Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Może się już ktoś spotkał z podobnym problemem i mi pomoże.

Przeglądając mapy na geoportalu zastanowiła mnie opuszczona działka przy drodze fajna bo ma 38m szerokości od drogi, ale w szczegółach nie ma podanej KW. Spytałem wiec taty czy nie orientuje się kogo ta działka była, mieszka na tej wiosce całe życie stwierdził że nie wie. Pojechałem się spytać sąsiadów nic nie pomogli. Następny mój krok to starostwo tam się dowiedziałem że ostatni właściciel zmarł dawno temu i działka sądownie jest przekazana do spadkobiercy ale on od lat się do sądu nie zgłosił o dokumenty na tą działkę.

Mój problem polega na tym że jest RODO i nikt nie chce mi podać danych zmarłego ani następnego właściciela działki.

Więc może mi ktoś poradzi jak namierzyć byłego lub "obecnego" właściciela działki, albo jak można było by ją nabyć.

Sprawa jest trudna...

Co do nabycia prawa własności.

https://www.gazetaprawna.pl/encyklopedia/prawo,hasla,333851,nabycie-i-utrata-wlasnosci.html

Zasiedzieć? 30 lat czekać czy się ktoś nie zgłosi?

Chyba lepiej poszukać innej działki.

Dziadka - księdza w parafii jakiegoś nie ma? Mógłby coś pamiętać...

Adam M.

Jeżeli spadkobierca jest wpisany do KW to jest mnóstwo stron gdzie za kilkanaście złotych otrzymasz nr KW na podstawie numeru działki.

.

Te strony działają w ten sposób, że najpierw każą Ci podać jakiś numer KW (np. swój). W ten sposób już mają Twój numer w bazie za darmo od Ciebie, a następnie każą Ci zapłacić, wpisujesz nr działki a tu.. niestety nie mamy szukanego numeru.

Nooo, nareszcie ktoś zrozumiał coś o czym dawno już pisałem. Płatne strony w tym temacie służą tylko łapaniu jeleni. Za ich pieniądze tworzy się bazę KW do wyciągniecia z oficjalnej strony ekw.ms.gov.pl i nie udziela się odpowiedzi na pytanie jak słusznie napisał Lew2.

Skojarzenie z coniedzielnymi płatnymi bajkami samo się nasuwa...

Te strony działają w ten sposób, że najpierw każą Ci podać jakiś numer KW (np. swój). W ten sposób już mają Twój numer w bazie za darmo od Ciebie, a następnie każą Ci zapłacić, wpisujesz nr działki a tu.. niestety nie mamy szukanego numeru.

Korzystałem z takiej strony nie podawałem im swojego numeru kw przed weryfikacja dostajesz info czy mają w bazie KW tej działki.

Tak sobie myślę...

RODO...

TY nie masz interesu PRAWNEGO (no, nie wykażesz takiego), ale...

SĄSIAD tej działki - MA taki interes!!!

(choćby wznowienie granic.)

Znajdź sąsiada i pogadaj od serca przy jakiej flaszce.

ON wyciągnie z urzędu potrzebne wiadomości.

Adam M.

Korzystalem z takiej strony. Zadnego numeru ksiegi najpierw nie podawalem za to wiedzialem po podaniu numeru dzialki czy numer ksiegi jest dostepny czy nie, wiec albo nigdy nie korzystales albo miales pecha.

Na działce (na drzewie lub zakopanych dwóch łatach) mocujesz https://www.znakowo.pl/galleries/1495/budowlana-tablica-informacyjna-3-kolory-oa_091.jpg

Wypełniasz czytelnie wiersz pierwszy np. Kompleks mieszkalno-wypoczynkowy, wiersz piąty np. curia .... wg województwa, w wierszu dziesiątym Najwyższy. Fotkę twojej pracy wysyłasz do mediów niepodlegających władzy Władzy. O właścicielu nieruchomości usłyszysz i zobaczysz w kilka dni na wszystkich programach, oprócz kanalów 11-17 na satelicie HB13*

Edytowane przez Bertha

W tym problem że KW nie istnieje nigdzie i nie będzie można od kogo wyegzekwować szkody.

Informacji które mi się udało uzyskać w starostwie to takie że właściciel zmarł prze 83r, ponieważ od 83r. jest obowiązek prawny posiadania KW do danej działki.

W gminie nie mają informacji kto ostatni płacił podatek od tej działki. Przypuszczam iż działka nie była obłożona podatkiem bo to VI klasa ziemi.

Próbuje się dowiedzieć czegoś od starszych ludzi na mojej wiosce, namierzyłem jedną osobę która coś może wiedzieć ale muszę czekać ponieważ aktualnie jest w szpitalu.

Może są jakieś ewidencje gdzie mógłbym szukać informacji o tej działce

natura próżni nie znosi, rzecz musi mieć właściciela.

zacznij kosić działkę, ogródź ja i zostań posiadaczem samoistnym.

a jeśli masz czelność to możesz zaraz po tym wystąpić do sądu o zasiedzenie mówiąc, że uprawiałeś na niej proso od 83roku

jeśli jednak działka ma właściciela - to go w tym momencie poznasz.

(niekoniecznie się polubicie)