Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie odnośnie budowy domu

Recommended Posts

Witam

będę budować do wg projektu AS VIII: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3228/projekt-domu-as-viii

Proszę o opinie, czy:

1. Realne jest zamknięcie się w 600 tys w stanie gotowym do zamieszkania, zakładając wykończenie w większości sam (oprócz płytek, instalacji gaz, elektrycznej i wod-kan, ocieplenia poddasza) - działkę już mam, planowana rekuperacja, kocioł kondensacyjny 15KW, kominek, dachówki betonowe, podłogówka tylko łazienki, hall i kuchnia, meble średniej klasy, panele nie deski itp.

2. Wg charakterystyki energetycznej, dom ten ma zużywać EP = 58 kwh/m2/rok: izolacja fundamenty 20 cm styro zewnętrznie i wewnętrznie, 20cm styro elewacja, 40cm wełna poddasze, podoga 20cm styro, strop 12 cm styro, rekuperacja, okna 3-szybowe. Czy to jest realne zapotrzebowanie energii?

3. Co do powyższego - izolowanie 20cm styro EPS fundamentów od wewnątrz ma sens? A od zewnątrz dać 10 cm XPS zamiast 20 cm EPS, ma to jakikolwiek wpływ izolację?

4. W projekcie jest strop monolityczny 16 cm. Czy gęstożebrowy wyjdzie o wiele taniej? Gęstożebrowy jest grubszy, istnieje konieczność policzenia na nowo schodów żelbetowych?

5. Technologia murowana z pustaków Porotherm 25 P+W. Czy ściany działowe też murować z lepszej klasy ceramiki, czy ten temat nie wpływa znacząco na utrzymanie ciepła w domyu - czy mogę murować ściany z najtańszych pustaków 12cm zamiast np. Porthermu?

Dziękuję z góry za opinie

pozdrawiam

Edytowane przez Szklarza

będę budować do wg projektu AS VIII: https://www.domoweklimaty.pl/pl/proj...zane_odbicie/1

Niestety nie możemy obsłużyć tego żadania ;(

Kod błędu: 404

2. Wg charakterystyki energetycznej, dom ten ma zużywać EP = 58 kwh/m2/rok: izolacja fundamenty 20 cm styro zewnętrznie i wewnętrznie, 20cm styro elewacja, 40cm wełna poddasze, podoga 20cm styro, strop 12 cm styro, rekuperacja, okna 3-szybowe. Czy to jest realne zapotrzebowanie energii?

EP nic nie mówi o zapotrzebowaniu na energię.

3. Co do powyższego - izolowanie 20cm styro EPS fundamentów od wewnątrz ma sens? A od zewnątrz dać 10 cm XPS zamiast 20 cm EPS, ma to jakikolwiek wpływ izolację?

EPS do gruntu nie ma sensu.

Izolowanie fundamentów od wewnątrz nie ma sensu.

4. W projekcie jest strop monolityczny 16 cm. Czy gęstożebrowy wyjdzie o wiele taniej? Gęstożebrowy jest grubszy, istnieje konieczność policzenia na nowo schodów żelbetowych?

Jak dokładnie policzysz, to nie wyjdzie taniej albo symbolicznie (uwzględniając większą powierzchnię elewacji). A funkcjonalnie gorzej.

Niestety nie możemy obsłużyć tego żadania ;(

Kod błędu: 404

Poprawiłem, powinno działać

EP nic nie mówi o zapotrzebowaniu na energię.

Załączam zdjęcie z charakterystyki energetycznej 1.jpg

EPS do gruntu nie ma sensu.

Izolowanie fundamentów od wewnątrz nie ma sensu.

Tak myślałem, dam 10cm XPS od zewnątrz

Jak dokładnie policzysz, to nie wyjdzie taniej albo symbolicznie (uwzględniając większą powierzchnię elewacji). A funkcjonalnie gorzej.

Co znaczy gorzej funkcjonalnie? teriva jest cieplejsza, cichsza, jak się dokładnie rozplanuje ściany działowe i słupy to też nie stanowi problemu

Co znaczy gorzej funkcjonalnie? teriva jest cieplejsza, cichsza, jak się dokładnie rozplanuje ściany działowe i słupy to też nie stanowi problemu

Teriva nie jest cichsza. Rezonuje. Nie usztywnia tak konstrukcji jak monolit. Ma mniejszą nośność. Nie jest tak równa. Łatwo o ukruszenie belki czy ściany na której jest oparta belka i masz dylemat, czy dawać grubo tynku (ryzykując, że odpadnie) czy pogodzić się z widocznie krzywym sufitem.

Jak masz działke to spokojnie powinieneś sie w tej cenie zmieścić, rekuperacja, likwidacja tych wszystkich otwieranych okien na pietrze na fixy, no ale to czasami trudno przełknąc, bo jak to nie otworzyc okna? Ta kukawka w łazience tez nie potrzebna, lepiej dachowe...Tylko my co lepiej i taniej, a Ty może chcesz tak jak jest i koniec tematu...

Co do trzeciego to od wewnątrz nie ocieplaj fundamentów, bo to tylko bardzo nieznacznie poprawi obciązenie energetyczne budynku, lepiej na zewnątrz dać 20, tylko wtedy będzie Ci się licowało z elewacją, więc jak chcesz uskok to wtedy na elewację 25...Co do XPS-a to ten styro ma słabsze właściwości,( a zawsze myślałem że jest lepszy od zwykłego), dajemy go na fundamenty lub pod płytę bo jest nie nasiąkliwy, i tylko dlatego..XPS to U 0.35 i wyżej.

likwidacja tych wszystkich otwieranych okien na pietrze na fixy, no ale to czasami trudno przełknąc, bo jak to nie otworzyc okna?

Ja mam same fixy. Ale jakbym miał piętro, to bym robił tam otwierane - bo jak umyć? Teraz pewnie mnie żona wysyłałaby na drabinę. Już mi się ta opcja nie podoba. A co dopiero na starość.

XPS to U 0.35 i wyżej.

Tu masz XPS o lambdzie (bo chyba nie U miałeś na myśli?) 0,029

jak chcesz budować teriwę buduj, ale zanim zaczniesz zapoznaj się z karta techniczną , opuszczanym wieńcem dozbrajaniem itd. Bez tego czasem Teriwa jest tańsza zgodnie z technologią chyba nigdy.

A po co strop wewnątrz bydynku ma być ciepły ? Przecież nie izolujesz poddasza od parteru. Cichszy , hmmm nie wiem, może czasem.

Jak masz działke to spokojnie powinieneś sie w tej cenie zmieścić, rekuperacja, likwidacja tych wszystkich otwieranych okien na pietrze na fixy, no ale to czasami trudno przełknąc, bo jak to nie otworzyc okna? Ta kukawka w łazience tez nie potrzebna, lepiej dachowe...Tylko my co lepiej i taniej, a Ty może chcesz tak jak jest i koniec tematu...

Co do trzeciego to od wewnątrz nie ocieplaj fundamentów, bo to tylko bardzo nieznacznie poprawi obciązenie energetyczne budynku, lepiej na zewnątrz dać 20, tylko wtedy będzie Ci się licowało z elewacją, więc jak chcesz uskok to wtedy na elewację 25...Co do XPS-a to ten styro ma słabsze właściwości,( a zawsze myślałem że jest lepszy od zwykłego), dajemy go na fundamenty lub pod płytę bo jest nie nasiąkliwy, i tylko dlatego..XPS to U 0.35 i wyżej.

Zamiast pralni i łazienki robię tam jeden pokój, zastanawiałem się nad likwidacją lukarny. Jaki to może być koszt zbudowania takiej lukarny?

To znaczy, że ekipa po prostu się bała.

Bo płycie nie ma niczego, co by podnosiło cenę. W robociźnie powinna być nawet tańsza.

Pamiętaj, że płyta to już w zasadzie gotowa posadzka. Przy klasycznym fundamencie wykonuje się to osobno (więc trzeba do doliczyć).