Jarek_Jarecki 13.03.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Witajcie, Pragnę zasięgnąć porady - bardzo merytorycznej. Powiedzcie mi, jak to jest - dla miejscowości w której kupiłem działkę budowlaną jest opracowany MPZP - i tu wydawało by się wszystko jasne....ale: 1) Budynki postawione (z odbiorem itp) na sąsiednich działkach (co za tym idzie w tym samym obszarze opracowania MPZP) są wykonane totalnie wbrew założeniom tegoż planu: - MPZP przewiduje dachy dwuspadowe lub naczółkowe w kolorze brązu lub czerwieni...a sąsiednie budynki mają dachy czterospadowe w kolorze czarnym -MPZP przewiduje zabudowę tylko jednorodzinną (max dwukondygnacyjną z poddaszem)- a tuż nieopodal, jakieś trzy działki obok powstaje przepiękny budynek wielorodzinny, dodatkowo czterokondygnacyjny - MPZP przewiduje, aby nowe budynki nie stanowiły dysonansu z obecną zabudową - a ja się pytam, czy te powyższe zmiany nie stanowią dysonansu?? Czy może mi ktoś mądrzejszy ode mnie wytłumaczyć o co tutaj chodzi?? Jak to jest, że MPZP sobie, a każdy inny na swój strój... Jak to jest, że budynki są ewidentnie rozbieżne z MPZP a mają odbiory itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jak to jest, że budynki są ewidentnie rozbieżne z MPZP a mają odbiory itp.... Mogły powstać przed uchwaleniem tego MPZP albo są niezgodne z projektem czyli samowola budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_Jarecki 13.03.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Mogły powstać przed uchwaleniem tego MPZP albo są niezgodne z projektem czyli samowola budowlana. Nie doprecyzowałem - MPZP jest uchwalony w 2015 roku i od tamtej pory nie było żadnych zmian, a budynki są "zakończone" w ubiegłym roku, w tym oraz część jest w trakcie budowy - ale skupiam się na tych już gotowych Myślisz, że są to samowole? Czy kierownicy budowy podpisywali by się pod czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Nie doprecyzowałem - MPZP jest uchwalony w 2015 roku i od tamtej pory nie było żadnych zmian, a budynki są "zakończone" w ubiegłym roku, w tym oraz część jest w trakcie budowy - ale skupiam się na tych już gotowych Myślisz, że są to samowole? Czy kierownicy budowy podpisywali by się pod czymś takim? Czyli plan dosyć nowy. Decyduje moment uzyskania PnB - a nie oddania do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_Jarecki 13.03.2019 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Zgadza się. Studiując poprzednie wersje MPZP cofnąłem się aż do roku 2003 - i również w tym MPZP jest ten sam zapis dotyczący dachu, kondygnacji itp. Jedyne zmiany, to jak ludzie przekształcali grunty, to zmieniły się ich przeznaczenia z rolnych na budowlane i co za tym idzie, powstawały w tych miejscach nieprzekraczalne i obowiązujące linie zabudowy. Pozostałe punkty bez zmian. Obecne inwestycje nie mogły być nawet objete MPZP z 2003 ani też z 2010, ponieważ działki, na których powstały - wówczas były jeszcze rolnymi (zgodnie z planami z tych właśnie lat). Stąd mój "niepokój", ponieważ miałem w planie właśnie pokrycie dachu w kolorze antracytu - reszta zgodnie z MPZP (kąt nachylenia dachu, dwuspadowy usytuowanie na działce - kalenicą równolegle do drogi itp), ale sie wstrzymałem i jestem skołowany teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 13.03.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Co do koloru dachu to wiele osob ryzykuje i mimo że w projekcie deklarują kolor zgodny z MPZP to potem budują inny. Zwykle to przechodzi. KB nie zglosi i jak sąsiad nie zakapuje to odbior bedzie. Nie slyszalem jeszcze o przypadku w tym kraju żeby kazali komus dach rozbierać czy malować bo kolor nie byl zgodny z MPZP. Natomiast zmiana konstrukcji dachu to nie wiem jak przeszla.... łapówki w urzedzenie albo KB ktory wszystko podbija, nawet jak nie ma nic wspolanego z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.03.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jarek_Jarecki- obowiązuje Cię aktualny, Uchwalony Plan Miejscowy - bez znaczenia, czy sąsiednie budynki ( bez względu na ich historię ) mają dachy takie, czy inne. Możesz studiować nieaktualne Plany, ale co z tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_Jarecki 13.03.2019 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jarek_Jarecki - obowiązuje Cię aktualny, Uchwalony Plan Miejscowy - bez znaczenia, czy sąsiednie budynki ( bez względu na ich historię ) mają dachy takie, czy inne. Możesz studiować nieaktualne Plany, ale co z tego ? O tym wiem doskonale - i nie patrze na sąsiadów, ale chciałem sie dowiedzieć, czy jest możliwe odstępstwo (oficjalne - bez zmiany MPZP, na który sie czeka latami) i jeśli jest - jak to zrobić - mówie tu tylko o kolorze dachu - nic wiecej. Czy jest taka możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 13.03.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Odstępstwa zdarzają sie niezwykle rzadko i na pewno nie na kolor dachu... bo jak chcesz to odstepstwo uzasadnić w urzedzie? "kolor mi sie nie podoba" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_Jarecki 13.03.2019 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Odstępstwa zdarzają sie niezwykle rzadko i na pewno nie na kolor dachu... bo jak chcesz to odstepstwo uzasadnić w urzedzie? "kolor mi sie nie podoba" ? nikoniecznie - że mi się nie podoba. Zwyczajnie chciałbym użyć argumentów: - Obszary sąsiednie do miejscowości, gdzie mam działkę dopuszczają odcień dachu - szary/grafitowy - jedynie moja wieś nie przewiduje tego koloru a wszystkie pozostałe już tak...i to może stanowić dysonans, tak ładnie uzywany w opracowaniach - uzasadnieniem może być rozwój wsi, ponieważ wielu inwestorów wycofuje się z budowy domu w obrębie tej wsi, ponieważ zwyczajnie wolą wybrać wieś obok, min. ze względu na kolor dachu a co za tym idzie elewacji itd... - wymieniane pokrycia dachowe starych budynków są wykonane w odcieniach szarości - i obecnie kolor czerwony lub brązowy jest dysonansem (piękne słowo!!!!) względem otoczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.03.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Czy jest taka możliwość? nie ma procedury odstępstwa od zapisów w Planie Miejscowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.03.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 To taki narodowy sport między Odrą a Bugiem. Kto bardziej złamie zapisy MPZP? Moja ci działka, mojaż budowa i nie będzie mi tu jakiś mpzp rządził? Nie po to dziadek w Lasach Parczewskich Niemców ganiał, abym musiał teraz stosować się do jakichś przepisów! Widziałem przedwojenne uliczki po kilkadziasiąt domków identycznych i nikomu korony z głów nie spadły. Ale był jeden właścicel. Przyszły lata 90' , domki do poszły wykupienia i się zaczeło. Czyli ocieplenia, remonty i każdy wuj na swój strój. Obok czerwonego dachu sasiada mój MUSI byc inny. Nie ma innej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_Jarecki 14.03.2019 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 To taki narodowy sport między Odrą a Bugiem. Kto bardziej złamie zapisy MPZP? Moja ci działka, mojaż budowa i nie będzie mi tu jakiś mpzp rządził? Nie po to dziadek w Lasach Parczewskich Niemców ganiał, abym musiał teraz stosować się do jakichś przepisów! Widziałem przedwojenne uliczki po kilkadziasiąt domków identycznych i nikomu korony z głów nie spadły. Ale był jeden właścicel. Przyszły lata 90' , domki do poszły wykupienia i się zaczeło. Czyli ocieplenia, remonty i każdy wuj na swój strój. Obok czerwonego dachu sasiada mój MUSI byc inny. Nie ma innej opcji. Tu nie chodzi o naginanie MPZP lub jego wręcz łamanie lub tez o to, że muszę mieć inny niż sąsiad. Zaprojektowałem sobie przestrzeń działki i otoczenia domu wg własnego poczucia estetyki i do tego zestawienia najbardziej mi pasuje budynek z ciemnym dachem i z jasną elewacją...próbowałem robic różne zestawienia z czerwonym dachem itp, ale to juz nie jest to "coś", co chciałbym mieć Mam to w czterech literach, czy inni realizauja swoje wizje łamiac przepisy, dając w lapę itp - ja chcę to zrobić zgodnie z prawem i nawet jeśli będę musiał poczekać na ewentualna zmianę - to poczekam. Stąd mój temat tutaj - wśród ludzi, którzy się znają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts