Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki geologiczne a budowa fundamentów

Szklarza

Recommended Posts

Witam

warunki geologiczne mojej działki są następujące:

- teren płaski,

- humus 0,40 m,

- piasek drobny 0,80 m,

- piasek średni 1,80 m,

Woda na 1,10 m, w wywierconym otworze 0,70 m

Badania wykonane w listopadzie, czyli przy wysokim stanie wód.

Czy konieczne jest wykonanie drenażu opaskowego? Poziom zero planuję wynieść 0,50 m ponad teren gruntu.

Geolog twierdzi że trzeba wykonać drenaż ław, kierownik budowy że nie, wykonawca budujący w tym terenie też że nie, architekt też że nie, ale najlepiej płytę fundamentową (na którą mnie nie stać nie stać)

Woda jest teoretycznie wysoko, bo 1km od działki jest jezioro, ale grunt jest przepuszczalny. KB i wykonwaca twierdzą, że wyniesienie fundamentów i dobra izolacja wystarczą.

Jakie są Wasze opinie, ktoś miał podobne warunki geologiczne?

Pozdrawiam

Zrób dobrą izolację poziomą na chudziaku jeśli masz fundamenty i zapomnij o wodzie w fundamentach, drenaż jak nie masz piwnicy to jest bez sensu, Możesz oczywiście izolować fundamenty jakąś super masą jak masz po tym lepiej spać, ale i tak jak masz tak wysoko wodę gruntową to ława a wcześniej czy póżniej i fundamenty będą stały w wodzie i żadna tu super hiper masa uszczelniająca nie pomoże. Zadbaj o to aby zrobić dobra izolacje pozioma na chudziaku, 2 razy papa termozgrzewalna...I zapomnij wtedy o wodzie..

Szklarza napisał:
Witam

- teren płaski,

- humus 0,40 m,

- piasek drobny 0,80 m,

- piasek średni 1,80 m,

Jaki masz poziom spodu ław fundamentowych?

Gdzie odprowadzisz wodę z drenażu?

Co daje suchość ław i ocieplonych ścian fundamentowych w niepodpiwniczonym domu, że warto na to wydawać krocie? Zmienia lambdę betonu z 1,8 na 1,7 co się przełoży może na 3, może na 5 zł tańsze ogrzewanie?

Solidna pozioma hydroizolacja za to przydatna w każdej sytuacji. A poniżej choćby potop.

Kaizen napisał:
Co daje suchość ław i ocieplonych ścian fundamentowych w niepodpiwniczonym domu, że warto na to wydawać krocie? Zmienia lambdę betonu z 1,8 na 1,7 co się przełoży może na 3, może na 5 zł tańsze ogrzewanie?

Solidna pozioma hydroizolacja za to przydatna w każdej sytuacji. A poniżej choćby potop.

I tu się zgadzam..

Szklarza napisał:
Witam

- teren płaski,

- humus 0,40 m,

- piasek drobny 0,80 m,

- piasek średni 1,80 m,

Badania wykonane w listopadzie, czyli przy wysokim stanie wód.

Czy konieczne jest wykonanie drenażu opaskowego? Poziom zero planuję wynieść 0,50 m ponad teren gruntu.

Geolog twierdzi że trzeba wykonać drenaż ław, kierownik budowy że nie, wykonawca budujący w tym terenie też że nie, architekt też że nie, ale najlepiej płytę fundamentową (na którą mnie nie stać nie stać)

Woda jest teoretycznie wysoko, bo 1km od działki jest jezioro, ale grunt jest przepuszczalny. KB i wykonwaca twierdzą, że wyniesienie fundamentów i dobra izolacja wystarczą.

Jakie są Wasze opinie, ktoś miał podobne warunki geologiczne?

Pozdrawiam

Izolacja pozioma z 4 mm papy podkładowej plus izolacja pionowa z mas bitumicznych typu 2K/KMB wystarczająco zabezpieczy budynek. W przypadku budynku niepodpiwniczonego powierzchnia ścian fundamentowych jest niewielka, więc i koszt izolacji typu ciężkiego będzie niewielki, a w razie czego mamy solidne zabezpieczenie hydroizolacyjne. Nie widać w opisie geologicznym warstw nieprzepuszczalnych, więc drenaż konieczny nie jest.

Po więcej wiedzy z zakresu skutecznych hydroizolacji zapraszamy na http://www.suez.com.pl + 48 606 505 205

pozdrawiamy

Zespół Suez

Jeśli autor wątku nie ma nic przeciwko, żeby nie zaśmiecać i tworzyć podobnego tematu , pozwolę sobie załatwić sprawę tutaj.

Otóż, mam następującą sytuację geologiczną na działce:

1. Humus 50 - 70cm

2. Warstwa 1 piaski jasnożółte, szaro-żółte, ciemnożółte, szare, lokalnie z otoczakami w stanie średniozagęszczonym ok 70cm - 200cm

3. Warstwa 2 piaski pylaste, szare w stanie średniozagęszczonym ok 200cm - 300cm

4. Warstwa C1 (?) gliny piaszczyste, ciemnożółte, plastyczne

Woda podziemna obecna na głębokości ok 2,20m, ale ze względu na bliskość stawu i małego cieku wodnego, możliwe wahania o ok 1,50m.

I do rzeczy. Mamy w tej chwili dwóch sąsiadów, którzy budowali się w okolicy 7-10 lat temu, obydwaj mają domy posadowione na skarpach utworzonych podczas budowy. Poziomy ich działek są mniej więcej takie, jak u nas. Nam architekt zaprojektował dom wyniesiony 30cm nad poziom gruntu - tak chcieliśmy. W przekroju widnieje, że ława fundamentowa jest posadowiona na głębokości 80cm. A może powinniśmy podnieść fundament jeszcze wyżej i zrobić podobną skarpę jak sąsiedzi? Poratujcie radą dobrzy ludzie, architekt kończy projekt, już zaczęłam pisać do niego maila ze swoimi wątpliwościami, ale chciałam najpierw prosić o opinię doświadczonych praktyków.