Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak osuszyć podmokły kawałek działki?

Recommended Posts

Witam, proszę o radę jak osuszyć podmokły kawałek działki jak ten widoczny na zdjęciach.

granica.jpg

Czerwona linia to granica działki, na lewo od niej to mój teren.

Widoczne "oczko" znajduje się jakby w zagłębieniu, głębokość wody to ok 15cm w najgłębszym miejscu. w odległości 2m od granicy "oczka" wykopałem ok 50cm dziurę do której naleciało po kilku minutach ok 2cm wody.

52449437_642362422887151_1645169926899499008_n.jpg

Od razu zaznaczam, że nie planuję w bliskiej odległości budowy czego kolwiek, chodzi tylko o osuszenie tego kawałka. Proszę o rady

Edytowane przez moto3

Witam, proszę o radę jak osuszyć podmokły kawałek działki jak ten widoczny na zdjęciach.

[ATTACH=CONFIG]426992[/ATTACH]

Czerwona linia to granica działki, na lewo od niej to mój teren.

Widoczne "oczko" znajduje się jakby w zagłębieniu, głębokość wody to ok 15cm w najgłębszym miejscu. w odległości 2m od granicy "oczka" wykopałem ok 50cm dziurę do której naleciało po kilku minutach ok 2cm wody.

[ATTACH=CONFIG]426993[/ATTACH]

Od razu zaznaczam, że nie planuję w bliskiej odległości budowy czego kolwiek, chodzi tylko o osuszenie tego kawałka. Proszę o rady

U mnie takie tereny osuszono drenażem i rowami melioracyjnymi w latach 60-tych XX w. Ale to wymaga projektów, pozwoleń i pieniędzy. Są jeszcze stosowane pompy w depresji na Żuławach Wiślanych.

Mógłbym porozmawiać z właścicielem i dopytać, czy zastanawiał się nad zniwelowaniem tego bagienka.

A gdybym na swojej stronie (na lewo od linii) wysypał kamieniami, otoczakami, takimi ok 20mm i na to nawiózł ziemi? Czy takie zasypanie wystarczy, żeby nie mieć kawałka zalanej ziemi? Przyszedł mi jeszcze pomysł, żeby zrobić w sąsiedztwie studnię wierconą i wodę wykorzystywac do ogrodu, odwodni taki zabieg trochę ten kawałek?

W porozumieniu z sąsiadem zasypać ziemią i samo zniknie - widać , że to powstało w zaniżeniu terenu. Ja bym tak zrobił, wszelkie inne prace to tylko strata czasu.Jak na działce nie będzie na razie nic robione to można posadzić jak radzi Elfir kilka drzew brzoza , wierzba naturalnie dosuszy teren.

Wszystko się rozchodzi o to, jak ten kawałek będzie wyglądał w porze ciepłej, ponieważ działka będzie użytkowana sezonow wiosna-jesień.

Ta podmokłość na mapach wygląda tak jak poniżej. Koło symbolizuje faktyczne mokradło, prostokąt granice mojej działki.

podm.jpg

Tak czy inaczej planuję troche rozplantowanie terentu ponieważ działka ma nierówny teren od punktu 1 spada lekko do 2 i 3, a 3 spada bardziej do 4 jak na obrazku

topo.jpg

Pomyślę, żeby porozmawiać z właścicielem. Zastanawiam się tylko, w jaki sposób to zasypać, żeby nie zrobiła się zamiast tego oczka breja błota i koniec końców woda nie spłynęła z tego miejsca w sąsiednie?