Stnley 24.03.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Ok, nie mam nic do dodania. Pozdrawiam W sumie to nie wiem co chcesz udowodnić wprowadzając takie manipulacje w moim poście. Bo chyba jego treść jest zupełnie inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 24.03.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 czy ktoś z Was wykorzystał panele jako pokrycie dachowe? chcę instalację umieścić na wiacie na auto, którą będę wkrótce stawiał. zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle dawać blachę czy też zrobić dach z paneli, a między panelami dać jakąś uszczelkę czy coś w tym rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.03.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Bobrow. Zrobił tak jak pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Nie wiem jak to obliczyłeś - ale chyba nie przeczytałeś dokładnie to co autor napisał - utrzymuje temperaturę w domu 17*C - i zużywa tyle co instalacja 3kWp FV jest w stanie wyprodukować przez naprawdę b. dobry słoneczny rok. Doczytałeś, że "gdy temperatura spadła po niżej -10"? Ile masz takich miesięcy w roku? Dodaj wilgoć technologiczną, brak zysków bytowych i wyjdzie, że na dobrą sprawę zgaduj zgadula, bo danych brak. Bez OZC to będzie się cieszył ZE z darmowych, przepadających kWh nawet, jak nie zmieni się długość okresu rozliczeniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.03.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 czy ktoś z Was wykorzystał panele jako pokrycie dachowe? chcę instalację umieścić na wiacie na auto, którą będę wkrótce stawiał. zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle dawać blachę czy też zrobić dach z paneli, a między panelami dać jakąś uszczelkę czy coś w tym rodzaju. Hej, właśnie tak zrobiłem (osobiście:wiggle:)-cała historia w tym temacie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie/page644 Okres ok 08.2019 do 10.2019 budowa , wcześniej rozważania i plany. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.03.2021 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Doczytałeś, że "gdy temperatura spadła po niżej -10"? Ile masz takich miesięcy w roku? Dodaj wilgoć technologiczną, brak zysków bytowych i wyjdzie, że na dobrą sprawę zgaduj zgadula, bo danych brak. Bez OZC to będzie się cieszył ZE z darmowych, przepadających kWh nawet, jak nie zmieni się długość okresu rozliczeniowego. "Uwielbiam" jak się wpierd.... Co masz do przedstawienia kolejną tabelkę? czy kolejne obliczenia. Nie nawiedzę jak kłamiecie ludzi którzy pytają prosto - czy jak założą instalację FV to z pompą ciepła zrobią perpetuum mobile !?bo o to pytają , "chcą mieć ciastko i zjeść ciastko" I czy im wystarczy - Ja piszę, że nie wystarczy 3kW - jak mają założyć to 10kW bo potem jest płacz i narzekanie, albo na FV albo na PC. Jak ktoś pisze, że zima trwa mniej niż 6 mc to co mam w to uwierzyć? kpina zima dla mnie wyznacza rozpoczęcie i zakończenie sezonu grzewczego a nie kartka w kalendarzu. Czy musi być -10*C, aby PC doprowadziła Cię do dołka finansowego za prąd? nie wystarczy, że spadnie śnieg i Twoje panele będą produkowały "0" a dom zagrzeje do 21*C zużywając 250kWh/mc. Nigdy nic nie ukrywałem i na dowód - 6mc pracy instalacji 3,66kWp wystarczy? na pracę pompy. Odpowiadajcie na pytania pytającemu, a nie odpowiadającemu zawsze potraficie zaśmiecać wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2021 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Nie nawiedzę jak kłamiecie ludzi którzy pytają prosto - czy jak założą instalację FV to z pompą ciepła zrobią perpetuum