Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie energooszczędnego 70mkw.

jacol35500

Recommended Posts

Ja nikomu nie bronię lać wody ile wlezie. Ja mam wannę 140cm i potrafię się w niej umyć a inni potrzebują nalać połową 170-tki.

Dlatego uważam, że bojler nawet z 200L w drugiej taryfie dobrze się sprawdzi.

Można jeszcze zwrócić uwagę na położenie bojlera względem głównych odbiorników ciepłej wody (odległości)

W przypadku Twojego domu chyba ciężko będzie stwierdzić, że źle wybrałeś.

Edytowane przez swierol

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Większość par nie ma problemu z mieszczeniem się w 5m3 zużycia całej wody miesięcznie jak swierol. Z czego przy pralce i zmywarce i wymaganej prawem temperaturze CWU 55-60* znacząco ponad połowa to woda zimna.

Po tym co piszesz widać, że już nie kontaktujesz z rzeczywistością.

Po tym co piszesz widać, że już nie kontaktujesz z rzeczywistością.

Chodzi Ci o to, że nie znasz prawa? Chcesz inna temperaturę - to przelicz sobie ilość m3. Wiadomo, że jak masz 45* to więcej zużyjesz. Jednak w blokach trzymają się prawa i mieszkający w blokach wiedzą, ile wody o temperaturze 55-60* zużywają a nie takiej, jak oszczędni hodowcy legionelli.

Chodzi Ci o to, że nie znasz prawa? Chcesz inna temperaturę - to przelicz sobie ilość m3. Wiadomo, że jak masz 45* to więcej zużyjesz. Jednak w blokach trzymają się prawa i mieszkający w blokach wiedzą, ile wody o temperaturze 55-60* zużywają a nie takiej, jak oszczędni hodowcy legionelli.

Tylko im chłodniejsza woda tym mniejsze straty na cyrkulacji a co ma do tego legionelna ? Ona rozwija się w stojącej wodzzie a jak masz cyrkulacje to w czym problem. Domowa insytalacja jest krótka i często używana do tego cyrkulacja a bojlery z reguły nie są jakieś wielkie.

Tylko im chłodniejsza woda tym mniejsze straty na cyrkulacji a co ma do tego legionelna ? Ona rozwija się w stojącej wodzzie a jak masz cyrkulacje to w czym problem. Domowa insytalacja jest krótka i często używana do tego cyrkulacja a bojlery z reguły nie są jakieś wielkie.

U mnie w zasobniku woda stoi. Nawet przy włączonej cyrkulacji w 3/4 stoi.

Do tego rozwija się tam, gdzie cyrkulacja się kończy. Z częstością używania też różnie bywa - niektóre punkty poboru nie zawsze są używane regularnie. Dlatego te kawałki rur i baterii lepiej czasami przepłukać gorącą woda.

Do ograniczania strat cyrkulacji lepiej sprawdzi się termoizolacja.

Nie mam jeszcze projektu obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania działki. Bryła domu ma być prosta, dach dwuspadowy bez komina. Okna trzyszybowe z dobrym U. Oczywiście rekuperator i prawdopodobnie gwc rurowe. Domek parterowy 70mkw powierzchni użytkowej, chciałbym upchnąć 30 cm ocieplenia podłóg, 25 grafitu na ściany i 40 cm wełny na strop, myślę, że 20kwh/mkw*rok będzie osiągalne. W najgorszym razie 25kWh.

Województwo świętokrzyskie, okolica Ostrowca.

U mnie w zasobniku woda stoi. Nawet przy włączonej cyrkulacji w 3/4 stoi.

Do tego rozwija się tam, gdzie cyrkulacja się kończy. Z częstością używania też różnie bywa - niektóre punkty poboru nie zawsze są używane regularnie. Dlatego te kawałki rur i baterii lepiej czasami przepłukać gorącą woda.

Do ograniczania strat cyrkulacji lepiej sprawdzi się termoizolacja.

Lepiej dwa w jednym :)

Ale w sumie masz racje są krany rzadko używane np wanna. Ja przez 3 lata jeszcze nie przetestowałem wole prysznic:).

Jednak co da dezynfekcja rury i perlatora ja np pod prysznicem już wciągniesz areozol z syfem zanim perlator się zdezynfekuje?

Nie mam jeszcze projektu obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania działki. Bryła domu ma być prosta, dach dwuspadowy bez komina. Okna trzyszybowe z dobrym U. Oczywiście rekuperator i prawdopodobnie gwc rurowe. Domek parterowy 70mkw powierzchni użytkowej, chciałbym upchnąć 30 cm ocieplenia podłóg, 25 grafitu na ściany i 40 cm wełny na strop, myślę, że 20kwh/mkw*rok będzie osiągalne. W najgorszym razie 25kWh.

Idź ta drogą:) Powiem Ci, że tego styropianu i wełny naprawdę sporo.

OO, ja będę stawiał na pograniczu łódzkiego i świętokrzystkiego.

Mam niemal identycznie zbudowany dom i powiem ci, że w rzeczywistości będzie ciężko osiągnąć taki wynik w naszym województwie. Mnie za ub zimę (2 sezon grzania a 1 mieszkania) przy klimie wyszło 22kWh/m2 (temp wewnątrz 22*). W tym sezonie utrzymuję 23* ale zimy nie ma, więc paradoksalnie będzie "taniej".

Ogrzewałem klimą (split) + grzejnik elektryczny w sypialni odpalany na noc. Poszło w zaokrągleniu 22kWh/m2/rok. Dom parter, 24 grafitu na ścianach, 35 białego w podłodze, 24 białego na ścianach fund, 40-55cm wełny na stropie, garaż odizolowany połączony z mieszkaniem jedynie ścianą fund i wieńcem.

A czy jest boom na małe domy? Mam nadzieję, że tak. Mieszkałem w za dużym domu i wiem co to bezsensowna pusta przestrzeń, którą trzeba wybudować i utrzymywać.

Edytowane przez michalck81