Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania domu - czy to będzie poprawnie działało?

ngreen

Recommended Posts

Nic nie bredze, to ze nie mam dokladnych danych nie oznacza ze są złe albo zadne, po prostu czysta złosliwosc, nie poarta zadnymi argumentami. Skoro nie jestes specjalistą to na jakiej podstawie oceniasz czy argumenty sa sensowne czy nie. Zdecydowana wiekszosc (moze i 99%) wszystkich dyskutantów nie ma sterowania strefowego przy podłogówce wodnej ale mają na jej temat najwiecej do powiedzenia, zresztą to dotyczy tez innych rozwiazan, w Polsce mamy w zaleznosci co jest na topie 38 mln super trenerów pilki noznej, specjalistów od ekonomii, prawników i wszelkich innych specjalnosci. Taka nasza natura, kazdy sie zna na wszystkim.

Wracając do tematu jak mamy za duze zyski czy to bytowe, słoneczne czy od kominka to 100% rozwiazania nie ma i byc nie moze, zawsze bedzie przegrzanie raz mniejsze raz wieksze ale bedzie. Kominek jest w ogole oddzielna sprawą, jedyne to co mozna zrobic przez zainstalowaniem to dobrac moc aby była jak najmniejsza w stosunku do strat pomieszczenia w ktorym jest, zastosowac podwójne szyby, podłozyc odpiednią ilosc opału. Tyle i tylko tyle. Na szczescie w krakowie za kilka miesiecy tego problemu nie bedzie bo edzie zakaz palaenia czym kolwiek. Najlepiej jest prowidło dobrac kominek a nie pozniej sie martwic o regulację. Tylko kto dobiera moc kominka do strat w pomieszczeniu?

Chłopie się rozpisałeś, ale konkretów zero. ZERO. Przecież to Ty zawsze piszesz, że bez konkretnych danych nie ma co. Po co mnie pytasz? Mam kominek, bo chciałem. Nie mieszkam w Krakowie. Czy ja napisałem, że sterowanie strefowe jest złe? Pytam. Tak po prostu Zresztą mniejsza o kominek. Przyświeci słońce mam od południa przeszklenia, żona piecze placek, gotuje duży obiad robi się za ciepło. Jak się to sterowanie oparte na podstawie temperatury powietrza sprawdzi?

No i jeszcze raz, bo coś ciężko do Ciebie docierają pewne, rzeczy. Chyba nie masz złego dnia?

Interesuje mnie co to jest "sterowania pogodowego .... nie chodzi mi o sterowanie na podstawie prognoz.".

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chłopie się rozpisałeś, ale konkretów zero. ZERO. Przecież to Ty zawsze piszesz, że bez konkretnych danych nie ma co. Po co mnie pytasz? Mam kominek, bo chciałem. Nie mieszkam w Krakowie. Czy ja napisałem, że sterowanie strefowe jest złe? Pytam. Tak po prostu Zresztą mniejsza o kominek. Przyświeci słońce mam od południa przeszklenia, żona piecze placek, gotuje duży obiad robi się za ciepło. Jak się to sterowanie oparte na podstawie temperatury powietrza sprawdzi?

No i jeszcze raz, bo coś ciężko do Ciebie docierają pewne, rzeczy. Chyba nie masz złego dnia?

Interesuje mnie co to jest "sterowania pogodowego .... nie chodzi mi o sterowanie na podstawie prognoz.".

Sterowanie pogodowe to inaczej sterowanie krzywą grzewczą. Co tu wiecej pisac, wyguglaj sobie takie hasło i poczytaj, tak cięzko cos znalezc samemu?

Z tego samego powodu dla którego przy wodnej podłogówce wszyscy stosują pogodówkę. Bo to dostają w standardzie i dzięki bezwładności podłogówki działa wystarczająco dobrze (nawet zegara).

Jakie znasz rozwiązanie z pudełka na pogodówkę przy kablach i ile kosztuje? Myślisz, że jakby przy wodnej analogicznie wyglądałą oferta na sterowanie strefowe to ktokolwiek by je miał?

Co nie zmienia faktu, co jest optymalne. Z tego samego powodu na kaloryferach wszyscy montują sterowanie strefowe - które akurat w tym miejcu, przy braku bezwładności, jest najlepszym rozwiązaniem.

Sterowanie przy koloryferach strefowe? jaka jest dokladnosc regulacji gdzie czujnik, element wykonawczy i grzejnik jest w jednym miejscu. to tak jakby regulator do kabli przymocowac do kabla. Oczywiscie jest to jakas regulacja, ale otpymalna to ona nie jest.

Jak myslisz jeden rgulator pogodowy do kabli byłby drozszy niz kilka czy kilkanascie pojedynczych regulatorów?. Nie sądze, fakt ze nie ma takich w sprzedazy, a przynajmniej ja sie nie spotkałem. Co jest bardzo dziwne bo w obliczu super działania takiego regulatora powinien sie on dawno pojawic na rynku. Dlaczego go nie ma? bo jego działanie w porównaniu do sterowania strefowego nie jest optymalne, nikt nie bedzie promował gorszego rozwiazania jak są lepsze. Wracając do kosztów to regulator pogodowy tez za darmo nie jest, jest ukryty w cenie zródła grzewczego a pisanie ze jest w cenie to zaklinanie rzeczywistosci, bez niego ta cena byłaby nizsza.

Sterowanie przy koloryferach strefowe? jaka jest dokladnosc regulacji gdzie czujnik, element wykonawczy i grzejnik jest w jednym miejscu. to tak jakby regulator do kabli przymocowac do kabla.

Dobrze kombinujesz. Lepiej sterować temperaturą wylewki, niż powietrza. Oczywiście tak, jak przy termostacie na kaloryferze nie ustawiasz tam remperatury powietrza, jaką chcesz mieć w pomieszczeniu.

Jak myslisz jeden rgulator pogodowy do kabli byłby drozszy niz kilka czy kilkanascie pojedynczych regulatorów?. Nie sądze, fakt ze nie ma takich w sprzedazy, a przynajmniej ja sie nie spotkałem.

Takie akurat są. Drogie. Ale nie jest to pogodówka (ale może kiedyś rozwiną się w tę stronę, bo to już mały kroczek). Devilink. Oprócz centralnej logiki trzeba do każdego kabla podpiąć element wykonawczy.

Dobrze kombinujesz. Lepiej sterować temperaturą wylewki, niż powietrza. Oczywiście tak, jak przy termostacie na kaloryferze nie ustawiasz tam remperatury powietrza, jaką chcesz mieć w pomieszczeniu.

Takie akurat są. Drogie. Ale nie jest to pogodówka (ale może kiedyś rozwiną się w tę stronę, bo to już małynkroczek). Devilink. Oprócz centralnej logiki trzeba do każdego kabla podpiąć element wykonawczy.

Dzieki za uznanie o tym wiem conajmniej od trzydziestu lat.

Jakby kable były dobrane wg projektu (kto tak dobiera?) i obliczen ozc to wystarczy jeden mocniejszy element wykonawczy. Przeciez jak zwykle chodzi o cenę. Jeden element wykonawczy i regulator nie moze byc drozszy niz kilka/ kilkanascie regulatorów. Centralna logika Devlink to inna inszosc i nie ma co niej wspominac bo zaletą pogodówki ma byc cena, niska cena.

To technologia kosmiczna nie jest.

Sterowanie pogodowe to inaczej sterowanie krzywą grzewczą. Co tu wiecej pisac, wyguglaj sobie takie hasło i poczytaj, tak cięzko cos znalezc samemu?

Ty jesteś fachowiec to pytam.

Ja Ty w swoich instalacjach sterujesz pogodowo?

No i dalej.

Zresztą mniejsza o kominek. Przyświeci słońce mam od południa przeszklenia, żona piecze placek, gotuje duży obiad robi się za ciepło. Jak się to sterowanie oparte na podstawie temperatury powietrza sprawdzi?

Jakby kable były dobrane wg projektu (kto tak dobiera?) i obliczen ozc to wystarczy jeden mocniejszy element wykonawczy.

Naprawdę podpisałbyś się pod projektem ogrzewania, którego jedyną możliwością sterowania jest czas pracy dla wszystkich pętli ten sam? Bez możliwości dostrojenia? Bez możliwości zmiany temperatury w pokoju dziecka, gdy z niemowlęcia (ustawione np. 23*) wyrasta i chcemy osiągnąć 21*? A potem okazuje się zimnolubnym nastolatkiem i chce 18*? A potem się wyprowadza i do pokoju wprowadzają się dziadkowie, którzy chcieliby 22*?

Niezła brawura.

A jak się zmienią zasady i z taryfy g12, pod którą została zaprojektowana podłogówka zniknie dzienne okienko albo mieszkańcy zmienią taryfę na g12as czy g13 to powiesz "płacz i płać"?

Edytowane przez Kaizen

Naprawdę podpisałbyś się pod projektem ogrzewania, którego jedyną możliwością sterowania jest czas pracy dla wszystkich pętli ten sam? Bez możliwości dostrojenia? Bez możliwości zmiany temperatury w pokoju dziecka, gdy z niemowlęcia (ustawione np. 23*) wyrasta i chcemy osiągnąć 21*? A potem okazuje się zimnolubnym nastolatkiem i chce 18*? A potem się wyprowadza i do pokoju wprowadzają się dziadkowie, którzy chcieliby 22*? Niezła brawura.

Aha, to przy kablach mogą byc takie przypadki, przy wodnej podłogówce ma ich nie byc bo przeciez raz sie ustawia przepływy i sie zapomina o rotametrach. Takie opinie są bardzo czeste na tym forum przy okazji omawiania systemu regulacji podłogówki wodne. Dla mnie hipokryzja i udowodnianie na siłe swych racji

Aha, to przy kablach mogą byc takie przypadki, przy wodnej podłogówce ma ich nie byc bo przeciez raz sie ustawia przepływy i sie zapomina o rotametrach.

Oj, to uważasz że przy dobrze zaprojektowanej podłogówce wodnej potrzebne jest jeszcze ustawianie przepływów, a przy kablach niepotrzebne to? Masz rację. To hipokryzja i udowodnianie na siłe swych racji.

Ty jesteś fachowiec to pytam.

Ja Ty w swoich instalacjach sterujesz pogodowo?

No i dalej.

Zresztą mniejsza o kominek. Przyświeci słońce mam od południa przeszklenia, żona piecze placek, gotuje duży obiad robi się za ciepło. Jak się to sterowanie oparte na podstawie temperatury powietrza sprawdzi?

Sterowanie pogodowe to inaczej sterwanie krzywą grzewczą czyli uzaleznienie Tz od temperatury zewnątrz. Regulator ten nie zadnego odniesiena do aktualnej temperatury wewnątrz danego pomieszczenia. jak steruję? Tak jak działa regulator pogodowy, jak są duze zyski wpływają na podniesienie temperatury w tym pomieszczeniu i na to nie ma rady.

Oj, to uważasz że przy dobrze zaprojektowanej podłogówce wodnej potrzebne jest jeszcze ustawianie przepływów, a przy kablach niepotrzebne to? Masz rację. To hipokryzja i udowodnianie na siłe swych racji.

Tak własnie uwazam, wymagane przepływy sie oblicza i sie je ustawia. Co w tym dziwnego, to jest normalne zgodne z logiką i zdrowym rozsadkiem. Pomieszczenia o małych jednstkowych stratach wymagają innych przepływów od pomieszczen od duzych stratach. Przy kablach jezeli sie dobrze dobierze moc czyli odpowiednik prawidłowego rozstawu regulacji hydraulicznej nie trzeba innych ustawien. Po prostu analogia do jednokrotnego ustawienia przepływów, tyle i tylko tyle. .

Sterowanie pogodowe to inaczej sterwanie krzywą grzewczą czyli uzaleznienie Tz od temperatury zewnątrz. Regulator ten nie zadnego odniesiena do aktualnej temperatury wewnątrz danego pomieszczenia. jak steruję? Tak jak działa regulator pogodowy, jak są duze zyski wpływają na podniesienie temperatury w tym pomieszczeniu i na to nie ma rady.

No to co mi da sterowanie strefowe?

Ja pier... Chłopie ograni się. Pytam poważnie. Chce se dołożyć takie bezprzewodowe. Co daje sterowanie strefowe?