mobile !? Ja nie odpowiadałem na takie pytanie. Więc czemu zarzucasz mi kłamstwo? I ja jestem jeden. Jak piszesz w liczbie mnogiej, to pisz do kogo jeszcze. Ja piszę, że nie wystarczy 3kW - jak mają założyć to 10kW bo potem jest płacz i narzekanie, albo na FV albo na PC. 3kW to jakieś 12kWh ciepła z PC o COP=4, jeżeli mowa o wystarczaniu na ogrzewanie. To wystarcza na CO + CWU około 170m2 domu spełniającego aktualne minimalne wymagania. Z czego wnioskujesz, że to za mało? Oczywiście, że może być za mało. Ale to wcale nie pewne a nawet mało prawdopodobne. Dlatego wytłuściłem, że do czegoś innego, niż wróżenie z fusów niezbędne jest OZC. Jak ktoś pisze, że zima trwa mniej niż 6 mc to co mam w to uwierzyć? Jak chodziłeś do podstawówki (nawet nie skończyłeś) to wiesz, że zima trwa od 22 grudnia do 21 marca. Jak twierdzisz, że to więcej, niż 6 miesięcy to się grubo mylisz. Czy musi być -10*C, aby PC doprowadziła Cię do dołka finansowego za prąd? Pytający podał tylko taką informację, że w takim miesiącu PC pobrała określoną ilość prądu. Więc trudno zgadywać na tej podstawie, ile będzie potrzebowała przez cały sezon zwłaszcza zważywszy, że w sezonie 2019/2020 minimalna temperatura tutaj była -7,2*. Nie było niższej. nie wystarczy, że spadnie śnieg i Twoje panele będą produkowały "0" a dom zagrzeje do 21*C zużywając 250kWh/mc. O, a ja myślałem, że nikt rozsądny nie robi off-grid do CO w naszym klimacie. Ale tak, masz rację - to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 25.03.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Jak chodziłeś do podstawówki (nawet nie skończyłeś) to wiesz, że zima trwa od 22 grudnia do 21 marca. Jak twierdzisz, że to więcej, niż 6 miesięcy to się grubo mylisz. Dla mnie zima (jak i dla wszystkich korzystających z ogrzewania), to jest synonim okresu grzewczego, wymagającego uruchomienia grzania domu/mieszkania. I taka zima, jakkolwiek bym nie kombinował, trwa zazwyczaj od 1 października do 31 marca. A nierzadko zaczyna się jeszcze we wrześniu, a kończy się pod koniec kwietnia. Definicja kalendarzowa jest o kant kuli potłuc w dyskusji o ogrzewaniu. W dyskusji ze znajomym nie mówię o okresie grzewczym, tylko o zimie. I nie spotkałem jeszcze osoby, która by nie zrozumiała. Wróć! Spotkałem, jesteś pierwszy. A jak już jesteśmy przy definicjach - chodziłem do podstawówki, ale ni cholery nie pamiętam dat rozpoczęcia/zakończenia danych pór roku. Jest to dla mnie tak samo istotna informacja, jak np. znajomość aktualnego oprocentowania lokat bankowych. Zero przydatności ze znajomości twardych danych. Mój mózg ma to do siebie, że mało istotne informacje upraszcza/agreguje/zapomina (w zależności od faktycznej istotności danych). I na łeb jeszcze nie upadłem, żeby z tym walczyć. Nie wykluczam, że zacznę pamiętać te daty, jak przebranżowię się na pogodynka, ale nie wcześniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 25.03.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 zgoda ale u mnie na przykad sezon grzewczy w zeszłym roku był od 1 X do 20 V długo. No i co poradzisz. Było lepiej dom ocieplić Jakbym w knajpie u siebie na wsi zaczął gadać o sezonie grzewczym, to by się sąsiedzi spytali, od kiedy taki "ąę" się zrobiłem A jak powiem zima, to wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.03.