Robinson74 22.03.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Będę miał bardzo nietypową potrzebę wycinania z płyty styropianu takich walców (o średnicy przekroju ok. 2cm) lub ewentualnie prostopadłościanów (o boku podstawy ok. 2cm). Wysokość takiego walca (lub prostopadłościanu) byłaby równa grubości styropianu (np. 5cm), czyli byłoby to przecinanie styropianu "na wylot". Nie wiem czy jasno to określiłem. Chodzi przykładowo o 100 takich elementów jak w załącznikach. Czym i w jaki sposób wykonać to łatwo i bez wysokich kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2019 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Gilotyna po prostej wytnie. Walce to szukaj producenta, co to wyprodukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.03.2019 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 A jakiś nożyk? Drut oporowy, itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 23.03.2019 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Da się drutem oporowym, już ze 30 lat temu widziałem jak w pracowni modelarskiej (samoloty sterowane radiem) wycinano w ten sposób ze styropianu profile skrzydeł, które później laminowano tkaniną szklaną. Robisz szablony o odpowiednim kształcie np. z blachy, mocujesz/przyklejasz po przeciwległych stronach bloczku styropianu i po ich krawędzi prowadzisz gorący drut. W przypadku walca, przyklejasz po przeciwległych stronach 2 blaszane kółka, po wycięciu walca przycinasz go na odpowiednią wysokość odcinając te kawałki blachy. Możesz też zrobić odpowiedniej długości "ścisk stolarski" dający się obracać wokół osi, wtedy drut jest nieruchomo, a ty obracasz bloczkiem styropianu zamocowanym w tym obrotowym ścisku, coś jak tokarka. Edytowane 23 Marca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts