektant wymyśli. Ale słyszę, że tak si4 robi, choć podnosi koszty. Wolę się przygotować na gorsze a potem ewentualnie się pozytywnie zaskoczyć, jeśli ta papa nie będzie potrzebna.

Natomiast faktem są okresowe wody gruntowe już 0,5 metra poniżej powierzchni terenu.

Czasami "pomysły" projektantów wręcz szokują ...

W większości "szokują" projekty płyt "projektantów" którzy nie mają żadnego pojęcia o konstrukcji , budowie płyt i oni "projektują" płyty bunkry baaaaaardzo mocno przezbrojone i przedrożone ...

Czasami lepiej zamiast takiego bardzo kosztownego koszmarka zlecić projekt płyty komuś kto ma pojęcie o płytach bo szkoda kasy na takie "koszmarki" ..

Przy normalnym domu i normalnych warunkach gruntowych starczy płyta z 20-25cm betonu B25 , zbrojenie z gotowych siatek fi8 co 15cm , pod płytą EPS200/XPS bezpośrednio na piasku/żwirze.pospółce i tyle.

Jedynie później albo dalej wszystko w płycie (ogrzewanie , instalacje wodne) albo później robi to na płycie ...

Przy dobrych warunkach glebowych , przy dobrze zaprojektowanej płycie cena płyty będzie w cenie zbliżonej lub niedużo wyższej od zwykłych fundamentów (tak samo ocieplonych)

Ale jakaś hydroizolacja będzie potrzebna. Folia raczej nią nie jest.

A co jeśli wilgoć wyjdzie po kilku latach? Jak to potem naprawić?

A skąd ta wilgoć ?

Zobacz najpierw jak wygląda przekrój płyty a jak zwykłych fundamentów ...

Dom na płycie jest całkowicie inaczej osadzony niż w przypadku zwykłych fundamentów. Budowę płyty rozpoczyna się od "poziomu zero gruntu" i później daje się najpierw ocieplenie a później robi płytę żelbetonową i dopiero wtedy po około kilkudziesięciu centymetrów wyżej mamy dopiero końcową posadzkę.

Tak naprawdę nie jest wymagana żadna hydroizolacja , bo nie występuje podciąganie kapilane przy płycie fundamentowej a zgodnie z prawami fizyki i grawitacji woda wnika w głąb ziemi ...

Tak naprawdę folię jaką się daje "pod zbrojenie" służy tak naprawdę po to aby beton się nie wylał "poza formę" ...

Słuchajcie. Z tego co obserwuję i czytam to faktycznie rozbieżność cen materiałów i robocizny w zależności od regionów Polski jest ogromna. Z tego tez wynika koszt budowy domu forumowiczów. Prawdą jest, że po SSZ jest totalny rozjazd w wykończeniówce bo jeden robi panele za 50zł a inny deski za 300zł. Lecz nie mogę przeżyć jak ludzie wypisują, że płyta fundamentowa i papierologia wyszły ich 180tyś ! To jakiś kosmos. Tak samo jak rozjazdy cenowe już w SSO. Piszecie, że bez okien i drzwi już macie prawie 200tyś za domki 100-120m2. Ja za SSO (czyli bez okien i drzwi) wydałem 75tyś. ( w tym robocizna za dach) metodą gospodarczą. Nie wiem z czego to wynika czy z ceny materiałów czy z tej drogiej robocizny ale może pochwalcie się ile daliście za podstawowe materiały SSO to może trochę się rozjaśni. U mnie wyglądało to tak:

- Beton B25 z certyfikatem = 220zł/m3

- XPS Prime S = 416zł/m3

- Stal Polska = 2700 tona

- Pustak Porotherm = 4,45 sztuka

- Więźba impregnowana = 850zł/m3

Stan na 2017r.

Ale po co podawać ?

Już wielokrotnie tu pisano że dom domowi nie równy , warunki gruntowe też często różne , zastosowane rozwiązania i technologie też mocno się różnia i mocno wpływają na cenę ...

Dużo też zależy też od zaangazowania inwestora i jego umiejętności negocjacyjnych i wiedzy.

Często to pozwala znaleźć niedrogich wykonawców i uzyskać dobre ceny w hurtowni ...