Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak prowadzicie przewody między gniazdkami? Od jednego gniazdka do drugiego gniazdka, tam ciach, wago, i nowy kawałek do kolejnego gniazdka? Czy ciągniecie cały obwód na raz od skrzynki?

Bo mi ktoś polecił ten drugi sposób i to jest strasznie nieefektywne. Jak mam 3-4 punkty (6-7 gniazdek) o długości 10-11 metrów to prowadzenie wszystkiego jednym przewodem to mordęga... Puszki pękają, przewód się kręci a jak na koniec mi braknie te 20 cm do ostatniego gniazdka to trzeba pracowicie cały przewód przesuwać...

https://forum.murator.pl/topic/245361-prowadzenie-przewodu-mi%C4%99dzy-gniazdkami-na-raz-czy-odcinkami/

Samą rozdzielnie to mi zrobią fachowcy. Ale z różnych powodów przewody muszę sam. Mam rozpisane obwody, przekroje, położenia puszek (no prawie - żona co chwile coś sobie przenosi). Samo prowadzenie nie jest jakoś trudne. No może pracochłonne - jestem pewnie 4 razy wolniejszy niż przeciętny spec. :D

Jak podłączasz gniazdka w tych punktach bez cięcia kabla?

Oczywiście, że w każdym zestawie gniazd musisz mieć wypuszczony zapas kabla, żeby pospinać z gniazdami czy włącznikami.

Oczywiście, że w każdym zestawie gniazd musisz mieć wypuszczony zapas kabla, żeby pospinać z gniazdami czy włącznikami.

Normalnie, jak dawniej, gdy obwód gniazd bez przecinania żył był układany w pętlę. I podłączany do Wierbki.

Ale takie rzeczy to tylko starzy elektrycy znają.

Dzięki za rozwianie wątpliwości.

Jakąś pomroczność jasną miałem jak słuchałem oryginalnej porady. Chyba jakiś argument o testowaniu przewodów padł (że niby łatwiej jak są w kawałku).

Ja tam nie będę oceniał jak dom z basenem zbudowałeś ale zabronione nie jest chyba, czy basen jest czy go nie ma;-)

Nie jest. Zajrzyj do p. 61.3.2 normy PN-DH 60364-6 z 2008 roku :D

Tak, chodziło o próby ciągłości elektrycznej przewodów czynnych w przypadku pierścieniowych obwodów odbiorczych.

Czyli nie jest zabronione, a nawet dopuszczalne.

Tutaj jest jeden warunek - sposób zasilania tego obwodu :D

Tak, chodziło o próby ciągłości elektrycznej przewodów czynnych w przypadku pierścieniowych obwodów odbiorczych.

Czyli nie jest zabronione, a nawet dopuszczalne.

Tutaj jest jeden warunek - sposób zasilania tego obwodu :D

Masz rację jest dopuszczalne, więc jak ktoś ma ochotę tak to robić niech robi ja takiej ochoty nie mam;-) A sposób zasilania chodzi o zasilanie z dwóch faz;-)

Jak prowadzicie przewody między gniazdkami? Od jednego gniazdka do drugiego gniazdka, tam ciach, wago, i nowy kawałek do kolejnego gniazdka? Czy ciągniecie cały obwód na raz od skrzynki?

Zdecydowanie kawałkami bo łatwiej, szybciej: rozwiniesz ułożysz, zagipsujesz, podłączysz.

Jest szansa że efektywniej wykorzystasz krótkie odcinki przewodów zamiast na odpady.

W ostatecznym rozrachunku i tak te przewody tniesz, łączysz na WAGO lub na śrubkach.

Nie łudźmy się, jeśli to nie jest Twoja 4 (czwarta) i kolejna instalacja to będziesz kładł/poprawiał/zmieniał/modyfikował wielokrotnie....

My w swoich instalacjach łączenia w puszkach wykonywaliśmy zaraz po tynkach (przed wylewkami).

Pomiar stanu izolacji, próbne gniazdka, żarówki robocze w każdym pomieszczeniu, podłączenie zasilania na próbę.

A przed kaflami i malowaniem instalacja obowiązkowa musiała już chodzić na docelowej rozdzielnicy

I od tego momentu widać który fachowiec uszkodził instalacje.

Stąd porada, ten elektryk od rozdzielni niech się pojawi wcześniej niż na etapie zakończenia budowy i montażu białego osprzętu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Pełna rozpiska to ma ze 150 pozycji. Ale zasady standardowe: duże odbiorniki/lodówka/płyta/łazienki osobno, każdy pokój osobno, w kuchni dwa obwody "nad blatowe". Każdy punkt świetlny ściągnięty do rozdzielnie.