swierol 13.03.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Ja nikomu nie bronię lać wody ile wlezie. Ja mam wannę 140cm i potrafię się w niej umyć a inni potrzebują nalać połową 170-tki. Dlatego uważam, że bojler nawet z 200L w drugiej taryfie dobrze się sprawdzi.Można jeszcze zwrócić uwagę na położenie bojlera względem głównych odbiorników ciepłej wody (odległości)W przypadku Twojego domu chyba ciężko będzie stwierdzić, że źle wybrałeś. Edytowane 13 Marca 2019 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 13.03.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Większość par nie ma problemu z mieszczeniem się w 5m3 zużycia całej wody miesięcznie jak swierol. Z czego przy pralce i zmywarce i wymaganej prawem temperaturze CWU 55-60* znacząco ponad połowa to woda zimna. Po tym co piszesz widać, że już nie kontaktujesz z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Po tym co piszesz widać, że już nie kontaktujesz z rzeczywistością. Chodzi Ci o to, że nie znasz prawa? Chcesz inna temperaturę - to przelicz sobie ilość m3. Wiadomo, że jak masz 45* to więcej zużyjesz. Jednak w blokach trzymają się prawa i mieszkający w blokach wiedzą, ile wody o temperaturze 55-60* zużywają a nie takiej, jak oszczędni hodowcy legionelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.03.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Po tym co piszesz widać, że już nie kontaktujesz z rzeczywistością. A w czym problem? My 2+1 mieścimy się 4,5-6m3/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.03.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Chodzi Ci o to, że nie znasz prawa? Chcesz inna temperaturę - to przelicz sobie ilość m3. Wiadomo, że jak masz 45* to więcej zużyjesz. Jednak w blokach trzymają się prawa i mieszkający w blokach wiedzą, ile wody o temperaturze 55-60* zużywają a nie takiej, jak oszczędni hodowcy legionelli. Tylko im chłodniejsza woda tym mniejsze straty na cyrkulacji a co ma do tego legionelna ? Ona rozwija się w stojącej wodzzie a jak masz cyrkulacje to w czym problem. Domowa insytalacja jest krótka i często używana do tego cyrkulacja a bojlery z reguły nie są jakieś wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 13.03.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Do autora wątku. Możesz zdradzić co to za projekt? No chyba, że indywidualny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Tylko im chłodniejsza woda tym mniejsze straty na cyrkulacji a co ma do tego legionelna ? Ona rozwija się w stojącej wodzzie a jak masz cyrkulacje to w czym problem. Domowa insytalacja jest krótka i często używana do tego cyrkulacja a bojlery z reguły nie są jakieś wielkie. U mnie w zasobniku woda stoi. Nawet przy włączonej cyrkulacji w 3/4 stoi. Do tego rozwija się tam, gdzie cyrkulacja się kończy. Z częstością używania też różnie bywa - niektóre punkty poboru nie zawsze są używane regularnie. Dlatego te kawałki rur i baterii lepiej czasami przepłukać gorącą woda. Do ograniczania strat cyrkulacji lepiej sprawdzi się termoizolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.03.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 A w czym problem? My 2+1 mieścimy się 4,5-6m3/mc Jak Wy to robicie? U mnie (2+1) za groma nie możemy zejść w dół z 15m3 latem i 12m3 zimą. Wszędzie perlatory ale 4 prysznice i 2 wanny dziennie robią swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 13.03.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jak Wy to robicie? U mnie (2+1) za groma nie możemy zejść w dół z 15m3 latem i 12m3 zimą. Wszędzie perlatory ale 4 prysznice i 2 wanny dziennie robią swoje.... W podstawówce słuchaliśmy na biologii Taki żarcik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 13.03.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) A w czym problem? My 2+1 mieścimy się 4,5-6m3/mc problem ? jaki problem ? MY się nie mieścimy, my zużywamy tyle ile trzeba. MY żyjemy jak normalni ludzie. Edytowane 13 Marca 2019 przez dolby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 13.03.2019 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 problem ? jaki problem ? MY się nie mieścimy, my zużywamy tyle ile trzeba. MY żyjemy jak normalni ludzie. Uważaj. WY zużywacie tyle i WAM potrzeba. A to czy WY żyjecie jak normalni ludzi to jest pojecie względne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 13.03.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jak zamierzasz uzyskać rąk niskie zapotrzebowanie na energię na CO? W jakiej części kraju budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 13.03.2019 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Nie mam jeszcze projektu obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania działki. Bryła domu ma być prosta, dach dwuspadowy bez komina. Okna trzyszybowe z dobrym U. Oczywiście rekuperator i prawdopodobnie gwc rurowe. Domek parterowy 70mkw powierzchni użytkowej, chciałbym upchnąć 30 cm ocieplenia podłóg, 25 grafitu na ściany i 40 cm wełny na strop, myślę, że 20kwh/mkw*rok będzie osiągalne. W najgorszym razie 25kWh.Województwo świętokrzyskie, okolica Ostrowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.03.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 U mnie w zasobniku woda stoi. Nawet przy włączonej cyrkulacji w 3/4 stoi. Do tego rozwija się tam, gdzie cyrkulacja się kończy. Z częstością używania też różnie bywa - niektóre punkty poboru nie zawsze są używane regularnie. Dlatego te kawałki rur i baterii lepiej czasami przepłukać gorącą woda. Do ograniczania strat cyrkulacji lepiej sprawdzi się termoizolacja. Lepiej dwa w jednym Ale w sumie masz racje są krany rzadko używane np wanna. Ja przez 3 lata jeszcze nie przetestowałem wole prysznic:). Jednak co da dezynfekcja rury i perlatora ja np pod prysznicem już wciągniesz areozol z syfem zanim perlator się zdezynfekuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Nie mam jeszcze projektu obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania działki. Bryła domu ma być prosta, dach dwuspadowy bez komina. Okna trzyszybowe z dobrym U. Oczywiście rekuperator i prawdopodobnie gwc rurowe. Domek parterowy 70mkw powierzchni użytkowej, chciałbym upchnąć 30 cm ocieplenia podłóg, 25 grafitu na ściany i 40 cm wełny na strop, myślę, że 20kwh/mkw*rok będzie osiągalne. W najgorszym razie 25kWh. Województwo świętokrzyskie, okolica Ostrowca. Idź ta drogą Powiem Ci, że tego styropianu i wełny naprawdę sporo. OO, ja będę stawiał na pograniczu łódzkiego i świętokrzystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Nie mam jeszcze projektu obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania działki. Bryła domu ma być prosta, dach dwuspadowy bez komina. Okna trzyszybowe z dobrym U. Oczywiście rekuperator i prawdopodobnie gwc rurowe. Domek parterowy 70mkw powierzchni użytkowej, chciałbym upchnąć 30 cm ocieplenia podłóg, 25 grafitu na ściany i 40 cm wełny na strop, myślę, że 20kwh/mkw*rok będzie osiągalne. W najgorszym razie 25kWh. Województwo świętokrzyskie, okolica Ostrowca. Mam niemal identycznie zbudowany dom i powiem ci, że w rzeczywistości będzie ciężko osiągnąć taki wynik w naszym województwie. Mnie za ub zimę (2 sezon grzania a 1 mieszkania) przy klimie wyszło 22kWh/m2 (temp wewnątrz 22*). W tym sezonie utrzymuję 23* ale zimy nie ma, więc paradoksalnie będzie "taniej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 16.03.2019 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Ogrzewasz tylko klimatyzatorem? Poszło 22kWh prądu na m2 czy 22kWh ciepła? Napiszesz coś więcej w temacie Twojego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 To jakiś boom na takie małe domy jest wybuchł?Kolego ogrzewałeś klimatyzatorem kanałowym czy jakiś splitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Ogrzewałem klimą (split) + grzejnik elektryczny w sypialni odpalany na noc. Poszło w zaokrągleniu 22kWh/m2/rok. Dom parter, 24 grafitu na ścianach, 35 białego w podłodze, 24 białego na ścianach fund, 40-55cm wełny na stropie, garaż odizolowany połączony z mieszkaniem jedynie ścianą fund i wieńcem.A czy jest boom na małe domy? Mam nadzieję, że tak. Mieszkałem w za dużym domu i wiem co to bezsensowna pusta przestrzeń, którą trzeba wybudować i utrzymywać. Edytowane 16 Marca 2019 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Budowałeś z jakiegoś projektu gotowego czy coś indywidualnego? Jestem ciekaw gdzie miałeś umiejscowionego tego splita. Jaka moc tej jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts