zarazek 05.04.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Witam wszystkich forumowiczów! Otrzymałem uszkodzoną płytę indukcyjną BEKO hii64401at. Płyta uszkodzona została na skutek podpięcia 3 przewodów fazowych, zamiast 2. Wszystko wygląda w porządku, tranzystory sprawne, jedynie przepalone zabezpieczenie w module zasilania. Płyta przewiduje podłączenie 2 przewodów fazowych - czarny, brązowy oraz 2 N - niebieski i szary. Patrząc na moduł zasilania szary przewód oznaczony jest jako L. Może ktoś mi doradzi czy nie przepiąć szarego przewodu na N na nowej płytce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 06.04.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Nie jestem elektrykiem ale jeśli tak podłączysz płytę jak instrukcja pokazuje to uszkodzisz każdą płytę(albo wywalać będzie bezpiecznik czy różnicówka). Chyba że w rozdzielni też przewód który chcesz zmostkować z N podepniesz pod N. Skonsultuj to z elektrykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.04.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 To nie jest przypadkiem schemat kabli wychodzących z płyty? Że szary i niebieski są już wewnątrz połączone z N? I należy obydwa połączyć z niebieskim kablem z instalacji (N)? Bo w instalacji w szarym jest faza (L). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Na mojej płycie (TEKA) było chyba z piec schematow podłączenia, niektore dla wybranych panstw ( np Belgia, czy tez Holandia miały dedykowany im schemat)Upewnij się, że to schemat dla naszej lokalizacji. EDIT: widze w instrukcji, ze TEKA ma taki sam schemat podłączenia Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów! Otrzymałem uszkodzoną płytę indukcyjną BEKO hii64401at. Płyta uszkodzona została na skutek podpięcia 3 przewodów fazowych, zamiast 2. Wszystko wygląda w porządku, tranzystory sprawne, jedynie przepalone zabezpieczenie w module zasilania. Płyta przewiduje podłączenie 2 przewodów fazowych - czarny, brązowy oraz 2 N - niebieski i szary. Patrząc na moduł zasilania szary przewód oznaczony jest jako L. Może ktoś mi doradzi czy nie przepiąć szarego przewodu na N na nowej płytce. [ATTACH=CONFIG]428863[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]428864[/ATTACH] Foto 2 przedstawia połączenia płyty a nie sieci, opis jest bardzo jasny. Łączysz dwie fazy i N tak jak na prawej części fotki, tak jest w wielu płytach jak ktoś tego nie ogarnia ratunkiem serwisant (elektryk). Ps. Dla foto.. w Belgii miedzyfazowe może być 220V. U nas takie połączenie spowoduje uszkodzenie płyty. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.04.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam. Jako ciekawostka - u nas, jeszcze nie tak dawno, regionalnie, również było międzyfazowe 220 V. Niektórzy się gubili, co to za stwór. PS. Podobny temat i fotki na elektrodzie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3569647-60.html Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarazek 07.04.2019 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Foto 2 przedstawia połączenia płyty a nie sieci, opis jest bardzo jasny. Łączysz dwie fazy i N tak jak na prawej części fotki, tak jest w wielu płytach jak ktoś tego nie ogarnia ratunkiem serwisant (elektryk). Ps. Dla foto.. w Belgii miedzyfazowe może być 220V. U nas takie połączenie spowoduje uszkodzenie płyty. Rysunek rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego przewód oznaczony na rysunku w instrukcji (zdjęcie nr 2) jako neutralny doprowadzony jest później do "modułu zasilania" i tam oznaczony jest jako fazowy. Faza nie powinna iść na tej płytce najpierw na zabezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Rysunek rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego przewód oznaczony na rysunku w instrukcji (zdjęcie nr 2) jako neutralny doprowadzony jest później do "modułu zasilania" i tam oznaczony jest jako fazowy. Faza nie powinna iść na tej płytce najpierw na zabezpieczenie? Rzeczywiście wygląda, jakby do płytki było zamienione podłączenie brązowego z szarym (albo na schemacie wg którego szary i niebieski powinny być podpięte do N) A swoją drogą po co tak komplikować? Nie mogli do płytki podpiąć jednego N (niebieskiego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.04.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 płyta ma dwa niezależne obwody, kolory na płycie wewnątrz czarny- niebieski i szary-szary. jeden z tych szarych zapewne przechodzi w brązowy gdzieś wewnątrz płyty. W zasadzie to nie powinno nas interesować. Ważne są kolory w przewodzie podłączeniowym. Nalezy podłączyć w/g zdjęcia nr2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarazek 07.04.2019 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 płyta ma dwa niezależne obwody, kolory na płycie wewnątrz czarny- niebieski i szary-szary. jeden z tych szarych zapewne przechodzi w brązowy gdzieś wewnątrz płyty. W zasadzie to nie powinno nas interesować. Ważne są kolory w przewodzie podłączeniowym. Nalezy podłączyć w/g zdjęcia nr2 Zgadza się. Płyta ma 2 obwody. Jestem prawie pewny, że monter na linii pomylił szary z brązowym przy wpinaniu, dlatego zapytałem czy może ktoś zaglądał do takiej samej płyty. Jutro przepinam na własną odpowiedzialność te 2 przewody i dam znać co się stało z płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.04.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 trudno ocenić, bo na zdjęciach nie widać, jak podłączony jest przewód zasilający w środku płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarazek 08.04.2019 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Według mnie połączenie w środku płyty było błędne. Zmieniłem konfigurację (szary na N, brązowy na L) na płytce i zadziałały 2 pola. Szukając przyczyny usterki pozostałych 2 pól zauważyłem spalony warystor. Po wymianie powinna być w 100% sprawna. Dziękuję za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleserwis 10.04.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Tam na wejściu prawdopodobnie to są trafka i prostownik, więc teoretycznie nie stanowi to różnicy gdzie jest N i gdzie L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts