Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup mieszkania na parterze nad garażem podziemnym

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Z żoną planujemy zakup mieszkania które znajduje się na parterze bezpośrednio nad podziemną halą garażową. Garaż obejmuje cały metraż mieszkania.

Pytanie do Was czy tak umiejscowione mieszkanie będzie komfortowe zimą? Czy nie będzie " ciągnąć ". Informacje jakie uzyskałem od dewelopera odnośnie stropu garażu to:

Rozpatrując kolejność od dołu w górę, strop wraz z jego ociepleniem wykonano następująco:

- Izolacja termiczna (pod stropem garażu podziemnego) – Wełna mineralna gr. 10 cm

- Strop żelbetowy – gr. 20 cm

- Styropian EPS10 – gr. 5 cm

- Folia polietylenowa

- Jastrych cementowy 4.5 cm, zbrojony, dylatowany

- Wylewka samopoziomująca

- Posadzka np: terakota/gres/kamień/parkiet/żywica/gumolit

Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Proszę Was o poradę.

Pozdrawiam

Bartek

Witam serdecznie,

Z żoną planujemy zakup mieszkania które znajduje się na parterze bezpośrednio nad podziemną halą garażową. Garaż obejmuje cały metraż mieszkania.

Pytanie do Was czy tak umiejscowione mieszkanie będzie komfortowe zimą? Czy nie będzie " ciągnąć ". Informacje jakie uzyskałem od dewelopera odnośnie stropu garażu to:

Rozpatrując kolejność od dołu w górę, strop wraz z jego ociepleniem wykonano następująco:

- Izolacja termiczna (pod stropem garażu podziemnego) – Wełna mineralna gr. 10 cm

- Strop żelbetowy – gr. 20 cm

- Styropian EPS10 – gr. 5 cm

- Folia polietylenowa

- Jastrych cementowy 4.5 cm, zbrojony, dylatowany

- Wylewka samopoziomująca

- Posadzka np: terakota/gres/kamień/parkiet/żywica/gumolit

Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Proszę Was o poradę.

Pozdrawiam

Bartek

I w związku z tym jakąś preferencyjne cena?

Jak to garaż podziemny, to możesz słyszeć jak otwiera się i zamyka brama.Może być zimniej niż na I piętrze-moi znajomi narzekali.

Jeżeli chodzi o bramę to nie powinno być problemu bo znajduje się na drugim końcu budynku, czyli wjazd do garaży jest po drugiej stronie budynku. Jeśli chodzi o temperaturę to z pewnością będzie nieco niższa niż na 1 piętrze - pytanie tylko o ile :)

Na każdym budynku z garażem podziemnym na jakim robiłem była dawana wełna 10 cm, ale do tego na parterze instalacje były układane na 15-20 cm styropianu, a dopiero potem warstwy właściwe posadzek cementowych.

Bardziej martwiłbym się tym czy ktoś na etapie budowy nie poprzewiercał stropu na wylot przy montażu instalacji, bo takie rzeczy też się zdarzają.

PS. Ahaa i jeszcze jedno... dużo lokatorów z mieszkań na parterze zawsze narzekało, że ma duże dopłaty do ogrzewania.

Mam takie mieszkanie. Blok z 2009 r. Nie pamiętam już dokładnie układu warstw.

Garaż nie jest szczególnie dokuczliwy. Nie zauważyłem żeby było chłodniej niż u znajomych sąsiadów, rachunki też raczej porównywalne przy powierzchni 45m2. Brama jest centralnie pod moim balkonem - gdy w domu jest cisza słychać jak działa, ale przy grającym telewizorze odgłosy nikną (kaloryfery potrafią głośniej szumieć). W nocy nie przeszkadza w spaniu, ale też sam garaż nie jest zbyt duży (dla bloku są dwa), więc auta parkują tam w duzych odstępach czasu. Na podłodze mam deskę barlinecką i podkład z korka 5mm - być może też coś delikatnie wytłumia.

Z mojej perspektywy w mieszkaniu o wiele bardziej obnizają komfort chłod spod drzwi balkonowych i przedmuchy spod parapetu przy jednym oknie - brak tzw. ciepłego montażu i pewnie jakieś błędy przy osadzaniu okien, ale to raczej standard u deweloperów w bloku.