Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

kupiłem rok temu działkę wraz z udziałem w drodze i chciałbym jej część przekazać sąsiadowi który jak sie okazało 20 lat temu kupił działke bez udziału w tej drodze ... obecnie chce ją podzielić, a ja chce kupić kawałek jego działki także przez to chce mu odsprzedać kawałek udziału w drodze tak aby mógl dokończyć podział który jest obecnie całkowicie wstrzymany.

Jak to zrobić aby US się nie doczepił? W moim akcie nie ma nic o cenie działki jest cena całkowita za działke + udzial w drodze dojazdowej ktoś ma jakiś pomysl?

Pytanie, jak wielki masz udział w tej drodze?

Ile nowych działek ma powstać po podziale przez sąsiada?

Bo od tego zależy, czy w ogóle będziesz mógł część swojego udziału odsprzedać.

Załóżmy, że masz 100% udziału w drodze, wówczas sprzedaj sąsiadowi przykładowo 85% udziału - Tobie w zupełności 15% wystarczy. Przy ustalaniu ceny odsprzedaży, weź pod uwagę, że sąsiad te 85% podzieli na nowo powstałe działki i doliczy je do ich ceny,a co za tym idzie, zarobi...więc, żebyś nie był stratny, dobrze to wyceń...

Dla Ciebie to będzie dobre rozwiązanie, bo odsprzedając udział w drodze, zapłacisz mniejszy podatek od tej drogi, bo podlega ona opłacie za grunt :) i zapłacisz tylko ekwiwalent tych 15% a nie 100%

Oczywiście, to jest hipoteza, przy udziale 100%

generalnie to przyjelo sie chyba że sprzedaje sie udział proporcjonalny do długości działki przyleglej do tej drogi. Czyli jesli jest 3 wlascicieli drogi przy ktorej leża 3 działki to kazdy ma okolo 33%, jesli dzialki mają jednakową długość. Jesli dzialki lezą po obu stronach drogi to dzieli sie to przez dwa. Tak przynajmniej jest u nas.

Mam 1/24 udziału zdaje się jutro spojrzę w KW. Droga jest wewnętrzna nie płacimy za nią podatku mam ją ogólnie w D. bo nawet nie zamierzam z niej korzystać. Chce kupić od niego kawałek działki i dlatego chcę mu przekazać ta drogę nawet za friko zależy mi na tym jego kawałku tylko. Muszę mieć w niej udział póki co... Edytowane przez martingg

Ok spojrzałem do KW. Jedno małżeństwo ma 3/6, następny sąsiad 1/6, następne małżeństwo 1/6, sąsiad mój bezpośredni 1/12, moja partnerka 1/24, ja 1/24. Chciałbym mu dać udział ze swojej części. Mam 1/24 całość powierzchni drogi 900m2. Jest to jedyna droga dojazdowa do tej działki według mpzp, nawet jak pójdzie do sądu o drogę konieczna to i tak dostanie udział w tej drodze tylko ile to potrwa ... A chciałbym ruszyc z własną budowa a jego kawałek jest mi potrzebny :)

jesli ta droga nie jest ci potrzebna do dojazdu do wlasnej dzialki to sprzedaj mu caly udzial i już. Zalatw to przez notariusza i nie zanizajcie kwoty na umowie bo US itak ma swoje tabele.

Jesli jadnak zamierzasz tamtedy prowadzic jakies media czy zostawic sobie ewnetulanosc jak awaryjny dojazd to nie sprzedawaj wszystkiego.

Edytowane przez booot