Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam dom w SSZ, w budowie od 20 lat. W tym roku postanowiłem go ukończyć. Pozwolenie nadal jest ważne, ale w projekcie jest przewidziana izolacja 10cm na ścianach, a ja chciałbym ją zwiększyć do 20cm. Niestety dom stoi tak blisko granicy, że na pewno przy większej okładzinie wypadnie mniej niż 3m no i oczywiście powierzchnia zabudowy ulegnie zwiększeniu. Czy są możliwe jakieś odstępstwa? Gdzieś czytałem, że dla istniejących budynków nie liczy się grubość izolacji, a co w takim przypadku?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/246365-izolacja-%C5%9Bcian-a-min-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-granicy/

odstępstwa zawsze są możliwe, natomiast mamy § 9. [Wymiary wymagane w rozporządzeniu] Warunków Technicznych, gdzie :

" ... 3. Określone w rozporządzeniu odległości budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych lub granicy działki budowlanej mierzy się w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia.

4. Dla budynków istniejących dopuszcza się przyjmowanie odległości, o których mowa w ust. 3, bez uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnętrznych, przy czym nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki. "

reasumując :

1.) budynek musi być zrealizowany zgodnie z projektem

2.) istniejący budynek można docieplić gdzie : § 9 p.4

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli dobrze to rozumiem, to mam wykonać budynek zgodnie z założeniami sprzed 20 lat, a potem mogę go sobie powtórnie ocieplić - reasumując koszt razy dwa. Często widzę budynki nieocieplone w ogóle, sama cegła, czy wobec tego mogę zgłosić do odbioru budynek w takim stanie - nieocieplony, a potem wykonać 'termomodernizację'?

jest jeszcze jeden ciekawy przepis Ustawy Prawo Budowlane :

Art. 36a p. 5a

" Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki:

1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym; "

jednym słowem, jeżeli budynek ma 10m długości, szerokości to "zapas" 2% dla tej długości, szerokości wynosi 20cm ( np. po 10 dodatkowych cm na dł.szer. budynku )

- zawsze też można wprowadzić materiał izolacyjny o lepszej Lambdzie niż styropian zachowując grubość zgodną z Projektem

jest jeszcze jeden ciekawy przepis Ustawy Prawo Budowlane :

Art. 36a p. 5a

" Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki:

1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym; "

jednym słowem, jeżeli budynek ma 10m długości, szerokości to "zapas" 2% dla tej długości, szerokości wynosi 20cm ( np. po 10 dodatkowych cm na dł.szer. budynku )

- zawsze też można wprowadzić materiał izolacyjny o lepszej Lambdzie niż styropian zachowując grubość zgodną z Projektem

A dalej jest:

2) nie zwiększa obszaru oddziaływania obiektu;

3) nie mieści się w zakresie odstępstw, o których mowa w ust. 5 pkt 3–6, z wyjątkiem odstępstwa od projektowanych warunków ochrony przeciwpożarowej, jeżeli odstępstwo zostało uzgodnione z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych;

4) nie narusza przepisów techniczno-budowlanych.

Hmm, czyli nadal jestem w zupie. Wynika z tego, że nie mogę zbliżyć się bardziej niż na 3m nawet o te 2%. A można jakoś przekonać sąsiada, czy to nie ma znaczenia nawet gdyby się zgodził na te extra 10cm?

CO z oddaniem domu bez ocieplenia?

" Wynika z tego, że nie mogę zbliżyć się bardziej niż na 3m nawet o te 2% "

- możesz !!!

- po to jest ten przepis w Ustawie, aby istniejące budynki, które posiadają ścianę 3m od granicy działki miały szansę na jej termomodernizację.

" Wynika z tego, że nie mogę zbliżyć się bardziej niż na 3m nawet o te 2% "

- możesz !!!

- po to jest ten przepis w Ustawie, aby istniejące budynki, które posiadają ścianę 3m od granicy działki miały szansę na jej termomodernizację.

Sam tutaj cytowałeś lex specjalis dla ISTNIEJĄCYCH budynków termomodernizowanych. A mowa o budowie nowego.

Jakby była taka furtka, to deweloperzy notorycznie budowaliby bliki o metr czy więcej bliżej granicy.

to powtórzę bo nie czytasz całości dialogu :

" reasumując :

2.) istniejący budynek można docieplić gdzie : § 9 p.4 "

to powtórzę bo nie czytasz całości dialogu :

" reasumując :

2.) istniejący budynek można docieplić gdzie : § 9 p.4 "

Chyba nie rozumiesz problemu pytającego. Nie chce kończyć domu zgodnie z projektem (10cm izolacji) i dokładać potem kolejne 10cm, bo to jest znacznie drożnej niż od razu położyć 20cm.

Oczywiście, że kończenie zgodnie z projektem nie ma sensu ekonomicznego w tej sytuacji i pytanie jest, jak tego uniknąć.

Chyba nie rozumiesz problemu pytającego. Nie chce kończyć domu zgodnie z projektem (10cm izolacji) i dokładać potem kolejne 10cm, bo to jest znacznie drożnej niż od razu położyć 20cm.

Oczywiście, że kończenie zgodnie z projektem nie ma sensu ekonomicznego w tej sytuacji i pytanie jest, jak tego uniknąć.

Dokładnie o to chodzi, ale z tego co piszecie nie widzę zgodnego z prawem sposobu na rozwiązanie tego. Wszyscy wiedzą, że to bez sensu, ale takie jest prawo. Może warto napisać do nadzoru, co oni na to?

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Hmm, czyli nadal jestem w zupie. Wynika z tego, że nie mogę zbliżyć się bardziej niż na 3m nawet o te 2%. A można jakoś przekonać sąsiada, czy to nie ma znaczenia nawet gdyby się zgodził na te extra 10cm?

CO z oddaniem domu bez ocieplenia?

Ten paragraf cytowany wyżej dotyczy, które odstępstwo jest NIEISTOTNE. Problem jest taki, że budowanie nowego budynku bliżej niż 3m w tym przypadku (poza dobrze zdefiniowaną listą wyjątków) nie może być usankcjonowane ani jako odstępstwo NIEISTOTNE ani ISTOTNE. Po prostu w pasie poniżej 3 m od granicy nie powinno się nic znaleźć ani na projekcie ani w rzeczywistości.

Nie ma w prawie budowlanym instytucji "zgody sąsiada" lub "sprzeciwu sąsiada". Nawet jak się sąsiad "zgodzi", a potem sprzeda działkę (albo ktoś odziedziczy) to następny zgłosi kontrolę i stwierdzą, ze budynek niezgodny z przepisami (chyba że w międzyczasie prawo się zmieni) i mogą nawet kazać rozebrać.

Zgoda sąsiada może dać to, że nie doniesie do PINB, a ponieważ PINB jest zawalony sprawami to z własnej woli nie przyjdą na kontrolę.

" § 9 Wymiary określone w rozporządzeniu

1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary należy rozumieć jako uzyskane z uwzględnieniem wykończenia

powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do szerokości drzwi – jako wymiary

w świetle ościeżnicy.

2. Grubość skrzydła drzwi po otwarciu nie może pomniejszać wymiaru szerokości otworu w świetle

ościeżnicy.

3. Określone w rozporządzeniu odległości budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych

lub granicy działki budowlanej mierzy się w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia.

4. Dla budynków istniejących dopuszcza się przyjmowanie odległości, o których mowa w ust. 3, bez

uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnętrznych, przy czym

nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki.

5. Wykaz Polskich Norm powołanych w rozporządzeniu określa załącznik nr 1 do rozporządzenia."

gdyby nie było zapisu nr. 4 - nie byłoby szans na docieplenie budynku istniejącego z ścianą w odległości 3 m od granicy działki. Dobrze że taki zapis jest !