heteranthera 23.03.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Cześć, Mój domek będzie piętrowy, będzie miał podłogówkę na dole i na górze i piec gazowy. Na dole będzie salon, kuchnia, sypialnia, garaż a na górze 3 pokoje, garderoba i dwie łazienki. Nie chcę mieć internetu tylko po WIFI. Chciałbym aby w każdym pokoju było gniazdo LAN. W związku z tym, że kable nie powinny się walać po domu, chciałbym je ukryć, dom dopiero będzie budowany, więc mam wiele możliwości, można je nawet w ścianach przeprowadzić. Czy ktoś tutaj widział taki projekt? Potrafi doradzić? Aktualnie mieszkam w bloku i mam internet kablowy. Przyszedł provider, przeprowadził kable przez przedpokój do salonu, stoi tam router i cały dom jest po wifi od niego. W związku z tym internet działa wolniej niż mógłby. W domu chyba router też mógłby stać w salonie a od niego powinny być przeprowadzone kable do wszystkich pokojów na parterze i piętrze, co myślicie? No i do wejścia do domu, gdzie podepnę się pewnie pod łącze od providera. O czym należy pamiętać, co wziąć pod uwagę? Jakie to powinny być kable ? Może trzeba by to zlecić firmie która zaprojektuje sieć domową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.03.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Po jednym kablu do pokoju to trochę skromnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.03.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Jeśli stawiasz na kabel to proponowałbym nawet więcej niż jeden przewód do pomieszczenia. Przykładowo do salonu - telewizor, konsola, komputer - już masz trzy gniazda. W gabinecie komp + drukarka sieciowa, w pokoju dzieciaków komp + konsola - jak widzisz jeden kabel będzie mało. Moim zdaniem optymalnie jest 4 gniazda do salonu i minimum dwa, a w wersji na bogato 4 do każdego pokoju. Chociaż z doświadczenia wiem, że ile byś nie zrobił gniazdek, zawsze ci jednego braknie . Jeśli zrobisz po jednym kablu do pokoju a będziesz miał więcej "odbiorników" w danym pomieszczeniu, wtedy będziesz musiał podłączać dodatkowe switche. Kable mają się zbiegać w jednym miejscu, najlepiej w pomieszczeniu technicznym, tam je wpinasz do switcha. Najlepiej połączyć to w szafce typu https://www.morele.net/szafa-digitalbox-wiszaca-6u-rack-19-600x600mm-czarny-stlwmc-6u-66-gsb-925788/?gclid=CjwKCAjwstfkBRBoEiwADTmnEPxqjfbftvnmOo_tqKmndqWruVScLt2X0Cm7dd_LvdmYXdRr7UwJXhoCFL8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds tam umieścisz też router i inne urządzenia sieciowe np. jakiś NAS Kabel proponuję kupić miedziany (oznaczenie CU) a nie jakiś badziewny aluminiowy (oznaczany CCA) minimum CAT 5e. Jak jesteś w stanie dopłacić to nawet CAT6 możesz brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 23.03.2019 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Przykładowo do salonu - telewizor, konsola, komputer - już masz trzy gniazda. Dwa pytanka: - nie ma gniazdek z trzema lub czterema dziurkami ? - jeśli w salonie chciałbym również wifi, to rozumiem, że mogę do tego gniazdka podłączyć antenkę albo routerek który roześle sygnał po salonie a dodatkowo będę mógł podłaczać inne urządzenia kablem do gniazdka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Dwa pytanka: - nie ma gniazdek z trzema lub czterema dziurkami ? - jeśli w salonie chciałbym również wifi, to rozumiem, że mogę do tego gniazdka podłączyć antenkę albo routerek który roześle sygnał po salonie a dodatkowo będę mógł podłaczać inne urządzenia kablem do gniazdka ? Do wyboru, do koloru. https://www.aliexpress.com/item/4-Ports-CAT5E-LAN-RJ45-Network-Plug-Socket-86x86mm-Faceplate-Golden-Color/32857599973.html https://www.aliexpress.com/item/SeTo-120-Type-4-Ports-RJ45-Cat6-Network-Lan-Panel-Wall-Plate-Socket-Keystone-Faceplate/32887856470.html Może być z wbudowanym access pointem i ładowarka: https://www.aliexpress.com/item/AP-Router-150-Mbps-Indoor-Wall-Embedded-Wireless-WiFi-Router-repeater-3G-5V-2A-USB-Charger/32621639422.html Można też przyszłościowo oprócz skrętki pociągnąć światłowód https://www.aliexpress.com/item/Golden-4-Ports-CAT5e-RJ45-LAN-Plug-Socket-With-SC-Optical-Fiber-Wall-Outlet/32853329262.html IMO dwie skrętki to minimum. Do kącika TV i "gabinetu" cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.03.2019 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Dwa pytanka: - nie ma gniazdek z trzema lub czterema dziurkami ? Raczej rzadko się takie stosuje. Jeśli masz zamiar zastosować jakiś system ramkowy to raczej nie znajdziesz. - jeśli w salonie chciałbym również wifi, to rozumiem, że mogę do tego gniazdka podłączyć antenkę albo routerek który roześle sygnał po salonie a dodatkowo będę mógł podłaczać inne urządzenia kablem do gniazdka ? Dobrze rozumiesz. Z tym, ze jeśli chodzi o wi-fi to proponuję jeden porządny router w centrum domu, ewentualnie jeden na górze i drugi na dole - z reguły to wystarcza żeby pokryć zasięgiem cały dom. Kombinowanie z kilkoma/kilkunastoma urządzeniami rozrzuconymi po całym domu jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.03.2019 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Raczej rzadko się takie stosuje. Jeśli masz zamiar zastosować jakiś system ramkowy to raczej nie znajdziesz. Dobrze rozumiesz. Z tym, ze jeśli chodzi o wi-fi to proponuję jeden porządny router w centrum domu, ewentualnie jeden na górze i drugi na dole - z reguły to wystarcza żeby pokryć zasięgiem cały dom. Kombinowanie z kilkoma/kilkunastoma urządzeniami rozrzuconymi po całym domu jest bez sensu. Mam strop monolityczny podwójnie zbrojony + podłogówka z foliami i WI-FI z parteru na piętro ni chu-chu nie przechodzi........... ruter to dość mocny Asus. Ruter na kazdej kondygnacji wskazany wg moich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.03.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Do wyboru, do koloru. https://www.aliexpress.com/item/4-Ports-CAT5E-LAN-RJ45-Network-Plug-Socket-86x86mm-Faceplate-Golden-Color/32857599973.html https://www.aliexpress.com/item/SeTo-120-Type-4-Ports-RJ45-Cat6-Network-Lan-Panel-Wall-Plate-Socket-Keystone-Faceplate/32887856470.html Może być z wbudowanym access pointem i ładowarka: https://www.aliexpress.com/item/AP-Router-150-Mbps-Indoor-Wall-Embedded-Wireless-WiFi-Router-repeater-3G-5V-2A-USB-Charger/32621639422.html Można też przyszłościowo oprócz skrętki pociągnąć światłowód https://www.aliexpress.com/item/Golden-4-Ports-CAT5e-RJ45-LAN-Plug-Socket-With-SC-Optical-Fiber-Wall-Outlet/32853329262.html IMO dwie skrętki to minimum. Do kącika TV i "gabinetu" cztery. W aliexpress kupuje się dwa razy - pierwszy i ...ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.03.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jakie TP-Link jakie asusy. 3 lata temu odkryłem urządzenia Fritz. Jest siła... Super konfigurowalne, współpracujące z dectem, stabilne, nie wieszajace się. Moc i siła ! Z kompatybilnymi reapeterami sieci wifi, z działającym Mesh-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.03.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Nie chcę mieć internetu tylko po WIFI. Chciałbym aby w każdym pokoju było gniazdo LAN. - jeśli w salonie chciałbym również wifi, Autor pyta o kable bo nie chce wi-fi w domu. Doczytaj ... autor che WI-FI i kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) W aliexpress kupuje się dwa razy - pierwszy i ...ostatni. Kurcze, nie wiedziałem. Kilka setek drobiazgów mniejszych i większych (w tym puszki i gniazda LAN) kupiłem. Niektóre tańsze, niż w PL sama ich przesyłka (większość kupowałem z darmową dostawą), inne kilkakrotnie taniej, niż w PL. Trzy razy (czyli z 1%) mi oVATowali - a i tak się opłaciło (telefon, NVR z kamerami i baterię kuchenną). Edytowane 24 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Może od razu niech doprowadzi po 20 skrętek do każdego pomieszczenia... Kto w salonie komputer trzyma jak ma od groma pokoi innych? Większość urządzeń śmiga po WIFI . Do salonu 2x skrętka, do pokojów po jednej , ewentualnie w gabinecie też dwie. W zupełności wystarczy + na każdym piętrze w centralnym punkcie wyprowadzić po 1 skrętce do Acces Pointów np Ubiquiti (ładnie się prezentuje na suficie i zasięg duży). Wszystko sprowadzić w jedno miejsce tam gdzie będzie router i switch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Do salonu 2x skrętka, Amplituner, TV, konsola, modem/dekoder i przy czterech już trzeba coś przepinać, jak chcę coś z laptopa puścić. WiFi się zapycha, więc niech zostanie dla urządzeń, które nie dają się (przynajmniej łatwo) podpiąć kabelkiem. w gabinecie też dwie. Komputer, drukarka i już trzeba coś odpinać, żeby klientowi/gościowi sieć udostępnić (a wolę nie udostępniać WiFi w takich sytuacjach - bo nie do upilnowania kto ma dostęp a i nie każdemu domownikowi chcę dawać dostęp do routera. A to sytuacja na teraz - a co będzie za pięć czy dziesięć lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Konsola, dekoder i tv masz po wifi. Kto teraz komputery stacjonarne ma? W większości laptopy i leżenie na kanapie z nim na kolanach ( czyli wifi w użytku) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Laptop na kolanach z aktywnym wi-fi a potem płacenie za lekarza od rozrodczości. Invitro i temu podobne. Mam dwójkę dzieci a tak trzymałem:D znasz jakieś przypadki bezpłodności od laptopa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Piszesz głupoty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.03.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Konsola, dekoder i tv masz po wifi. Kto teraz komputery stacjonarne ma? W większości laptopy i leżenie na kanapie z nim na kolanach ( czyli wifi w użytku) . Niektórzy operatorzy dekoder puszczają po LAN-ie. TV, jak mam coś z większym bitrate, też wolę po kablu. Konsola to samo. Dlatego wszędzie mam LAN cat 7 z jednym zapasem na wypadek uszkodzenia. Ubiquity też łyka 2xLAN, bo ma ponad 1Gbps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Niektórzy operatorzy dekoder puszczają po LAN-ie. TV, jak mam coś z większym bitrate, też wolę po kablu. Konsola to samo. Dlatego wszędzie mam LAN cat 7 z jednym zapasem na wypadek uszkodzenia. Ubiquity też łyka 2xLAN, bo ma ponad 1Gbps Ja wszystko ( Konsola, tv , dekoder) mam po wifi i śmiga. Jak kto woli Ale wg mnie niedługo wszystko już po wifi będzie. Ubiquity ma 2 wejścia LAN w tej najdroższej wersji. U mnie jest takie zatrzęsienie przewodów na ścianach i trochę w posadzce że jakbym jeszcze składał do 4 gniazd internetowych w każdym pomieszczeniu to nie wiem. Już jestem cały w nerwach jak cokolwiek wiercic trzeba mimo setek porobionych zdjęć i 2 filmów z ułożonych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.03.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ale wg mnie niedługo wszystko już po wifi będzie. Gdybym za każdym razem, gdy to słyszę, dostawał złotówkę, to mój LAN byłby ze złotych żył Prędkość Wi-Fi rośnie, ale wraz z nią ruch, który przez sieć przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 24.03.2019 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 A czemu piszecie o prowadzeniu 4 kabli w ścianie i jednocześnie o tym, że zawsze jednego braknie i o switchach ? Nie wystarczy 1 kabelek w ścianie w pokoju i podłączony switch z wyjściem na 6 gniazdek? Chodzi o to, że sygnał będzie dzielony przez 6 i mniej wydajny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts