xywameg 19.02.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Mam zamiar zacząć budowę w tym roku i mam taki dylemat. Mam na swojej działce skrzynkę z prądem zasilającą domek holenderski z normalną taryfą G11 i czy ja mam obowiązek zgłoszenia budowy do dostawcy prądu i poddania się karze drogiego prądu C11 czy mogę budować bez tego zgłoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.02.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Nic nie zgłaszaj. Tym bardziej, że taryfa "budowlana" to wymysł zakładów energetycznych. No chyba, że chcesz trochę pieniędzy wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xywameg 19.02.2019 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Tak pytam, kumpel mnie nastraszył, że może być jakaś kara jak dojdą, a dojdą, bo co dwa miesiące przychodzi inkasent i czyta licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.02.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 no to jak to jest proble, to co dopiero w tych przypadkach gdzie buduje się na prądzie "sąsiedzkim" a z życzliwym sąsiadem pod stołem się rozlicza za energię? to dopiero prokurator, krajowa administracja skarbowa, i bóg wie co jeszcze za nielegalną odsprzedaż energii elektrycznej....buduj i nie zaprzątaj sobie tym głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.02.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Niech kumpel da Ci podstawę stosowania C11 w takim wypadku. Tym bardziej, że jak rozumiem domek holenderski dalej sobie będzie stał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xywameg 19.02.2019 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Domek będzie stał bo gdzieś mieszkać w czasie budowy muszę, a pytam bo zupełnie nie znam tematu i oczywiście nic zgłaszać nie mam zamiaru i tak przez ładne parę lat placiłem za tę taryfę mimo, że żadnej budowy nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Tak pytam, kumpel mnie nastraszył, że może być jakaś kara jak dojdą, a dojdą, bo co dwa miesiące przychodzi inkasent i czyta licznik. Potrafi podać podstawę prawną obowiązku zgłaszania budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 19.02.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 U mnie kto się nie buduje ten ma taryfę pod domek rekreacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.02.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Taryfa C11 jest dla przedsiębiorstw. Podawałeś Zakładowi Energetycznemu NIP swojej firmy w czasie zawierania umowy? Czy na Twojej działce działa jakaś fabryka?Jeśli nie, to masz mieć taryfę G11. Poza tym mając prywatny domek (holenderski) na działce możesz legalnie przedłużaczem zasilać z niego elektronarzędzia używane na swojej działce.Jedyną instytucją, której musisz zgłosić wykonywania prac budowlanych jest PINB.Chyba, że w zawartej umowie G11 z Zakładem Energetycznym masz klauzulę np."w wypadku rozpoczęcia jakichkolwiek prac budowlanych na terenie nieruchomości odbiorca powiadomi o tym fakcie Zakład Energetyczny na tydzień przed rozpoczęciem prac". Edytowane 21 Lutego 2019 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 21.02.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ilu ludzi kombinuje żeby mieć g11 w trakcie budowy. Ciesz się tym i "dobrych rad" nie słuchaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 02.02.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Domek będzie stał bo gdzieś mieszkać w czasie budowy muszę, a pytam bo zupełnie nie znam tematu i oczywiście nic zgłaszać nie mam zamiaru i tak przez ładne parę lat placiłem za tę taryfę mimo, że żadnej budowy nie było A jak złatwiłed g11 pod holenderski domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts