edde 26.02.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) a garaż w bryle? ocieplany? i jak? i czy na pewno ma być ogrzewany?mam garaż bryle, zewnatrz normalne ocieplene, ściana dom/garaż ocieplona 6cm grafitu, sufit garazu (nad nim pokój) też, zrobiłem 8m2 na 30 całości podłogówki i jako ewentualność rurki podejście na grzejnik - osiem lat minie i jedno i drugie jest bez wody, tempertura w garażu nie spadła 25st mrozy ponizej 6-7st, normalnie do samochodu jest idealnie, do pogrzebania też nienajgorzej, wystarczy ciepła bluza i jest komfort pracy, nie widzę potrzeby wydawania kasy na grzanie garażu to ze będzie wylewka nie oznacza ze musisz dawać styropian, możesz też dać symboliczne 2cm, daj z 10cm przynajmniej za to styro na sufit i ściany od strony mieszkalnej i będzie git Edytowane 26 Lutego 2019 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Wylewki nie pamiętam ile ale musi być 14-17cm bo brama i drzwi już są pod wymiar z projektu. Własnie nie wiem jak z ocieplaniem ściany garaz/dom i sufitu w garażu. Jedni mówią ocieplać, drudzy, że nie trzeba. W ścianie garaż/dom ma być rozdzielnia do ogrzewania i chyba skrzynka elektryczna Garaż w bryle. Fachowiec mówi żeby tam nie grzać... zamontować ten grzejki jak już bardzo chcę. Ale robił już podłogówki nawet w piwnicach jak ktoś ma dużo kasy do wywalenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 26.02.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Jest sposób na najtańsze ogrzewanie, zero wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 ... Własnie nie wiem jak z ocieplaniem ściany garaz/dom i sufitu w garażu. Jedni mówią ocieplać, drudzy, że nie trzeba. W ścianie garaż/dom ma być rozdzielnia do ogrzewania i chyba skrzynka elektryczna ... moim zdaniem ocieplać tyle ile się da, ja mam tylko 6cm bo tyle tylko weszło (niskie nadproże - brama z napędem) i żałuję, rozdzielacz podłogówki czy rozdzielnica el. w niczym z ociepleniem nie kolidują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 tylko stelaż od bramy i napęd już jest zamontowany i zajmuje pół sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 tylko stelaż od bramy i napęd już jest zamontowany i zajmuje pół sufitu MasZ ten garaż w bryle budynku więc jest razem z nim docieplony... Daj sobie tylko dobre ocieplenie na gruncie i wsadź pętlę ogrzewania podłogowego zamiast odp... jakieś cyrki z ocieplaniem ścian , sufitów i czego jeszcze... Czego się boisz..., przecież ta jedna pętla nie będzie kosztowała więcej niż te całe cyrki z ocieplaniem ścian itp... Zawsze możesz zamknąć, przymknąć, czy otworzyć ten obwód grzewczy wedle potrzeb... Koszt tej nieszczęsnej pętli grzewczej to mniej więcej tyle co ten grzejnik który masz w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Hmmm.... i to jest nie głupi pomysł. No i bez pierd... ze styropianem I mi kubatury nie pomniejszy ps. no i szwagier nie ma podłogówki w garażu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 MasZ ten garaż w bryle budynku więc jest razem z nim docieplony... Daj sobie tylko dobre ocieplenie na gruncie i wsadź pętlę ogrzewania podłogowego zamiast odp... jakieś cyrki z ocieplaniem ścian , sufitów i czego jeszcze... Czego się boisz..., przecież ta jedna pętla nie będzie kosztowała więcej niż te całe cyrki z ocieplaniem ścian itp... Zawsze możesz zamknąć, przymknąć, czy otworzyć ten obwód grzewczy wedle potrzeb... Koszt tej nieszczęsnej pętli grzewczej to mniej więcej tyle co ten grzejnik który masz w projekcie... , nie chodzi tu o koszt zrobienia pętli w garażu vs ocieplenia tylko kosztów użytkowania tego, strat na takim garażu, pomyśl jak to działa zanim napiszesz, policz straty w OZC, jak się ma do strat ciepła w takim garażu o 7st wewnątrz i 22 w mieszkaniu, z regularnie otwieraną bramą o powierzchni kilku metrów kwadratowych ocieplenie go od strony powierzchni mieszkalnej a co da tylko ocieplenie elewacji, proponujesz człowiekowi wdepnięcie w ...błoto, czyli albo zimne ściany, podłoga styczne z garażem i wyższe koszty ogrzewania (na grochu moze nie tak odczuwalne ale w planach jest PC i tam już takie kwiatki wychodzą) albo grzanie garażu do temp niemal pokojowej żeby do niego strat nie było, zacne propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 26.02.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 OP liczone i nie liczone działa tak samo... Wystarczy trochę doświadczenia... No chyba że ktoś chce celowo spier... No tak fachowiec zrobi mu jedną pętle 50m i drugą 150m i później pretensje że podłogówka do niczego bo nie grzeje:D Zamów sobie chłopie projekt podłogówki, z policzonym OZC i świadectwem energetycznym i będziesz miał wszystko jak na talerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 , nie chodzi tu o koszt zrobienia pętli w garażu vs ocieplenia tylko kosztów użytkowania tego, strat na takim garażu, pomyśl jak to działa zanim napiszesz, policz straty w OZC, jak się ma do strat ciepła w takim garażu o 7st wewnątrz i 22 w mieszkaniu, z regularnie otwieraną bramą o powierzchni kilku metrów kwadratowych ocieplenie go od strony powierzchni mieszkalnej a co da tylko ocieplenie elewacji, proponujesz człowiekowi wdepnięcie w ...błoto, czyli albo zimne ściany, podłoga styczne z garażem i wyższe koszty ogrzewania (na grochu moze nie tak odczuwalne ale w planach jest PC i tam już takie kwiatki wychodzą) albo grzanie garażu do temp niemal pokojowej żeby do niego strat nie było, zacne propozycje... No właśnie policz... Zrobiłem kilkadziesiąt takich układów i jakoś jeszcze żaden inwesor nie zrezygnował z grzania garażu... Znaczna część z tych systemów jest pędzona pompami ciepła i jakoś ciężko jest dopatrzyć się jakichś różnic pomiędzy domami z i bez ogrzewania garażu... Policz ile musisz dołożyć do ocieplenia garażu od środka , lepszych drzwi itp its a ile zyskasz na kosztach ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 No tak fachowiec zrobi mu jedną pętle 50m i drugą 150m i później pretensje że podłogówka do niczego bo nie grzeje:D Zamów sobie chłopie projekt podłogówki, z policzonym OZC i świadectwem energetycznym i będziesz miał wszystko jak na talerzu. Wiesz co to jest doświadczenie...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 No właśnie policz... Zrobiłem kilkadziesiąt takich układów i jakoś jeszcze żaden inwesor nie zrezygnował z grzania garażu... Znaczna część z tych systemów jest pędzona pompami ciepła i jakoś ciężko jest dopatrzyć się jakichś różnic pomiędzy domami z i bez ogrzewania garażu... Policz ile musisz dołożyć do ocieplenia garażu od środka , lepszych drzwi itp its a ile zyskasz na kosztach ogrzewania... to jeszcze napisz że zrobiłeś tez kilkadziesiąt układów bez podgrzewania podłogówką zimnego garażu i więszosć inwestorów chce żebyś im dorobił podłogówkę policzyłeś tym ludziom ile kwh by zaoszczędzili robiąc inaczej czy tylko zawsze powielasz swój schemat "bo panie ja tak robię i tak jest najlepiej"? a te różnice to niby jak wypatrujesz? masz te same dwa domy identycznie użytkowane i w jednym 20cm styro w podłodze i podłogówka i 20st dla auta a w drugim bez podłogówki i styropianu w podłodze a z ocieplonymi ścianami dom/garaż? nie, czyli nic nie porównałeś... i po trzecie: to ty policz ile musisz zapłacić za ocieplenie posadzki, podłogówkę w garażu (tu z autora za same sypialnie hydraulik chce 13tyszł) i - uwaga - ciepłą stolarkę bo chyba nie chcesz dla ogrzewanego pomieszczenia zastosować nieocieplanych drzwi, bramy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 3 sypialnie i korytarz czy jak to nazwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 to jeszcze napisz że zrobiłeś tez kilkadziesiąt układów bez podgrzewania podłogówką zimnego garażu i więszosć inwestorów chce żebyś im dorobił podłogówkę policzyłeś tym ludziom ile kwh by zaoszczędzili robiąc inaczej czy tylko zawsze powielasz swój schemat "bo panie ja tak robię i tak jest najlepiej"? a te różnice to niby jak wypatrujesz? masz te same dwa domy identycznie użytkowane i w jednym 20cm styro w podłodze i podłogówka i 20st dla auta a w drugim bez podłogówki i styropianu w podłodze a z ocieplonymi ścianami dom/garaż? nie, czyli nic nie porównałeś... i po trzecie: to ty policz ile musisz zapłacić za ocieplenie posadzki, podłogówkę w garażu (tu z autora za same sypialnie hydraulik chce 13tyszł) i - uwaga - ciepłą stolarkę bo chyba nie chcesz dla ogrzewanego pomieszczenia zastosować nieocieplanych drzwi, bramy?? Policz sam... Przyczepiłeś się to udowodnij że się bardzo mylę... Ile można zaoszczędzić na nieogrzewanym garażu w bryle budynku z izolacją mi od wewnątrz skoro pierwszy lepszy budynek z ogrzewanym garażem zużywa ok 3-4 tys kWh na ogrzewanie wraz z cwu na cały rok... Uważasz że ile zaoszczędzisz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 3 sypialnie i korytarz czy jak to nazwać... jaki metraż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 jaki metraż? Holl 12 Pokój1 18 Pokój2 18 Pokój3 18 Razem 66m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 66m2 po powiedzmy 50zł/m2 czyli 3300zł do tego szafka, rozdzielacz, pion jeśli dodatkowy na poddasze jakieś 1000zł "na oko" 4,5 tys. zł robocizna wychodzi, do 13 daleko... materiał ze 3 tys zł, też "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 13.03.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Też jestem na etapie podjęcia decyzji co do sposobu ogrzewania. Ostatnio spotkałem się ze swoim architektem i był "nieco" zdziwiony, że chcę zrobić ogrzewanie podłogowe w całym domu (parterowy z poddaszem użytkowym - ok. 115m2 po podłodze bez garażu i pomieszczenia gospodarczego). W jego opinii lepszym rozwiązaniem będzie połogówka na parterze a grzejniki na piętrze. No (jak sam powiedział), ewentualnie podłogowe w łazience na piętrze z grzejnikiem drabinkowym. Ja jestem wciąż po stronie całościowego OP, tym bardziej, że dom będzie wyposażony w powietrzną pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Też jestem na etapie podjęcia decyzji co do sposobu ogrzewania. Ostatnio spotkałem się ze swoim architektem i był "nieco" zdziwiony, że chcę zrobić ogrzewanie podłogowe w całym domu (parterowy z poddaszem użytkowym - ok. 115m2 po podłodze bez garażu i pomieszczenia gospodarczego). W jego opinii lepszym rozwiązaniem będzie połogówka na parterze a grzejniki na piętrze. No (jak sam powiedział), ewentualnie podłogowe w łazience na piętrze z grzejnikiem drabinkowym. Ja jestem wciąż po stronie całościowego OP, tym bardziej, że dom będzie wyposażony w powietrzną pompę ciepła. Nie słuchaj architekta. Podłogówka 100%. Dobrze myślisz. Układ mieszany to tylko problemy. Szczególnie jak masz PC, to tylko podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.03.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja bym to tak stopniowal: 1 OP po całości długo Długo Naprawdę długo nic 2. Grzejniki po całości 3. Totalny bezsens czyli układ mieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts