bartezxc 26.03.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam serdecznie,Z żoną planujemy zakup mieszkania które znajduje się na parterze bezpośrednio nad podziemną halą garażową. Garaż obejmuje cały metraż mieszkania.Pytanie do Was czy tak umiejscowione mieszkanie będzie komfortowe zimą? Czy nie będzie " ciągnąć ". Informacje jakie uzyskałem od dewelopera odnośnie stropu garażu to:Rozpatrując kolejność od dołu w górę, strop wraz z jego ociepleniem wykonano następująco: - Izolacja termiczna (pod stropem garażu podziemnego) – Wełna mineralna gr. 10 cm - Strop żelbetowy – gr. 20 cm - Styropian EPS10 – gr. 5 cm - Folia polietylenowa - Jastrych cementowy 4.5 cm, zbrojony, dylatowany - Wylewka samopoziomująca - Posadzka np: terakota/gres/kamień/parkiet/żywica/gumolit Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Proszę Was o poradę.PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Nie wiem czy 10 cm będzie spełniać wymogi termiczne. garaż zamykany czy otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 26.03.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam serdecznie, Z żoną planujemy zakup mieszkania które znajduje się na parterze bezpośrednio nad podziemną halą garażową. Garaż obejmuje cały metraż mieszkania. Pytanie do Was czy tak umiejscowione mieszkanie będzie komfortowe zimą? Czy nie będzie " ciągnąć ". Informacje jakie uzyskałem od dewelopera odnośnie stropu garażu to: Rozpatrując kolejność od dołu w górę, strop wraz z jego ociepleniem wykonano następująco: - Izolacja termiczna (pod stropem garażu podziemnego) – Wełna mineralna gr. 10 cm - Strop żelbetowy – gr. 20 cm - Styropian EPS10 – gr. 5 cm - Folia polietylenowa - Jastrych cementowy 4.5 cm, zbrojony, dylatowany - Wylewka samopoziomująca - Posadzka np: terakota/gres/kamień/parkiet/żywica/gumolit Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Proszę Was o poradę. Pozdrawiam Bartek I w związku z tym jakąś preferencyjne cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 26.03.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Jak to garaż podziemny, to możesz słyszeć jak otwiera się i zamyka brama.Może być zimniej niż na I piętrze-moi znajomi narzekali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartezxc 27.03.2019 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Nie wiem czy 10 cm będzie spełniać wymogi termiczne. garaż zamykany czy otwarty? Zamykany bramą automatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartezxc 27.03.2019 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Jak to garaż podziemny, to możesz słyszeć jak otwiera się i zamyka brama.Może być zimniej niż na I piętrze-moi znajomi narzekali. Jeżeli chodzi o bramę to nie powinno być problemu bo znajduje się na drugim końcu budynku, czyli wjazd do garaży jest po drugiej stronie budynku. Jeśli chodzi o temperaturę to z pewnością będzie nieco niższa niż na 1 piętrze - pytanie tylko o ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 28.03.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Na każdym budynku z garażem podziemnym na jakim robiłem była dawana wełna 10 cm, ale do tego na parterze instalacje były układane na 15-20 cm styropianu, a dopiero potem warstwy właściwe posadzek cementowych.Bardziej martwiłbym się tym czy ktoś na etapie budowy nie poprzewiercał stropu na wylot przy montażu instalacji, bo takie rzeczy też się zdarzają. PS. Ahaa i jeszcze jedno... dużo lokatorów z mieszkań na parterze zawsze narzekało, że ma duże dopłaty do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Izolacji mogłoby być więcej. Ale od dewelopera trudno spodziewać się więcej. Najbardziej dokuczliwe mogą być stuki z bramy przenoszone przez konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 28.03.2019 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Mam takie mieszkanie. Blok z 2009 r. Nie pamiętam już dokładnie układu warstw. Garaż nie jest szczególnie dokuczliwy. Nie zauważyłem żeby było chłodniej niż u znajomych sąsiadów, rachunki też raczej porównywalne przy powierzchni 45m2. Brama jest centralnie pod moim balkonem - gdy w domu jest cisza słychać jak działa, ale przy grającym telewizorze odgłosy nikną (kaloryfery potrafią głośniej szumieć). W nocy nie przeszkadza w spaniu, ale też sam garaż nie jest zbyt duży (dla bloku są dwa), więc auta parkują tam w duzych odstępach czasu. Na podłodze mam deskę barlinecką i podkład z korka 5mm - być może też coś delikatnie wytłumia.Z mojej perspektywy w mieszkaniu o wiele bardziej obnizają komfort chłod spod drzwi balkonowych i przedmuchy spod parapetu przy jednym oknie - brak tzw. ciepłego montażu i pewnie jakieś błędy przy osadzaniu okien, ale to raczej standard u deweloperów w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts