Kaizen 31.12.2021 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Jak patrze na wyniki Izzyfasta chocby z tego watku (sprawnosc 90%) to zaczynam powatpiewac czy tywent faktycznie jest dobrym wyborem w katerogii cena/osiagi Celulozowe IMO miały sens zanim pojawił się Izzifast sprowadzając rekuperatory z wymiennikiem polimerowym na półkę cenową celulozowych. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191013-Rekuperator-Mitsubishi-Lossnay&p=7699786&viewfull=1#post7699786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 31.12.2021 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Mam co mam wiec to nie jest pytanie co wybrac tylko czy faktycznie reku z wymiennikiem ERV celulozowym jest skazany na tak niska wydajnosc CZY MOZE jest to kwestia odpowiedniego ustawienia chocby bilansu albo szczelin przy anemostatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.12.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Wg. dzialu technicznego Tywent (rozmawialismy gdy na zewnatrz bylo ok -5stC) stwierdzili, ze 65% to i tak niezle biorac pod uwage odzysk wilgoci i stwierdzili, ze ich karta katalogowa produktu (sprawnosc 79-85%) jest podawana dla warunkow laboratoryjnych przy zerowej wilgotnosci powietrza... Jak patrze na wyniki Izzyfasta chocby z tego watku (sprawnosc 90%) to zaczynam powatpiewac czy tywent faktycznie jest dobrym wyborem w katerogii cena/osiagi U mnie na tę chwilę wychodzi 80% liczone na kalkulatorze online https://naforum.zapodaj.net/425d838c66d2.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 31.12.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Dzieki Pytajnick, tutaj nie ma filozofii bo wzror na sprawnosc temperaturowa jest prosty: Sprawnosc Temp = (Tnawiew - Tzew) / (Tusuw - Tzew) czyli u Ciebie (21-13) / (23-13) = 8/10 = 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2021 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Mam co mam wiec to nie jest pytanie co wybrac tylko czy faktycznie reku z wymiennikiem ERV celulozowym jest skazany na tak niska wydajnosc CZY MOZE jest to kwestia odpowiedniego ustawienia chocby bilansu albo szczelin przy anemostatach? 8m mniejsze przepływy - tym wyższa sprawność. Im większa przewaga wywiewu nad nawiewem - tym większa sprawność (ale za to brakujące m3/h budynek zaciąga nieszczelnościami bez żadnego ogrzania). Ale celulozowe mają znacznie niższą sprawność, niż Core polimerowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 31.12.2021 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Będzie. Ale odradzam - to nie będzie działać tak jak Ci się wydaje. Najmniejszy możliwy agregat skraplający Midea to 2,5 kW Ta centrala przy 300 m3/h (na maksymalnym biegu) odbierze nie więcej jak 1,5 kW (dla delty T 15K) Będzie za duże przechłodzenie na nawiewie. Automatyka rekuperatora tego nie ogarnie i odstawi agregat. Skończy się to pracą start/stop Nie łączy się małych central domowych z chłodnicami freonowymi i agregatami skraplającymi - za małe wydajności Dzięki za odpowiedź, a jak to może wyglądać w przypadku grzania (bardziej mi na tym zależy)? W instrukcji Izzi 302 ERV jest podane iż można zastosować nagrzewnicę elektryczną o mocy: mocy od 1,0 kW do 3,0 kW dla 1 fazowej mocy od 3,0 kW do 6,0 kW dla 2 fazowej Sugeruje to iż można zastosować nagrzewnicę freonową, wspomniana najmniejsza jednostka Mide może pracować w zakresie od 0.8 do 3.4 kW dla grzania (dla chłodzenia od 1 do 3.2kW). Z wyliczeń wynika iż dla różnicy temperatur 25 oraz wydajności 240m3/h obliczony strumień energii odbierany przez powietrze wyniesie 2kW (2051W), tylko wtedy powietrze z nadmuchiwane z anemostatów będzie miało jakieś 45 stopni, automatyką tego rekuperatora będzie świrować? PS. Właśnie 2kW to przeciętna moc grzewcza dla mojego domku (oszacowana na stronie https://cieplo.app) Edytowane 6 Stycznia 2022 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inspektorek 04.01.2022 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Czy ktoś ma sprawdzone info nt. tego kiedy pojawi się nowy model iZZi? Miał być na koniec roku, a tu cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fdrey 05.01.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Słaba szczelność obudowy/wykonania urządzenia. Obudowę warto doszczelnić bo w dłuższej perspektywie podmakać będzie ci filtr powietrza. Bardzo dziękuję - zgłosiłem to do producenta i dzisiaj ma przyjechać serwis, który zajmie się uszczelnieniem obudowy. Powiedzieli dokładnie to samo, co pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.01.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Sporo tych niedoróbek w tym reku... Druga sprawa, że proste do usunięcia, dla zwykłego użytkownika. W nowszych coś poprawili, czy dalej problemy się ciągną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.01.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Bardzo dziękuję - zgłosiłem to do producenta i dzisiaj ma przyjechać serwis, który zajmie się uszczelnieniem obudowy. Powiedzieli dokładnie to samo, co pan. Daj znać co i jak poprawili. Przecież obudowa jest tak dociągnięta przez klamry, że tam nie ma nic prawa 'wiać" ...chyba że w jakimś innym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.01.2022 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Wygląda jak nieszczelnośc między wymiennikiem, a pokrywą. Wentylator jest za wymiennikiem więc tworzy podciśenienie w komorze czerpni, a drugiej mamy wywiew z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.01.2022 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Mnie się wydaje, że ten sopel powstał z wody, która spłynęła z rozmrożonego wymiennika i ponownie zamarzła przy wlocie z czerpni a docieplenie rekuperatora nic nie da, bo przyczyna jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2022 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Daj znać co i jak poprawili. Przecież obudowa jest tak dociągnięta przez klamry, że tam nie ma nic prawa 'wiać" ...chyba że w jakimś innym miejscu? Klamry dociągają tylko z jednej strony. A sama klapa jest z cieniutkiej blachy. Zobacz, jak jest w 302. Właśnie po problemach ze szczelnością i wysuwaniem wymiennika w powieszonej pod sufitem trzysetce to zmienili. Do tego nie musi to być nieszczelność pomiędzy otoczeniem rekuperatora a wnętrzem - może też omijać wymiennik i do wyrzutni (wentylator jest tuż przy króćcu wyrzutni i wyciąga powietrze) może trafiać powietrze z nawiewu lub wywiewu. Może być też powietrze z czerpni schładzające któreś miejsca w wyrzutni czy za słaba termoizolacja między czerpnią a wyrzutnią dodatkowo schładzająca powietrze już za wymiennikiem powodując skraplanie i zamarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.01.2022 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Kaizen hej mógłbyś rzucić okiem? od czego zacząć https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374186-Rekuperacja-czy-warto&p=8108899&viewfull=1#post8108899 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2022 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Kaizen hej mógłbyś rzucić okiem? od czego zacząć https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374186-Rekuperacja-czy-warto&p=8108899&viewfull=1#post8108899 Mógłbym. Ale Tobie nie chce się przeglądać FM, to mi się nie chce Ciebie wyręczać. Temat oklepany do znudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fdrey 06.01.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Daj znać co i jak poprawili. Przecież obudowa jest tak dociągnięta przez klamry, że tam nie ma nic prawa 'wiać" ...chyba że w jakimś innym miejscu? Wygląda na to, że jednak klapa nie dociska wystarczająco przez to, że wymiennik był delikatnie cofnięty względem wypełnienia, co mogło powodować jakąś nieszczelność właśnie w tym miejscu. Tam też wypełnienie było zamoczone, więc bardzo możliwe, że to prawda. Do wymiennika od tylnej strony doklejona została izolacja, która delikatnie wypchnęła wymiennik w stronę obudowy. Dodatkowo, usunięta została blacha z logiem izzifast, która ma zabezpieczać wymiennik w przypadku montażu na suficie- u mnie jest niepotrzebna. Zobaczymy, czy to się sprawdzi - mam obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.01.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 U mnie wymiennik (reku na ścianie) wchodzi w ocieplenie klapy, jest na nim odciśnięty, blachę mam zamontowaną. Reku mam bez żadnych przeróbek, uszczelniania bypassu itp. Jedyna woda, z jaką miałem problem zeszłej zimy to skraplanie na króćcu od strony czerpni, po zewnętrznej stronie reku ,bo jest to miejsce, gdzie rura spiro nie dochodziła dokładnie do obudowy. Coś tam poprawiłem i jak się tej zimy powtórzy, to dam rurę sztywną, docieploną grubą pianką. W środku, kiedy otwierałem reku, by zobaczyć co się w nim dzieje przy dużych mrozach, wody były dosłownie dwie, trzy krople. Jak pisze Kaizen, firma młoda, poprawia, testując na nas ale ja powodów do narzekań jak dotychczas nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2022 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Mam i ja coś podobnego: Teraz czerpnia mi pokazuje 40*. Wiecie, jaki czujnik jest fabryczny? NTC 10k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarsky 03.03.2022 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Witajcie, jakiś czas mnie tu nie było a przyszedł moment na zakup rekuperatora, orientujecie się czy obecnie jest szansa znaleźć jakiś ręku HRV w podobnym budżecie (obecnie na stronie ~7k brutto) do Izzyfasta w przedziale 300-400 m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 07.03.2022 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Podłączam się do pytania. Izzyfastów prawdopodobnie szybko nie będzie. Jeśli wierzyć producentowi to najwcześniej maj a i to niepewne. Mi zaproponowano coś takiego jako alternatywę. https://rekuper.pl/produkt/rekuperator-centrala-prodmax-pro-mini-300-h-v/?attribute_wariant=CLASSIC&utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=Wszystkie%20produkty&utm_medium=cpc&utm_term=2121&gclid=Cj0KCQiA95aRBhCsARIsAC2xvfyPLJ6mU_xmSa2bWiWNVSogYdnxF0Da7Qp6A2iWq-dOKzbjo9YL7ScaApQDEALw_wcB Chciałbym sprawę rekuperacji mieć już zamkniętą a tu takie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts