Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzaj ogrzewania i jego wpływ na zdrowie.

dolby

Recommended Posts

I ten naturalny ruch powietrza sprawia, że grzyb się nie rozwija w ścianach. A jak powietrze stoi, to śmierdzi stęchlizną.

Punkt dla kaloryferów. :)

Rodzaj ogrzewania nie ma wpływu na powstawanie grzyba (pod warunkiem, że jest mądrze zaprojektowane). Pleśń i grzyb to efekt nadmiernej ilości wilgoci w pomieszczeniu (pranie, gotowanie, suszenie), kiepskiej wentylacji, przysłonięcia meblami ścian zewnętrznych przy ich słabej izolacyjności i ogólnie, przy ścianach nieocieplonych.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Była w pakiecie razem z tymi, które obalały Twoją teorię (w górnej części obrazka) jakoby dzięki wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności grzejnik zabija większość bakterii i wirusów.

bredzisz

Widzisz, jak ludzie maja problemy, to sie skarżą, szukajà porady na Forum.

Potrafisz znależc taki cytat, czy Twoja teza to g..noburza ?

Jaki sens wyciagac problem zdrowotnyy, który najwyraźniej nie jest dla nikogo zauważalny?

(Mimo, iż nasilone objawy alergii akurat przeoczyć niełatwo)

Tzn. że ludzie z kłopotami ze zdrowiem szukają porad na tym forum ?

To, gdzie i kto porusza "problem zdrowotny" wywołany ogrzewaniem, każdy widzi. Jeśli masz z tym problem, to nie pomogę ale poradzić mogę.

Rodzaj ogrzewania nie ma wpływu na powstawanie grzyba (pod warunkiem, że jest mądrze zaprojektowane).

Często osoby z okami połaciowymi płaczą, że im się woda skrapla, bo nie dali grzejnika. Wilgoć wchodzi w karton i pojawia się grzyb. Morał z tego taki, że podłogówka powoduje grzyba, a okno płacowe tylko uwidocznia to zjawisko :D.

Często osoby z okami połaciowymi płaczą, że im się woda skrapla, bo nie dali grzejnika. Wilgoć wchodzi w karton i pojawia się grzyb. Morał z tego taki, że podłogówka powoduje grzyba, a okno płacowe tylko uwidocznia to zjawisko :D.

To ja poproszę o zdjęcia owego grzyba spowodowanego ogrzewaniem podłogowym. Zapewne bez problemu je znajdziesz, bo sporo podłogówek w PL jest. :rolleyes:

Napisałem wyraźnie, że ogrzewanie musi być mądrze zaprojektowane. Okna połaciowe, mogą generować 3 - 4 większe straty ciepła niż ściany, stąd konieczność zastosowania intensywnej strefy brzegowej lub grzejnika kanałowego aby zrównoważyć te, miejscowe straty ciepła. Jednak temat dotyczy miejscowego rozwiązania a nie całości.

]Napisałem wyraźnie' date=' że ogrzewanie musi być mądrze zaprojektowane[/b']. Okna połaciowe, mogą generować 3 - 4 większe straty ciepła niż ściany, stąd konieczność zastosowania intensywnej strefy brzegowej lub grzejnika kanałowego aby zrównoważyć te, miejscowe straty ciepła. Jednak temat dotyczy miejscowego rozwiązania a nie całości.

No widzisz trzeba przy podłogówce coś projektować, myśleć itp itd, a przy kalafiorach? Prosto, łatwo i gotowe.

Nie onanizujcię się kurzem i grzybkami. Sa bardziej naturalne sposoby używania życia.

Co do kurzu: wystarczy SPRZĄTAĆ. Paleta metod jest szeroka: od miotły, samojeżdżącej Rumby, mopów, aż po odkurzacze centralne. Zresztą też wyklęte przez ortodoksów przeciwnych wszelkim nowinkom, szczególnie tych nieposiadających OC.

Niektórzy uważają, że sprzątanie to czynnośc grzeszna i zbędna do życia wiecznego :bash:

Tzn. że ludzie z kłopotami ze zdrowiem szukają porad na tym forum ?

To, gdzie i kto porusza "problem zdrowotny" wywołany ogrzewaniem, każdy widzi. Jeśli masz z tym problem, to nie pomogę ale poradzić mogę.

Jeżeli ktoś przeprowadza się do nowego domu i zauważa u siebie nasilenie problemów zdrowotnych, to chyba o tym pisze, prawda ?

Ale dobrze, jeśli uważasz, że szukają gdzie indziej, to znajdź cytaty z for poświęconych zdrowiu.

Wujek google nie ogranicza się do forum muratora.

Po prostu przekonaj nas, że to, z czym wyskoczyłeś to problem realny, a nie wyimaginowany...

Jeżeli ktoś przeprowadza się do nowego domu i zauważa u siebie nasilenie problemów zdrowotnych, to chyba o tym pisze, prawda ?

Ale dobrze, jeśli uważasz, że szukają gdzie indziej, to znajdź cytaty z for poświęconych zdrowiu.

Wujek google nie ogranicza się do forum muratora.

Po prostu przekonaj nas, że to, z czym wyskoczyłeś to problem realny, a nie wyimaginowany...

Kaloryfery bardziej wysuszają powietrze.

Ciekawe... i co się niby dzieje z tą wilgocią ? Wysysają ją z domu ?

Wieszałeś kiedyś coś takiego na kaloryferach?

Pewny jesteś że tej wody z tych kamionek wystarczy aby wilgotność podnieść z 10% do przynajmniej 40%.

No ale mieszkańcy są pewni że to działa i żeby nie wiedzieć że nie działa wyrzucają z domu wilgotnściomierz. :)

Ja kiedyś coś takiego miałem, i zamiast wilgotnościomierza wyrzuciłem te kamionki i kupiłem porządny nawilżacz.

Przy podłogówce problemu z wilgotnością nie mam.

No to jakiś mokry ręcznik. Najlepiej bardzo mokry na cały kalafior.

No widzisz trzeba przy podłogówce coś projektować, myśleć itp itd, a przy kalafiorach? Prosto, łatwo i gotowe.

Powinieneś wziąć pod uwagę, że grzejniki czy podłogówka to nie tylko ogrzewanie ale zapewnienie komfortu cieplnego dla użytkownika.

To co dzisiaj zrobisz dla zapewnienia sobie komfortu, to Ci satysfakcję przez cały czas użytkowania.

Warto wiedzieć, że odczucie komfortu jest zależne od użytkownika, a jego zapewnienie nie jest takie proste i wymaga fachowego "pogłówkowania".

Dla porównania - można jeździć compactem a można i S klasą. Tym i tym dojedziesz, pozostaje pytanie o komfort jazdy i ewentualną jego zmianę.

Powinieneś wziąć pod uwagę, że grzejniki czy podłogówka to nie tylko ogrzewanie ale zapewnienie komfortu cieplnego dla użytkownika.

To co dzisiaj zrobisz dla zapewnienia sobie komfortu, to Ci satysfakcję przez cały czas użytkowania.

Warto wiedzieć, że odczucie komfortu jest zależne od użytkownika, a jego zapewnienie nie jest takie proste i wymaga fachowego "pogłówkowania".

Dla porównania - można jeździć compactem a można i S klasą. Tym i tym dojedziesz, pozostaje pytanie o komfort jazdy i ewentualną jego zmianę.

Jaki komfort? My tu o zdrowiu dyskutujemy.

Wieszałeś kiedyś coś takiego na kaloryferach?

Pewny jesteś że tej wody z tych kamionek wystarczy aby wilgotność podnieść z 10% do przynajmniej 40%.

No ale mieszkańcy są pewni że to działa i żeby nie wiedzieć że nie działa wyrzucają z domu wilgotnściomierz. :)

Ja kiedyś coś takiego miałem, i zamiast wilgotnościomierza wyrzuciłem te kamionki i kupiłem porządny nawilżacz.

Przy podłogówce problemu z wilgotnością nie mam.

Zgadza się.

Podłogówka to promieniowanie cieplne i niewielki ruch powietrza, co pozwala zapewnić komfort cieplny przy niższej temperaturze powietrza.

Niższa temperatura powietrza, to przy tej samej zawartości wilgoci wyższa wilgotność względna.

Ponadto niższa temperatura powietrza to mniejsze straty ciepła - tu warto spojrzeć na miano "U"