Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja podłogi na gruncie

Azauriel

Recommended Posts

Wysokość wód gruntowych na mojej działce jest na poziomie ław fundamentowych.

Aby uniknąć kapilarnego podciągania wody, chcę wykonać solidną izolację przeciwwilgociową podłogi na gruncie. Podłoga wylana, SSO zakończony

Ściany na parterze postawione zostały na 2 warstwach papy termozgrzewalnej. Zastanawiam się z czego wykonać hydroizolację podłogi i jak połączyć to z hydroizolacją pod ścianami. Mam 2 warianty:

1. papa termozgrzewalna - dowiązana do papy pod ścianami

2. folia budowlana na podłogę, przyklejona do papy

Proszę o radę jeżeli papa będzie lepsza, to jaka (producent, grubość). Jeżeli folia to również proszę o informację jaki producent, jaka grubość, jedna czy 2 warstwy? Z góry dziękuję za pomoc

Dzięki wszystkim za info.

Zdecydowanie położę po całości papę i połączę z papą pod ścianami. Zastanawiam się tylko czy powinienem wybrać jakiś konkretny rodzaj.

Czytałem o szkodliwości zastosowanych w papie substancji, które będą się uwalniać i przenikać do mieszkania. Na co zwrócić uwagę kupując papę?

Czy grubość 4,2 mm będzie wystarczająca?

Do tego typu izolacji najsolidniejszym rozwiązaniem jest papa, która w celu zachowania ciągłości izolacji możemy bez problemów połączyć z papą wystająca spod ścian fundamentowych. Jeśli chodzi o rodzaj papy, to najlepiej zastosować papę typu podkładowego o grubości 4 mm, np. ICOPAL Baza s 4.0 s. Przy takiej grubości mamy pewność ochrony i pełnię izolacyjności przeciwwodnej. Co do gruntowania, to do wewnątrz polecam grunt na bazie wody, np. PCI Pecimor F. Żadna z pap nie ma "papierów" do stosowania wewnątrz budynków, ale jest to rozwiązanie bezpieczne dla ludzi.

pozdrawiamy Zespół Suez