Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie płyty indukcyjnej

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Otrzymałem uszkodzoną płytę indukcyjną BEKO hii64401at. Płyta uszkodzona została na skutek podpięcia 3 przewodów fazowych, zamiast 2. Wszystko wygląda w porządku, tranzystory sprawne, jedynie przepalone zabezpieczenie w module zasilania. Płyta przewiduje podłączenie 2 przewodów fazowych - czarny, brązowy oraz 2 N - niebieski i szary. Patrząc na moduł zasilania szary przewód oznaczony jest jako L. Może ktoś mi doradzi czy nie przepiąć szarego przewodu na N na nowej płytce. :confused:

ind1.jpg

ind2.jpg

Na mojej płycie (TEKA) było chyba z piec schematow podłączenia, niektore dla wybranych panstw ( np Belgia, czy tez Holandia miały dedykowany im schemat)

Upewnij się, że to schemat dla naszej lokalizacji.

EDIT: widze w instrukcji, ze TEKA ma taki sam schemat podłączenia

Edytowane przez fotohobby

Witam wszystkich forumowiczów!

Otrzymałem uszkodzoną płytę indukcyjną BEKO hii64401at. Płyta uszkodzona została na skutek podpięcia 3 przewodów fazowych, zamiast 2. Wszystko wygląda w porządku, tranzystory sprawne, jedynie przepalone zabezpieczenie w module zasilania. Płyta przewiduje podłączenie 2 przewodów fazowych - czarny, brązowy oraz 2 N - niebieski i szary. Patrząc na moduł zasilania szary przewód oznaczony jest jako L. Może ktoś mi doradzi czy nie przepiąć szarego przewodu na N na nowej płytce. :confused:

[ATTACH=CONFIG]428863[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]428864[/ATTACH]

Foto 2 przedstawia połączenia płyty a nie sieci, opis jest bardzo jasny. Łączysz dwie fazy i N tak jak na prawej części fotki, tak jest w wielu płytach jak ktoś tego nie ogarnia ratunkiem serwisant (elektryk).

Ps. Dla foto.. w Belgii miedzyfazowe może być 220V. U nas takie połączenie spowoduje uszkodzenie płyty.

Edytowane przez Remiks

Witam.

Jako ciekawostka - u nas, jeszcze nie tak dawno, regionalnie, również było międzyfazowe 220 V.

Niektórzy się gubili, co to za stwór.

PS. Podobny temat i fotki na elektrodzie :D https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3569647-60.html

Edytowane przez elpapiotr

Foto 2 przedstawia połączenia płyty a nie sieci, opis jest bardzo jasny. Łączysz dwie fazy i N tak jak na prawej części fotki, tak jest w wielu płytach jak ktoś tego nie ogarnia ratunkiem serwisant (elektryk).

Ps. Dla foto.. w Belgii miedzyfazowe może być 220V. U nas takie połączenie spowoduje uszkodzenie płyty.

Rysunek rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego przewód oznaczony na rysunku w instrukcji (zdjęcie nr 2) jako neutralny doprowadzony jest później do "modułu zasilania" i tam oznaczony jest jako fazowy. Faza nie powinna iść na tej płytce najpierw na zabezpieczenie?

Rysunek rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego przewód oznaczony na rysunku w instrukcji (zdjęcie nr 2) jako neutralny doprowadzony jest później do "modułu zasilania" i tam oznaczony jest jako fazowy. Faza nie powinna iść na tej płytce najpierw na zabezpieczenie?

Rzeczywiście wygląda, jakby do płytki było zamienione podłączenie brązowego z szarym (albo na schemacie wg którego szary i niebieski powinny być podpięte do N)

A swoją drogą po co tak komplikować? Nie mogli do płytki podpiąć jednego N (niebieskiego)?

płyta ma dwa niezależne obwody, kolory na płycie wewnątrz czarny- niebieski i szary-szary. jeden z tych szarych zapewne przechodzi w brązowy gdzieś wewnątrz płyty. W zasadzie to nie powinno nas interesować. Ważne są kolory w przewodzie podłączeniowym. Nalezy podłączyć w/g zdjęcia nr2

płyta ma dwa niezależne obwody, kolory na płycie wewnątrz czarny- niebieski i szary-szary. jeden z tych szarych zapewne przechodzi w brązowy gdzieś wewnątrz płyty. W zasadzie to nie powinno nas interesować. Ważne są kolory w przewodzie podłączeniowym. Nalezy podłączyć w/g zdjęcia nr2

Zgadza się. Płyta ma 2 obwody. Jestem prawie pewny, że monter na linii pomylił szary z brązowym przy wpinaniu, dlatego zapytałem czy może ktoś zaglądał do takiej samej płyty. Jutro przepinam na własną odpowiedzialność te 2 przewody i dam znać co się stało z płytą. :wiggle: