Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opór hydrauliczny - podłogówka domek piętrowy

ngreen

Recommended Posts

Planuję montaż kotła kondensacyjnego z którego zasilone zostaną dwa rozdzielacze. Kocioł znajduje się na parterze. Rozdzielacz na 1 znajduje się na parterze rozdzielacz nr 2 znajduje się na piętrze. Zasilanie zostanie podzielone trójnikiem (na każdy rozdzielacz), bo w jaki inny sposób?. Przy czym w przypadku tego na piętrze, czynnik będzie musiał pokonać wysokość okolo 3m.

Dążę do tego, że opór hydrauliczny postawiony przez te właśnie 3 metry, sprawi, że czynnik grzewczy będzie krążył głównie w rozdzielaczu parterowym (tak wynikałoby to z fizyki). Czy można to jakoś rozwiązać nie montując dodatkowej automatyki?

To co przychodzi mi do głowy, to pociągnięcie całego zasilania przez piętro, tam trójnik na rozdzielacz parterowy i powrót na parter, do zasilenia rozdzielacza parterowego.

O ile w parterówce nie byłoby to problemem, to w przypadku domu piętrowego jest to pewien problem.

Będę wdzięczny za sugestie.

Nic nie musisz kombinować, te 3 metry wysokości nie mają znaczenia bo to obieg zamknięty i ciecz będzie praktycznie tak samo krążyć w obu obiegach - zastosować trzeba takie same pompy na obu obiegach i takie same (zbliżone) długości pętli, no i najważniejsze te same średnice rur i przewężeń.

Nic nie musisz kombinować, te 3 metry wysokości nie mają znaczenia bo to obieg zamknięty i ciecz będzie praktycznie tak samo krążyć w obu obiegach - zastosować trzeba takie same pompy na obu obiegach i takie same (zbliżone) długości pętli, no i najważniejsze te same średnice rur i przewężeń.

Chyba się nie zorzumieliśmy - ja chcę zastosować tą wbudowaną pompę w kotle kondensacyjnym. Sterownik do kotła, razem z termostatetm będzie na parterze. Kotłownia z kotełem kondensacyjnym znajduje sie też na parterze.

Aby lepiej zobrazować o co mi chodzi, narysowałem dwa scenariusze. Który jest poprawny? Przy założeniu, że tak jak wspomniałem zasilanie do podłogówki idzie bezpośrednio z kotła (sprzęgła i dodatkowych pomp).

schemat_pod.jpg

Proszę zwrócić uwagę, że chodzi o domek piętrowy, a więc będą dwa rozdzielacze i dwie strefy grzewcze.

Edytowane przez ngreen

Chyba się nie zorzumieliśmy - ja chcę zastosować tą wbudowaną pompę w kotle kondensacyjnym. Sterownik do kotła, razem z termostatetm będzie na parterze. Kotłownia z kotełem kondensacyjnym znajduje sie też na parterze.

Aby lepiej zobrazować o co mi chodzi, narysowałem dwa scenariusze. Który jest poprawny? Przy założeniu, że tak jak wspomniałem zasilanie do podłogówki idzie bezpośrednio z kotła (sprzęgła i dodatkowych pomp).

[ATTACH=CONFIG]428455[/ATTACH]

Proszę zwrócić uwagę, że chodzi o domek piętrowy, a więc będą dwa rozdzielacze i dwie strefy grzewcze.

A co ty chcesz to sam montować? Bo jak widzę nie masz zielonego pojęcia o hydraulice twoje rozumowanie jest takie np.mamy piec powyżej 10m jest jeden rozdzielacz a poniżej 10m drugi idąc twoim tokiem rozumowania będzie grzal tylko dolni rozdzielacz a w rzeczywistości oba mają taki sam opór.

A co ty chcesz to sam montować? Bo jak widzę nie masz zielonego pojęcia o hydraulice twoje rozumowanie jest takie np.mamy piec powyżej 10m jest jeden rozdzielacz a poniżej 10m drugi idąc twoim tokiem rozumowania będzie grzal tylko dolni rozdzielacz a w rzeczywistości oba mają taki sam opór.

@romano78, wydaje się, że koledze ngreen chodzi o zrównoważenie instalacji.

@ngreen, nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (więc potraktuj proszę jako subiektywną opinię, która może nie być prawdziwa), ale wydaje mi się, że Kemotxb ma rację i nie warto się przejmować dodatkową długością przewodów do górnego rozdzielacza z 2 względów:

1) różnica gęstości wody pomiędzy zasilaniem i powrotem + różnica w wysokości pomiędzy piętrem a parterem równoważy nieco straty ciśnienia

2) suma sumarum pewnie i tak będziesz regulował / równoważył instalację na rotametrach

Edytowane przez Regius

Za bardzo kombinujesz. Ja bym zrobił to tak jak zrobiłem u siebie. Kotłem grzałbym sprzęgło albo bufor a z bufora trójnik i podział na dwie pompy i zawory trójdrożne i dalej na rozdzielacz i pętle podłogówki czyli jeden obieg parter i drugi obieg piętro. Zawór trójdrożny ustawiasz tak by krążył wodę w pętlach do tego dajesz siłownik i sterownik który ustawi Ci temperaturę wody za pompą i masz doładowanie w postaci ciepłej wody z bufora wtedy kiedy przesteruje się zawór trójdrożny. Taka opcja. Twój pomysł żeby obgonić oba obiegi pompą z kotła to raczej słabo

@romano78, wydaje się, że koledze ngreen chodzi o zrównoważenie instalacji.

@ngreen, nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (więc potraktuj proszę jako subiektywną opinię, która może nie być prawdziwa), ale wydaje mi się, że Kemotxb ma rację i nie warto się przejmować dodatkową długością przewodów do górnego rozdzielacza z 2 względów:

1) różnica gęstości wody pomiędzy zasilaniem i powrotem + różnica w wysokości pomiędzy piętrem a parterem równoważy nieco straty ciśnienia

2) suma sumarum pewnie i tak będziesz regulował / równoważył instalację na rotametrach

Ma rację ale nie chodzi tutaj o jakąkolwiek kopensację itp. sprawy tylko o fakt że woda krąży w obiegu zamkniętym co oznacza że tyle wody ile dopływa na górny rozdzielacz pokonując te 3 m wysokości , tyle samo wody spływa z górnego rozdzielacza na parter a więc woda schodząca w dół powoduje podciśnienie i tym sposobem wysysanie wody z parteru na piętro.

Jedynym problemem z zasileniem takiego obiegu pompą z kotła jest ilość pętli w obu rozdzielaczach i parametry pompy w kotle. Chodzi mianowicie o przepływ całkowity który jest sumą przepływów we wszystkich pętlach podłogówki.

Pompa w kotle powinna zapewniać średni przepływ minimalny w każdej pętli na poziomie 1 - 1.5 litra / minutę.

Nawet przy założeniu, że dam 1100 m rury Kan 16mm, to maksymalnie znajdzie się w nich około 220 litrów czynnika grzewczego. Nawet zakładając, że zastosuję około 100 metrów rur 28mm do rozdzielaczy, to daje dodatkowo objętość czynnika rzędu około 65 litrów.

Sumarycznie ilość czynnika w całej sieci ogrzewania podłogowego nie powinna przekroczyć około 300 litrów.

Ma rację ale nie chodzi tutaj o jakąkolwiek kopensację itp. sprawy tylko o fakt że woda krąży w obiegu zamkniętym co oznacza że tyle wody ile dopływa na górny rozdzielacz pokonując te 3 m wysokości , tyle samo wody spływa z górnego rozdzielacza na parter a więc woda schodząca w dół powoduje podciśnienie i tym sposobem wysysanie wody z parteru na piętro.

Jedynym problemem z zasileniem takiego obiegu pompą z kotła jest ilość pętli w obu rozdzielaczach i parametry pompy w kotle. Chodzi mianowicie o przepływ całkowity który jest sumą przepływów we wszystkich pętlach podłogówki.

Pompa w kotle powinna zapewniać średni przepływ minimalny w każdej pętli na poziomie 1 - 1.5 litra / minutę.

Widzę, że źle zrozumiałem pytanie. Myślałem, że chodzi o opór / różnicę w odległości pomiędzy kotłem i rozdzielaczem na piętrze a kotłem i rozdzielaczem na parterze i kwestię ewentualnego zrównoważenia hydraulicznego instalacji, a nie o kwestię różnicy ciśnienia statycznego w obiegu zamkniętym (która jak wspomniałeś nie ma znaczenia w przypadku układów zamkniętych - wymagana wysokość podnoszenia pompy zależy od oporów przepływu).

Nawet przy założeniu, że dam 1100 m rury Kan 16mm, to maksymalnie znajdzie się w nich około 220 litrów czynnika grzewczego. Nawet zakładając, że zastosuję około 100 metrów rur 28mm do rozdzielaczy, to daje dodatkowo objętość czynnika rzędu około 65 litrów. \

Sumarycznie ilość czynnika w całej sieci ogrzewania podłogowego nie powinna przekroczyć około 300 litrów.

Pojemność instalacji ma znaczenie ale nie w kontekście o który pytasz. W Twoim przypadku jeżeli chcesz napędzać całość pompą w kotle to znaczenie większe ma ilość pętli ich długość i wydajność pompy zastosowanej w kotle.

Przykładowo jeśli masz dwa rozdzielacze po 6 pętli każdy to zakładając że przepływ na każdej z nich powinien wynosić np. 1,5 litra / minutę to całość instalacji będzie miała przepływ na poziomie 1,5 x 12 = 18 l / min co jest równe 1080 l / h

Taką mniej więcej średnią wydajność powinna mieć pompa w kotle.

Napisałem że jest to wydajność średnia ponieważ wartość końcowa jest zależna od oporów hydraulicznych całości instalacji.

Maksymalna wydajność pompy powinna się więc kształtować na poziomie 1200 - 1300 l / h

Jeśli ilość pętli , przepływ i pompa w kotle nie ją parametrów na poziomie który sobie wyznaczysz lub nawet się do niego nie zbliża to niestety jesteś skazany na zastosowanie sprzęgła i dodatkowej pompy lub dwóch

Edytowane przez Mareks77

Równej długości pętle są raczej zaletą ponieważ nie będzie potrzebna kompensacja długości poprzez nastawę przepływów rotametrami. Można nimi jedynie skompensować różnice w funkcji pomieszczeń gdyż np. łazienki wymagają wyższych temperatur od pokoi dziennych a sypialnie i kuchnie niższych.

Takie rzeczy jednak powinny być brane pod uwagę przy projektowaniu instalacji w której wykonywane jest zagęszczenie pętli w łazienkach lub w strefach brzegowych gdyż sama regulacja rotametrami jest ograniczona.

17 pętli przy przepływie 1 - 1,5 l /min. to daje prawie 1300 l /h

Mało który kocioł kondensacyjny posiada pompę o takiej wydajności i mają je kotły o większej mocy maksymalnej ok 24 kW lub np. Polski Termet.

Moim zdaniem przy tak rozbudowanej instalacji bierz pod uwagę instalację sprzęgła i dodatkowej pompy lub rozdzielenia obwodów na dwa osobne

Bierz to pod uwagę ponieważ chyba czas się zastanowić w jaki sposób chcesz sterować instalacją.

Z resztą jest to rola Twojego hydraulika.

Edytowane przez Mareks77