Spokojnie, co daje ?, nie bedę sie powtarzał, co miałem napisac o sterowaniu strefowym napisałem wczesniej. Wystarczy poszukac. Chcesz załozyc bezprzewodowe?

o ile masz taką chęćw co wątpię, to odradzam bezprzewodowe. Wiem ze jak dom juz zmieszkały to czasem nie ma innej mozliwosci ale przewodowe są pewniejsze w działaniu, mają zasilanie sieciowe, nie trzeba wymieniac baterii, nie wymagają listwy sterującej. Bezprzewodowe jest drozsze inwestycyjnie, konieczna jest wiekszosci przypadków listwa sterująca, miałem przypadek ze piorun uszkodził a nie była juz produkowana i trzeba było wymienic regulatory. Pomijajac sens takiego sterowania w który tak mocno wątpisz to zalecam przewodowe.

Spokojnie, co daje ?, nie bedę sie powtarzał, co miałem napisac o sterowaniu strefowym napisałem wczesniej. Wystarczy poszukac. Chcesz załozyc bezprzewodowe?

o ile masz taką chęćw co wątpię, to odradzam bezprzewodowe. Wiem ze jak dom juz zmieszkały to czasem nie ma innej mozliwosci ale przewodowe są pewniejsze w działaniu, mają zasilanie sieciowe, nie trzeba wymieniac baterii, nie wymagają listwy sterującej. Bezprzewodowe jest drozsze inwestycyjnie, konieczna jest wiekszosci przypadków listwa sterująca, miałem przypadek ze piorun uszkodził a nie była juz produkowana i trzeba było wymienic regulatory. Pomijajac sens takiego sterowania w który tak mocno wątpisz to zalecam przewodowe.

Dzięki. Nie mam możliwości na przewodowe. Dlaczego wątpisz, że chce coś takiego zrobić? Przeszukać to forum? Żartujesz? Nie wątpię w sens, nigdzie tego nie napisałem. Ja mam z oczami, ale Ty na prawdę musisz chyba mieć coś z głową.

Dzięki. Nie mam możliwości na przewodowe. Dlaczego wątpisz, że chce coś takiego zrobić? Przeszukać to forum? Żartujesz? Nie wątpię w sens, nigdzie tego nie napisałem. Ja mam z oczami, ale Ty na prawdę musisz chyba mieć coś z głową.

Poczytac moje wczesniejsze posty w ktorych pisałem o sterowaniu strefowym, tak faktycznie je trudno znalezc? Przeciez umiesz poruszac sie po forum to naprawde łatwe znalesc posty danego uzytkownika. Co do mojej głowy dzieki za podpowiedz, juz sobie zarezerwowałem miejsce w Kobierzynie (dla niezorientowanych nie mieszkajacych w Małopolsce, tam ma siedzibę szpital psychiatryczny) tylko nie wiem czy bede tam miał dostep do internetu. Tak jak pisałem wczesniej kazdy Polak zna sie na wszystkim, na diagnozie stanu psychicznego interlokutora równiez.

Poczytac moje wczesniejsze posty w ktorych pisałem o sterowaniu strefowym, tak faktycznie je trudno znalezc? Przeciez umiesz poruszac sie po forum to naprawde łatwe znalesc posty danego uzytkownika. Co do mojej głowy dzieki za podpowiedz, juz sobie zarezerwowałem miejsce w Kobierzynie (dla niezorientowanych nie mieszkajacych w Małopolsce, tam ma siedzibę szpital psychiatryczny) tylko nie wiem czy bede tam miał dostep do internetu. Tak jak pisałem wczesniej kazdy Polak zna sie na wszystkim, na diagnozie stanu psychicznego interlokutora równiez.

Ciężko napisać laikowi? Nie zna wszystkich Polaków i nie wiem czy się znają na wszystkim, ale ja się tam nie znam na wielu rzeczach.

Dzięki Panowie za rady. Ostatecznie zdecyduję się na układ ze sprzęgłem hydraulicznym i jedną pompą, która to będzie sterowana przez listwę l-5 od techa. . 1 listwa L-5, do obsługi dwóch rozdzielaczy (15 obiegów), i sterowania dwoma strefami (każda strefa z jednego rozdzielacza).

Muszę wybrać sprzęgło hydrauliczne, które obsłuży mi kocioł do 20 kw, oraz te dwie strefy (projekt wysyłałem wcześniej). Jakie wybrać sprzęgło hydrauliczne? Na co należy zwracać uwagę przy jego wyborze?