Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż budynek gospodarczy wiata bez pozwolenia lub z pozwoleniem parę pytań

Recommended Posts

Witam

Zamierzam za parę tygodni zacząć budować garaż z wiatą ewentualnie wiatę z budynkiem gospodarczym. Jak wiadomo garaż bez pozwolenia do 35m2 a wiata do 50m2 bez pozwolenia

Jakiej maksymalnej wysokości mogę budować garaż / wiatę bez pozwolenia?

Czy może być poddasze? Jeśli tak to jaka wysokość może być na poddaszu?

Do kiedy wiata jest uznawana jako wiata z pomieszczeniem a kiedy to już jest garaż?

Gdybym się jednak zdecydował na budynek ponad 35m2 czyli z pozwoleniem na budowę to ile urosną koszta całej inwestycji? i co wygeneruje te koszta?

Czy mogę stawiać zaraz przy płocie np. odsuniętą o metr lub półtorej od płotu za którym jest droga żwirowa? Czy muszę odsuwać się 4m czy 3m?

Słyszałem, że jak budynek ma mniej niż 6m szerokości to można stawiać 1,5m od płotu.

Tylko, że jak się patrzy na sąsiadów to nikt nie odsuwa się aż 3m od sąsiada czy od drogi...

mi też to kompletnie nie pasuje bo jak mam osuwać się 3 czy 4 metry to wcale mi nie pasuje ten garaż:(

Pomóżcie dobrzy ludzie proszę.

Coś takiego o wymiarach 6 na 8,3 będzie uznane jak wiata z pomieszczeniem? Chciałbym np. zrobić pół na pół czy czyli 4,15 szerokości wiaty i tyle samo tego pomieszczenia obok i pewnie dołożyć tam jeszcze bramę garażową.

np. d6f0ae49db3f7be9639d47cd5dd900a2.jpg

sprzedawca mówi że to się kwalifikuje jako wiata z pomieszczeniem. Ale wiadomo on chce sprzedać więc nie mogę opierać się tylko na jego info.

oryginalne wymiary tej konstrukcji to

wymiary podstawy (zewnętrzny rozstaw słupów):

szerokość 600 cm

długość 500 cm

wymiar wiaty:

szerokość 300 cm

długość 500 cm

wymiar pomieszczenia zamkniętego:

szerokość 300 cm

długość 500 cm

wymiary całkowite zadaszenia:

szerokość 700 cm

długość 600 cm

przestawanie dachu:

70 cm przód

30 cm tył

50 cm po bokach

przekroje drewna:

słupy 14x14 cm

oczepy 20x14 cm

krokwie 16x6 cm

wysokość wiaty:

240 cm wjazd

400 cm wysokość całkowita

Edytowane przez ewenement22

Witam

Zamierzam za parę tygodni zacząć budować garaż z wiatą ewentualnie wiatę z budynkiem gospodarczym. Jak wiadomo garaż bez pozwolenia do 35m2 a wiata do 50m2 bez pozwolenia

Do kiedy wiata jest uznawana jako wiata z pomieszczeniem a kiedy to już jest garaż?

Gdybym się jednak zdecydował na budynek ponad 35m2 czyli z pozwoleniem na budowę to ile urosną koszta całej inwestycji? i co wygeneruje te koszta?

Czy mogę stawiać zaraz przy płocie np. odsuniętą o metr lub półtorej od płotu za którym jest droga żwirowa? Czy muszę odsuwać się 4m czy 3m?

Słyszałem, że jak budynek ma mniej niż 6m szerokości to można stawiać 1,5m od płotu.

Tylko, że jak się patrzy na sąsiadów to nikt nie odsuwa się aż 3m od sąsiada czy od drogi...

mi też to kompletnie nie pasuje bo jak mam osuwać się 3 czy 4 metry to wcale mi nie pasuje ten garaż:(

Pomóżcie dobrzy ludzie proszę.

Skoro przepis mówi ze wolno wiatę do 50m2 to wystarczy przeczytać co to wiata "Wiata – zadaszenie, budowla w postaci przekrycia (dachu, konstrukcji powłokowej) podpartego słupami lub nadwieszonego z lekkimi ścianami lub bez nich"

Ten budynek wiatą nie jest.

Czy wiata może mieć poddasze -nie.

