martingg 20.03.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Cześć, kupiłem rok temu działkę wraz z udziałem w drodze i chciałbym jej część przekazać sąsiadowi który jak sie okazało 20 lat temu kupił działke bez udziału w tej drodze ... obecnie chce ją podzielić, a ja chce kupić kawałek jego działki także przez to chce mu odsprzedać kawałek udziału w drodze tak aby mógl dokończyć podział który jest obecnie całkowicie wstrzymany. Jak to zrobić aby US się nie doczepił? W moim akcie nie ma nic o cenie działki jest cena całkowita za działke + udzial w drodze dojazdowej ktoś ma jakiś pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_Jarecki 21.03.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Pytanie, jak wielki masz udział w tej drodze? Ile nowych działek ma powstać po podziale przez sąsiada? Bo od tego zależy, czy w ogóle będziesz mógł część swojego udziału odsprzedać. Załóżmy, że masz 100% udziału w drodze, wówczas sprzedaj sąsiadowi przykładowo 85% udziału - Tobie w zupełności 15% wystarczy. Przy ustalaniu ceny odsprzedaży, weź pod uwagę, że sąsiad te 85% podzieli na nowo powstałe działki i doliczy je do ich ceny,a co za tym idzie, zarobi...więc, żebyś nie był stratny, dobrze to wyceń... Dla Ciebie to będzie dobre rozwiązanie, bo odsprzedając udział w drodze, zapłacisz mniejszy podatek od tej drogi, bo podlega ona opłacie za grunt i zapłacisz tylko ekwiwalent tych 15% a nie 100% Oczywiście, to jest hipoteza, przy udziale 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 21.03.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 generalnie to przyjelo sie chyba że sprzedaje sie udział proporcjonalny do długości działki przyleglej do tej drogi. Czyli jesli jest 3 wlascicieli drogi przy ktorej leża 3 działki to kazdy ma okolo 33%, jesli dzialki mają jednakową długość. Jesli dzialki lezą po obu stronach drogi to dzieli sie to przez dwa. Tak przynajmniej jest u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 24.03.2019 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Mam 1/24 udziału zdaje się jutro spojrzę w KW. Droga jest wewnętrzna nie płacimy za nią podatku mam ją ogólnie w D. bo nawet nie zamierzam z niej korzystać. Chce kupić od niego kawałek działki i dlatego chcę mu przekazać ta drogę nawet za friko zależy mi na tym jego kawałku tylko. Muszę mieć w niej udział póki co... Edytowane 24 Marca 2019 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 24.03.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ok spojrzałem do KW. Jedno małżeństwo ma 3/6, następny sąsiad 1/6, następne małżeństwo 1/6, sąsiad mój bezpośredni 1/12, moja partnerka 1/24, ja 1/24. Chciałbym mu dać udział ze swojej części. Mam 1/24 całość powierzchni drogi 900m2. Jest to jedyna droga dojazdowa do tej działki według mpzp, nawet jak pójdzie do sądu o drogę konieczna to i tak dostanie udział w tej drodze tylko ile to potrwa ... A chciałbym ruszyc z własną budowa a jego kawałek jest mi potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 24.03.2019 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Właśnie policzyłem że poza mną i sąsiadem którzy kupiliśmy rok temu działki są 4 domy a według KW są poza nami 3 rodziny z dostępem także ktoś jeździ tam bezprawnie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.03.2019 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Może niektóre działki sprzedano bez służebności dojazdu? Lub działki te formalnie mają inny dojazd, lecz właścicielom jest wygodniej jeździc waszą drogą? Niestety zdarzają się takie kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 25.03.2019 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 to mnie juz lotto interesuje mnie jak najlepiej oddać/odsprzedać udział sąsiadowi żeby sie US nie doczepił, nie chce na tym zarobić chce mu przekazać część za pokrycie moich kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 27.03.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 (edytowane) jesli ta droga nie jest ci potrzebna do dojazdu do wlasnej dzialki to sprzedaj mu caly udzial i już. Zalatw to przez notariusza i nie zanizajcie kwoty na umowie bo US itak ma swoje tabele.Jesli jadnak zamierzasz tamtedy prowadzic jakies media czy zostawic sobie ewnetulanosc jak awaryjny dojazd to nie sprzedawaj wszystkiego. Edytowane 27 Marca 2019 przez booot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 27.03.2019 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 nie mam zamiaru sprzedawać całego własnie chodzi o to ze ja chce mu oddać ten udział za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 02.04.2019 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 może najlepiej oddać to przez darowizne? wtedy wszystko w US załatwia nabywający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.04.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Sprzedaj pi cenie, za jaką nabyłeś. A jak masz kłopot z jej ustaleniem, to po cenie rynkowej. Wtedy dochodu ani podatku dochodowego, ani od darowizny nie będzie.Oddasz za darmo - będzie podatek od darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 02.04.2019 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 ciężko określić wartość. W akcie notarialnym cena jest za całość nieruchomości + udział w drodze. Posiadam 1/24 z 900m2 więc 37,5m2. Sprzedając mu połowę? czyli te 19m2 wartość ma dajmy na to 40pln za m2 ~~ bo to droga czyli 800zł? US sie nie przyczepi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts