LucaO 23.02.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 portuj*|*Popraw błędy* Witam*Wymieniłem w domu gniazdko elektryczne że zwykłego na gniazdko z bolcem*Do puszki dochodzą 3 przewody*L , N i PE , podłączyłem gniazdko z bolcem L lewy zacisk , N prawy i PE bolec ,jak mogę sprawdzić czy przewód PE działa w gniazdku i nie "wisi" w powietrzu*Instalacja w domu jest do połowy nowa a do połowy stara ,pracuje w systemie TN-C-S*Zaglądając do skrzynki rozdzielczej da się zauważyć że mam 3 przewody PE luźne ,nie wpięte w listwę PE ,stąd moje obawy czy oby na pewno w tym gniazdku będzie ochrona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 23.02.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Sprawdź miernikiem napięcie między L i PE, powinno być takie samo jak między L i N, jak będzie niższe to przewód nie jest wpięty. Nie mając miernika możesz też zewrzeć L i PE i sprawdzić czy wywali różnicówkę (o ile ją masz na tym obwodzie) albo nadprądowy, tylko ostrożnie, izolowanymi kombinerkami np. Jak przewód jest luźny to niczego nie wywali. Edytowane 23 Lutego 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Nie mając miernika możesz też zewrzeć L i PE i sprawdzić czy wywali różnicówkę (o ile ją masz na tym obwodzie) albo nadprądowy Niesamowity doradca, aż strach podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 23.02.2019 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 RCD mam zamontowany w skrzynce ,jeśli chodzi o to zwieranie to nie będzie to bezpieczniej gdy wyłączę zasilanie na całym domu ,złącze L z PE włączę zasilanie ,i jeśli PE nie jest wpięty w listwę PE to nie wywali RCD a jeśli jest to momentalnie po włączeniu RCD wybije ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Zaprosić elektryka na pomiary (zresztą masz obowiązek to robić co pięć lat albo częściej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 23.02.2019 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Pomiar był wykonany w tamtym roku ,przy odbiorze nowej instalacji ,gniazdko które zmieniam jest z drugiej strony domu ,elektryk nie przyjdzie mi dziś czy jutro ,a wolnego w pracy nie będę brał skuli 5 minut pracy elektryka ,i sprawdzeniu czegos co można samemu sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.02.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 1. Słabo roztropny jesteś delikatnie mówiąc.2. Kombinerki nie służą do robienia zwarcia, zresztą osmalisz gniazdo.Na szybko sprawdzisz tak: Żarówka 25W + oprawka + dwa przewody. Jeden dotykasz do bolca + drugi: na jednym przewodzie nie swieci a na drugim ma wywalic RCD.Elpapiotr niech mnie o.....y jeśli to zły pomysł. Fakt, elektrykiem nie jestem.Tak swoją drogą, ciekawe ilu czytających to forum prowadzi ksiązki obiektu i ma zapisane kontrole: kominiarskie, elektryczne ..... w tym badanie odgromówki?Ilu w ogóle tym fachowcom zleca kontrole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) RCD mam zamontowany w skrzynce ,jeśli chodzi o to zwieranie to nie będzie to bezpieczniej gdy wyłączę zasilanie na całym domu ,złącze L z PE włączę zasilanie ,i jeśli PE nie jest wpięty w listwę PE to nie wywali RCD a jeśli jest to momentalnie po włączeniu RCD wybije ? Różnicówkę wywali, jeżeli nie cały prąd (z tolerancją różnicówki) przejdzie przez N. Może przez PE popłynąć gdziekolwiek - nie koniecznie przez uziom do gruntu. Tak swoją drogą, ciekawe ilu czytających to forum prowadzi ksiązki obiektu i ma zapisane kontrole: Akurat ci, co mają obowiązek prowadzić książki obiektu to zazwyczaj je mają. Edytowane 23 Lutego 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) RCD mam zamontowany w skrzynce ,jeśli chodzi o to zwieranie to nie będzie to bezpieczniej gdy wyłączę zasilanie na całym domu ,złącze L z PE włączę zasilanie ,i jeśli PE nie jest wpięty w listwę PE to nie wywali RCD a jeśli jest to momentalnie po włączeniu RCD wybije ? Nawet zabezpieczenie przedlicznikowe może zadziałać, wyłącznik samoczynny obwodowy również. Co wtedy ? Żarówka 25W + oprawka + dwa przewody. Jeden dotykasz do bolca + drugi: na jednym przewodzie nie swieci a na drugim ma wywalic RCD. Elpapiotr niech mnie o.....y jeśli to zły pomysł. Zły - ze zwieraniem L z PE, i o tym pisałem. A wywalić to można śmieci do kosza. Edytowane 23 Lutego 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 23.02.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Niesamowity doradca, aż strach podejść. Ja wiem, że jesteś wyjątkowym znawcą tematu i jako jeden z nielicznych posiadłeś wiedzę tajemną, ale pomimo dwóch postów rady nie udzieliłeś żadnej, chcesz dogadać się na priv, żeby Ci za tą rade zapłacił, czy twoim motywem jest tylko mądrowanie się i budowanie podziwu odnośnie Twojej wiedzy. Może po prostu doradzisz koledze jak bez żadnych mierników i wzywania elektryków w sposób prosty i szybki to sprawdzić. A zrobienie zwarcia (kombinerkami czy czymkolwiek izolowanym) głowy nie urywa, wyskoczy (pochwal się jakie jest właściwe słowo na to, bo "wywali" nie zrozumiałeś) któreś zabezpieczenie, nawet jeśli przedlicznikowe, to najwyżej wtedy wezwie kogo trzeba i zapłaci. A sposób z żarówką uważam za bardzo dobry, nie wywali nadprądowego, albo wywali różnicówkę (jeśli jest i jest sprawna), albo tylko zaświeci (PE podłączony), albo nie zaświeci (PE luźny). Nie dość, że dowie się czy PE jest podłączony, to od razu sprawdzi czy obwód jest zabezpieczony różnicówką. Jakie widzisz przeciwwskazania do takiej próby? Edytowane 23 Lutego 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 A sposób z żarówką uważam za bardzo dobry, nie wywali nadprądowego, albo wywali różnicówkę (jeśli jest i jest sprawna), albo tylko zaświeci (PE podłączony), albo nie zaświeci (PE luźny). Nie dość, że dowie się czy PE jest podłączony, to od razu sprawdzi czy obwód jest zabezpieczony różnicówką. Jakie widzisz przeciwwskazania do takiej próby? Na bezrybiu i rak ryba. Sposób dobry, ale ... skoro żarówka 25 W zaświeci, to jest sygnał, że należy powtórzyć pomiar odpowiednim miernikiem, nacisnąć TEST, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że RCD "śpi", a to już niedobrze z racji ochrony przeciwporażeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 23.02.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Na bezrybiu i rak ryba. Sposób dobry, ale ... skoro żarówka 25 W zaświeci, to jest sygnał, że należy powtórzyć pomiar odpowiednim miernikiem, nacisnąć TEST, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że RCD "śpi", a to już niedobrze z racji ochrony przeciwporażeniowej. Skoro jest RCD 30mA i nie działa przy 25W to bez miernika wiadomo, że śpi. Pytanie zresztą nie dotyczyło sprawdzania progu działania RCD, tylko czy PE nie jest luźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Tylko że miernikiem można ją "obudzić'.Nie raz swoim MRP 120 tak robiłem, z pozytywnym skutkiem.Ostatecznością jest wymiana RCD.Ale wracając do tematu ... norma PN-HD 60364-6 wyraźnie mówi, że należy wykonać próbę ciągłości przewodów, nie tylko ochronnych.Wszystko w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Skoro jest RCD 30mA i nie działa przy 25W to bez miernika wiadomo, że śpi. Pytanie zresztą nie dotyczyło sprawdzania progu działania RCD, tylko czy PE nie jest luźny. I czego dowodzi taki test? Na pewno nie podpięcia PE do szyny (owszem, to jedna z sytuacji, gdy RCD zadziała, ale zadziała też w wielu innych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 23.02.