Jakbyś popatrzył na moją wiatę to stoi w granicy, ja swoją zgłosiłem (budowana była kilka lat temu -inne przepisy) ale urząd nakazał mi wykonanie projektu i zdobycie pozwolenia na budowę ze względu na to że stoi w granicy. Skąd wiesz co sąsiedzi składali jaki jest stan prawny ich inwestycji?

W takim razie widzę, że do póki nie pójdę do starostwa z paroma przykładowymi projektami i pytaniem który jak interpretują to nie podejmę decyzji w którym kierunku w ogóle mam myśleć...

Czy jak budynek ma mniej niż 6m szerokości to można stawiać 1,5m od płotu?

myślę, że te pytania zabiją tą Panią w starostwie i wpadnie w szał i powie że maks wyskość 4m do 35m2 i to będzie cała jej wiedza:) i tak zostanę w czarnej d.... może lepiej nic nie zgłaszać robić tak jak mi pasuje czyli stawiać murowany do 35m2 1,5m od płotu za którym jest droga żwirowa nie zgłaszać w ogóle się do starostwa... przynajmniej nie będzie że nie posłuchałem łaskawców wytycznych...

Edytowane przez ewenement22

Czy jak budynek ma mniej niż 6m szerokości to można stawiać 1,5m od płotu?

myślę, że te pytania zabiją tą Panią w starostwie i wpadnie w szał i powie że maks wyskość 4m do 35m2 i to będzie cała jej wiedza:) i tak zostanę w czarnej d.... może lepiej nic nie zgłaszać robić tak jak mi pasuje czyli stawiać murowany do 35m2 1,5m od płotu za którym jest droga żwirowa nie zgłaszać w ogóle się do starostwa... przynajmniej nie będzie że nie posłuchałem łaskawców wytycznych...

Garaż -35 , wiatę 50......te słowa nie oznaczają tego samego!!!!

Naprawdę w tycz czasach znalezienie kilku definicji w necie to nie jest trudne, robisz z siebie ofiarę. Poszukaj co to jest wiata............ i czy wg opisu jest tam miejsce na poddasze? NIE MA, to po co po raz kojny pytasz ile może mieć ono wysokości?

gdzie wyczytałeś o tych 6 metrach i 1,5 od płotu ?

no tak winne będzie starostwo , ech , buduj samowolę, walnij garaż 50-60m2 + poddasze pełne a co ci będzie starostwo 'mówic' co ci wolno, a moze sobie taki coś za swoim płotem wyobraź? dalej chcesz takie coś?

Jak jestes taki madry to podaj link do definici ktora jest na 100% prawdziwa i informjje jakiej.wyaokosci moze byc garaz bez pozwolenia. To ze wiata do 50m2 a garaż do 35m2 to juz dawno wiadomo. Chodzi mi o wysokosc garazu czy jest to jasno ustalone czy nie? Gdybym znalazl w necie wiarygodne info nie sprzeczne z innymi to chyba bym nie pisal tematu... jak myslisz??? Na youtube facet opowiada ze wybudowal 70m2 bez pozwolenia i ze jest to zgodne z przepisami.

Info co do 1.5 m od płotu dostał mój kolega od starostwa w sasiednim mieście.

Jak chcialbym postawic garaz jednospadowy i na nim polozyc fotowoltaike i dlatego tez chcialbym zrobic minimum 20 stopni spadek, wysokosc sciany wyzszej 4.8m. Wysokosc na dole bylaby 2.4m i dzieki temu na gorze mialbym 6-10 m2 na ktorych moglbym chodzic na stojaco.

NIe wiem jak planujesz ten garaż bo jednostanowiskowy i te wymiary co podałeś to jakiś kosmos.

A co do twoich powtarzających się pytań prosze bardzo art 29.1 punkt.2

"wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, "

Wynika z tego jasno bez pozwolenia na budowę możesz wybudować coś co nie ma "góry", "poddasza" czegoś po czym łazisz.

To samo z wiatami wszystko jest jasne i opisane ale rozumiem że szukasz definicji aby udowdnic swoje racje i tu pojawia sie problem.

Facet, po próżnicy bijesz pianę od tygodnia.

