ngreen 25.03.2019 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Planuję montaż kotła kondensacyjnego z którego zasilone zostaną dwa rozdzielacze. Kocioł znajduje się na parterze. Rozdzielacz na 1 znajduje się na parterze rozdzielacz nr 2 znajduje się na piętrze. Zasilanie zostanie podzielone trójnikiem (na każdy rozdzielacz), bo w jaki inny sposób?. Przy czym w przypadku tego na piętrze, czynnik będzie musiał pokonać wysokość okolo 3m. Dążę do tego, że opór hydrauliczny postawiony przez te właśnie 3 metry, sprawi, że czynnik grzewczy będzie krążył głównie w rozdzielaczu parterowym (tak wynikałoby to z fizyki). Czy można to jakoś rozwiązać nie montując dodatkowej automatyki? To co przychodzi mi do głowy, to pociągnięcie całego zasilania przez piętro, tam trójnik na rozdzielacz parterowy i powrót na parter, do zasilenia rozdzielacza parterowego. O ile w parterówce nie byłoby to problemem, to w przypadku domu piętrowego jest to pewien problem. Będę wdzięczny za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.03.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Nic nie musisz kombinować, te 3 metry wysokości nie mają znaczenia bo to obieg zamknięty i ciecz będzie praktycznie tak samo krążyć w obu obiegach - zastosować trzeba takie same pompy na obu obiegach i takie same (zbliżone) długości pętli, no i najważniejsze te same średnice rur i przewężeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 25.03.2019 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Nic nie musisz kombinować, te 3 metry wysokości nie mają znaczenia bo to obieg zamknięty i ciecz będzie praktycznie tak samo krążyć w obu obiegach - zastosować trzeba takie same pompy na obu obiegach i takie same (zbliżone) długości pętli, no i najważniejsze te same średnice rur i przewężeń. Chyba się nie zorzumieliśmy - ja chcę zastosować tą wbudowaną pompę w kotle kondensacyjnym. Sterownik do kotła, razem z termostatetm będzie na parterze. Kotłownia z kotełem kondensacyjnym znajduje sie też na parterze. Aby lepiej zobrazować o co mi chodzi, narysowałem dwa scenariusze. Który jest poprawny? Przy założeniu, że tak jak wspomniałem zasilanie do podłogówki idzie bezpośrednio z kotła (sprzęgła i dodatkowych pomp). Proszę zwrócić uwagę, że chodzi o domek piętrowy, a więc będą dwa rozdzielacze i dwie strefy grzewcze. Edytowane 25 Marca 2019 przez ngreen Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.03.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Chyba się nie zorzumieliśmy - ja chcę zastosować tą wbudowaną pompę w kotle kondensacyjnym. Sterownik do kotła, razem z termostatetm będzie na parterze. Kotłownia z kotełem kondensacyjnym znajduje sie też na parterze. Aby lepiej zobrazować o co mi chodzi, narysowałem dwa scenariusze. Który jest poprawny? Przy założeniu, że tak jak wspomniałem zasilanie do podłogówki idzie bezpośrednio z kotła (sprzęgła i dodatkowych pomp). [ATTACH=CONFIG]428455[/ATTACH] Proszę zwrócić uwagę, że chodzi o domek piętrowy, a więc będą dwa rozdzielacze i dwie strefy grzewcze. A co ty chcesz to sam montować? Bo jak widzę nie masz zielonego pojęcia o hydraulice twoje rozumowanie jest takie np.mamy piec powyżej 10m jest jeden rozdzielacz a poniżej 10m drugi idąc twoim tokiem rozumowania będzie grzal tylko dolni rozdzielacz a w rzeczywistości oba mają taki sam opór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.03.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) A co ty chcesz to sam montować? Bo jak widzę nie masz zielonego pojęcia o hydraulice twoje rozumowanie jest takie np.mamy piec powyżej 10m jest jeden rozdzielacz a poniżej 10m drugi idąc twoim tokiem rozumowania będzie grzal tylko dolni rozdzielacz a w rzeczywistości oba mają taki sam opór. @romano78, wydaje się, że koledze ngreen chodzi o zrównoważenie instalacji. @ngreen, nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (więc potraktuj proszę jako subiektywną opinię, która może nie być prawdziwa), ale wydaje mi się, że Kemotxb ma rację i nie warto się przejmować dodatkową długością przewodów do górnego rozdzielacza z 2 względów: 1) różnica gęstości wody pomiędzy zasilaniem i powrotem + różnica w wysokości pomiędzy piętrem a parterem równoważy nieco straty ciśnienia 2) suma sumarum pewnie i tak będziesz regulował / równoważył instalację na rotametrach Edytowane 25 Marca 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.03.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Za bardzo kombinujesz. Ja bym zrobił to tak jak zrobiłem u siebie. Kotłem grzałbym sprzęgło albo bufor a z bufora trójnik i podział na dwie pompy i zawory trójdrożne i dalej na rozdzielacz i pętle podłogówki czyli jeden obieg parter i drugi obieg piętro. Zawór trójdrożny ustawiasz tak by krążył wodę w pętlach do tego dajesz siłownik i sterownik który ustawi Ci temperaturę wody za pompą i masz doładowanie w postaci ciepłej wody z bufora wtedy kiedy przesteruje się zawór trójdrożny. Taka opcja. Twój pomysł żeby obgonić oba obiegi pompą z kotła to raczej słabo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.03.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 @romano78, wydaje się, że koledze ngreen chodzi o zrównoważenie instalacji. @ngreen, nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (więc potraktuj proszę jako subiektywną opinię, która może nie być prawdziwa), ale wydaje mi się, że Kemotxb ma rację i nie warto się przejmować dodatkową długością przewodów do górnego rozdzielacza z 2 względów: 1) różnica gęstości wody pomiędzy zasilaniem i powrotem + różnica w wysokości pomiędzy piętrem a parterem równoważy nieco straty ciśnienia 2) suma sumarum pewnie i tak będziesz regulował / równoważył instalację na rotametrach Ma rację ale nie chodzi tutaj o jakąkolwiek kopensację itp. sprawy tylko o fakt że woda krąży w obiegu zamkniętym co oznacza że tyle wody ile dopływa na górny rozdzielacz pokonując te 3 m wysokości , tyle samo wody spływa z górnego rozdzielacza na parter a więc woda schodząca w dół powoduje podciśnienie i tym sposobem wysysanie wody z parteru na piętro. Jedynym problemem z zasileniem takiego obiegu pompą z kotła jest ilość pętli w obu rozdzielaczach i parametry pompy w kotle. Chodzi mianowicie o przepływ całkowity który jest sumą przepływów we wszystkich pętlach podłogówki. Pompa w kotle powinna zapewniać średni przepływ minimalny w każdej pętli na poziomie 1 - 1.5 litra / minutę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 25.03.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Nawet przy założeniu, że dam 1100 m rury Kan 16mm, to maksymalnie znajdzie się w nich około 220 litrów czynnika grzewczego. Nawet zakładając, że zastosuję około 100 metrów rur 28mm do rozdzielaczy, to daje dodatkowo objętość czynnika rzędu około 65 litrów. Sumarycznie ilość czynnika w całej sieci ogrzewania podłogowego nie powinna przekroczyć około 300 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.03.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Te 3metry miało by minimalne znaczenie jesli zrobilbys taką samą ilosc petli na parterze i na pietrze i każda mialaby taką samą dlugosc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.03.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Ma rację ale nie chodzi tutaj o jakąkolwiek kopensację itp. sprawy tylko o fakt że woda krąży w obiegu zamkniętym co oznacza że tyle wody ile dopływa na górny rozdzielacz pokonując te 3 m wysokości , tyle samo wody spływa z górnego rozdzielacza na parter a więc woda schodząca w dół powoduje podciśnienie i tym sposobem wysysanie wody z parteru na piętro. Jedynym problemem z zasileniem takiego obiegu pompą z kotła jest ilość pętli w obu rozdzielaczach i parametry pompy w kotle. Chodzi mianowicie o przepływ całkowity który jest sumą przepływów we wszystkich pętlach podłogówki. Pompa w kotle powinna zapewniać średni przepływ minimalny w każdej pętli na poziomie 1 - 1.5 litra / minutę. Widzę, że źle zrozumiałem pytanie. Myślałem, że chodzi o opór / różnicę w odległości pomiędzy kotłem i rozdzielaczem na piętrze a kotłem i rozdzielaczem na parterze i kwestię ewentualnego zrównoważenia hydraulicznego instalacji, a nie o kwestię różnicy ciśnienia statycznego w obiegu zamkniętym (która jak wspomniałeś nie ma znaczenia w przypadku układów zamkniętych - wymagana wysokość podnoszenia pompy zależy od oporów przepływu). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Nawet przy założeniu, że dam 1100 m rury Kan 16mm, to maksymalnie znajdzie się w nich około 220 litrów czynnika grzewczego. Nawet zakładając, że zastosuję około 100 metrów rur 28mm do rozdzielaczy, to daje dodatkowo objętość czynnika rzędu około 65 litrów. \ Sumarycznie ilość czynnika w całej sieci ogrzewania podłogowego nie powinna przekroczyć około 300 litrów. Pojemność instalacji ma znaczenie ale nie w kontekście o który pytasz. W Twoim przypadku jeżeli chcesz napędzać całość pompą w kotle to znaczenie większe ma ilość pętli ich długość i wydajność pompy zastosowanej w kotle. Przykładowo jeśli masz dwa rozdzielacze po 6 pętli każdy to zakładając że przepływ na każdej z nich powinien wynosić np. 1,5 litra / minutę to całość instalacji będzie miała przepływ na poziomie 1,5 x 12 = 18 l / min co jest równe 1080 l / h Taką mniej więcej średnią wydajność powinna mieć pompa w kotle. Napisałem że jest to wydajność średnia ponieważ wartość końcowa jest zależna od oporów hydraulicznych całości instalacji. Maksymalna wydajność pompy powinna się więc kształtować na poziomie 1200 - 1300 l / h Jeśli ilość pętli , przepływ i pompa w kotle nie ją parametrów na poziomie który sobie wyznaczysz lub nawet się do niego nie zbliża to niestety jesteś skazany na zastosowanie sprzęgła i dodatkowej pompy lub dwóch Edytowane 26 Marca 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 26.03.2019 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Czy duże znaczenie ma, że średnio pętle będą miały około 60 m długości. Najdłuższa coś koło 80m? Planuję w sumie 17 pętli o średniej długości około 60 m długości każda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Równej długości pętle są raczej zaletą ponieważ nie będzie potrzebna kompensacja długości poprzez nastawę przepływów rotametrami. Można nimi jedynie skompensować różnice w funkcji pomieszczeń gdyż np. łazienki wymagają wyższych temperatur od pokoi dziennych a sypialnie i kuchnie niższych.Takie rzeczy jednak powinny być brane pod uwagę przy projektowaniu instalacji w której wykonywane jest zagęszczenie pętli w łazienkach lub w strefach brzegowych gdyż sama regulacja rotametrami jest ograniczona. 17 pętli przy przepływie 1 - 1,5 l /min. to daje prawie 1300 l /hMało który kocioł kondensacyjny posiada pompę o takiej wydajności i mają je kotły o większej mocy maksymalnej ok 24 kW lub np. Polski Termet.Moim zdaniem przy tak rozbudowanej instalacji bierz pod uwagę instalację sprzęgła i dodatkowej pompy lub rozdzielenia obwodów na dwa osobneBierz to pod uwagę ponieważ chyba czas się zastanowić w jaki sposób chcesz sterować instalacją. Z resztą jest to rola Twojego hydraulika. Edytowane 28 Marca 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246210-op%C3%B3r-hydrauliczny-pod%C5%82og%C3%B3wka-domek-pi%C4%99trowy/#findComment-7668384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts