Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka na sterowniku z automatyką

Claudynka

Recommended Posts

Hej

Czy podłogowka za pośrednictwem regulatorów temperatury w każdym pomieszczeniu ma sens przy kotle gazowym kondensacyjnym?

Rozmawiałam z wiodąca firmą i pracownik wyjasniał, że zastosowanie listwy, regulatora temp. w pomieszczeniach i silownikow termostatycznych pozwoli na automatyczną, niezależna względem siebie regulacje temp. w pomieszczeniach.

Czyli np. salon po rozpaleniu kominka wyłącza sobie strefę grzewcza a np. w sypialni na poddaszu grzeje się bo daleko od kominka a za oknem mróz. itp.

Czy wtedy montaż rotametrów ma uzasadnienie?

Bezwładność podłogówki jest taka, że nie ma sensu zmiana temperatury w czasie w energooszczędnym domu. Chyba, że z wyprzedzeniem - np. wyłączamy już w piątek po południu grzanie salonu, bo w sobotę przed południem szalejmy w kuchni a po południu rozpalamy kominek. Ale czy to warto? Owszem, przegrzejemy zapewne trochę salon. Ale nie tak dużo, bo podłoga przestanie grzać jak temperatura powietrza będzie o te 2* wyższa, niż normalnie.

Jak zamieszkasz, to będziesz próbować różnych ustawień.

W kable i puszki możesz zainwestować, bo są niewielkim kosztem.

Ale przyznam że ja odpuściłem, jeśli mnie najdzie na sterowanie zainwestuję w radiowe.

Pamiętać trzeba, aby belki rozdzielaczy były wyposażone w rotametry i zawory przystosowane do napędu.