xtynekk 23.02.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post i pierwszy problem stojący na drodze do wymażonego domu.Sytuacja wygląda następująco, znalazłem działkę która w 100% mi odpowiada. Problem w tym, że działka nie ma warunków zabudowy, ma powyżej 50a, ja, ani żaden mój krewny nie jest rolnikiem. Działka składa się z trzech fragmentów tj. 12a - Teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej, 13a - Tereny do rozwoju produkcji rolnej, 25a - Tereny leśne. Działka ma wymiary 24,6m szerokości i 203m długości (przy drodze jest teren zabudowy, później leśny, na koniec do rozwoju produkcji rolnej). Jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 23.02.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 a) kup pół działki, bez części leśnej (wtedy się obędzie bez prawo pierwokupu ze strony lasów państwowych) b) zawrzyj umowę przedwstępną i czekaj na zmianę przepisów w tym roku.c) zostań rolnikiem (przynajmniej się zadeklaruj) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.02.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Aby kupić pół działki powyżej 30 arów trzeba ją podzielić. Aby podzielic wymagana jest zgoda KOWR. O zgode należy wystąpic w formie pisemnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtynekk 24.02.2019 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Czyli rozumiem, że ta działka nie podlega nowemu prawu o krztałtowaniu ustroju rolnego? Jakie prawo ma się zmienić w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.02.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Prawo pierwokupu nie oznacza, że lasy będą chciały kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 24.02.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Re a) tak, podział taki jak opisałem będzie możliwy- wydzielenie działki budowlanej 0.12 z całości jest jak najbardziej możliwe, powstaną działki 0.12 (budowlana) i 0.38ha rolno-leśna- podział działki 0.38ha jest także możliwy gdyż działka rola 0.13ha będzie powiększała sąsiednią działkę budowlaną. W wyniku podziału powstaną działki 0.25ha (budowlano-rolna) oraz 0.25ha (leśna),a zakup działki 0.25ha (budowlano-rolnej) nie podlega ograniczeniom. Zakup bez części leśnej jest prostszy, bo bez prawa pierwokupu LP.LP mogą skorzystać z pierwokupu, aczkolwiek zdarza się to rzadko. Re b) Oczekuję się, że w tym roku podniesiony zostanie limit z 0.3ha na 1ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtynekk 25.02.2019 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 To by było najlepsze wyjście, problem w tym, że działka budowlana jest przy dordze, za nią jest las, a za lasem rolna. A z tego co się orientuje podział na dwie części nie wchodzi w grę, jeśli działka jest w ten sposób oznaczona w Planie Zagospodarowania Przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 26.02.2019 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 jeśli nie chcesz czekać to kup po prostu część budowlaną 0.12haa na resztę się umów, że dokupisz w późniejszym terminie.działka 25m x 48m, pod lasem, jest całkiem przyzwoita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtynekk 26.02.2019 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Czy przy podziale nie trzeba wytyczyć drogi do drugiej działki (rolno leśnej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 26.02.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Wystarczy ustanowienie służebności. Sprawdź też czy do działki rolnej nie ma dojazdu od innej strony (powinien być inny dojazd niż przez las). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts