Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kierownika budowy?

Recommended Posts

Witam. W styczniu zaczęłam budować dom. Obecnie mamy zakończony stan zero. Od samego początku kierownik budowy sprawia tylko kłopoty. Projekt domu sporządzony był w jego pracowni budowlanej. W związku z tym na wszystkie uwagi dotyczące projektów uważa za bezzasadne. Np przewymiarowane zbrojenie w podciągach na które uwagę zwrócił wykonawca, za duże płatwie itp. Kierownik upiera się że wszystko jest ok i że nie da rady tego zmienić. Konsultowałam sprawę z konstruktorem nie związanym z tym biurem projektowym. Uznał że wykonawcy, zarówno murarz jak i cieśla mają rację. Że da się usunąć słupy z pokoi, podnieść płatew żeby nie była widoczna, a nawet powiększyć salon przez zastosowanie podciągu z dwuteownika typu HEA. Ogólnie wszystko na czym mi zależało da się zrobić. Tylko jak teraz załatwić to z kierownikiem? Poprosić innego konstruktora i architekta o naniesienie zmian na projekt i kierownik będzie musiał to zaakceptować? Czy poprostu zmienić kierownika? Oczekiwałam że kierownik będzie dla nas pomocą a nie rzucał kłody pod nogi.

Jestem z obecnym kierownikiem umówiona na wtorek na uzupełnienie wpisu w dzienniku. Walczyłam o usunięcie słupówow jeszcze na etapie projektowania domu. Zawsze słyszałam że się nie da. Mając jeszcze ostatnie wątpliwości co do wielkości salonu spotkałam się z architektem i kierownikiem aby omówić z nimi tę kwestię ale po raz kolejny usłyszałam że się nie da. Jak okazało się że płatew jest na wysokości 2.36 od stropu i będzie ją widać, zadzwoniłam do architektki i zapytałam czemu, to powiedziała, że "według niej drewno ociepla wnętrze". Uważam że to niepoważne podejście do klienta! Pomijam już fakt że konstruktor z którym konsultowałam projekt uważa że wszystko da się zrobić. No szlag może człowieka trafić! Czy jeśli wprowadzę opisane zmiany w projekcie to muszę przerwać pracę? Czy mogę budować i w międzyczasie złożyć projekt zamienny?

Raczej przeprojektować dom. Serio powierzysz obcemu kierbudowi kwestie, za które de facto odpowiada konstruktor?

Oczywiście kierbuda spokojnie można zmienić.

Akurat kierownik który miałby ewentualnie przejąć moja budowę ma uprawnienia konstruktora. Więc sądzę, że mogę mu spokojnie powierzyć to zadanie.

Trzeba pamiętać jednak, idąc na udry z biurem projektowym o prawie. Bo tam stoi:

Art. 21. Projektant, w trakcie realizacji budowy, ma prawo:

1) wstępu na teren budowy i dokonywania zapisów w dzienniku budowy dotyczących jej realizacji;

2) żądania wpisem do dziennika budowy wstrzymania robót budowlanych w razie:

a) stwierdzenia możliwości powstania zagrożenia,

b) wykonywania ich niezgodnie z projektem.

A wszelkie zmiany w projekcie musi opisać tenże projektant (choć pokutuje pogląd, że wiele może zmienić kierbud wpisem do dziennika - to w Prawie Budowlanym nie znajduje to podstaw).

Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę wydanej przez organ administracji architektoniczno-budowlanej.

[...]

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

Zrób zamienny projekt konstrukcji tego budynku.

Jeżeli inny konstruktor mówi że się da zrobić lepiej to nich się tego tematu podejmie.

Nie powierzaj zmian w konstrukcji bez projektu zamiennego i nie powierzaj tych zmian kierownikowi budowy.

Chyba że ma uprawnienia projektowe i zrobi zamienny projekt.

Chyba że ma uprawnienia projektowe i zrobi zamienny projekt.

To ma zrobić projektant. Nie byle jaki i nie wystarczą uprawnienia - a projektant danego obiektu budowlanego, który podpisał się pod nim. I to on kwalifikuje. Jak ktoś nie wie, kto (z imienia i nazwiska) jest projektantem, to wystarczy rzut oka na tablicę informacyjną na budowie.

Prosiłam Panią projektant o zmiany jeszcze na etapie projektowania. Usilnie wmawiała mi że tak się nie da. Więc albo wynika to z jej nie doksztalcenia albo lenistwa. Rozumiem że jeśli ona nie pozwoli to nie mogę nic zrobić? Chociaż jest to możliwe pod względem technicznym? Nie sądzisz że zakrawa to trochę o absurd?

