odaro 17.03.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Potrzebuje listy startowe, cokołowe do styropianu o szerokości 5cm. https://www.google.com/search?q=listwa+startowa+do+styropianu&oq=listwa+starwtowa+&aqs=chrome.1.69i57j0l5.8026j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Czy możecie polecić jakiegoś sprawdzonego producenta takich listew albo gdzie można w Warszawie lub okolicach takie kupić. Chodzi mi o to żeby żeby grubość tych listew nie był cieńsza od papieru dlatego produkty no name albo marketowe mnie nie interesują. Edytowane 17 Marca 2019 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.03.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Może to: http://bellaplast.com.pl/katalog-produktow/profile-do-systemow-ocieple/listwa-startowa-pcv-z-siatk-uniwersalna-nowo-bp27/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Nie masz izolacji ściany fundamentowej, że widzisz sens stosowania takiej listwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.03.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 To jest mostek termiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.03.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Wychodzisz z ziemii xpsem , na tym jest grubsza izolacja z eps/wełny. Nie potrzebujesz listwy startowej. Potrzebujesz listwę okapnikowa plus odpowiedni klej w strefie cokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.03.2019 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 A propos listw startowych, czy ktoś spotkał się już z wymiarem 22cm? Czy nadal jest niedostępny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.03.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 22 cm nie sadze zeby szybko sie pojawil. jezeli juz to linkniety przez cezarego profil listwy startowej uniwersalny. natomiast dalej podtrzymuje teze ze w tej chwili listwa startowa jest bez sensu. Kazdy ma docieplenie fundamentu (xps,aqua,hydro, eps zaciagany czyms tam) - nie dyskutujac specjalnie o zasadnosci poszczegolnych rozwian - idac dalej: powyzej zaczyna sie docieplenie fasady budynku. no i zasadnosc listwy startowej tu po prostu zanika.Okapnik Bella Plast lux-n znikajacy zupelnie pod tynkiem, a strefa cokolu zaciagnieta odpowiednim klejem (carbonit lub szlam cementowy) i w tym kleju wyciagniecie az do wlasnie jednej strony okapnika. i wtedy zadna listwa startowa nie jest potrzebna, cokol jest zrobiony tak jak powinien byc, nie wywazajmy otwartych drzwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.03.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 To jak to jest, że istnieją listwy okapnikowe dla grubości styropianu 22cm, a listw startowych nie ma? Czy listwa okapnikowa też chroni przed niechcianymi zwierzątkami i stanowi idealnie wypoziomowaną podstawę pod pierwszy rząd termoizolacji cokołu, a wyżej także dla styropianu elewacji? Nawiasem mówiąc, u mnie chyba będzie tak: 15cm-piwnica, 18cm-cokół, 22cm-elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.03.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 U mnie blacha aluminiowa. Tylko po to, by spowolnić ewentualne szkodniki przegryzające się od styro z izolacji piwnicy.Blacha 0,5mm w rolce.Można dać sobie naciąć u lokalnego dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.03.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 NIe mam XPS na fudamentach bo to jest budynek gospodarczy. Listwę startowa pierwszy raz zastosowałem 7 lat na budynku mieszkalnym gdzie jest XPS na fudamentach. Uważam że jest to bardzo dobre rozwiązanie. 7 lat temu kupowałem w firmie Metpol ponieważ profil cokołowy mieli z aluminium grubości 1mm. Niestety teraz nie produkują takich grubości bo wychodzi za drogo i robią tak jak wszyscy czyli o grubości 0.5mm W jakim kierunku zmierza ten świat? Za chwilę profil aluminiowy będzie cieńszy od papieru. Poszukuje teraz okapnika mocowanego na na cokole aluminiowym.. Ten który jest w ofercie Bella -plast nie za bardzo mi pasuje. Poszukuje taki prosty zapinany na krawędzi cokołu. Kiedyś Metpol miał takie w ofercie. Znacie może hurtownie w Warszawie które oferują produkty firmy Metpol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.03.2019 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 To jak to jest, że istnieją listwy okapnikowe dla grubości styropianu 22cm, a listw startowych nie ma? Czy listwa okapnikowa też chroni przed niechcianymi zwierzątkami i stanowi idealnie wypoziomowaną podstawę pod pierwszy rząd termoizolacji cokołu, a wyżej także dla styropianu elewacji? Nawiasem mówiąc, u mnie chyba będzie tak: 15cm-piwnica, 18cm-cokół, 22cm-elewacja. Czy jest styropian o grubości 22cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.03.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.03.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) @odaroFirmy/sklepy z akcesoriami dachowymi i parapetowymi mają często ręczne giętarki 2m. Popytaj, może wykrępują z blachy alu. o grubości jakiej oczekujesz. Edytowane 22 Marca 2019 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.03.2019 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Tak. Wrzucisz jakiś link? do 22cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.03.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 https://www.maldrew.com.pl/product/styropian-fasadowy-eps-70-40-polstyr-gr-22cmhttps://www.hurtowniastyropianu.pl/styropian/styropian/swisspor-lambda-white-fasada/http://styronet.pl/lambda-white-swisspor-styropian-grafitowy.htmlhttps://budiker.pl/styropiany/styropian-elewacyjny/swisspor-styropian-fasadowy-podlogowy-eps-70-ok.htmlhttps://med-bud.pl/swisspor-swisspor-fasada-0-032-22cm,c39,p360,pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.02.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 natomiast dalej podtrzymuje teze ze w tej chwili listwa startowa jest bez sensu. A mój potencjalny wykonawca w ogóle uważa, że wystarczy dać siatkę od spodu styropianu, pewnie taką jak idzie na styropian z klejem. Ktoś coś takiego stosuje? Fighter, wiem, że nie jesteś zwolennikiem listw startowych, ale gdybym się jednak uparł, to czy możesz polecić sztywną listwę 20cm, która na pewno nie ugnie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.02.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 A mój potencjalny wykonawca w ogóle uważa, że wystarczy dać siatkę od spodu styropianu, pewnie taką jak idzie na styropian z klejem. Ktoś coś takiego stosuje? Fighter, wiem, że nie jesteś zwolennikiem listw startowych, ale gdybym się jednak uparł, to czy możesz polecić sztywną listwę 20cm, która na pewno nie ugnie się? Taka która ja bym zaakceptował kosztuje 100 netto za 2mb .. Ale wreszcie udało mi się ogarnąć te w normalnej cenie : https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-caparol-listwa-okapnikowo-startowa-2m,c30,p659,pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.02.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Czyli takiej listwy nie przytwierdza się do muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.02.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Czyli takiej listwy nie przytwierdza się do muru? Jeżeli masz do 5cm różnicy między elewacja a cokołem - to nie. Jeżeli jest - trzeba stosować taka elkę dodatkowa - wtedy listwa robi się dwuczlonowa i niestety piekielnie droga - bo nie wiedzieć dlaczego ten kawałeczek elki jest tak piekielnie drogi. Pracuje nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.10.2022 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Taka która ja bym zaakceptował kosztuje 100 netto za 2mb .. Czy ktoś kojarzy listwy startowe 20 cm z grubszej blachy niż 0,5 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts