Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowe wycinanie styropianu

Recommended Posts

Będę miał bardzo nietypową potrzebę wycinania z płyty styropianu takich walców (o średnicy przekroju ok. 2cm) lub ewentualnie prostopadłościanów (o boku podstawy ok. 2cm). Wysokość takiego walca (lub prostopadłościanu) byłaby równa grubości styropianu (np. 5cm), czyli byłoby to przecinanie styropianu "na wylot".

Nie wiem czy jasno to określiłem. Chodzi przykładowo o 100 takich elementów jak w załącznikach.

Czym i w jaki sposób wykonać to łatwo i bez wysokich kosztów?

prostop.jpg

wałek.jpg

Da się drutem oporowym, już ze 30 lat temu widziałem jak w pracowni modelarskiej (samoloty sterowane radiem) wycinano w ten sposób ze styropianu profile skrzydeł, które później laminowano tkaniną szklaną. Robisz szablony o odpowiednim kształcie np. z blachy, mocujesz/przyklejasz po przeciwległych stronach bloczku styropianu i po ich krawędzi prowadzisz gorący drut.

W przypadku walca, przyklejasz po przeciwległych stronach 2 blaszane kółka, po wycięciu walca przycinasz go na odpowiednią wysokość odcinając te kawałki blachy.

Możesz też zrobić odpowiedniej długości "ścisk stolarski" dający się obracać wokół osi, wtedy drut jest nieruchomo, a ty obracasz bloczkiem styropianu zamocowanym w tym obrotowym ścisku, coś jak tokarka. ;)

Edytowane przez SzymonKc