Claudynka 17.03.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 HejCzy podłogowka za pośrednictwem regulatorów temperatury w każdym pomieszczeniu ma sens przy kotle gazowym kondensacyjnym?Rozmawiałam z wiodąca firmą i pracownik wyjasniał, że zastosowanie listwy, regulatora temp. w pomieszczeniach i silownikow termostatycznych pozwoli na automatyczną, niezależna względem siebie regulacje temp. w pomieszczeniach.Czyli np. salon po rozpaleniu kominka wyłącza sobie strefę grzewcza a np. w sypialni na poddaszu grzeje się bo daleko od kominka a za oknem mróz. itp. Czy wtedy montaż rotametrów ma uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.03.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Rotametry wizualizują przepływ. Przydaje się przy ewentualnych awariach, odpowietrzeniach instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.03.2019 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Dziękuję a czy taka automatyka- siłowniki termoelektryczne,czujniki pokojowe oraz jeden wspólny panel do kontroli pomieszczen są zasadne względem ekonomicznego ogrzewania? Edytowane 17 Marca 2019 przez Claudynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.03.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Do parterówki 120m2 nie potrzebne.Ja nie posiadam tak rozbudowanej automatyki, ale pozostawiłem sobie otwartą drogę, gdybym jednak się zdecydował.Teraz mam w holu (pomieszczenie referencyjne) jeden sterownik pompy cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Bezwładność podłogówki jest taka, że nie ma sensu zmiana temperatury w czasie w energooszczędnym domu. Chyba, że z wyprzedzeniem - np. wyłączamy już w piątek po południu grzanie salonu, bo w sobotę przed południem szalejmy w kuchni a po południu rozpalamy kominek. Ale czy to warto? Owszem, przegrzejemy zapewne trochę salon. Ale nie tak dużo, bo podłoga przestanie grzać jak temperatura powietrza będzie o te 2* wyższa, niż normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.03.2019 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 W takim razie wyciągniemy kable pod tynk w puszki i pod sterownik a jak będzie taka potrzeba to się zamontuje automatykę. Więc jak tym najlepiej sterować ekonomicznie przy kominku. Jest jakis słuszny sterownik -programator itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.03.2019 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Jak zamieszkasz, to będziesz próbować różnych ustawień.W kable i puszki możesz zainwestować, bo są niewielkim kosztem.Ale przyznam że ja odpuściłem, jeśli mnie najdzie na sterowanie zainwestuję w radiowe.Pamiętać trzeba, aby belki rozdzielaczy były wyposażone w rotametry i zawory przystosowane do napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.03.2019 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 a jak sterujecie swoja podlogówką oprócz pogodówki? Tzn chodzi mi o jakoś manipulator naścienny itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.03.2019 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Sterownik dedykowany do kotła, umożliwia korektę pracy kotła jeśli pomylimy się z doborem krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.03.2019 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 przewodowy czy po kabelku? nie wiem jak szykowac instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.03.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Przewodowy. Jeśli poddasze jest użytkowe to drugi kabel podciągnąć także tam. W przypadku rozdziału ogrzewania na dwie strefy grzewcze zastosowanie osobnego zdalnego sterowania dla dugiej strefy pozwala uniezależnić poddasze od kominka lub zysków cieplnych ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts