Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zaplanowana wyczystka - nieprzemyślana decyzja

kulfi82

Recommended Posts

Są takie rejony w Germanii, gdzie budują kominy ślepe. Nie wydaja pieniędzy na trójniki, a szczególnie ich nieumiejętny montaż. Zdun podczas budowy urządzenia ogniowego wycina otwory i wkleja tam gdzie potrzebuje te elementy. Rachunek za całość podobny. U Ciebie rachunek się nie będzie zgadzał, ale wystarczy zakleić stare dziury i będziesz mieć jak w Germanii...:)

wystarczy jak będę miał tak jak w Polonii, ale fachowo i zgodnie ze sztuką :) Ogólnie dzięki koledzy, za odzew i dużo konkretnych informacji, nie sądziłem, że tak szybko i rzeczowo rozwinie się dyskusja. Wcześniej nie odrobiłem lekcji, odrobię teraz i będę chudszy o kilka stówek (w najlepszym wypadku).

Chodzi mi po głowie myśl, aby skubnąć za ten błąd ekipie z wypłaty, ale nie wiem czy to byłoby zasadne. Wytycznych im nie podałem, więc zrobili jak w ich mniemaniu było stosowne. Jutro jak tylko kur zapieje podjadę na budowę i dokładnie zmierzę odległości.

Gdyby ktoś miał chęć zajrzeć do instrukcji to jest poniżej...

https://brata.pl/instrukcje/brata-standard/#mybook/41

jak widać ekipa nawet oglądała obrazki... zapomnieli tylko przeczytać do nich opisów :)

Jaka instrukcja tak nisko zaleca trójnik?

Jak wysoko względem chudziaka ma być poziom zero? Bo instrukcja z pewnością nie zaleca montażu wyczystki tak, żeby zalać ją wylewką.

A ja mam do Ciebie pytanie z zupełnie innej beczki: jak wymontować silnik podnoszenia szyby drzwi kierowcy w samochodzie Fiat Albea? Dasz radę?

wystarczy jak będę miał tak jak w Polonii, ale fachowo i zgodnie ze sztuką :) Ogólnie dzięki koledzy, za odzew i dużo konkretnych informacji, nie sądziłem, że tak szybko i rzeczowo rozwinie się dyskusja. Wcześniej nie odrobiłem lekcji, odrobię teraz i będę chudszy o kilka stówek (w najlepszym wypadku).

Chodzi mi po głowie myśl, aby skubnąć za ten błąd ekipie z wypłaty, ale nie wiem czy to byłoby zasadne. Wytycznych im nie podałem, więc zrobili jak w ich mniemaniu było stosowne. Jutro jak tylko kur zapieje podjadę na budowę i dokładnie zmierzę odległości.

Gdyby ktoś miał chęć zajrzeć do instrukcji to jest poniżej...

https://brata.pl/instrukcje/brata-standard/#mybook/41

jak widać ekipa nawet oglądała obrazki... zapomnieli tylko przeczytać do nich opisów :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?354079-Obudowa-kominka-p%C5%82ytami-krzemowymi-a-komora-dekompresyjna&p=7788568&viewfull=1#post7788568 :)

system plewa opiera sie o kształtki i rury 0,5m, a nie 0.33m i kształtki 0,66m dlatego inaczej to wychodzi. gdyby zastosował tak jak inni producenci, to byłby za mały odstęp pomiędzy wyczystką a wlotem.

niestety nie słuchałem co gostek mówi, bo nie mam technicznej mozliwości aby posłuchać.

aby zachować ciągłość informacji podaję wysokości jakie dziś zmierzyłem. Wszystkie wymiary od chudziaka do tego należny dodać jeszcze 24 planowanej posadzki.

- kratka wentylacyjna 50cm

- trójnik wyczystkowy : 88cm

- trójnik spalinowy: 153cm

wysokości mierzyłem od osi (środka) danego wlotu. Jestem już po rozmowie z użytkownikiem endrju6 bardzo konkretnie i jasno wyjaśnił mi sytuację i jej rozwiązanie. Zobaczymy jak to się rozwinie, ale na pewno dociągnę temat do końca i jak się uda wrzucę jakieś fotki poglądowe.. kto wie, może uda się innych uchronić przed takimi problemami ;)

moja ekipa rozpocznie tydzień serią niewygodnych pytań - zobaczymy jaki mają przygotowany scenariusz.

Czyli ekipa zapytała jak chcesz ty im powiedziałeś że tak a teraz maja zapłacić za to że tak chciałeś?

przeczytałaś/-łeś cały temat? Czy ja im powiedziałem, że trójnik spalinowy ma być zamontowany tak abym nie mógł zamontować, żadnego wkładu? nie.. chciałem, aby było zgodnie z projektem i instrukcją - w instrukcji jest..

instrukcja.jpg

Kulfi jak widzisz interpretacja zapisów instrukcji stwarza jakiś problem nawet forumowiczom (patrz wątpliwości endriu6 dotyczące wyczystki). Ta strona z instrukcji z "UWAGA" powinna dać ci do myślenia przed budową komina a nie po. A tyle na forum Batura tłucze ludziom do głowy by zlecać jednemu całość kominek z kominem.