To ma zrobić projektant. Nie byle jaki i nie wystarczą uprawnienia - a projektant danego obiektu budowlanego, który podpisał się pod nim. I to on kwalifikuje. Jak ktoś nie wie, kto (z imienia i nazwiska) jest projektantem, to wystarczy rzut oka na tablicę informacyjną na budowie.

NIe prawda, projekt zamienny konstrukcji może wykonać "każdy" konstruktor.

Pierwotny projektant konstrukcji nie ma co kwalifikować. Zamienny projekt budowlany w zakresie konstrukcji może wykonać każdy uprawniony projektant konstruktor.

Ten pierwotny projektant konstrukcji z etapu PB twierdzi że nie można inaczej zaprojektować.

Może ma rację a może nie ma racji.

Ale z pewności nie będzie chciał przeprojektować skoro twierdzi że nie da się.

NIe prawda, projekt zamienny konstrukcji może wykonać "każdy" konstruktor.

A potem wjeżdża Ci projektant na budowę i wpisem w dzienniku wstrzymuje budowę za niezgodność z jego projektem. A grzebać bez zgody w jego projekcie nie możesz.

Elaborat na ten temat

Prosiłam Panią projektant o zmiany jeszcze na etapie projektowania. Usilnie wmawiała mi że tak się nie da. Więc albo wynika to z jej nie doksztalcenia albo lenistwa. Rozumiem że jeśli ona nie pozwoli to nie mogę nic zrobić? Chociaż jest to możliwe pod względem technicznym? Nie sądzisz że zakrawa to trochę o absurd?

Prześlij jakieś rzuty i przekroje tego domu takk aby można było ocenić problem.

W tej chwili jest to gdybanie co by było albo co może lub powinno być.

A potem wjeżdża Ci projektant na budowę i wpisem w dzienniku wstrzymuje budowę za niezgodność z jego projektem. A grzebać bez zgody w jego projekcie nie możesz.

Elaborat na ten temat

Jeżeli jest zamienny PB konstrukcji i jest zgłoszony do Urzędu to pierwotny projekt konstrukcji i projektant konstrukcji już nie istnieją i pierwotny projektant konstrukcji nie ma co szukać na tej budowie.

PB konstrukcji chyba nie są objęte prawem autorskim?

Jeżeli jest zamienny PB konstrukcji i jest zgłoszony do Urzędu to pierwotny projekt konstrukcji i projektant konstrukcji już nie istnieją i pierwotny projektant konstrukcji nie ma co szukać na tej budowie.

PB konstrukcji chyba nie są objęte prawem autorskim?

Doprawdy? A kto dokonał kwalifikacji, czy dana zmiana jest istotna, czy nie? Projektant.

A jeżeli mowa o dokonaniu zmian nieistotnych bez zgody projektanta - to jak potem, zgłaszając zakończenie budowy uzyskać potwierdzenie od projektanta:

Art. 57.

[...]

2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony

No, to znacznie upraszcza pracę konstruktorów, jak mogą "piracić" rozwiązania kolegów po fachu. Po co wydawać kasę na program i uczyć się - jak można skserować.... Naprawdę wierzysz, że rysunki konstrukcji nie są chronione prawem autorskim?

Elaborat na ten temat

NIe chce mi sie czytać żadnych elaboratów, zmienilem w życiu dziesiątki projektów (konstrukcyjnie) i nikomu sie nie udało tego zablokować.

NIe chce mi sie czytać żadnych elaboratów, zmienilem w życiu dziesiątki projektów (konstrukcyjnie) i nikomu sie nie udało tego zablokować.

No tak, ograniczeń prędkości na drogach też nikt nie respektuje. Co nie znaczy, że to jest legalne.

Tyle, że tu jest specyficzna sytuacja - bo kierbud jest od projektanta (czy nawet projektantem) jak rozumiem. Więc wywalanie go może spowodować pojawieniem się wpisu o wstrzymaniu budowy za niezgodność z projektem. I ma do tego podstawę prawną.

No tak, ograniczeń prędkości na drogach też nikt nie respektuje. Co nie znaczy, że to jest legalne.

Tyle, że tu jest specyficzna sytuacja - bo kierbud jest od projektanta (czy nawet projektantem) jak rozumiem. Więc wywalanie go może spowodować pojawieniem się wpisu o wstrzymaniu budowy za niezgodność z projektem. I ma do tego podstawę prawną.

Nie mieszaj ludziom w głowach.

Pierwszy punk to wykonanie zamiennego projektu konstrukcji. Zmiana PB i co wtedy ? Jaki punkt prawa jest łamany? Kształt budynku zostaje, architektura nie cierpi, kto może takiej zamiany zabronić i na jakiej podstawie?