Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, nad moja działka przebiega linia napowietrzona 15 kv chciałbym jak najbliżej się da postawić garaż będzie to budynek stosunkowo nie duży tylko na narzędzia i nie będą tam przebywać ludzie czytałem coś odległości 2.5 metra w poziomie od skrajnej lini i że prawo jasno nie reguluje odległości mówi tylko o warunkach bhp które trzeba zachowac czy ta norma to reguluje ? Dziękuję za pomoc
https://forum.murator.pl/topic/245717-linia-%C5%9Bredniego-napi%C4%99cia-a-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-gara%C5%BCy/

Reguluje, reguluje.

PN-E-05100-1 w p. 16.2 i tabeli 17

Niestety, norma wycofana.

Data wycofania : 18-12-2003

O zastąpieniu nic nie wiem.

Ale podpowiem - najmniejsza odległość linii SN od trudno bądź łatwo dostępnych części budynku zawiera się w przedziale 3,5 + U/150 czyli 3,6 m (trudno dostępna część np. dach) do 5 + U/150 czyli 5,1 m , gdzie U - napięcie znamionowe linii w [kV]

Edytowane przez elpapiotr
Reguluje, reguluje.

PN-E-05100-1 w p. 16.2 i tabeli 17

Niestety, norma wycofana.

To nie była przypadkiem norma dotycząca zasad budowania linii energetycznych, a nie garaży?

Nazwa tabelki "odległości pionowe... itd" zastosowanie ma żadne do pytania o garaże. Norma wycofana i tak naprawdę żaden organ nie odpowiada jednoznacznie na tak zadane pytanie.
Norma wycofana czyli czym się mam posiłkować i czym posiłkują się urzędy wydając zezwolenia ? I proszę mi powiedzieć ile muszę się z budynkiem mieszkalnym od takiej linii 15 kv odsunąć ? Edytowane przez alegro661