Za ten czas zdązyłbyś kupić mapę syt-wys. A-4 za 20zeta. Na niej wkreślasz swój wymarzony obiekt (wiata, garaz czy jak to nazywasz) plus szkic zwymiarowanej bryły i z pisemkiem przewodnim składasz po uważaniu, chyba w WAiB właściwego urzędu.

Po tygodniu do dwóch masz odpowiedź na piśmie - jednoznaczną i trwałą.

Nie taką że coś usłyszałeś a coś innego zrozumiałeś czyli problemy na przyszłośc i sto pytań bez odpowiedzi.

Chyyyba, że twoim celem jest dyskutowanie i marnowanie naszego czasu i kilowatów z węgla wydobytego w trudzie i znoju przez górników.

W dużym procencie przez górnikow nie polskich.

Może dla uszanowania próbujących ci pomóc, wrzucisz tu skan odpowiedzi?

Dane osobowe zamalujesz, a my dowiemy się jaka jest interpretacja przepisów w twoim grodzie.

Czyli facet na youtube pieprzy glupoty, że to co pobudował niby te 70m2 można stawiać bez pozwolenia. Ok pojutrze ide do starostwa

Nie wiem czy facet pieprzy czy nie, bo już na początku mówi że góry nie wolno mu użytkować.......... czy nie będzie i kiedy ktoś się doczepi, wg mnie kwestia czasu.

Skoro zgłosił taki budynek chyba jest rolnikiem, jak jesteś zgłaszaj taki.

Czytałeś prawo budowlane? Zgłoszenia sa możliwe rożnych obiektów ale zawsze jest coś jeszcze co jest wymagane.

Czyli facet na youtube pieprzy glupoty, że to co pobudował niby te 70m2 można stawiać bez pozwolenia. Ok pojutrze ide do starostwa

Pacholę nie raczyło zauważyć, iż kanały na youtube nie sa źródłem stanowionego prawa?

Na lekcjach WOS nie mówili o tym?

Dawniej nazywało to się WO (wychowanie obywatelskie).

• 2 weeks później...
Czy gdybym zdecydował się na garaż powyżej 35 m to ile wzrosną mi koszta odnośnie biurokracji itp

Błędnie postawione pytanie.

Zamiast: to ile wzrosną mi koszta odnośnie biurokracji itp ; zapytaj się : jakie warunki mam spełnić, aby postawic garaż ponad 35m kw.?

Że w domyśle - zgodnie z przepisami - to chyba oczywiste?

Na biurokrację może sie żżymac niepiśmienny chłop, gdy pierwszy raz stanie w urzędzie po dowód osobisty.

Są przepisy ? Jest Prawo Budowlane? Jest MPZP? To należy sie tego trzymać.

Aby później nie lamentować, że "karę mi przywalili za samowolę budowlaną!! Ło laboga! Skąd ja wezmę 50 tysięcy? I za co?"

Nieznajomośc prawa szkodzi.

Głupoty nie śmiem podejrzewać.

Edytowane przez Bertha

• 2 weeks później...

interesuje mnie wszystko co się zmieni gdy wybiorę garaż ponad 35m2....

między innymi

Jakie warunki mam spełnić, aby postawić garaż ponad 35m2?

Co w tej kwestii mówi prawo budowlane?

Jeśli zdecydowałbym się na ponad 35m2 to jaki podatek będę płacił za garaż?

Dojdzie koszt za geodetę?

Projekt?

czy muszę mieć taki profesjonalny czy jeśli firma wykona mi bez to nie muszę?

Co jeszcze?

Już Tobie parę tygodni odeszło. Nie lepiej tak jak ktoś wcześniej napisał iść do wydziału budownictwa i architektury i zapytać się u źródła??. Na zgłoszenie możesz do 35m2, nie dostaniesz pisma bo jest cicha zgoda urzędu po 30 dniach jak wszystko ok. Piszesz co chcesz postawić i z jakich materiałów , dołączysz kopię mapy z naniesionym obiektem, zwymiarowanym. Zalaczasz dokument że jesteś właścicielem działki, możesz też złożyć projekt dodatkowo tego co chcesz postawić. Powyżej 35m2 to już na pozwolenie na budowę. Wszystko pisze w prawie budowlanym, co można a co nie, poczytaj trochę, lub idź dręczyć urząd ale po 2 pytaniach Cię oleja;).