Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość styropianu na posadzce a jego współczynnik EPS

Recommended Posts

Witam.

Wiem, że temat styropianu był przerabiane dużo razy ale mam konkretne pytanie. Jestem po rozmowie z firmą od wylewek anhydrytowych. Na posadzce mam ułożyć 20 cm styro I gość zaleca aby to był eps 150 2x10. Wylewka grubości 6 cm. Wydaje mi się ze wystarczy eps 100. Wiem ze to.moja budowa i zrobię jak zechce ale proszę o opinie czy rzeczywiście potrzeba ten 150.

Przecież ten EPS 100 jest dedykowany do podłóg i nie powinien przysparzać problemów. Jeśli rzeczywiście ma parametry EPS100. Ważniejsze jest porządne zagęszczenie piasku pod podłogą, bo czasami przez niechlujne zagęszczenie podłogi osiadają. A ten anhydryt to z jakiego powodu? Miksokret jest tańszy.

Przecież ten EPS 100 jest dedykowany do podłóg i nie powinien przysparzać problemów. Jeśli rzeczywiście ma parametry EPS100. Ważniejsze jest porządne zagęszczenie piasku pod podłogą, bo czasami przez niechlujne zagęszczenie podłogi osiadają. A ten anhydryt to z jakiego powodu? Miksokret jest tańszy.

Tańszy jest ale mamy panele winylowe wiec wszelkie nierówności z cementowki wyjdą gołym okiem. Oczywiście to nie jedyny argument za. Szybkość prac i możliwość wejścia na posadzkę we względnie krótkim czasie. To jest tak samo jak między grafitem a białym. Parametry lepsze ale po co przepłacać. Między eps 100 a 150 jest spora różnica cenowa na 200m2

Styro 60 1,8t/m2 też jest dedykowane na podłog

Co to za 60, że ma 1,8t/m2 a nie 6t/m2?

Plotki są różne. A jak pytałem, czy ktoś żałuje, że dał EPS80 na PnG to cisza była. Czyli przy 8t/m2 nacisku 20cm warstwa styropianu ma prawo ugiąć się o 2cm. Realnie ile może się przytrafić? Jak w danym miejscu nie stoi piecokominek czy duży bufor to może 400kg/m2. Ale raczej sporo mniej, bo nawet taki punktowy nacisk wylewka rozłoży na znacznie większą powierzchnię. Jeżeli odkształcenie byłoby proporcjonalne, to ugiąłby się o 1mm.

Przy kominie dałem EPS200, żeby zostawić sobie opcję na pieckominek, który może ważyć kilka ton i zajmować 1-2m2. Na resztę położyłem 18cm EPS80 o lambdzie 0,030. Wyszło taniej i cieplej, niż 20cm EPS100 a zyskałem 2 cm na wylewkę, żeby więcej ciepła akumulować.

Jeszcze jedna ciekawostka - EPS200 owszem, jest wyraźnie twardszy. Ale też mniej sprężysty. Chociaż był w takim miejscu, że nie często po nim deptałem, to miał masę wgnieceń. EPS80 wracał łatwo do pierwotnego kształtu i nawet w miejscach często uczęszczanych był mniej powgniatany.

Edytowane przez Kaizen