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Nie każdy będzie od razu potrzebował 10 kWp na dachu. Ile Pompa Ciepła zużyje prądu na sezon to zależy od OZC budynku i sprawności PC oraz tego czy to PC-PW czy gruntowa..To ile będzie potrzebne na pokrycie zużycia prądu przez dom - jest zależne od domowników i ich nawyków oraz sprzętu zastosowanego w domu. Przykład mojego domu:wg OZC dom potrzebuje 7,1 kW mocy. Szacunkowo (bo dopiero jestem w trakcie 1 sezonu) PC-PW będzie potrzebowała 3'800 do 4'300 kWh rocznie, w zależności jaka zima się trafi. Inny dom spełniający warunki izolacyjne 2021 z ogrzewaniem podłogowym, może potrzebować połowę tej mocy.Na zapotrzebowanie bytowe potrzebuje 2'800 kWh rocznie.Obecnie PV rozbudowałem do 8,3 kWp i prawdopodobnie od 300 do 600 kWh rocznie będę musiał dokupić.Dokupić dlatego że falownik rok temu wziąłem 6 kW. Do falownika mogę oficjalnie dodać 7,2 kWp paneli. A że mam panele rozłożone wschód 4,56 kWp i zachód 3,75 kWp to kupiłem łącznie 8,31 kWp.W szczycie obie strony dachu powinne wygenerować nie więcej jak 6,3 - 6,5 kW. Co falownik obetnie do 6 kW. By uzyskać 100% pokrycia rocznego starczyłoby na mój dom ok. 7do 7,5 kWp skierowane na południe lub 9 kWp przy podziale wschód-zachód. Edytowane 31 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 26.03.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 w moim przypadku sytuacja jest prosta: - zapotrzebowanie bytowe około 3000 kWh rocznie; - PC za cały rok - 6500-7000kWh (tak szacuję);w związku z tym folowoltaika w pobliże 10kWp. Jeżeli się okaże, że zużyję więcej, to tym bardziej duża PV będzie potrzebna. Jeżeli mniej, to na pewno nie zejdę niżej niż 8500-9000kWh na rok, więc wykorzystam całość z produkcji. W całości przeszedłem na prąd - kuchnia z gazowej na indukcję, bojler - w okresie letnim gazowy, od grudnia do marca przy piecu węglowym - teraz z PC, no i piec węglowy na PC PW. Generalnie rachunki za gaz schodzą do 0, za opał do 0, za prąd do 0 lub niewielka dopłata - w zamian przez 3 lata raty + częściowo sfinansowana inwestycja modernizacji na dzień dobry. Według moich kalkulacji od 6 roku będę bez opłat. Wcześniej planowałem przejść z kopciucha na piec gazowy - zakładałem koszt gazu na CO + CWU + kuchnia rocznie w okolicach 4,5-5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.03.2021 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Skoro to wątek techniczny, mam instalacje od ubiegłego roku, mam zamontowane 4szt optymalizatorów Tigo, instalacja na dwóch stringach 30paneli, niestety mieszkam tuz przy lesie i wiosną i jesienią cień drzew skutecznie obniża sprawności instalacji, zakupiłem wiec po okazyjnej cenie 8szt optymalizatorów Tigo zeby dorzucić do instalacji, niestety mój wykonawca śpiewa po 100 od każdego za montaż, a jak mówi, może trochę więcej. Wiem ze nie jest to jakoś skomplikowane, ale nigdy tego nie robiłem. Pytanie wiec czy samemu można to ogarnąć, czy jest jakiś warunek ze na stringi może być ograniczona ilość czy coś takiego, jak się za to zabrać czy może jednak nie dam rady. Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 31.03.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Nie boisz się, że stracisz gwarancję jeżeli sam będziesz ingerował w instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Skoro to wątek techniczny, mam instalacje od ubiegłego roku, mam zamontowane 4szt optymalizatorów Tigo, instalacja na dwóch stringach 30paneli, niestety mieszkam tuz przy lesie i wiosną i jesienią cień drzew skutecznie obniża sprawności instalacji, zakupiłem wiec po okazyjnej cenie 8szt optymalizatorów Tigo zeby dorzucić do instalacji, niestety mój wykonawca śpiewa po 100 od każdego za montaż, a jak mówi, może trochę więcej. Wiem ze nie jest to jakoś skomplikowane, ale nigdy tego nie robiłem. Pytanie wiec czy samemu można to ogarnąć, czy jest jakiś warunek ze na stringi może być ograniczona ilość czy coś takiego, jak się za to zabrać czy może jednak nie dam rady. Proszę o opinię. Tak się zastanawiam ,bo sam wykonałem u siebie instalację,bo piszesz, że masz ich 30.