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) I czego dowodzi taki test? Na pewno nie podpięcia PE do szyny (owszem, to jedna z sytuacji, gdy RCD zadziała, ale zadziała też w wielu innych). Świecenie żarówki dowodzi, że PE jest podpięty do czegoś, co ma połączenie z ziemią, chyba że sądzisz, że ten upływ prądu poszedł w kosmos. A brak świecenia spowodowany zadziałaniem RCD dowodzi tego samego. Z kolei brak jakiejkolwiek reakcji zabezpieczeń i żarówki, świadczy o tym, że PE jest luźny. Edytowane 23 Lutego 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Świecenie żarówki dowodzi, że PE jest podpięty do czegoś, co ma połączenie z ziemią, chyba że sądzisz, że ten upływ prądu poszedł w kosmos Czyli Twoim zdaniem żarówka podpięta do PE i L nie będzie świeciła, jak PE jest podpięte w rozdzielni do N? No i co się cieszyć, jak upływ będzie do ziemi przez obudowę bojlera? A brak świecenia spowodowany zadziałaniem RCD dowodzi tego samego. Że następuje upływ przez jakieś urządzenie? Czy że luźny koniec w sąsiednim gniazdku, również bez bolca, z tego samego obwodu dotyka do N. Albo dziesiątki innych sytuacji. Bo nie dowodzi podpięcia do szyny PE w rozdzielni. Z kolei brak jakiejkolwiek reakcji zabezpieczeń i żarówki, świadczy o tym, że PE jest luźny. Owszem. Dowodzi, że gdzieś jest przerwany - np. w sąsiednim gniazdku, gdzie też zamontowano gniazda bez bolca i nie połączono PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 23.02.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Kaizen, przecież PE i tak gdzieś jest podpięte do N i do ziemii, podobnie jak bojler, w układzie TN-C-S nawet bliżej niż w innych. Pytanie tylko czy przed czy za różnicówką. Wywalenie różnicówki przy wspomnianym teście właściwie zamyka temat. Brak różnicówki też zamyka temat, bo wtedy rozdzielenie PEN i tak nic nie wnosi, chyba że jako zabezpieczenie przed myszami, które przegryzają N. Edytowane 23 Lutego 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Wywalenie różnicówki przy wspomnianym teście właściwie zamyka temat. Bo akurat wywaliło przez wannę metalową podpiętą pod PE, w której właśnie pluska się potomek? Złe założenie, że jest dobrze jak poszło gdziekolwiek, tylko nie przez N. Trzeba sprawdzić, czy poszło przez uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 23.02.2019 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Dobra Panowie bo zrobił się temat na teorie i przekrzykiwanie się oraz na wypominanie ,potrzebuje Sposobu który mogę wykonać sam w warunkach domowych na sprawdzenie tego przewodu PE ,na chwilę obecną jeden metodę poleca wykonać a drugi twierdzi że ona nie jest prawidłowa ,więc jak mogę to sprawdzić ? Zwieranie przewodów odpada ? Zwykły miernik coś pokażę ale nie będzie co "prawomocne"Elektryka nie wzymam bo w weekend wiadomo jak jest ,nie jest to awaria itd,a w tygodniu jestem w trasie A więc co spróbować z tym fantem zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2019 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Dobra Panowie bo zrobił się temat na teorie i przekrzykiwanie się oraz na wypominanie ,potrzebuje Sposobu który mogę wykonać sam w warunkach domowych na sprawdzenie tego przewodu PE ,na chwilę obecną jeden metodę poleca wykonać a drugi twierdzi że ona nie jest prawidłowa ,więc jak mogę to sprawdzić ? Multimetr przełączony na omomierz, długa linka Cu i jedziemy. W przypadku elektryka może być nastawiony na V. Edytowane 23 Lutego 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts