Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania gazowego na węglowe w bloku mieszkalnym

Kub29

Recommended Posts

Dziwne że innym gaziarzom wychodzi to inaczej.

Prawdopodobnie wychozi tak przez kosmiczne zużycie. Dotego sprawność

A ja znam ekogroszkowców, którzy przy Twoim metrażu spalają 3,5-4 tony na sezon i są zadowoleni

PS. Dzisiaj gazownia zakłada mi gazomierz:) przejdę na gaz za kilka i będę miał rzetelne porównania różnicy w kosztach

Edytowane przez darianus

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A prądu niema?

Musisz wziąć pod uwagę, że jak leci rura z gazem koło domu, to nakład inwestycyjny na PC jest zazwyczaj większy niż w kocioł gazowy.

I w moim wypadku tak było, że gaz wyniósł mnie dużo taniej niż PC, w zasadzie nawet ostatnio to przeliczałem i gdybym zdecydował się na PC to grzejąc tylko w II taryfie na 0 w stosunku do gazu wyszedłbym po 15 latach. W większych domach może ma to sens, sama idea też jest fajna bo ma się jedno medium, ale każdy przypadek trzeba rozważać indywidualnie, a nie pisać na pałę takie płytkie rozważania typu tylko prąd, a gaz be.

Edytowane przez ig0r-

Sprawdziłem cenniki.

Z ceną kotła faktycznie przesadziłem, kocioł Kospel kosztuje 4300 zamiast 5000.

A cena 0.27pln/kWh (u mnie, mazury) dotyczy samego prądu. Dystrybucja plus opłaty stałe dają łączny koszt 0,36pln/kWh - czyli faktycznie nieco mniej niż napisałem, ale nadal sporo drożej niż metan.