….w dwóch rzędach?A może masz do nich dostęp od spodu? Jeśli nie to nawet 100 to mało, a mnie by się nie chciało demontować instalacji dla wątpliwego uzysku. Tym bardziej, że trzeba to "rozsznurować" i połączyć od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.03.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 W 4 rzędach i chce uzbroić dwa dolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 W 4 rzędach i chce uzbroić dwa dolne Nie będę dzielił 30 /4/2 ale wynika, że oba rzędy po prostu trzeba zdemontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 31.03.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Skoro to wątek techniczny, mam instalacje od ubiegłego roku, mam zamontowane 4szt optymalizatorów Tigo, instalacja na dwóch stringach 30paneli, niestety mieszkam tuz przy lesie i wiosną i jesienią cień drzew skutecznie obniża sprawności instalacji, zakupiłem wiec po okazyjnej cenie 8szt optymalizatorów Tigo zeby dorzucić do instalacji, niestety mój wykonawca śpiewa po 100 od każdego za montaż, a jak mówi, może trochę więcej. Wiem ze nie jest to jakoś skomplikowane, ale nigdy tego nie robiłem. Pytanie wiec czy samemu można to ogarnąć, czy jest jakiś warunek ze na stringi może być ograniczona ilość czy coś takiego, jak się za to zabrać czy może jednak nie dam rady. Proszę o opinię. bez odkręcenia modułu to raczej tego tigo nie zamontujesz a jeszcze jak by trzeba było zdemontować troche więcej ze względu na utrudnione dojście do tego modułu to nie wiem czy nawet z sąsiadem bo samemu będzie trudno, chciałbyś za 100,- to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.03.2021 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Jezu, nie pytam czy będzie łatwo, czy trzeba rozkręcać, to chyba jasne, nawet wiem ze na dach trzeba wejść. Pytam o jedno a tu się zaczyna dyskusja czy warto, czy będą działać, czy uzyski będą dobre, czy za stówę warto....co tu się stało z tym forum. A gdzie glosy: rób stary, dasz radę, wiadomo trochę się trzeba nameczuc ale poradzisz sobie, podłącz to tak a tamto tak i będzie ok. Typowa Polska mentalność....zamiast motywacji najlepiej wcisnąć w glebę i płać innym zeby mogli zarobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.03.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Wiesz jak mi firma powiedziała że chce 17000 zł. za rekuperację to się pouczyłem i sam zrobiłem za 4500zł z materiałem, jak mi 6 lat temu przyjechała firma montować PV to to było ciężkie do złożenia,. PO obejrzanej rorobocie sprowadza się podłączenia 5 kabli. OK za 3,3kW zapłaciłem resztę sam zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Jezu, nie pytam czy będzie łatwo, czy trzeba rozkręcać, to chyba jasne, nawet wiem ze na dach trzeba wejść. Pytam o jedno a tu się zaczyna dyskusja czy warto, czy będą działać, czy uzyski będą dobre, czy za stówę warto....co tu się stało z tym forum. A gdzie glosy: rób stary, dasz radę, wiadomo trochę się trzeba nameczuc ale poradzisz sobie, podłącz to tak a tamto tak i będzie ok. Typowa Polska mentalność....zamiast motywacji najlepiej wcisnąć w glebę i płać innym zeby mogli zarobic. Człowieku o czym Ty piszesz? Masz jakieś kompleksy czy czujesz się niedowartościowany? Przecież to Ty napisałeś o kasie i "śpiewaku" jak robisz sam to nic pròcz czasu i chęci Cię to nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts