moto3 16.02.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Witam, proszę o radę jak osuszyć podmokły kawałek działki jak ten widoczny na zdjęciach. Czerwona linia to granica działki, na lewo od niej to mój teren. Widoczne "oczko" znajduje się jakby w zagłębieniu, głębokość wody to ok 15cm w najgłębszym miejscu. w odległości 2m od granicy "oczka" wykopałem ok 50cm dziurę do której naleciało po kilku minutach ok 2cm wody. Od razu zaznaczam, że nie planuję w bliskiej odległości budowy czego kolwiek, chodzi tylko o osuszenie tego kawałka. Proszę o rady Edytowane 16 Lutego 2019 przez moto3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 17.02.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Witam, proszę o radę jak osuszyć podmokły kawałek działki jak ten widoczny na zdjęciach. [ATTACH=CONFIG]426992[/ATTACH] Czerwona linia to granica działki, na lewo od niej to mój teren. Widoczne "oczko" znajduje się jakby w zagłębieniu, głębokość wody to ok 15cm w najgłębszym miejscu. w odległości 2m od granicy "oczka" wykopałem ok 50cm dziurę do której naleciało po kilku minutach ok 2cm wody. [ATTACH=CONFIG]426993[/ATTACH] Od razu zaznaczam, że nie planuję w bliskiej odległości budowy czego kolwiek, chodzi tylko o osuszenie tego kawałka. Proszę o rady U mnie takie tereny osuszono drenażem i rowami melioracyjnymi w latach 60-tych XX w. Ale to wymaga projektów, pozwoleń i pieniędzy. Są jeszcze stosowane pompy w depresji na Żuławach Wiślanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 chcesz osuszać na cudzym terenie? Bo jak tylko u siebie to chyba tylko podniesienie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto3 18.02.2019 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Mógłbym porozmawiać z właścicielem i dopytać, czy zastanawiał się nad zniwelowaniem tego bagienka. A gdybym na swojej stronie (na lewo od linii) wysypał kamieniami, otoczakami, takimi ok 20mm i na to nawiózł ziemi? Czy takie zasypanie wystarczy, żeby nie mieć kawałka zalanej ziemi? Przyszedł mi jeszcze pomysł, żeby zrobić w sąsiedztwie studnię wierconą i wodę wykorzystywac do ogrodu, odwodni taki zabieg trochę ten kawałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 studnia nie odwodni, chyba, że przyjdzie susza.Podsyp trochę ziemi, obsadź to drzewami, to prawdopodobnie naturalnie zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 W porozumieniu z sąsiadem zasypać ziemią i samo zniknie - widać , że to powstało w zaniżeniu terenu. Ja bym tak zrobił, wszelkie inne prace to tylko strata czasu.Jak na działce nie będzie na razie nic robione to można posadzić jak radzi Elfir kilka drzew brzoza , wierzba naturalnie dosuszy teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto3 18.02.2019 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Wszystko się rozchodzi o to, jak ten kawałek będzie wyglądał w porze ciepłej, ponieważ działka będzie użytkowana sezonow wiosna-jesień. Ta podmokłość na mapach wygląda tak jak poniżej. Koło symbolizuje faktyczne mokradło, prostokąt granice mojej działki. Tak czy inaczej planuję troche rozplantowanie terentu ponieważ działka ma nierówny teren od punktu 1 spada lekko do 2 i 3, a 3 spada bardziej do 4 jak na obrazku Pomyślę, żeby porozmawiać z właścicielem. Zastanawiam się tylko, w jaki sposób to zasypać, żeby nie zrobiła się zamiast tego oczka breja błota i koniec końców woda nie spłynęła z tego miejsca w sąsiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Ale ja bym dała za takie mokradła na mojej działce.... Można byłoby zbudować tam super ekosystem ogrodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Ale ja bym dała za takie mokradła na mojej działce.... Można byłoby zbudować tam super ekosystem ogrodowy. dosłownie tak samo pomyślałem jak to zobaczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto3 18.02.2019 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Elfir , CityMatic moglibyscie rozwinąc swoją myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Bo fajne naturalne oczko/zbiornik można zrobić z oryginalną roślinnością i fauną. Jeśli natura postarała się o taki "dołek " to bym po prostu to zachował zagospodarowując dla swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto3 18.02.2019 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Też o tym myślałem ale mam małe dzieci i niestety nie mogę sobie w najbliższym czasie na to pozwolić na terenie działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Przecież ta działka jest wielka. Odciąć tymczasowym ogrodzeniem o wysokości 1 m trawnik przy domu od dalszej części działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts