Dręczyciel 19.02.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Witam, Na początku dodam, że przeglądałem internet w tej sprawie i znalazłem mnóstwo rozbieżnych odpowiedzi głównie sprzed kilkunastu lat. SPRAWA: Dom ma 3 właścicieli (w KW wpisane jest po 1/3 własności na każdą osobę ja, moja mama i mój brat). Chce sprzedać swoją część bez zgody innych "obcym osobom". Czy jest to możliwe? Nie chce dzielić tego itp, bo to wymaga pozwolenia innych współwłaścicieli, a nie ot o chodzi. Dodatkowo chciałbym spytać, czy ktoś nie będzie miał prabielmu z dostaniem kredytu na takie coś? Czy bank przyzna kredyt na 1/3 własności tj. 1/3 domu + 1/3 działki. Prosiłbym o pomięcie odp, czy to jest atrakcyjne, czy nie. Czy znajdę chętnych i czy ktoś by chciał albo nie. Chodzi o rzeczową odp. Z góry dziękuje wszystkim za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Najtańsza i najprostsza metoda - sprzedajesz swój udział w nieruchomości. Wypis i wyrys z geodezji (zamawiasz sam bo masz udział) , zaklepujesz termin u notariusza, przychodzisz z kandydatem na nabywcę, notariusz czyni swoje (padnie pytanie czy kwota została uiszczona; w twoim dobrze pojętym interesie ma byc zapłacone tyle ile jest wpisane na akcie notarialnym ) , wychodzisz letki jak skowronek rozwiedziony z rodziną. Bo chyba o to ci chodzi? Rodzina się dowie gdy otrzyma zawiadowmienie z ksiąg wieczystych o zmianie wpisu w dziale II czyli za dwa tygodnie, może miesiąc lub dwa. Lub wcześniej gdy zajrzy na stronkę -> ekw.ms.gov.pl o ile wpis już nastąpił. Ty będziesz na szarym tle jako wykreślony, NN będzie na białym jako aktualny właściciel 1/3 udziałów. Dla ciebie , dla pozostałych może być . Do kredytu musi byc zgoda pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 W praktyce taki udział jest niezbywalny na rzecz obcej osoby. O ile dla współwłaścicieli (ewentualnie ich partnerzy życiowi czy dzieci) taki udział ma jakąś wartość, to dla osób obcych jest bezwartościowy. Chyba, że to jakiś psychopata co chce się wprowadzić i mieszkać z obcymi ludźmi. Albo uda się zawrzeć umowę quoad usum ustalającą zasady korzystania (pokój X dla Kowalskiego do wyłącznego używania, pokój Y dla Nowak, wspólna łazienka, kuchnia, korytarz itd. - ale to wymaga dogadania się wszystkich współwłaścicieli. Można obciążyć hipoteką udział w nieruchomości. Nie ma z tym problemu ani w księgach, ani w bankach. Jest to np. często stosowane przy garażach wielostanowiskowych w blokach, gdy garaż jest wydzielonym lokalem o wielu współwłaścicielach. Artykuł o hipotece na udziale. Prawnie problemu nie ma żadnego. Problem jest praktyczny - jak znaleźć kogoś, dla kogo udział w domu będzie przedstawiał jakąkolwiek wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 nawet NIK autora wątku Dręczyciel pasuje do tematu:no: nie znajdziesz chętnego na taką własność, bo nic z nią nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Nie zwróciłem uwagi na nick. Z takim nickiem, to znajdzie szybciej niż wam sie zdaje. Aczkolwiek nie chciałbym być w skórze pozostałych 2/3. Nawet wiem jaką furką podjadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.02.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Ja pierniczę, jak ludzie nie potrafią czytać i rozumieć co czytają. przecież autor napisał, ze nie interesuje go Wasza opinia na temat czy to jest opłacalne, czy znajdzie się ktoś co to kupi itp.:bash::bash: Prosiłbym o pomięcie odp, czy to jest atrakcyjne, czy nie. Czy znajdę chętnych i czy ktoś by chciał albo nie. Jedynie @Bertha w poście #2 odpowiedział rzeczowo i na temat za co ma mój szacun:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dręczyciel 19.02.2019 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Ja pierniczę, jak ludzie nie potrafią czytać i rozumieć co czytają. @Slawko123 Kolejka na mój koszt. O to to to właśnie to. Generalnie wychodzi z 2 pierwszych odp. że można to ogarnąć notarialnie i na daną część wziąć kredyt hipoteczny. Wygląda, że wszystko jest git. Zaczynam działać. Temat mam nadzieję, że nie umrze, bo może ktoś się jeszcze wypowie, kto coś takiego już przechodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.02.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kredyt hipoteczny dostaniesz pod warunkiem zgody wszystkich właścicieli, wystarczy, ze jeden z nich się nie zgodzi, to kredytu nie dostaniesz.co do sprzedaży, to post #2 wszystko wyjaśnia. garaż wielostanowiskowy jako wydzielony lokal o wielu współwłaścicielach to zupełnie inny temat, bo tam owszem masz udział ale tez dodatkowo określony konkretny obszar który stanowi Twój udział. W domu w którym masz udział tego nie ma, tam każdy cm2 ma współwłaścicieli. Nie ma określonego obszaru dla każdego współwłaściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kredyt hipoteczny dostaniesz pod warunkiem zgody wszystkich właścicieli, Bzdura. Miałem kredyt i wpisaną hipotekę na udział - żaden współwłaściciel nie podpisywał mi zgody. garaż wielostanowiskowy jako wydzielony lokal o wielu współwłaścicielach to zupełnie inny temat, bo tam owszem masz udział ale tez dodatkowo określony konkretny obszar który stanowi Twój udział. Nie. Nie masz. Masz udział w całości. W całym wydzielonym lokalu. W każdym stanowisku. W każdej drodze dojazdowej, w bramie, instalacji wentylacyjnej, alarmowej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts