Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post i pierwszy problem stojący na drodze do wymażonego domu.

Sytuacja wygląda następująco, znalazłem działkę która w 100% mi odpowiada. Problem w tym, że działka nie ma warunków zabudowy, ma powyżej 50a, ja, ani żaden mój krewny nie jest rolnikiem. Działka składa się z trzech fragmentów tj. 12a - Teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej, 13a - Tereny do rozwoju produkcji rolnej, 25a - Tereny leśne. Działka ma wymiary 24,6m szerokości i 203m długości (przy drodze jest teren zabudowy, później leśny, na koniec do rozwoju produkcji rolnej). Jak to ugryźć?

Re a)

tak, podział taki jak opisałem będzie możliwy

- wydzielenie działki budowlanej 0.12 z całości jest jak najbardziej możliwe, powstaną działki 0.12 (budowlana) i 0.38ha rolno-leśna

- podział działki 0.38ha jest także możliwy gdyż działka rola 0.13ha będzie powiększała sąsiednią działkę budowlaną.

W wyniku podziału powstaną działki 0.25ha (budowlano-rolna) oraz 0.25ha (leśna),

a zakup działki 0.25ha (budowlano-rolnej) nie podlega ograniczeniom.

Zakup bez części leśnej jest prostszy, bo bez prawa pierwokupu LP.

LP mogą skorzystać z pierwokupu, aczkolwiek zdarza się to rzadko.

Re b) Oczekuję się, że w tym roku podniesiony zostanie limit z 0.3ha na 1ha.