Michal818 20.02.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Jak prowadzicie przewody między gniazdkami? Od jednego gniazdka do drugiego gniazdka, tam ciach, wago, i nowy kawałek do kolejnego gniazdka? Czy ciągniecie cały obwód na raz od skrzynki? Bo mi ktoś polecił ten drugi sposób i to jest strasznie nieefektywne. Jak mam 3-4 punkty (6-7 gniazdek) o długości 10-11 metrów to prowadzenie wszystkiego jednym przewodem to mordęga... Puszki pękają, przewód się kręci a jak na koniec mi braknie te 20 cm do ostatniego gniazdka to trzeba pracowicie cały przewód przesuwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 20.02.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Instalację wykonuje elektryk ! Inaczej to same problemy, które już masz. A na marginesie - kim jest ten doradzający ? Okoliczny majsterklepka, czy wszystkowiedzący szwagier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal818 20.02.2019 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Samą rozdzielnie to mi zrobią fachowcy. Ale z różnych powodów przewody muszę sam. Mam rozpisane obwody, przekroje, położenia puszek (no prawie - żona co chwile coś sobie przenosi). Samo prowadzenie nie jest jakoś trudne. No może pracochłonne - jestem pewnie 4 razy wolniejszy niż przeciętny spec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2019 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Jak podłączasz gniazdka w tych punktach bez cięcia kabla?Oczywiście, że w każdym zestawie gniazd musisz mieć wypuszczony zapas kabla, żeby pospinać z gniazdami czy włącznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.02.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Jak podłączasz gniazdka w tych punktach bez cięcia kabla? Oczywiście, że w każdym zestawie gniazd musisz mieć wypuszczony zapas kabla, żeby pospinać z gniazdami czy włącznikami. Normalnie, jak dawniej, gdy obwód gniazd bez przecinania żył był układany w pętlę. I podłączany do Wierbki. Ale takie rzeczy to tylko starzy elektrycy znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.02.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Ale w pętlę już nie układamy;-) prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.02.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Ale w pętlę już nie układamy;-) prawda? A jest zabronione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.02.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Skok z balkonu na głowę też nie jest zabroniony;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.02.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Jeżeli jest pod nim odpowiedni basen, to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.02.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Ja tam nie będę oceniał jak dom z basenem zbudowałeś ale zabronione nie jest chyba, czy basen jest czy go nie ma;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal818 22.02.2019 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Jak podłączasz gniazdka w tych punktach bez cięcia kabla? Oczywiście, że w każdym zestawie gniazd musisz mieć wypuszczony zapas kabla, żeby pospinać z gniazdami czy włącznikami. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Jakąś pomroczność jasną miałem jak słuchałem oryginalnej porady. Chyba jakiś argument o testowaniu przewodów padł (że niby łatwiej jak są w kawałku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ja tam nie będę oceniał jak dom z basenem zbudowałeś ale zabronione nie jest chyba, czy basen jest czy go nie ma;-) Nie jest. Zajrzyj do p. 61.3.2 normy PN-DH 60364-6 z 2008 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Nie jest. Zajrzyj do p. 61.3.2 normy PN-DH 60364-6 z 2008 roku "Chyba" dotyczyło skoku do basenu;-) A chodziło na pewno o taką normę? Czy PN-HD i próbę ciągłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Tak, chodziło o próby ciągłości elektrycznej przewodów czynnych w przypadku pierścieniowych obwodów odbiorczych. Czyli nie jest zabronione, a nawet dopuszczalne. Tutaj jest jeden warunek - sposób zasilania tego obwodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Tak, chodziło o próby ciągłości elektrycznej przewodów czynnych w przypadku pierścieniowych obwodów odbiorczych. Czyli nie jest zabronione, a nawet dopuszczalne. Tutaj jest jeden warunek - sposób zasilania tego obwodu Masz rację jest dopuszczalne, więc jak ktoś ma ochotę tak to robić niech robi ja takiej ochoty nie mam;-) A sposób zasilania chodzi o zasilanie z dwóch faz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Akurat!Wręcz odwrotnie, kolego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.02.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Akurat! Wręcz odwrotnie, kolego! Patrz ponownie masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.02.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jak prowadzicie przewody między gniazdkami? Od jednego gniazdka do drugiego gniazdka, tam ciach, wago, i nowy kawałek do kolejnego gniazdka? Czy ciągniecie cały obwód na raz od skrzynki? Zdecydowanie kawałkami bo łatwiej, szybciej: rozwiniesz ułożysz, zagipsujesz, podłączysz. Jest szansa że efektywniej wykorzystasz krótkie odcinki przewodów zamiast na odpady. W ostatecznym rozrachunku i tak te przewody tniesz, łączysz na WAGO lub na śrubkach. Nie łudźmy się, jeśli to nie jest Twoja 4 (czwarta) i kolejna instalacja to będziesz kładł/poprawiał/zmieniał/modyfikował wielokrotnie.... My w swoich instalacjach łączenia w puszkach wykonywaliśmy zaraz po tynkach (przed wylewkami). Pomiar stanu izolacji, próbne gniazdka, żarówki robocze w każdym pomieszczeniu, podłączenie zasilania na próbę. A przed kaflami i malowaniem instalacja obowiązkowa musiała już chodzić na docelowej rozdzielnicy I od tego momentu widać który fachowiec uszkodził instalacje. Stąd porada, ten elektryk od rozdzielni niech się pojawi wcześniej niż na etapie zakończenia budowy i montażu białego osprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleserwis 06.03.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Pokaż tą rozpiskę obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal818 17.03.2019 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Pełna rozpiska to ma ze 150 pozycji. Ale zasady standardowe: duże odbiorniki/lodówka/płyta/łazienki osobno, każdy pokój osobno, w kuchni dwa obwody "nad blatowe". Każdy punkt świetlny ściągnięty do rozdzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts