Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa startowa do styropianu

Recommended Posts

Potrzebuje listy startowe, cokołowe do styropianu o szerokości 5cm.

https://www.google.com/search?q=listwa+startowa+do+styropianu&oq=listwa+starwtowa+&aqs=chrome.1.69i57j0l5.8026j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Czy możecie polecić jakiegoś sprawdzonego producenta takich listew albo gdzie można w Warszawie lub okolicach takie kupić.

Chodzi mi o to żeby żeby grubość tych listew nie był cieńsza od papieru ;) dlatego produkty no name albo marketowe mnie nie interesują.

Edytowane przez odaro

Wychodzisz z ziemii xpsem , na tym jest grubsza izolacja z eps/wełny. Nie potrzebujesz listwy startowej. Potrzebujesz listwę okapnikowa plus odpowiedni klej w strefie cokołu.

22 cm nie sadze zeby szybko sie pojawil. jezeli juz to linkniety przez cezarego profil listwy startowej uniwersalny.

natomiast dalej podtrzymuje teze ze w tej chwili listwa startowa jest bez sensu.

Kazdy ma docieplenie fundamentu (xps,aqua,hydro, eps zaciagany czyms tam) - nie dyskutujac specjalnie o zasadnosci poszczegolnych rozwian - idac dalej: powyzej zaczyna sie docieplenie fasady budynku.

no i zasadnosc listwy startowej tu po prostu zanika.

Okapnik Bella Plast lux-n znikajacy zupelnie pod tynkiem, a strefa cokolu zaciagnieta odpowiednim klejem (carbonit lub szlam cementowy) i w tym kleju wyciagniecie az do wlasnie jednej strony okapnika.

i wtedy zadna listwa startowa nie jest potrzebna, cokol jest zrobiony tak jak powinien byc,

nie wywazajmy otwartych drzwi ...

To jak to jest, że istnieją listwy okapnikowe dla grubości styropianu 22cm, a listw startowych nie ma?

Czy listwa okapnikowa też chroni przed niechcianymi zwierzątkami i stanowi idealnie wypoziomowaną podstawę pod pierwszy rząd termoizolacji cokołu, a wyżej także dla styropianu elewacji?

Nawiasem mówiąc, u mnie chyba będzie tak: 15cm-piwnica, 18cm-cokół, 22cm-elewacja.

NIe mam XPS na fudamentach bo to jest budynek gospodarczy.

Listwę startowa pierwszy raz zastosowałem 7 lat na budynku mieszkalnym gdzie jest XPS na fudamentach.

Uważam że jest to bardzo dobre rozwiązanie.

7 lat temu kupowałem w firmie Metpol ponieważ profil cokołowy mieli z aluminium grubości 1mm.

Niestety teraz nie produkują takich grubości bo wychodzi za drogo i robią tak jak wszyscy czyli o grubości 0.5mm

W jakim kierunku zmierza ten świat? Za chwilę profil aluminiowy będzie cieńszy od papieru.

Poszukuje teraz okapnika mocowanego na na cokole aluminiowym.. Ten który jest w ofercie Bella -plast nie za bardzo mi pasuje.

Poszukuje taki prosty zapinany na krawędzi cokołu. Kiedyś Metpol miał takie w ofercie.

Znacie może hurtownie w Warszawie które oferują produkty firmy Metpol?

To jak to jest, że istnieją listwy okapnikowe dla grubości styropianu 22cm, a listw startowych nie ma?

Czy listwa okapnikowa też chroni przed niechcianymi zwierzątkami i stanowi idealnie wypoziomowaną podstawę pod pierwszy rząd termoizolacji cokołu, a wyżej także dla styropianu elewacji?

Nawiasem mówiąc, u mnie chyba będzie tak: 15cm-piwnica, 18cm-cokół, 22cm-elewacja.

Czy jest styropian o grubości 22cm?

• 1 year później...
natomiast dalej podtrzymuje teze ze w tej chwili listwa startowa jest bez sensu.

A mój potencjalny wykonawca w ogóle uważa, że wystarczy dać siatkę od spodu styropianu, pewnie taką jak idzie na styropian z klejem.

Ktoś coś takiego stosuje?

Fighter, wiem, że nie jesteś zwolennikiem listw startowych, ale gdybym się jednak uparł, to czy możesz polecić sztywną listwę 20cm, która na pewno nie ugnie się?

A mój potencjalny wykonawca w ogóle uważa, że wystarczy dać siatkę od spodu styropianu, pewnie taką jak idzie na styropian z klejem.

Ktoś coś takiego stosuje?

Fighter, wiem, że nie jesteś zwolennikiem listw startowych, ale gdybym się jednak uparł, to czy możesz polecić sztywną listwę 20cm, która na pewno nie ugnie się?

Taka która ja bym zaakceptował kosztuje 100 netto za 2mb ..

Ale wreszcie udało mi się ogarnąć te w normalnej cenie :

https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-caparol-listwa-okapnikowo-startowa-2m,c30,p659,pl.html

Czyli takiej listwy nie przytwierdza się do muru?

Jeżeli masz do 5cm różnicy między elewacja a cokołem - to nie.

Jeżeli jest - trzeba stosować taka elkę dodatkowa - wtedy listwa robi się dwuczlonowa i niestety piekielnie droga - bo nie wiedzieć dlaczego ten kawałeczek elki jest tak piekielnie drogi.

Pracuje nad tym

• 1 year później...