Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legalizacja samowoli

Recommended Posts

Witam, sytuacja wygląda następująco. Rodzice na początku lat 90 wybudowali dom, było pozwolenie na budowe, projekt domu i dziennik budowy. A teaz czas na problemy... dom z planu, a ten wybudowany to zupełnie inny budynek. Nie ma żadnych wpisów w dzienniku budowy bo nie był ustanowiony kierownik budowy. Nie wiem dokładnie czy jest pozwolenie na uzytkowanie, ale rodzice płacą podatek od nieruchomości. Oczywiście budynek nie jest odebrany, generalnie jedna wielka samowola budowlana. Byłem w gminie i tam uzyskałem informacje, że nie posiadają żadnych dokumentów dotyczących tego budynku z projektu. Chciałem to teraz wyprostować, ale nie wiem jak za to się zabrać.... Jakaś inwentaryzacja budynku i projekt zamienny na to co jest faktycznie? Ktoś coś podpowie? Wiem, że ten temat przewijał się na forum, ale każda sytuacja jest inna, dlatego się pytam.

To może odwróc pytanie? Budynek na działce budowlanej stoi? Stoi. Kartoteka budynku w EGiB jest założona ? Jest. Podatek od nieruchomości zabudowanej bud. mieszkalnym płacicie (użytek B)? Ano płacicie jak piszesz. Co to znaczy: oczywiście budynek nie jest odebrany? Ty nie masz kwitów że budynek jest odebrany, urzędy nie mają kwitów że budynek NIE jest odebrany. To po co robisz zadymę? Nudziło ci się? Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. (...).

Trza było czekać na zmiany z prawie budowlanym i modlić sie aby nie było klęsk zywiołowych lub podobnych ....

Mowa jest srebrem a milczenie złotem.

Złote a skromne!

Drobne pytanie dodatkowe:

Jak jest w księdze wieczystej. Działka gruntu zabudowana czy niezabudowana?

Edytowane przez Bertha

Inspektor Nadzoru Budowlanego który był u mnie na kontroli po zakończeniu budowy powiedział ze jak przyszedł na urząd pod koniec lat 90 to jezdzili po wsiach "odbierali" (legalizowali) budowy hurtem nie wchodząc na posesję. Jeśli było wydane pozwolenie na budowę i jakis podobny budynek stał na działce to z automatu dostawał status legalnosci;);)

Geomapy dostępne w sieci nie zawsze są aktualne. To nie są elementy zasobu Ewidencji Gruntów i Budynków, to są inne serwery i mogą prezentować stan już nieaktualny względem EGiB. Czyli wprowadzenie zmainy w operacie EGiB nie jest tożsame z wprowadzeniem/ujawnieniem zmiany na geomapie.

Otwierając taka stronę zawsze widzisz uwagę w rodzaju "Dane zawarte na tej stronie, mogą zostać wykorzystane jedynie w celu lokalizacji przestrzennej działki, ewentualnie oszacowania jej powierzchni dzięki dodanym funkcjom pomiaru odległości i powierzchni. Należy jednak pamiętać, iż pomiary te mogą zostać wykorzystane jedynie w celach orientacyjnych."